Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Astenia de primăvară

* De ce ne simțim așa de vlăguiți primăvara?

* De ce nu ne săturăm niciodată de somn?

* De ce ne simțim deprimați?

* Cum putem lupta cu astenia?

– Interviu cu dr. ANA POPIUC, expert în boli cardiovasculare și biologie moleculară –

„Organismul stă încă în ghearele iernii”

– Pentru milioane de oameni, bucuria primă­verii e întunecată de o stare de epuizare, de sfâr­șeală a puterilor, care nu se potrivește cu soarele și lumina anotimpului. Cum se explică această ano­malie?

Foto: Shutterstock – 5

– După lungile luni de iarnă, reci, umede și în­tunecoase, întreg organis­mul este apăsat, slăbit de parcă natura l-ar fi trecut la „ardere economi­că”. Lipsa luminii soarelui – atât de în­de­lungată – întârzie produ­ce­rea hor­monilor și frânează meta­bo­lismul. În plus, lupta de du­rată, în­dâr­jită, cu virușii, cu bac­teriile și alți agenți patogeni, care apar masiv în tim­­pul iernii, a afec­tat în special sis­te­mul imunitar. Drept urmare, func­țiile vi­tale ale ce­lule­lor se re­strâng – aceas­ta fiind de fapt o măsură de protecție a naturii – substanțele toxice nu se eli­mină suficient, pentru că, de pildă, limfa curge mai leneș. Orga­nismul stă încă în ghearele iernii.

„E nevoie de zahăr, dar sănătos”

– De ce ne trezim dimineața mai obosiți decât seara?

– Cauza poate fi lipsa glucozei din sânge, deci un nivel prea mic al gli­ce­miei. Glucoza, unitatea cea mai mică a hidraților de carbon, este un com­bustibil al energiei (de neînlo­cuit), în special pentru celulele creie­rului și celulele nervoase. Iarna con­sumă din rezerva noastră de vitamine B și de mi­croelemente, în lipsa cărora meta­bo­lismul hidraților de carbon este mult îngreunat. Urma­rea: glice­mia scă­­zută. Femeile sunt afectate mai frec­vent decât bărbații, pentru că „re­zer­voarele de glicogen”, adi­că re­zervele de glucoză din ficat, sânge și mușchi sunt mai mici cu 1/3 la fe­mei decât la bărbați.

– Cum putem combate hipo­gli­cemia, care ne seacă puterile?

– Încetând să mai consumăm hi­drați de car­bon ușor solubili – pro­du­se făinoase, orez glasat, dul­ciuri – și consumând hidrați de carbon com­plecși – produse integrale, ce­rea­le com­plete, orez natural.

– Care sunt per­soa­nele cele mai predis­puse la astenia de pri­mă­vară?

– Toți aceia care nu se hrănesc sănătos și nu fac suficientă mișcare. Iar cei expuși unui stres continuu (pre­­siunea obținerii de performanțe, con­­flicte, di­verse proble­me), nu tre­buie să se mire da­­că adorm din nou ime­­diat după micul de­jun. Și în cazul acesta, fe­meile sunt afectate mai des.

Legume, mișcare și soare

– Care sunt alimen­tele care sti­mu­lează cel mai bine?

– Legumele crude, con­su­mate cu un sos oa­re­care (gus­tos) înaintea me­sei prin­cipale. Unele din ele, de exem­plu conopida, var­­za creață sau varza de Bru­xelles, con­țin de do­uă ori mai multă vita­mină C (ener­gizantă) decât lămâile sau por­­to­calele venite din sud, care, din cau­za trans­portului sau a depo­zitării înde­lungate, își pierd o mare parte din sub­stanțele lor na­turale vitale.

– Ce sport ne poa­te ajuta în cazul aste­niei de primăvară?

– Gimnastica, stret­ching-ul, masa­jul, pozi­ția cu picioarele ridicate și du­șurile alternative (cald-rece) pot im­­pulsiona curgerea limfei. Jog­ging-ul, mersul pe bicicletă și îno­tul activează irigația sanguină. Ieșiți, de câte ori se poate, la soare sau la lu­mi­na zilei. Pie­lea absoarbe razele ultra­violete, care pă­trund chiar și prin­tr-o îmbrăcăminte ușoară, asi­gurând astfel cantitatea ne­cesară de vitamină D și – implicit – forța stimulatoare a celule­lor.

– Somnul de după-amiază sau cul­catul devre­me (seara) folosesc la ceva?

– Bineînțeles. Cu condiția ca ime­diat ce vă treziți să vă activați meta­bo­lismul, de pildă, cu un duș rece, cu o plimbare scurtă, dar alertă, în jurul blo­­cului sau în parc, cu res­pirații în fa­ța ferestrei deschise. Pentru că som­nul face să scadă tensiunea arterială, care trebuie să-și ia din nou avânt.

– Vremea influențează în vreun fel astenia de primăvară?

– Vântul sau vremea rea produc reacția așa-numiților „baroreceptori” din pereții vasculari: la presiune scă­zută, venele se des­tind, umplându-se cu mai mult sânge, iar tensiunea sca­de. Urmarea: o sta­re de oboseală. In­vers, când presiunea at­mosferică e mare, receptorii stimu­lează tensiunea arterială, provocând o senzație de vioi­­ciune și prospețime. O schimbare bruscă a vremii – răcirea aerului – poate avea un efect vita­lizant, în tim­pul unei plimbări, de pil­dă. La frig, vasele se con­tractă, așa încât tensiu­nea crește ușor.

– Hormo­nii sunt și ei vinovați de sta­rea de oboseală care se instalează primăvara?

– Lipsa hormonilor pro­duși de tiroidă, de exemplu, ne face să ne simțim obosiți, să fim flegmatici.

– Când e cazul să mergem la me­dic?

– Regula este ur­mă­toarea: consul­tați me­dicul imediat ce simțiți clar că oboseala sau apa­tia prelungită vă apa­să sau chiar vă chi­nuie.

Program contra oboselii

* Faceți zilnic o activitate fizică: ae­ro­bic, jogging, gimnastică, marș, bi­ci­cletă etc.

* Plimbați-vă ori alergați prin ploaie până simțiți că transpirați.

* Cel mai bun mijloc de înviorare: stați în ploaia de primăvară, cu capul des­coperit. După trei minute faceți un duș fierbinte, apoi rece.

* O tabletă de magneziu dizolvată în apă este un remediu excelent pentru apatie.

* Mâncați „tone” de pătrunjel. Ames­te­cat cu usturoi, untdelemn și câteva picături de lămâie.

1. Nu pot să mă trezesc dimineața

Simptome

Trezire grea, cu o senzație de epui­zare și lipsă de mo­ti­vație. Coborâtul din pat este o grea încercare și, imediat ce ne-am ridicat în picioare, sim­țim nevoia să ne întindem din nou. Abia așteptăm să vină seara, să ne culcăm. E timpul să luăm măsuri!

DIAGNOSTIC

Este vorba despre o lipsă de do­pamină. Ea se datorează unei insu­ficiențe de tirozină, ce poate fi provocată de culcatul la ore târzii sau de o alimen­tație dez­echilibrată: prea pu­ține pro­teine (care fur­­ni­zea­ză ami­no­acizii esen­țiali) sau un exces de zahăr, care scade nivelul de tiro­zină.

SOLUȚII

Când coborâm din pat, tre­buie să adop­tăm noi refle­xe, pentru a ne pune pe pi­cioa­re: ma­saje stimu­lante sau băuturi care să ne dea energie.

Sfaturile medicilor

Automasajul care trezește

Pentru o trezire mai ușoa­­ră și tonică, înainte de duș puteți face un auto­masaj al feței: cu mișcări circu­lare apăsate, execu­tate cu vârful de­ge­telor pe toată suprafața feței, in­clu­siv pe gât și pe pielea capu­lui, pornind din par­tea de sus a craniului și până la ceafă.

Masajul celular al doctorului Zavergiu

Medic român, glorios în anii ‘80-‘90, și-a do­bândit celebritatea prin­tr-o metodă de stimulare energetică, realizată prin ma­saj. Înainte de a coborî din pat, se freacă toate părțile corpului – cap, brațe, tora­ce, picioa­re, abdomen – cu pal­mele, în sus și în jos, de minimum 20 de ori. Di­namizează cir­culația sângelui și în­vio­rează organismul. E foarte eficientă, dar cere timp.

Băutură tonică

Timp de trei săp­tă­mâni, beți dimi­neața un pahar de apă cu lă­­mâie (pen­tru a de­toxi­fia fica­tul) în ca­re pu­neți 1 cm de ghimbir ras, pentru a stimula glan­dele su­pra­rena­le, după cum pre­co­ni­zea­ză me­di­cina tradițio­nală chineză.

Energizant natural cu Ginkgo Biloba

Stimulează circulația cerebrală.

Un mic dejun cu multe proteine

Pentru a face plinul de energie la în­ce­putul zilei, ar trebui eliminate za­ha­rurile (inclusiv sucurile de fructe), pen­tru că acțiunea lor este de scurtă durată. Mai bine ne facem un mic dejun cu proteine stimulante. Putem intro­duce în meniu: pâine neagră cu șuncă slabă, unul sau două ouă, brânză, caș­caval. Însoțiți micul dejun de-un ceai verde. Stimulează mai lent, dar mai du­rabil decât ca­feaua.     

2. Mă lasă puterile după-amiaza

Simptome

Dimineața ne descurcam cât de cât, dar după prânz ne prăbușim: pleoa­pe­le sunt grele, ochii ni se în­chid și nu visăm decât să dormim. La servi­ciu, ne scufundăm printre dosa­re, cu sen­zația că nu suntem în stare de nimic.

DIAGNOSTIC

Această oboseală de la jumătatea zilei este asociată cu o scădere a se­creției de noradrenalină. În mod nor­mal, acest neurotransmițător este activ între orele 11 și 15. Pentru a-l pro­­duce, organismul are nevoie de vitamine din grupa B, aminoacizi și coenzima Q10. Pe de altă parte, o anu­mită lentoare digestivă, consuma­toare de energie, poate crește obo­seala, explicând această nevoie de a ne întinde după ce am mâncat.

SOLUȚII

Creșterea aportului de vitamine și coenzima Q10, necesare producției de energie.

Sfaturile medicilor

Alimente dinamizante

Prima măsură este suprimarea zaharurilor de la sfârșitul micului de­jun, care produc somnolență. Fără prăjituri, fără zahăr în cafea, chiar fără fructe. Ele trebuie înlocuite cu un pla­tou cu proteine ve­getale, aces­tea fiind mai ușor de di­gerat, dar și mai dinamizante: nuci, alu­ne, mig­dale. Cât mai pu­ți­nă carne, cât mai multe legume bo­gate în vitamine și coenzima Q10.

O mică ședință de acupresură

În medicina tradițională chine­ză, se stimulează punctul vezicii biliare (VB20) pentru a relansa sis­temul di­gestiv și energia.

Exerciții: Ținând coa­tele pe masă, apă­săm cu vârful degetelor punctul situat la baza occiputului, în adânci­tu­ra cefei. Apăsăm foar­te tare, făcând mici mișcări circu­lare: 10 într-un sens și 10 în celălalt.

În plus: Dacă am mâncat prea repede sau prea mult și masa se simte greu în sto­mac, vom ma­sa un punct de pe meri­dianul aces­tuia. Pentru aceas­ta, punem palma mâi­nii stângi pe ge­nun­chiul drept, ți­nând de­getul mare la jumă­tatea picio­rului, chiar dea­supra tibiei. Acest punct se va afla chiar la extremitatea inde­xu­lui: ma­săm punc­tul timp de 5 minute, apă­sând cu pu­tere pentru a ajuta la di­gestie. Vom face la fel și cu celă­lalt picior.

Supliment de vitamine B

Grupul de vitamine B favorizează atât echilibrul sistemului nervos și digestiv, cât și secreția de noradre­nalină. Ele pot fi luate sub formă de supliment, câte un comprimat dimi­neața și seara, timp de o lună. Droj­dia de bere și germenii de grâu con­țin, la rândul lor, vitaminele B. Puteți să le puneți în toate felurile de mâncare.

Un ulei esențial ultra-stimulant

Se inhalează în profunzime și încet ulei esențial de mentă. S-a do­vedit că îmbunătățeste perfor­manțele fizice, dar și intelectuale, dinami­zându-ne rapid. E bine să ținem în permanență un flacon la noi.

Un truc pentru a digera mai bine

În caz de digestie dificilă, vom adăuga puțin tar­hon în oțet (toate bunele gospodine îl au pe raf­tul cămării pe ultimele bucăți din farfurie). Fa­cilitează munca intestinelor și previne balo­narea.

O pauză mică

E indicat să ne permitem o siestă rapidă, cât de des cu putință, pentru că este recuperatoare și be­nefică. Închidem ochii și ne lăsăm gândurile libere, dar nu prea mult, doar câteva minute. Dacă ațipim, și mai bine. Un mic truc: țineți cheile de la casă în mâ­nă, dacă adormiți, vor cădea pe jos și vă vor trezi.

Respirația salvatoare

Douăzeci de respirații totale, antrenând obli­ga­toriu și abdomenul, precum și întreaga capa­citate a plămânilor, alimentează creierul cu oxi­gen și spală oboseala pe loc. Obligatoriu: ur­mărirea, cu mintea, a intrării și ieșirii fluxului de aer din plă­mâni.

3. Sunt atât de obosit, încât mă prăbușesc la ora 20

Simptome

Imediat ce am terminat cina, a­dor­­mim pe canapea. De aceea, se­rile noastre sunt cam scurte. Pes­te o oră ne trezim și ne târâm până în dor­mitor.

DIAGNOSTIC

În această situație, lipsa de dopa­mină și de noradre­na­lină este fla­gran­tă. Ea este întotdeauna legată de epui­zarea glandelor suprare­nale, ceea ce duce la scă­derea nivelului de vita­mine B (mai ales B12), mag­­ne­ziu, fier, seleniu și acizi grași Ome­ga-3, provocând o slăbire a func­­țiilor e­sențiale ale or­ga­nismului. Gră­simile sunt prost consumate, fierul nu este transformat, iar ficatul este plin de toxine.

SOLUȚII

Faceți plinul de vita­mine și mine­rale, care vă vor ajuta să rezistați mai bine pe durata zilei, re­lansând func­țiile vitale. In­clusiv seara, pentru a nu mai adormi la ora 20.

Sfaturile medicilor

Mineralul indispensabil

Organismul trebuie reîncărcat cu magneziu. Se iau 2 comprimate de 200 mg, di­mineața și seara, însoțite de taurină, ce permite o mai bună asimi­lare. Cura va dura două luni.

„Lovitura de bici”

În medicina tradițională chine­zeas­că se stimu­lează un punct al spli­nei, aflat pe inte­riorul pi­cio­­rului, la patru degete dea­su­pra glez­nei. Se efec­tuează mișcări circulare apăsate, câte două mi­nute de fiecare parte. Pentru a beneficia de un ade­vărat regal de energie, cineva ne va bate pe spa­te, chiar între omoplați, cu pumnii, timp de câteva minute.

Masajul tonic

Redă energia pentru 3 ore. Se pleacă de la rinichi, tapotând pielea ușor cu pumnii, apoi se coboară pe partea exterioară a picioa­relor, se urcă pe stomac și pe piept. Se trece pe inte­riorul unui braț, până la palmă, apoi se urcă pe exterior, până la umăr, cap și față. Se va repeta de 4 ori.

Prânzul ideal

* Un bol de cru­dități, de e­xemplu un morcov, o jumă­tate de sfeclă roșie, o bucată de ridiche nea­gră, rase și consumate imediat, sunt pline de vitamine și de mi­nerale.

* Proteine vegetale (mazăre us­ca­tă, fasole boabe, linte) gătite sau doar fierte.

Suplimentele esențiale

* Spirulina es­te o mică algă al­bastră bogată în oligo-elemente (70%) și ami­noacizi (30%). Se găsește sub formă de com­primate. Se iau 5 pastile, dimineața și seara, într-o cură intensivă de două luni.

* Acizii grași Omega 3, 6 și 9 sunt esențiali pentru buna funcțio­nare a creierului. Se adminis­trează conform prospectului, timp de 4-6 luni pe an, mai ales iarna.

Energizare cu produsele stupului

Polenul

Cel mai cunoscut produs al stu­pului, polenul recoltat de albine din flori, este un adevărat panaceu, utilizarea lui internă în curele de vitaminizare aco­perind perfect ca­renţele de vita­mi­ne şi minerale apă­rute în timpul iernii. Foarte bogat în proteine, ami­no­acizi şi factori stimulatori de creş­tere, enzime, hormoni, dar mai ales în vitamine (A, C, D, E, PP şi cele din grupul B) şi minerale (calciu, mag­neziu, fier, potasiu), polenul este un aliment complet, foarte important pentru sănătatea noastră. O cură cu polen apicol poate dura între 10 şi 21 de zile, timp în care consumăm câte o lin­guriţă de polen de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor principale.

Mierea de albine

Mierea este un produs natural pur şi un excelent aliment energi­zant. Canti­ tăţile crescute de vita­mina C, dar şi provitamina A, precum şi vitaminele B9, B12, D şi E pe care le conţine, fac ca mierea să fie un aliment de elecţie, contribuind la vitaminizarea în­tregului or­ga­nism. Administrarea zil­nică a numai 50 grame de miere de albine proaspătă asigură nece­ sarul de vitamine al unui adult sănă­tos. Pe lângă ca­lităţile sale nutri­tive, mierea are şi calităţi terapeu­tice uimi­toare, care pot fi utilizate cu succes în cazul afec­ţiu­nilor ce pot apărea primă­vara.

* Mierea de salcâm este cal­mantă, fiind indicată în afec­ ţiunile gastrice care se pot agra­va primă­vara, dar şi în cal­marea tusei şi ne­vrozelor.

* Mierea de levănţică este se­dativă şi are proprietăţi antiin­fec­ţioase.

* Mierea de castan este folo­sită ca adju­vant în toate afecţiunile circulatorii.

* Mierea de eucalipt este foarte in­di­cată în sinuzite, bronşite, tuse, dureri de gât.

* Mierea de brad şi cimbrişor este an­ti­septică, indicată în angină, viroze respiratorii, bron­şite.

* Mierea de tei are acţiune li­niştitoare, fiind fo­losită în tul­bură­rile de somn, dar şi în bronşite.

* Mierea de păpădie este depu­rativă şi uşor laxativă, decon­ges­tionează bila şi ficatul.

Folosită ca atare sau mi­xată cu diverse pulberi din plante medicinale tonice şi regenerante sau cu polen apicol, mierea se dovedeşte a fi un ajutor de nă­dejde atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, bătrâni sau con­valescenţi.

Lăptişorul de matcă

Acest produs al stupului este, de departe, unul dintre cei mai buni prieteni ai sănătăţii. Are un con­ţi­nut foarte bogat de aminoacizi (con­ţine toţi cei 20 de ami­no­ acizi esenţiali), acizi graşi esen­ţiali, să­ruri minerale (potasiu, cal­ciu, fier, mag­ne­ziu, zinc) şi vitamine (A, C, D, E – din abundenţă, pre­cum şi vitaminele B1, B2, B5, B6, B12, PP), fiind un tonic excelent, reco­mandat în caz de devitalizare, oboseală fizică şi ner­voa­să, care pot apărea primă­va­ra. Se foloseşte sub formă de dra­jeuri sau liofilizat (în fiole), ori omo­­genizat cu miere de albine.

Păstura

Produs natural derivat din po­lenul recoltat de albine, păs­tura este rezul­ tatul proce­se­lor fermen­tative care se produc în fagurii stupului, în ur­ma cărora aceasta devine mult mai uşor de digerat de orga­nism. Bogată în proteine, amino­acizi esen­ţiali, zaharuri, acizi graşi, enzime, dar mai ales vitamine (A, D, K, E) şi minerale, păs­tura este un excelent antianemic ce poate fi folosit în curele de vita­minizare de primăvară, alături de celelalte pro­duse apicole.

Propolisul

Cunoscut drept cel mai puternic antibiotic natu­ral, biostimulator şi bio­reglator, cu efecte tera­peutice excelente în caz de infec­ţii bacte­riene şi virale, dă rezultate foarte bune în creşterea imuni­tăţii şi a rezistenţei organis­mului, primăvara fiind un ano­timp potrivit pentru a-l include în cadrul curelor de deto­xifiere şi de vita­mi­ ni­ zare. Poate fi fo­lo­sit proas­ păt, nepre­ lucrat (în ba­toane de mestecat), sub for­mă de granule, pulbe­re (capsu­le, com­­ primate), sub formă de ex­tract apos sau alcoolic (fiole, pi­că­turi), ori în sirop sau dra­jeuri, cu rezultate ex­celente pen­­tru sănătate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.