În bancă, cu mama
– Înainte de toate, felicitări pentru titulatura ce va sta de acum înainte în faţa numelui tău: doctor Sanda-Elena Nicola! Fostul realizator de televiziune din România a ajuns doctor în ştiinţe la Universitatea din Liège! O poveste de mare succes pe care te rog să le-o spui cititorilor noștri!
– Încă nu-mi vine să cred că am reușit să duc până la capăt tot efortul doctoratului, asta, în timp ce în paralel munceam să îmi croiesc un nou drum în carieră. Pe 9 Ianuarie am depus manuscrisul tezei de doctorat, pe 18 Ianuarie înscriam un nou proiect într-o competiție pentru finanțare post-doctorală. Peste toate, starea de sănătate a mamei mele se înrăutățea rapid și știam că trebuie să ne pregătim pentru orice deznodământ. A fost în comă la sfârșitul lui Ianuarie și, când și-a revenit, am avut multă speranță că vom mai avea parte de câțiva ani împreună, poate cei mai buni ani ai noștri… Din păcate, nu a fost așa. Pe 9 Februarie, chiar la ora la care eu susțineam teza de doctorat, mama a fost dusă de urgență înapoi la spital. Mie nu mi-a zis nimeni nimic – frații mei, soțul, prietenii care veniseră din țară să-mi fie alături la examinarea finală, toți au păstrat secretul până am terminat. Dar, la capătul celor două ore și jumătate de examen cu public, când fetița mea Agnes mi-a sărit în brațe, atunci m-am gândit la mama și am izbucnit în plâns. Ea își terminase liceul la seral, pe la treizeci și cinci de ani, când ne avea deja pe toți cei trei copii. Pe mine, care eram cea mai mică, m-a luat de mai multe ori cu ea la cursuri. Am stat cuminte cu mama în bancă, am văzut-o scoasă la tablă, dând lucrări de control și mă rugam pentru ea să ia notă bună. Faptul că fata mea trăia acum alături de mine emoțiile susținerii tezei de doctorat, la patruzeci și șase ani, a fost dovada că am imitat întocmai modelul mamei. Ea nu mi-a spus, dar mi-a arătat că nu e niciodată prea târziu să îți continui școala, să te educi, să înveți lucruri noi. Pe 14 Februarie mama a murit… Printre toate stările prilejuite de despărțirea de ea, revizitând locul de unde mă trag și regăsindu-i pe toți cei alături de care am trăit copilăria și adolescența mea la Deva, reușita academică a trecut repede într-un plan îndepărtat.
Greu la noi, greu peste tot
– Reuşita ta e, totuşi, extraordinară… Ce interes a stârnit în mediul academic occidental o teză despre frânturile unei industrii apuse în România, mineritul?
– Tranziția de la cărbune la economia „verde” e un subiect foarte important peste tot în lume. În vestul Europei, cărbunele a jucat rol decisiv în avansul Revoluției Industriale, la sfârșitul secolului XIX; pe măsură ce s-au dezvoltat alte industrii, minele trebuiau să producă mai mult și mai mult, iar pentru a acoperi necesarul de forță de muncă, s-au creat niște coridoare migratorii, care au condus la diversitatea etnică pe care o vedem în Europa Occidentală. E bine să reflectăm asupra acestor aspecte, mai ales în an cu alegeri europene, când discursul anti-imigrație ia amploare. Vă dau exemplul istoric pe care l-am documentat pentru teza mea: timp de o sută de ani, Belgia a avut contracte cu state precum Italia, Turcia, Grecia, Spania, Algeria sau Tunisia, pentru a aduce muncitori în minerit și siderurgie. Cu brațele acestor imigranți s-a construit prosperitatea care a dus la emanciparea societății, s-a sprijinit efortul de război, dar și procesul de reconstrucție a păcii. Minele s-au închis la începutul anilor ’70, iar siderurgia a apus în anii ’80. Ce credeți că s-a întâmplat cu imigranții care lucrau în aceste industrii? Câți dintre ei și-au putut găsi un alt loc de muncă? Evident, extrem de puţini. O regiune minieră, precum „Centrul” din Valonia, s-a prăbușit, de la înălțimea de lider mondial industrial, în șomaj și depreciere pe toate planurile. Toate țările cu resurse de cărbune au trecut sau trec prin experiența dramatică a închiderilor de mine și caută să înlocuiască industria extractivă cu alte activități economice, mai sustenabile. Știu că noi suntem tentați să credem că toate ni se întâmplă numai nouă în România, însă nicăieri nu a fost simplu când s-a închis o industrie în jurul căreia fuseseră construite de la zero orașe și comunități. Totuși, nicăieri nu s-a înregistrat un declin demografic atât de pronunțat ca în România. Cea mai importantă resursă a unui teritoriu nu sunt zăcămintele, ci forța de muncă, iar ideea că nu găsești mână de lucru poate descuraja orice antreprenor.
Printre minerii români
– Dincolo de grafice şi tot ce presupune un astfel de studiu, cu ce ai rămas în suflet după întâlnirile cu bieții foști mineri români?
– Am rămas cu multă amărăciune în suflet. Din 1997, când s-au desfiinţat primele mine, și până astăzi, când mai sunt de închis ultimele patru, acestor oameni le-au fost furate mereu șansele de a ieși din subdezvoltare. Acum au o oportunitate istorică să se reinventeze, prin banii alocați României din Fondul pentru Tranziție Justă, însă, pentru a produce cu adevărat schimbarea, comunitatea trebuie să dezvolte anticorpi față de impostorii care vor încerca din nou să profite.
– Ai adunat poveşti, ai legat prietenii?
– Am avut parte de întâlniri foarte frumoase și sunt câțiva oameni ai locului cărora le datorez mult din reușita mea, pentru că m-au ajutat să înțeleg o problematică foarte românească, pe care ulterior am încadrat-o într-un context larg, european. Asta m-a calificat să-mi prezint rezultatele cercetării la mai multe conferințe internaționale și să public câteva articole în jurnale de știință care abordează tranziția energetică. Pe cât de ofertant este subiectul pentru cineva care muncește la intersecția dintre științele sociale, geografia umană și urbanism, pe atât de revoltătoare sunt anumite realități locale pentru acel cineva care s-a născut și a crescut în județul Hunedoara. Însă, munca mea n-ar fi avut valoare științifică dacă nu m-aș fi străduit să fiu cât mai puțin părtinitoare. Eu am facut o analiză critică, nu am căutat să mângâi pe nimeni pe creștet, nici nu cred că ar fi fost constructiv.
Agnes și două mame
– Nu ţi-a fost greu să te împarţi între bibliotecă, teren, soţ, copil, casă şi distanţă de casă? Cum le-ai descurcat pe toate?
– Ușor nu a fost, dar cumva am răzbit. Totuși, a ajutat mult faptul că nu mi-am dat seama dinainte cât de greu va fi. Problema cea mai mare a fost că eu îmi fixam obiectivele și ritmul de lucru bazându-mă pe cum mă știam eu pe mine, cea de dinainte de a avea copil, cea de dinainte de vârsta de patruzeci de ani, crezând că încă mai pot să leg multe nopți nedormite la rând și că entuziasmul îmi va fi combustibil suficient să merg înainte. Am omis că bucuria maternității vine la pachet și cu mult neprevăzut și că o mamă nu mai e întru totul stăpână pe timpul ei. După ce Agnes a început grădinița și, inevitabil, se îmbolnăvea mult mai des decât înainte, am scăpat un pic lucrurile de sub control. Într-o zi, când eram foarte obosită și mi se părea nu mai am energie și nici timp de irosit uscându-mi părul lung, am luat o foarfecă și am tăiat fără milă. În alte zile, am plecat cu Agnes la școală, îmbrăcată cu o haină lungă, direct peste pijama, tot pentru a conserva timp prețios și energie. Cred că până la urmă m-am descurcat, pentru că m-am adaptat din mers şi am învăţat să-mi organizez timpul din ce în ce mai bine.
– În ciuda succesului în ceea ce faci, viaţa nu a ezitat să te încerce în multe ocazii, dispariţia mamei tale fiind doar un ultim exemplu. Dumnezeu ştie uneori să ne scuture bine de tot…
– Adineauri, când am deschis calculatorul, mi-au sărit în ochi două fișiere salvate unul lângă celălalt pe desktop: manuscrisul tezei de doctorat și necrologul mamei… Nu e un secret că relația noastră a fost foarte complicată, însă sunt mândră de noi că am ales întotdeauna înfruntarea și nu îndepărtarea. Ne-am războit, dar nu am rupt niciodată legătura, iar în ultimii ani, mama şi cu mine ne-am străduit mult să înțelegem ce am trăit, să acceptăm perspectiva celeilalte şi să recuperăm atât cât se mai putea din relația mamă-fiică. Poate că ne-am mai fi cramponat de conflicte trecute, doar vechile obiceiuri mor foarte greu, însă dragostea lui Agnes pentru amândouă a netezit drumul spre împăcare și vindecare. Sfârșitul mamei mele pe această lume a fost foarte trist și mi-a rupt inima să o văd atât de fragilă și de speriată. O știam doar munte de voință și vitalitate, uragan de neoprit când își punea ceva în minte, nu mi-am imaginat că o voi vedea pe mama vreodată într-o stare atât de vulnerabilă… Mă rog să își fi găsit în sfârșit liniștea, iar noi, cei care existăm datorită trecerii ei pe acest pământ, sper să reușim să tragem cât mai multe învățăminte din destinul ei atât de zbuciumat.
– Pentru tine, orice ghiont al vieţii parcă ar însemna un avânt către o nouă realizare. Ai vreun secret, de reuşeşti mereu să ieşi învingătoare?
– Eu nu mă văd chiar atât de triumfătoare, poate și pentru că unele reușite m-au costat foarte mult și păstrez memoria chinului, a neputințelor ce păreau de netrecut. Însă, dacă e să explic ce mă face să merg înainte, chiar și când îmi vine să-mi iau câmpii, cred că am în doze aproximativ egale, și entuziasm, și pragmatism – entuziasmul mă împinge să am curajul inițiativelor nebunești, mă apuc de lucruri complicate, iar când experiența devine copleșitoare și simt că nu mai pot, atunci îmi vine pragmatismul în ajutor. El îmi spune că am o datorie față de efortul depus până acolo și mă convinge că abandonul iese din discuție. Mă mai lamentez, mai disper, dar până la urmă, aleg să continui. Și merg așa, cu pași mai mici, adăugați, dar numai înainte.
Ancorele vieţii
– Intri uşor la pace cu tine sau ai mai degrabă nevoie de lupte aprige, în drumul către echilibru?
– Pentru mine e vital să mă iau la bani mărunți periodic, să-mi măsor cotele orgoliului, să-mi revizitez valorile și să văd dacă ceea ce gândesc e în acord cu ce spun și cu ce fac.
– Care-ţi sunt ancorele de care te agăţi când viitura e mare?
– Liviu, soțul meu, e persoana care îmi știe cel mai bine limitele și intuiește când am nevoie de ajutor. El reușește să mă remotiveze când îmi pierd nădejdea că pot merge mai departe. Sora mea și fratele meu sunt curelele de transmisie între cine sunt azi și cine eram înainte de a o inventa pe „Sanda Nicola”. Doar ei știu cu adevărat cum a fost drumul meu, de câte ori am pierdut busola, pe ce cărări am rătăcit și cu câți bolovani în spate… Apoi, sunt prietenii mei vechi, pe care-i port în suflet din copilăria şi adolescența de la Deva sau din primii ani la București. În ultima vreme, în care am stat singură cu gândurile mele, mai mult decât oricând, am realizat că eu nu mă despart niciodată definitiv de nimeni. Oricât de mare ar fi distanța și oricât de mult timp ar trece peste noi, îmi păstrez prietenii într-o zonă afectivă din care relațiile pot fi oricând reluate.
„Când nu mai știi ce să crezi”
– Vremurile pe care le trăim ne pun la încercare mai mult ca niciodată: crize, boli, războaie, nemulţumiri peste tot. Fierbe Europa şi lumea-ntreagă! Cum se simt toate acestea în Occident, căci în ţară, abia se mai poate supravieţui?
– E grav că încă nu s-au găsit soluțiile potrivite pentru încetarea focului, nici în Ucraina, nici în Gaza, dar și mai periculos e că aceste conflicte sunt teme principale de discurs în campaniile electorale din toată Europa. În sarabanda de exagerări populiste, de știri false, manipulatoare, s-ar putea să ne pierdem discernământul și să confundăm călăii cu victimele, aliații cu dușmanii… Dintre toate crizele care se suprapun, cea de încredere ridică cele mai mari probleme. Când nu mai știi ce să crezi, când nu mai poți distinge cu acuratețe binele de rău – pentru că tehnologia propune forme dintre cele mai sofisticate de manipulare a realității –, tentația este să te ferești de toată lumea și să stai, tot mai neimplicat, în pătrățica ta. În toată Europa e o atmosferă de neîncredere, de dezbinare și scepticism, oamenii suflă și în iaurt când li se propun lideri și li se fac promisiuni. Puterea de cumpărare scade pretutindeni, iar asta provoacă mari nemulțumiri. Peste toate, poziționarea statelor europene în gestionarea crizelor provocate de conflictele din Ucraina şi Gaza, sau cele cauzate de schimbările climatice, au polarizat până și cele mai așezate societăți occidentale.
– Crezi că se va mai însenina vreodată cerul peste omenire?
– Eu cred că sunt șanse și am momente când, poate că sună ciudat, dar parcă aud o lume nouă venind.
Dans şi lalele sălbatice
– Moment bun să schimbăm tonul, căci e primăvară, anotimp de speranţe. Avem aici câteva fotografii cu tine şi fetiţa ta, la cules de lalele. Mai ţii minte ziua aceea? Ce-aţi povestit, de ce dansa Agnes, cu atâta fericire în gesturi?
– Auzisem mai demult că în partea asta de lume există câmpuri cu lalele, de unde ești liber să culegi câte vrei, într-o anumită perioadă a anului, dar atunci era chiar prima oară când le-am văzut, din mașină, și am tras repede pe dreapta. Era și o lumină caldă, blândă, aurie… Rar am trăit o bucurie atât de mare, născută doar din culoare, adiere de vânt și senzația unei libertăți totale. Noi am crescut cu „Nu călcați iarba”, aşa că-ți poți imagina cum e să alergi liber, la apus, printre lalele, și să aduni cu brațul?! Agnes a fost la rândul ei fascinată, câmpul a devenit rapid scena pe care a cântat cu „mare voce” (așa zice ea), toate cântecele ei preferate și a inventat coregrafii printre straturi.
– Copila aceasta pare să-ți fi dăruit „aripi până la cer”, nu-i aşa?
– Uite, marile învățăminte pe care le iau din relația mea complicată cu mama ar fi că nu există copii fericiți din părinți nefericiți, iar pe copii nu-i educi prin ceea ce le impui lor, ci prin ceea ce îți impui sau îți îngădui ție. În logica asta, principala mea datorie față de fata mea este să fiu bine cu mine și să-mi împlinesc potențialul meu. Doar așa pot să fiu un părinte matur pentru ea și mereu disponibilă sufletește, când are nevoie de mine. Așa că, da, mi-am deschis larg aripile, încercând să ating tot ce îmi doresc pentru mine. Împlinită fiind, eliberată de frustrări, pot să-i ofer fetei mele versiunea mea cea mai luminoasă.
– Oare ar fi atât de greu să regăsim stările acestea mai des, să ne aruncăm din timp în timp într-un lan cu lalele și să uităm, măcar în trecere, de toate negurile vieții?
– Am citit la un moment dat despre „urban malaise”, acea stare de rău provocată de disfuncțiile unui oraș, în care te lovești la tot pasul de factori de stres, unde nu-ți vine să mergi pe jos, pentru că te simți agresat, și nici cu mașina nu e soluție pentru că blocajele în trafic îți provoacă atacuri de panică. În marile orașe ale României, mulți oameni trăiesc permanent această stare de rău. Ar trebui să gândim cât mai multe spații destinate stării de bine. Lucruri simple, nimic sofisticat, doar să lăsăm natura să ne surprindă, prin locurile trecerilor noastre de fiecare zi: în dunga unui drum județean, printre blocuri, în curtea şcolii, în jurul spitalelor… Și-apoi să încetinim ritmul înnebunitor în care alergăm, adesea, fără de folos.
– Sanda, după reuşite precum a ta, e destul de greu să-ţi aşterni repede în calendar noi obiective. Te voi întreba, totuşi, la ce visezi în continuare…
– Încă sunt foarte obosită, iar vremea asta belgiană nu mă ajută deloc să mă revigorez, dar sunt încrezătoare că vor apărea șansele pe care mi le-am oferit finalizând acest doctorat. Deocamdată, contabilizez schimbările din mine și evaluez în ce fel pot fructifica tot ce am învățat în acești ani. În acelaşi timp, sunt fericită că prin acest doctorat mi-am oferit mie șansa unui nou început profesional, pe baze mult mai solide, dar știu că a fi doctor nu îmi garantează nimic. Voi încerca să fac în continuare cercetare și sper să găsesc acel mediu universitar în care să mă simt stimulată. Acum, după ce mi-am dovedit că pot să fac trecerea de la efemerul subiectului de presă, la atașamentul à la longue față de un subiect de cercetare, aș vrea să nu mă opresc aici. Însă, dincolo de asta, știu că e timpul să ies din pătrățica mea și să mă reapuc de treabă acasă, printre ai mei. E devreme să spun în ce proiecte din România mi-aș putea găsi astăzi locul și nici nu mă aștept să fie ușor să dobândesc încă o dată un rol social. Însă visez că-mi voi găsi colaboratorii potriviți, alături de care să muncesc cu pasiune la transformarea societății româneşti și, împreună, să dovedim că românii nu sunt nici proști, nici hoți și nici nu pot fi toți cumpărați „la kilogram.”