Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Noi „poduri” peste Prut

• Visul unirii celor două state românești situate de o parte și de alta a Prutului, vis înfiripat imediat după pră­bu­șirea URSS și căderea regimului comunist în România, e dificil de împlinit în plan politic. Există însă o șansă isto­rică uriașă, ca legăturile să fie tot mai strânse, până la a semăna a unire, după aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și prin perspectiva ca însăși Republica Moldo­va să devină membru al blocului comunitar •

Podul energetic

Foto: Shutterstock

Relațiile dintre România și Republica Moldova au fost puternic influențate de regimurile politice care au condus, în ultimele trei decenii, cele două state. Unii politicieni au fost interesați de o apro­pi­ere reală, prin transformarea Podului de Flori – de­nu­mire ge­ne­rică dată unor acțiuni mai mult simbo­lice, din anii 1990-1991, de reîntâlnire emoționantă a românilor de pe ambele maluri ale Prutului – într-o colaborare perma­nentă, avantajoasă pentru basa­ra­beni. Alții doar au simulat interesul pentru o apro­piere adevărată. După ce România a devenit țară membră a Uniunii Euro­pene, în 2007, beneficiind de fon­duri ma­sive de la Bruxelles, a fost tot mai capa­bilă să întindă o mână de aju­tor și surorii sale mai mici. Au fost con­ce­pute și derula­te programe de dezvol­tare în tot mai numeroase domenii. Bu­cureștiul a re­nun­țat, între timp, la reto­rica unionistă în discursul oficial (și bine a făcut!), trecând, în schimb, la fapte, mai mult sau mai puțin vizibile, mai mult sau mai puțin rapide, dar fap­te, nu vorbe de la tribună, în presă sau pe facebook și-atât. Fie pe filieră euro­pea­nă, fie în regie proprie, România derulează pro­iecte de interconectare cu Repu­blica Mol­dova. Invadarea militară a Ucrai­nei de către armata rusească, în 24 Februarie 2022, a convins Bru­xelles-ul să acorde o atenție maximă Repu­bli­cii Mol­do­va, care ar putea să cadă pradă politicii revizioniste a regimului lui Vladimir Pu­tin. Există perspectiva aderă­rii la Uniunea Euro­peană a sta­tului condus în prezent de Maia San­du. În acest con­text, România joacă un rol important în pregăti­rea pentru aderare a statului de peste Prut. Pare să nu mai fie timp de pierdut!

Podul de flori din 1900, Oancea-Cahul (Foto: Agerpres – 3)

Un pas decisiv a fost deja făcut, în domeniul ener­getic, cu aproape zece ani în urmă: gazoductul Iași – Ungheni, care interconectează rețelele de gaz ale celor două țări. Proiectul, finanțat în cea mai mare parte de România, prin compania Transgaz, a fost lansat în august 2013 și finalizat destul de rapid: inaugurarea a avut loc un an mai târziu. Cu toate aces­tea, gazul românesc a fost livrat către bene­fi­cia­rii de peste Prut, pentru prima oară, abia în 3 decembrie 2022! „Astăzi, la ora 13:00, a început trans­­portul de gaze pe direcţia România – Republi­ca Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează nor­mal”, au anun­țat, la vremea respectivă, oficialii companiei Trans­gaz. În anul urmă­tor, mai exact în octombrie 2023, România a făcut o mișcare extrem de curajoasă: a preluat prin Transgaz operarea întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova. „Prin acest demers, Transgaz con­tinuă prezența strategi­că în Republica Moldova, contri­bu­ind la asigurarea intere­selor stra­te­gice ale regiunii”, a declarat atunci direc­to­rul general al Transgaz, Ion Sterian. Re­pu­bli­ca Moldova continuă să cumpere gaz rusesc, de la gigantul Gaz­prom, dar nu mai este dependentă 100% de o singură sursă. România este implicată ac­­tiv în acest dome­niu, iar interconectarea cu rețea­ua euro­peană este salutară.

Bani europeni pentru proiecte comune

Șantierul gazoductului Iași-Ungheni

Prutul rămâne o frontieră ofi­ci­ală între cele două țări româ­nești, dar punțile sunt tot mai nu­me­roase și mai solide, mare parte dintre aces­tea fiind construite cu ajutorul banilor europeni. O ast­fel de pun­te se numește Programul Opera­țio­nal Co­mun România – Repu­blica Moldova/Granițe co­mu­ne, so­luții comune și este derulat prin intermediul In­stru­mentului European de Vecinătate (ENI). Pro­gramul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova și are ca obiectiv general evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră, în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE, care se învecinează. Mai exact, programul se adresează be­­neficiarilor din jude­țe­le Bo­­toșani, Iași, Vas­lui și Galați și beneficia­ri­lor de pe întreg teritoriul Re­­­pu­blicii Moldova. De pre­­cizat că România de­ru­lează un astfel de program și cu Ucra­i­na, având ca sursă fi­nanciară, în mare par­te, tot bugetul european. În relația cu Republica Mol­do­va, programul se află, în prezent, într-un nou exer­ci­țiu financiar (2021-2027), exercițiul financiar pre­cedent fiind în perioada 2014-2020, cu o alocare europeană de 81.000.000 de euro. În 14 Martie 2024, a avut loc la Chișinău conferința de închidere a POC România – Republica Moldova 2014-2020. Am explorat site-ul dedicat programului în discuție, ca să aflu ce proiecte au fost finanțate până acum. În total, au fost implementate 81 de proiecte. Unul din­tre acestea se numește „Cooperare regională pentru combaterea criminalității transfrontaliere”, benefi­ci­ari fiind polițiștii români din județele BT, IS, VS și GL și omologii lor din Repu­blica Moldo­va. Valoa­rea totală a proiec­tului: 10.026.409,71 euro, din care 6.428.000 euro, finanțare de la buge­tul european, și 3.598.409,71 euro, contribuție a in­stituțiilor benefi­ci­are, asigurată de la bugetele națio­nale. Universi­ta­tea Tehnică a Moldovei și Univer­si­tatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași au primit 351.000 de euro, la care au mai adăugat 39.000 de euro, pentru proiectul intitulat „Coopera­rea trans­fron­talieră pentru studie­rea ingineriei mecatro­ni­ce”. Ca să nu-mi prind ure­chile, termenul „meca­tro­nic” fiindu-mi complet ne­cu­nos­cut, caut pe Google și aflu o definiție așa, cam pentru toată lumea: „Meca­tro­nica este combinația sinergetică și sis­tematică a mecanicii, electronicii și a infor­ma­ticii în timp real. Termenul de mecatronică a fost introdus de inginerul Tetsuo Mori, de la com­pania japoneză Yaskawa Electric Corporation în 1969”. Destul de complicat pentru mi­ne, dar un lucru mi-e clar: studen­ții din domeniul tehnic de pe ambele maluri ale Prutului au la dispoziție câteva sute de mii de euro din buge­tul public european și na­țio­nal, ca să colaboreze într-un domeniu de inte­res. E de bine!

Limba română

Un mare președinte: Maia Sandu a promulgat legea prin care limba română devine limba oficială în Republica Moldova

Anul trecut, în Martie, președin­tele Republicii Moldova, Maia San­du, a pro­mulgat legea care înlo­cu­ieș­te sintagma „limba moldoveneas­că” cu sintag­ma „limba română”. Prin decizia luată la cel mai înalt ni­vel a fost consfințit un ade­văr isto­ric: cele do­uă popoare de pe am­bele maluri ale Prutului vorbesc o sin­gu­ră limbă: limba română. Așa-numita „limbă moldovenească” este o in­ven­­ție po­li­tică, o armă cul­turală mos­­covită, uti­­­lizată pentru divizare și pier­derea iden­tității colective. Cu ocazia sărbă­to­­ri­rii Limbii române, la 31 August 2023, Maia Sandu a evocat un trecut du­reros: „În perioada so­vie­tică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de drep­tul la lim­ba română, cu scopul de a ne lipsi de iden­titate na­țio­nală și de a ne mutila conștiința de neam. Puteai fi denigrat, amenințat, destituit din func­ție sau chiar avea dosar penal, pentru că vorbeai în limba ta. Până în 1989, în Republica Sovietică Socialistă Mol­dovenească scriam în alfabet chiri­lic, iar utiliza­rea alfabetului latin era considerată o încălcare a legii. Literatura românească era in­ter­zisă. Să citești o poezie în limba română era o in­fracți­u­ne!”. Acum câteva zile, Curtea Constitu­ţională de la Chişinău a decis că sintagma „limba română” rămâne în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constitu­ţie, magistraţii respingând astfel o sesizare depusă de către deputaţii socialişti şi co­mu­nişti, a transmis Radio Chişinău. Repu­blica Moldova este amenințată constant de Rusia, a cărei armată duce de doi ani un război de agresiune pe teritoriul Ucrainei. Cerul nu este senin, așa cum l-am vrea cu toții, dar mica țară de peste Prut nu mai este chiar singură. Inima românească e una singură, iar Aderarea la Uniunea Europea­nă ar putea avea loc într-o bună zi!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian