Dr. psih. Norica Popa-Fischer: „Priviți-vă în ochi, dar și în aceeași direcție”
– Am deschis un dosar legat de „starea” iubirii în vremurile de azi, când ea pare să devină un sport. Credeți că ceea ce o salvează e pasiunea?

– În niciun caz. Îndrăgostirea pasională e tulburătoare, copleşitoare şi imprevizibilă. De aceea, în faza ei de început, e absolut minunată. Trăim deasupra norilor, desprinşi de realitate şi chiar de propria noastră raţiune. Suntem cotropiţi de celălalt, care se strecoară în visele şi gândurile noastre. Tot ce ne dorim e să îl revedem cât mai curând, fiindcă orice ezitare a lui ne angoasează profund şi orice confirmare ne ridică la ceruri. Suntem atât de copleşiţi de ceea ce simţim, încât suntem convinşi că am găsit sufletul-pereche, care ne înţelege, în sfârşit, pe deplin. Dar până la marea iubire e mult. Îndrăgostirea ne face să plutim, de parcă niciodată n-am fost atât de uşori şi de fericiţi. Simţim că suntem una cu celălalt şi că va dura pentru totdeauna. Dar în realitate nu suntem cu adevărat îndrăgostiţi de persoana în cauză, ci mai degrabă de senzaţiile pe care le trăim în faţa imaginii îmbunătăţite pe care ne-o livrează aceasta din urmă. Când ne îndrăgostim, ne vedem mai frumoşi şi mai buni, pentru că celălalt ne vede aşa. Dar el nu ne cunoaşte încă. Suntem în plin proces de seducţie. Ne arătăm celuilalt ca-n zilele noastre de sărbătoare, fiindcă visăm să corespundem perfect cu ceea ce se aşteaptă de la noi. La rândul nostru, supralicităm calităţile celuilalt, refuzăm să vedem evidenţe, pentru a nu ne strica imaginea de partener ideal. Experienţa dobândită în timp m-a convins: cu cât persoana e mai imatură emoţional şi mai nesigură pe sine, cu atât e mai susceptibilă să alerge după un suflet-pereche, cu care să dorească să trăiască această pasiune fuzională nerealistă.
– Prezintă pasiunea pericole?
– Oh, în faza aceasta, nu suntem îndrăgostiţi, ci de-a dreptul drogaţi. Reversul pasiunii sunt nişte suferinţe îngrozitoare. Ştiaţi că îndrăgostitul respins prezintă exact aceleaşi simptome fizice şi psihice ca acelea dovedite de toxicomani în timpul perioadei de sevraj? Partea bună e că adesea suferinţa pasionalilor, provocată de imposibilitatea satisfacerii dorinţei lor de fuzionare totală, le dă ocazia de a ieşi din inconştienţă şi de a creşte emoţional, de a învăţa să se centreze şi să-l aprecieze pe celălalt în diferenţa lui. Desigur, nu toţi reuşesc.
– Să ne întoarcem la iubire. Ce mai rămâne din ea, dacă înlăturăm pasiunea de început?
– Pasiunea e emoţie, iubirea e un sentiment. Emoţia e doar o energie trecătoare, o tulburare care apare, o agitaţie pasageră a tuturor simţurilor. E surpriză, spaimă, bucurie, nervozitate, exaltare şi excitaţie. Iubirea e un sentiment fundamentat pe siguranţa de sine, pe respectul faţă de propria persoană şi pe cunoaşterea reală a celuilalt. Cel care iubeşte se bucură de emoţii şi de dorinţă, dar nu se lasă copleşit de ele şi nu aşteaptă de la celălalt marea salvare şi fericirea eternă. Pasiunea e inconştientă şi incontrolabilă, fiindcă se bazează pe o fantasmă despre celălalt, care e volatilă. Iubirea e un sentiment pornit tot de la atracţia fizică, dar care înglobează în el şi tandreţea, afecţiunea şi aprecierea. Pasiunea creează dependenţă, iubirea creează ataşament. Iubirea este ceea ce rămâne după ce intensitatea atracţiei fizice de început se calmează. În cuplurile fericite pe termen lung, această atracţie fizică creşte în timp, pe măsură ce îl cunoşti mai bine pe celălalt.
– N-am putea face ceva pentru ca aburii îndrăgostirii de început să dureze mai mult?
– E o iluzie că pasiunea ar putea dura o viaţă. Ca în cazul drogurilor dure, cu timpul, se produce un sentiment de saturaţie, care face creierul să nu mai reacţioneze la fel la sursa pasiunii. Chiar şi cele mai intense plăceri fizice devin, cu timpul şi prin repetare, fade. De unde şi nevoia pasionalilor de a schimba mereu obiectul dorinţei sau de a genera certuri şi obstacole, în urma cărora împăcarea să fie din nou excitantă. Creşterea numărului de divorţuri şi a căsniciilor nefericite vine şi din faptul că astăzi se caută mai mult patima trecătoare, și nu iubirea. Primează experimentul. Or, pasiunea durează cel mult trei ani, în timp ce iubirea poate dura o viaţă, dacă avem grijă de ea. Toate cercetările psihologilor demonstrează că iubirile pe termen lung, bazate pe pasiune, sunt foarte rare, iar dacă se întâlnesc, totuşi, aceste iubiri sunt nefericite şi subjugate de suferinţe. Un proverb arab spune: „Nu vă căsătoriţi cu persoana pe care o iubiţi, iubiţi persoana cu care v-aţi căsătorit!”.
– Cum ar trebui să arate o iubire durabilă, în ziua de azi?
– Din punct de vedere psihologic, trei lucruri fac posibilă iubirea de durată: compatibilitatea, admiraţia şi cel puţin un proiect în comun. Cuplurile fericite pe termen lung reunesc un maxim de compatibilităţi. Devin chiar din ce în ce mai compatibili cu timpul, în timp ce pasionalii devin din ce în ce mai divergenţi. Pasionalii nu-şi dau timp să verifice compatibilităţile și abia cu timpul realizează că diferenţele dintre ei sunt insurmontabile. Persoanele mature emoţional verifică înainte de a se angaja că dorinţele de coabitare concordă, că vor acelaşi număr de copii, că au aceleaşi valori, principii educative şi aceleaşi obiective financiare. Nu pleacă de la premisa că vor fi mereu de acord, doar pentru că se atrag şi se iubesc. Nu se jenează să discute de carieră, de împărţirea sarcinilor menajere, de viaţa socială. În discuţiile lor nu încearcă să placă celuilalt cu orice preţ, ci se prezintă aşa cum sunt. În cuplurile fericite, iubirea nu există fără admiraţie reciprocă. Această admiraţie se clădeşte pe realitatea persoanei iubite, nu pe imaginea idealizată a acesteia. Iluzia nu e o sursă de admiraţie, ci de decepţie. Admiraţia aduce cu sine respectul şi implică cunoaşterea, încrederea, onestitatea şi fidelitatea. Nu în ultimul rând, cum spuneam, îndrăgostiţii pe termen lung împărtăşesc cu bucurie aceleaşi proiecte, ştiu să facă planuri şi să petreacă timp de calitate împreună. Se privesc în ochi, dar privesc în acelaşi timp şi spre aceeaşi direcţie.
DINA BRAN