Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

De la somnul iernii, la clocotul primăverii

Foto: Shutterstock

Biologii afirmă că oamenii primitivi hi­bernau la fel ca animalele sălbatice, pentru a trece peste iernile lungi și grele. Lucrul acesta e valabil și astăzi: în lunile întunecate și reci de iarnă, metabolismul nostru este, și el, în­cetinit, echilibrul hormonal se modifică. Conse­cințele sunt oboseală accentuată, apatie și frisoane frecvente, din cauza scăderii temperaturii corpului. Apoi, ne luptăm și cu lipsa luminii, și cu nopțile lungi de iarnă. Corpul nostru produce mai multă melatonină, hormonul somnului, motiv pentru care ne-ar plăcea să ne petrecem toată viața în pat. Oboseala, lipsa de concentrare, stările depresive și o slăbire a sistemului imunitar sunt la ordinea zilei. Nu e deci de mirare că primăvara ne prinde nepre­gătiți. Va trebui să treacă o vreme până ce ne vom putea bucura de lumină și soare cu adevărat. Primul pas este energizarea, o alimentație bogată în vita­mine și minerale prezente în primele plante și le­gume verzi.

Spanacul, ridichile, salata, ceapa verde și ustu­roiul, leurda, untișorul, păpădia, părăluțele, picio­rul-caprei – ne ajută să ne regăsim repede energia, să ieșim din starea de hibernare și să trăim primă­vara din plin.

Salată de spanac cu sparanghel

• Bogată în minerale și vitamine, energizantă și detoxifiantă •

Ingrediente: 4-5 ridichi, 1 ceapă verde, 1 tijă de țelină, 1 mână de frun­ze proaspete de spanac, sparanghel (alb sau ver­de), oțet, ulei, sare și piper.

Preparare: • Spălați ridichile, ceapa verde și țelina și tăiați-le în felii subțiri. • Puneți-le într-un castron și adăugați frun­zele de spanac curățate. Amestecați bine. • Cură­țați sparanghelul și înde­păr­tați partea uscată de jos. • Fierbeți-l în apă cu sare, până se înmoaie. Scur­geți-l și tăiați-l în bu­căți potrivite. • Preparați un sos din oțet, ulei, sare și piper. Adăugați bucățile de sparanghel la salată și turnați deasupra sosul.

Timp de preparare: aproximativ 40 de minute.

Ulei de rozmarin

• Favorizează circulația sângelui, revitalizant, antispasmodic și stimulator al metabolismului •

Ingrediente: 1 pumn de flori și ace de roz­marin, ulei de măsline.

Preparare: • Puneți rozmarinul mărunțit într-un borcan și turnați ulei de măsline, cât să acopere plantele de un deget. • Lăsați borcanul închis într-un loc umbros, la temperatura camerei, timp de două săptămâni și agitați energic conținutul o dată pe zi. • Se filtrează printr-o tifon, într-o sticlă curată. Uleiul se va păstra timp de aproximativ un an.

Utilizare:

Încălziți puțin ulei de rozmarin în palme și masați-l pe corp. Ca o alternativă rapidă, amestecați 100 ml de ulei de măsline cu 25 de picături de ulei esențial pur de rozmarin. Se găsește în farmacii.

Ceai de plante sălbatice

• Detoxifiant, diuretic, stimulator al metabolismului și al rinichilor, bogat în minerale •

Ingrediente: 2 linguri de frunze uscate de arnică, 2 linguri de frunze uscate de mesteacăn, 2 linguri de frunze uscate de păpădie, 1 lingură de frunze uscate de mentă, 1 lingură de bucăți de rădăcină de ghimbir uscat.

Preparare: • Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă bine. • Se opărește 1 linguriță de amestec cu 250 ml de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se stre­coară.

Utilizare:

Se beau trei căni de ceai pe zi, în perioada de tran­ziție de la iarnă la primă­vară.

Ceai imunostimulator

• Antibacterian, antiviral, antiinflamator •

Ingrediente: 3 linguri de boa­be de măceșe zdro­bite, 3 linguri de frunze de sal­vie, 2 linguri de de cimbru, 2 lin­guri de bucăți us­cate de rădăcină de ghimbir, 2 lin­guri de ceai ver­de.

Preparare: • Puneți toate in­gre­dientele într-un bol și amesteca­ți-le bine. • Tur­nați 250 ml de apă clocotită peste o linguriță din amestec și lăsați acoperit timp de 10 minute. Filtrați.

Utilizare:

Pentru energizare, se beau două căni de ceai pe zi, timp de 2-3 săptămâni.

Băi cu lavandă și sare de baie

• Fortifiant în caz de epuizare, favorizează somnul, antiinflamator •

Ingrediente: 250 g sare de mare (ne­iodată) granulată, 1 lingură de ulei de măsline, 3 linguri de flori uscate de lavandă, 15-20 picături de ulei esențial de lavandă pur.                                                                                                                                       

Preparare: • Puneți sarea într-un castron și amestecați-o cu uleiul de măsline. Adăugați uleiul esențial de lavandă și ames­tecați din nou. Adăugați florile de lavandă și amestecați bine. Transferați totul într-un borcan cu capac, închideți și lăsați să stea peste noapte.

Utilizare:

Pentru o baie completă, sunt sufi­ciente 3-4 linguri de sare. Temperatura ideală a apei pentru baie este de 38 de grade Celsius, iar durata băii ar trebui să fie de 15-20 de mi­nute. Înainte de culcare, această baie asigură un somn profund și odihnitor.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian