Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SUPA VERDE DIN 9 PLANTE

• Încet, încet, zilele devin mai lungi și natura înverzește văzând cu ochii. Frunzele tinere și primele plante formează acum baza bo­gată în vitamine pentru o supă tradițională și extrem de sănătoasă: SUPA VERDE DIN 9 PLANTE •

De ce 9 plante?

Foto: Shutterstock

Încă din Antichitate, cifra 9 se afla în strânsă legătură atât cu parcursul anual al naturii, cât și cu vindecarea și diagnosticarea unor boli. Supa din 9 plante trebuie să fie, și ea, foarte veche, datând probabil din perioada creștini­zării.

Nouă luni pe an, natura era „bună” cu oamenii, exis­tau hra­nă și căldură suficiente pentru o viață cât de cât confortabilă. Ce­le­lalte trei luni, de iarnă, în­semnau în schimb întuneric și adeseori lipsă de hrană și chiar foamete. As­tăzi, este greu să ne închi­puim cu câtă nerăbdare aștep­tau stră­­moșii noștri apa­riția pri­me­lor plante sălbatice și cu câ­tă bu­curie le culegeau pen­tru a pre­para cu 9 dintre ele acea supă pe cât de gus­toasă, pe-atât de benefică sănătății.

Efectul magic

Mai există un motiv pentru folosirea celor 9 plante, și anume, unul magic. Strămoșii noștri repe­tau adeseori ritualurile de vindecare de 9 ori. Pentru relele provocate prin vrăji numărau invers, de la 9 la 1, și se făceau 9 noduri pentru protecție. Și, firește, existau 9 plante, care puteau vin­deca 9 boli. Fiecare re­giu­ne își avea rețeta proprie și par­ticu­laritățile fiecăreia se reflectau în supa de plan­te. Astăzi, rețetele sunt aproape la fel, dar în trecut erau expresia obiceiu­rilor locale și o parte compo­nentă a tuturor tradi­țiilor. Iar plantele care creșteau în fața casei aveau puterea cea mai mare de vinde­care. Supa este consumată începând de primăvara devreme și până la Paști.

Pe parcursul timpului s-au adăugat me­reu alte și alte plante. Majoritatea lor sunt fo­losite doar până la înflorire, deci cei ce doresc să mănânce supa o dată sau de două ori pe săptămână, până la Paști, ar trebui să vadă care sunt plantele pe care le au la dis­poziție în acel mo­ment.

Pachete de forță

Prepararea supei din 9 plante di­feră de la o zonă la alta. Ur­zica, coada-șoricelului, rotun­joa­ra, pără­luța, măcrișul, răco­vina, păpădia, piciorul-caprei și păt­lagina pot fi completate sau înlocuite cu altele, precum trais­ta-ciobanului, leurda, năsturelul, spa­nacul, pă­trunjelul de câmp ș.a.m.d.

Protecție împotriva bolilor

Cantitatea mare de vitamină C existentă în toa­te plantele sălbatice proaspete era extrem de im­por­tantă pentru strămoșii noștri, și anume pentru com­baterea scorbutului, o boală grea și foarte răspândită în timpurile de atunci. Una dintre cele mai eficiente s-a dovedit a fi, în acest sens, unti­șorul, care răsare foarte devreme și a fost printre primele folosite îm­potriva acestei afecțiuni.

Astăzi, carența de vitamina C și de substanțe mi­­nerale nu mai reprezintă o problemă, dar sub­stanțele vegetale secundare rămân la fel de nece­sare. De pildă, flavonoidele, de care duc lipsă fruc­tele și legumele depozitate, iar efectul lor antiinfla­mator și capacitatea de a ține în șah radicalii liberi ne lipsesc și în prezent, după o iarnă lungă și aspră.

Cele 9 plante

1. Rotunjoara – Conține tani­nuri și sub­stanțe amare care regu­larizează meta­bolismul, dar și o can­titate mare de vitamina C.

2. Piciorul-caprei – Nu se compară cu nici o altă plantă în ceea ce privește conți­nutul de vitamine și de substanțe mi­nerale.

3. Urzica – Este foarte bogată în substanțe mi­nerale și conține siliciu în formă biosolubilă. De aceea e așa de „pre­ți­oasă”.

4. Măcrișul – Este foarte bogat în taninuri (stimulează digestia), în vitamina C, în proteine, caroten și fier.

5. Părăluțele – Au un gust de nucă la fel ca salata verde și con­țin vitamine și numeroase substan­țe minerale.

6. Coada-șoricelu­lui – În afară de ta­ni­nuri și de substanțe ama­re, oferă o canti­ta­te im­portantă de vi­tamine, cupru și potasiu.

7. Răcovina – Conține o cantitate mare de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, C, B1, B2 și B3.

8. Păpădia – Este bogată în proteine, vitamina C, po­tasiu și magneziu, fosfor și substanțe amare care sti­mulează di­gestia.

9. Pătlagina – A­ceastă plantă sălba­tică furnizează sub­stanțe minerale    cu un conținut ridicat de zinc și potasiu, dar și de vitaminele C și B.

Rețeta supei din 9 plante

• Curăță și energizează organismul, după o iarnă lungă •

Ingrediente: 50 g unt, 1 ceapă mică tocată mărunt, 1 cățel mic de usturoi, 2 linguri făină, 250 ml frișcă lichidă, 1/4 l zeamă concentrată de legume, 250 g de 9 plante (vezi lista de mai jos), sare, piper, puțină nucșoară.

Mod de preparare: • Se topește untul într-o oală și se călesc ceapa și usturoiul, până ce devin sticloase. Se presară deasupra făina și se lasă puțin să se rumenească. • Se adaugă jumătate din frișca lichidă și din zeama de legume și se lasă să dea în clocot. • Se mixează restul de frișcă lichidă, restul de zeamă de legume și cele 9 plante și se introduc în supa oprită din fiert. • Se lasă puțin să se pă­trundă și se condimentează cu sare, piper și nuc­șoară.

Folosire: Se consumă supa o dată sau de două ori pe săptămână, înce­pând de primăvara de­vreme și până în Joia mare (verde), pentru întă­ri­rea organismului. Plan­tele fo­losite pot va­ria, impor­tant este să pro­vină din zona geografică res­pectivă și să fie de sezon.

Bine de știut

Cifra 9 indică – în spa­țiul indo-germanic – prin­tre al­tele, sfârșitul celor 3 luni fri­guroase de iarnă și începutul celor 9 mai cal­de. De aceea, primă­va­ra, se consumau 9 plante săl­ba­tice, în cinstea naturii care învie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian