Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru CONSTANȚA – Târgoviște, F. AS nr. 1606: „Avem nevoie de îndrumări pentru tratarea bolii fasciită eozinofilică idiopatică”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766.29.84.58

Fasciita eozinofilică este o boala inflamatorie, caracterizată, în primul rând, prin îngroșarea și fi­bro­zarea fasciilor și prin creș­te­rea numărului de eozinofile din sân­ge. Aspectul clinic este îngro­șa­rea pielii, mai puțin la nivelul de­getelor, care apare prin afec­ta­rea fasciilor și nu prin afectarea der­mului. Afectarea organelor in­ter­ne este foarte rară în această boa­lă. Analizele de sânge arată creș­terea VSH și creșterea gama­glo­bulinelor. Aceste modificări arată că mecanis­mul bolii este unul inflamator cronic, ceea ce în­seam­nă că sistemul imun este dereglat și reacțio­nează exagerat împotriva unui factor, fie intern, fie extern, care agresează organismul. Nu se cunoaște o cauză exactă a bolii. S-a constatat că există anu­miți factori declanșatori sau favorizanți – efortul fi­zic intens, traumatismele, anumite medicamente (sta­tine și fenitoina). Inflamația cronică de tip eozi­no­filic poate fi corelată cu anumite infecții impli­ca­te în declanșarea bolii. Dintre acestea, cea mai frecventă asociere este cu infecția cronică cu Bo­rellia. Există și o asociere cu anumite boli auto­i­mu­ne – boli tiro­i­diene, ciroza biliară primitivă – ceea ce sugerează implicarea unui mecanism infla­mator de tip auto­imun. Nu în ultimul rând, s-a con­statat o asociere cu boli hematologice – anemie he­molitică și aplas­ti­că, trombocitopenie, boli mielo­pro­liferative.

Manifestările bolii constau în extremități tume­fiate, dureroase, ajungând până la fibroza cutanată invalidantă. Se pot asocia contracturi articulare, artrita și neuropatie cu miozită (caracterizate prin furnicături, amorțeală, dureri musculare). Debutul poate fi acut, cu instalarea bolii în câteva zile, și sub­acut, cu instalarea simptomelor pe parcursul câ­torva săptămâni. Pot fi și cazuri în care boala se in­stalează lent, cronic. În această situație, pacienții prezintă mai mult fibrozarea și indurarea zonelor afectate. Pot fi prezente și alte leziuni la nivelul pielii – urticarie, leziuni bu­loa­se, alopecie, lichen scle­ro­atrofic, hiper­pig­men­ta­re. Manifestările cuta­na­te sunt bilaterale și simetrice, de obi­cei. Cele mai afectate sunt extremitățile, mai puțin fața și mâinile. Există și ma­nifes­tări extracutanate ale bo­lii. Cele mai frecvente sunt contrac­tura articulară, artrita și sin­dromul de tunel car­pi­an. Afec­tarea organelor inter­ne este extrem de rară, de ace­ea, atunci când este pre­zen­tă, trebuie suspectat alt diag­nostic. Acesta se pu­ne pe ba­za aspectului clinic și este confirmat prin biopsie. Evo­lu­ția bolii prin fibrozare con­du­ce la sclerozarea pielii și contracturi articulare in­va­li­dante. În aproximativ 10% din ca­zuri, evoluția este cu anemie aplastică și sindrom mie­lodisplazic, cu prognostic negativ. În gene­ral, boala răspunde bine la tratamentul cu cortico­ste­ro­izi – prednison sau prednisolon – cu remisie în de­curs de 1-3 ani. În cazurile rezistente la cortico­te­ra­pie, se recoman­dă alte tratamente imunosupre­soa­re. De asemenea, în cazul unor contracturi arti­cu­lare severe, este necesară intervenția chirurgicală.

În cazul dvs., în cele relatate, sunt câteva parti­cu­larități care permit să se tragă concluzii: în primul rând, afectarea pulmonară, care nu este caracteris­ti­că bolii, și tratamentul menționat cu metotrexat, care este doar linia a 2-a, eventual, de tratament. Nu în ultimul rând, prezența infecției cu borellia, pentru care nu ați primit tratament, din câte înțeleg.

Vă sugerez să faceți o reevaluare a situației dvs. și să cereți o a doua părere medicală, legată de diag­nostic și tratament. Tratarea infecției cu borellia poa­te fi rezolvarea în cazul dvs. Sunt indicate urmă­toa­rele extracte: Artemisia absinthium, Viola trico­lor, Urtica dioica și Ribes nigrum, în cure de 3 luni, cu pauză o luna,    apoi se reiau. Se asociază Vit. D (2000-4000 ui/zi) și Omega 3 (2000-3000 mg/zi). Două preparate bune, care conțin Artemisia și Ome­ga 3, găsiți la Centrul de Viață și Sănătate Armonia (Imuno8 și Capsule 4 uleiuri).

Ca remedii homeopate, vă recomand următoa­re­le: Kalium carbonic ch30, Lycopodium ch30, Xray ch30, Ledum ch200, Aurum arsenicosum ch200, din care puneți câte 10 granule, în 200 ml apă plată, luați câte 2 ml, de 2 ori pe zi, timp de 3 luni. Este bine să evitați menta, cafeaua, plantele aromatice, uleiurile esențiale și oțetul. De asemenea, este indicat să țineți un regim de alcalinizare, care ajută la reechilibrarea sistemului imun.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

„Nepotul meu suferă de boala Duhring-Brocq” (Răspuns pentru VILMA – Sfântul Gheorghe, F. AS 1584)

Dermatita herpetiformă (maladia Duhring) este o maladie autoimună rară. A fost descrisă pentru pri­ma data în 1884, de derma­to­lo­gul american Louis Adolphus Duhring, unul dintre primii profesori de der­ma­tologie din acea țara (am publi­cat recent o lucrare de istoria der­ma­to­logiei, cu prilejul aniversării a 110 ani de la moartea sa). Doar câți­va ani mai târziu a descris și me­dicul francez Brocq aceeași boală. Unii consideră boala Duhring ca fiind o ma­nifestare cutanată a bolii celiace (pacienții manifestă o intoleranță intestinală la gluten), fie evidentă (20% din cazuri), fie „tăcută”(80% din cazuri), cea din urmă fiind detectată prin biopsie intestinală. Cauza bolii este necunoscută. Există o legătură genetică certă. Stresul și lipsa alăptării au fost printre cauzele propuse, dar nedovedite.

Factori de risc: boală ce­liacă    la o rudă apropiată, dia­bet tip 1, tiroidită auto­imu­nă, sindrom Down, Tur­ner și William,    colită (inflamația colonului), po­liartrită reumatoidă, mi­as­tenia gravis, o inter­venție chirurgicală gastri­că, expu­ne­re la iodură de potasiu și la substanțe fo­losite pentru curățenie.

Există o asociere și în­tre boala Duhring și lim­fom (cancer).

Clinic, boala Duhring (der­matita herpetiformă) se manifestă cu următoarele simptome:

• Erupție constituită din vezicule (leziuni pline de lichid, mici, sub 1cm diame­tru), adesea grupate (de un­de vine numele „herpe­ti­form”), care se și dise­mi­nează centrifug.

• Papule și mici placarde, localizate prepon­de­rent pe fețele extensoare ale membrelor inferioare, superioare și în zonele fesiere. De obicei, fața, ceafa, palmele și tălpile sunt scutite.

• Prurit intens.

Complicațiile bolii:

• Afectarea oaselor și a dinților – pacienții pre­zintă risc de osteopenie/osteoporoză, deteriorarea smal­țului dinților și carii, rezultate din deficitul de calciu și vitamină D.

• Malnutriție – incapacitatea de absorbție adec­vată din intestinul subțire, dietă strictă.

• Tulburări cardiace.

• Intoleranță la lactoză.

• Tulburări de fertilitate – rezultând din lipsă de vitamine.

• Risc sporit de limfom.

• Tulburări neurologice – neuropatie periferică, epilepsie.

• Afte bucale.

Tratamente naturiste:

• Evitarea alimentelor ce conțin gluten. O dietă fără gluten poate reduce riscul de dezvoltare a limfomului.

• Evitarea alimentelor ce conțin iod în cantități mari.

• Evitarea alcoolului.

• Evitarea fumatului.

• Mișcare fizică – dă organismului un tonus bun.

• Stresul – trebuie evitat, chiar el ar putea con­tri­bui la tulburări intestinale.

• Exerciții yoga, meditații, sunt bune contra stresului și pot ajuta la vindecarea diverselor boli cutanate.

• Suplimente de vitamine, în special vitamină D.

• Băi cu pudră de ovăz, pentru a calma pruritul.

• Plante medicinale cu aplicare externă – Găl­be­nele, Aloe vera, unt de shea (Vite­lla­ria para­doxa), pot ajuta la vindecarea leziunilor cutanate.

• Plante medicinale cu administrare internă – mușețel, turmeric, ca antiinflamator.

• Probiotice – prin restaurarea echilibrul micro­biomului intestinului, pot contribui la îmbunătă­ți­rea simptomelor.

• Acupunctura este un tratament important îm­po­triva pruritului și a tulburărilor intestinale.

• Homeopatia are rezultate excelente în această boală.

Am publicat un studiu de caz tratat de mine, care s-a vindecat de boală. Poate munci și consumă alimente cu gluten.

• Grupuri de sprijin – sunt foarte utile, fiindcă oferă consiliere psihologică pacienților, foarte importantă la o astfel de boală.

(Boala Duhring – dermatita herpetiformă – este o tulburare gravă, cu complicații severe, ast­fel că e necesar să vă consultați medicul, dacă aveți suspiciuni că suferiți de această boală.)

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788.23.38.73, 0258.86.56.77

„Cumnata mea are diaree în permanență, de câțiva ani” (Răspuns pentru RODICA – Lehliu, F. AS nr. 1611)

Diareea prelungită provoacă neplăceri mai mari decât se crede la prima impresie; deshidratare și pierderea florei digestive, a minera­le­lor, vitaminelor și altor nutrienți. Dacă nu puteți să consumați lapte, cu siguranță suferiți și de o en­te­ro­colită.

Toate aceste probleme sunt cau­za­te de consumul direct sau indirect de antibiotice. Pe lângă cele din far­macii, care sunt de sinteză chimică și se prescriu în doze uriașe, carnea animalelor crescute industrial conține și ea, pe lângă steroizi, și antibiotice.

Dacă ați răsfoi arhiva revistei Formula AS, ați vedea că există o singură și foarte eficientă soluție pentru aproape toate afecțiunile digestive: argila „ALGO”, consumată în doze șoc, de 150-200 g/zi. Diareea se oprește în câteva ore sau zile, dar pentru o vindecare completă, vă recomand o cură de 2-3 luni. Tractul digestiv are 15-16 m, și de aceea e necesară această doză foarte mare, care are efect bactericid, cicatrizant și de pansament gastric. Argila nu are nici un efect advers.

Pentru detalii vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.