• Vă ridicați greu din pat? Vă dor oasele la fiecare aplecare? V-ar trebui un țarc de copii, când mergeți? Cea mai simplă rezolvare este mișcarea. Dar dacă efortul pe care îl cere vă dă dureri, apelați la remediile bunicii, pe cât de vechi, pe atât de sigure •
Hrană alcalină
Durerile articulare pot apărea din cauza suprasolicitării, a pozițiilor incorecte sau a uzurii legate de vârstă. Dar alimentația prea acidă, bazată în exces pe carne, brânză, dulciuri și alcool, poate fi și ea pricina suferinței. Treceți la o dietă bazată preponderent pe legume și fructe. De folos pot fi și mineralele alcaline existente în farmacii, cu care se fac cure de 4-8 săptămâni.
Tinctură de urzici
Oprește inflamațiile, ameliorează durerile, înlesnește eliminarea acidului uric, ceea ce ajută în cazul gutei. Un pumn de frunze proaspete de urzică se pun într-un borcan, se toarnă deasupra alcool (țuică, vodcă) și se lasă la macerat 4-6 săptămâni într-un loc întunecat, agitând ușor din când în când. Apoi filtrați tinctura și turnați-o într-o sticlă de culoare închisă. Se iau zilnic 10 picături, diluate într-un pahar de apă.
Cataplasme cu argilă
Amestecați 2-3 linguri de praf de argilă cu apă rece, până obțineți o pastă groasă. Aplicați-o pe un tifon, într-un strat de aproximativ un centimetru grosime. Înfășurați tifonul în jurul zonei dureroase și lăsați-l să acționeze timp de aproximativ o oră, până când argila se usucă și începe să se fărâmițeze. Astfel de cataplasme reci ameliorează inflamațiile în articulații și reduc umflăturile.
Comprese cu muștar
Datorită proprietăților de ameliorare a durerii și de stimulare a circulației sângelui, compresele cu muștar sunt un remediu popular extrem de eficient contra durerilor de articulații. Amestecați 5 linguri de făină de muștar cu apă călduță, până obțineți o pastă groasă. Aplicați-o pe un prosop subțire, împachetați-l și înfășurați-l cu grijă în jurul articulației, astfel încât numai prosopul să atingă pielea. Lăsați să acționeze timp de 10-15 minute. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de două săptămâni.
Frunze de varză
Frunzele de varză au efect răcoritor, calmant, antiinflamator și de reducere a umflăturilor. Tăiați câteva frunze exterioare suculente și îndepărtați venele groase ale frunzelor. Apoi presați-le cu un sucitor de lemn sau o sticlă, până când iese sucul. Aplicați varza pe zona dureroasă, înfășurați tifonul în jurul ei și fixați totul cu un alt tifon. Lăsați să acționeze timp de 1-12 ore, apoi spălați pielea și, dacă este necesar, masați-vă cu ulei.
Pulbere de măceșe
Măceșele sunt bombe de vitamina C, care ajută la curățarea sângelui și la durerile articulare. Efectul antiinflamator și calmant al durerii apare la o doză zilnică de 5 g de pulbere de măceșe. Pulberea poate fi amestecată în suc, apă, cereale, iaurt sau alte alimente. Există pulbere și capsule de măceșe la plafar.
Tătăneasă
Este planta cu cea mai mare putere asupra oaselor. Calmează durerile, inflamațiile și umflăturile datorită alantoinei pe care o conține. Se aplică sub formă de ulei sau alifie. Uleiul de tătăneasă se prepară astfel: puneți într-un borcan rădăcină uscată și mărunțită de tătăneasă, apoi turnați peste ea ulei de rapiță sau floarea-soarelui. Închideți borcanul cu un capac și ștergeți zilnic condensul care se depune pe el. Agitați periodic. După o lună și jumătate preparatul e gata. Strecurați uleiul și păstrați-l într-o sticlă ținută în loc uscat și întunecat. Pentru alifie: încălziți 100 ml ulei de tătăneasă pe un vas cu apă fierbinte (bain marie), apoi adăugați 12-15 g de ceară de albine, așteptând să se topească. Turnați topitura într-un recipient și lăsați să se răcească. O alternativă ideală în caz de dureri acute este alifia cu tătăneasă și rostopască pe care o găsiți la farmaciile veterinare. Se numește Osteocicatrat, și are efect rapid de înlăturare a durerilor.
Diana Roua