O descoperise tata, într-o dimineață de toamnă, aciuită printre straturile de varză din grădină, cu aripile ude de roua căzută peste noapte. Ridicând-o cu grijă, a observat că la una din aripi era rănită. „O duc la veterinar”, a spus tata. „Săraca de ea n-a putut să plece cu celelalte păsări, spre sud. Poate-i una de-a noastră”, a zis, ieșind cu ea pe poartă, în brațe.
De doi-trei ani, sus, pe colțul șurii, își făcuse cuib o pereche de berze. Noi le-am pus și nume: Adam și Eva, cu toate că n-am știut niciodată care este bărbatul și care soția lui. Ne obișnuisem cu ele și ele cu noi. Ne plăcea să urmărim clocitul ouălor, ivirea puilor, dragostea cu care îi îngrijeau, curățatul cuibului, toate acestea după un ritual numai de ele știut. Își împărțeau sarcinile în mod egal. „Dacă ar fi și între oameni atâta armonie, tare bine-ar mai fi”, oftase într-una din zile mătușa Octavia, sora mamei, părăsită de soț, cu doi copii. „Care dintre ele o fi rănită, Adam sau Eva?”, ne întrebam noi, copiii. „Oricare ar fi, n-are nicio scăpare”, zicea mama, cu glas încărcat de milă. Dar tata s-a întors vesel din sat: aripa nu era ruptă, ci doar rănită. Tânărul veterinar o pansase, prinzând-o în bandaje elastice. „Mi-a dat și ceva medicamente”, surâse tata, pipăindu-și buzunarul jiletcii, „că până la primăvară…”.
Și tot el i-a făcut un cuib larg, în șura de fân din grădină, unde îi ducea mâncare în fiecare zi. „Te ostenești degeaba”, i-a zis mama. „Iarna e lungă și grea”.
Așa a trecut toamna. Barza se obișnuise cu tata, mai ieșea pe afară, ciugulea câteva fire de iarbă și, la primul zgomot necunoscut, se ascundea repede în cuib.
Iarna s-a dovedit câinoasă, cu ger și viscol, și tata a mutat barza la căldură, în grajdul de vite, unde a răsturnat peste ea un coș mare, împletit din nuiele, să nu o sperie vacile.
Apoi au venit primele zile de primăvară și barza a fost dusă înapoi, în căpița de fân. Încerca să-și miște aripa, întâi ușor, cu teamă, apoi tot mai energic și tot mai mult, până când tata a descoperit cu uimire că putea să dea ocol grădinii în zbor planat. Atunci am știut că aripa i se vindecase. Acum, că era pe deplin refăcută, mai speram doar ca perechea ei să se întoarcă în curând. S-a întors! Nu se poate povesti bucuria celor două berze așezate iarăși, pe șură, în cuibul lor. Clămpăneau din cioc, își împreunau capetele cu gingășie, se curățau cu atâta delicatețe una pe alta, încât ne dăduseră tuturor lacrimile. Ce mai conta care din ele era Eva și care Adam! Cuibul lor era raiul. În mijlocul lui, în curând, aveau să se ivească noi pui.
OLIMPIA M. – Brașov