Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Stomac ușor

• Există suferințe pe care primăvara le activează. Printre ele se află și disfuncțiile stomacului: dureri, balonări, constipații, flatu­lență. Plantele care urmează refac echilibrul digestiv •

Coada-racului

Relaxare binefăcătoare

Foto: Shutterstock

Coada-racului este un remediu „de nădejde” împotriva crampelor. Pentru a prepara o tinctură, se umple pe sfert un borcan cu plantă uscată și mărunțită, peste care se toarnă un alcool superior (vodcă sau coniac) și se închide borcanul. Se lasă la macerat 3 săptămâni într-un loc cald, întunecos, scuturând borcanul în mod regulat. Se strecoară, apoi se toarnă tinctura într-o sti­cluță de culoare închisă. Se iau 10-30 de picături.

Chimenul

Uleiuri eterice împotriva crampelor

Mai ales carvonul și limonele conținute în semințele de chimen sunt cele care ajută la combaterea problemelor legate de zona gastro-intestinală. Ca plantă medicinală administrată sub formă de ulei sau ceai, Chimenul are efect antispastic și combate flatulența. În general, se recomandă în­corporarea unei cantități mici de Chimen în bucatele care produc balonări, pentru a le face mai „digerabile”.

Coada-șoricelului

Bună la toate

Are efect calmant și stimulează irigarea sanguină, de aceea e folosită în caz de dureri de stomac, balonări, consti­pație și diaree. În plus, planta stimulează flu­xul bilei, calmând senzația de prea­plin și de greață. Poate fi folosită sub formă de ceai, tinctură sau comprese puse pe abdo­men. Și baia de șezut cu Coada-șo­ricelului potolește pro­ble­mele diges­tive și crampele. Se opăresc 100 g de plantă întreagă cu 1 l de apă cloco­tită, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se toarnă decoctul în apa de baie.

Păpădia

Nu este buruiană!

Decretată uneori, cu dispreț, drept buruiană, Păpădia conține o can­titate mare de substanțe amare, care, la fel ca în cazul Anghinarei, sti­mu­lează producția de sucuri digestive, aju­tând la sporirea valori­ficării hra­nei. Se poate folosi în diverse moduri, sub formă de ceai, suc sau ex­tract, dar și ca un simplu ingredient adăugat în salate.

Pelinul

Amăreala face bine

În ciuda gustului său amar, Pelinul e folosit uneori ca mirodenie, mai ales pentru mâncărurile grase. Da­torită efectului său decon­gestio­nant și stimulator al fluxului san­guin, Pelinul este folosit pentru combaterea deranjului de stomac, lipsei poftei de mâncare și balonărilor. Cei ce nu doresc să condimenteze bucatele cu Pelin pot opta pentru un ceai preparat astfel: se opărește 1 lin­guriță de plantă cu 300 ml de apă clocotită și se lasă puțin să se infu­zeze. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înaintea meselor.

Anghinarea

Substanțe activatoare

Încă de pe vremea vechilor romani, An­gh­inarea era con­sumată după ospețele co­pi­oase, pentru că substanțele ei amare stimulează cole­cistul și pan­crea­sul. Sucurile di­ges­­tive pe care le con­ține ac­tivează meta­bolismul, reglează va­lorile glicemiei și ajută la digestia grăsi­mi­lor.

Mușețelul

Pentru stomac și nervi

Mușețelul se folosește, de obicei, sub formă de ceai, pentru tratarea unor pro­bleme din zona gas­tro-intestinală. Dar el și-a dovedit eficiența și în cazul copiilor mici care suferă de crampe, folosit ca ulei care se masează pe burtică, cu mișcări ușoa­re, în sensul acelor de ceasornic. În plus, tre­buie recunoscut și efectul lui po­zitiv asupra stării mentale, deci și în com­baterea unor probleme nervoase.

Diana Roua

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian