Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Salamandra din pădurea de fagi

Foto: Silviu Ene

Deși aveam doar șapte-opt ani, îmi plăcea să cutreier pădurile, să descopăr lumea fascinantă a viețuitoarelor. Într-o seară am văzut în pădurea de la Fundul Ancului o salamandră cum își croia drumul spre un petec de pământ mai umed. Aces­tor vietăți le place umezeala. Știam de la bunicul Pătru că, dacă îți lipești palma pe pământ și dacă sa­lamandra nu o ocolește, atunci îți aduce noroc. Prima dată m-a ocolit, dar a doua oară mi-a tre­cut peste palmă și i-am simțit parcă în tot corpul răceala pântecului alunecos. Eram eu un copil căruia nu-i prea era frică de nimic, dar tot am simțit câteva clipe fiori de gheață pe sub cămașă!

Eram sigur că voi fi urmărit de noroc și m-am gândit la ceea ce îmi doream cel mai mult, să am o trotinetă, cum văzusem la Nedeia Munților, târgul care se ținea în fiecare vară în Fundata, din județul Brașov. Dar dacă nu era de-ajuns ca salamandra să treacă o singură dată peste palma mea?, mi-a trecut prin minte. Și atunci, mi-am făcut un plan. Am înjghebat un cerc înalt din bolovani, bine rânduit, ca să nu aibă vreo fisură, și am adăpostit salamandra în căsuța    construită cu migală. Am căutat pe sub pietre râme și prin iarbă omizi și-am stat până ce am văzut că începe să le îngurgiteze. Deja se făcuse întuneric și am plecat acasă. Părinții nu m-au întrebat pe unde hălăduisem, erau obișnuiți cu plecările mele, mai ales prin păduri, acolo unde misterul se alătură bucuriei de a simți o lume fascinantă, departe de răutățile oamenilor.

Planul meu a început să dea roade. Mă du­ceam în fiecare zi la căsuța salamandrei de la mar­ginea pădurii, din Fundul Ancului, și îi du­ceam provizii de râme și omizi. Îmi puneam pal­ma pe pământ și așteptam să-i simt pântecul umed, fără să mă mai treacă fiori de gheață pe sub cămașă. În primele zile, mă ocolea de mai multe ori, până ce se încumeta să-mi treacă peste palmă. Dar asta nu a durat. După vreo săptămână, Bălțata, așa o botezasem, îmi traversa mâna, de cum mi-o lipeam pe pământul din căsuța ei. Apoi îi lăsam hrana la îndemână.

În vara aceea, nu m-am mai putut duce la Ne­deia Munților din Fundata. Mă rănisem rău cu toporul la un genunchi, încercând să tai un covrag uscat dintr-un fag bătrân. Cu chiu, cu vai, am ajuns la Bălțata și i-am dus de mâncare. A fost pentru ultima oară când mi-a trecut peste palmă. Am hotărât să o las liberă, dacă norocul tot mă ocolise. Am scos o lespede de piatră din căsuță și i-am făcut o portiță pe unde să plece în drumul ei. Nu voia în ruptul capului să-și părăsească coliba. Într-un târziu, cu inima amară ca ghințura, am luat-o în palmele făcute căuș și am dus-o în petecul de pământ umed de unde o luasem.

M-am întors acasă amărât că Bălțata nu îmi purtase noroc, așa cum îmi spusese bunicul Pătru. Dacă nu m-aș fi tăiat la genunchi și aș fi putut merge la Nedeia Munților, poate că tata mi-ar fi cumpărat trotineta…

Într-un târziu, părinții și surorile s-au întors de la târgul din Fundata. „Ia vino, mă, Gogule, să mă ajuți să iau ceva din căruță”, mi-a zis tata. Când am deschis ușa, am văzut o tricicletă albastră nou-nouță, care mă aștepta în cerdac. Nu o tro­ti­ne­tă, ci o tricicletă, cu pedale, cu ghidon, cu sonerie! Nu mai văzusem până atunci o așa minunăție.

„Să ai grijă de ea”, mi-a zis tata, și mi s-a pă­rut că avea ochii umezi. Bălțata îmi adusese noroc.

GEORGE ARUN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian