Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Nicio șansă pentru diabet!

– Noi strategii care ajută în mod efectiv –

• Cărțile cu conținut medical pot deveni, și ele, „bestsellers”, la fel ca ro­manele. E cazul volumului intitulat „Planul anti-diabet. Strategii ne­con­ven­ționale, care ajută cu adevărat”. Este scrisă de un doctor, me­dicul german RAINER LIMPINSEL, care a reușit să se vindece, el în­suși, de dia­bet de tip 2, fără să apeleze la insulină. Iată măsurile la care a apelat și care au vizat dieta și stilul de viață •

1. Evitați alimentele procesate

Foto: Shutterstock

Sunt alimentele pe care le consumăm proaspete sau pro­vin pe cale industrială? Con­țin ele îndulcitori, con­servanți sau aro­me artificiale? Data viitoare când mergeți la cum­părături, ar fi bine să vă pu­neți toate aceste întrebări, chiar dacă este vorba despre o mâncare congelată, pe bază de legume, despre care se pre­supune că ar fi sănătoasă. În­cercați să evitați alimentele pro­cesate. Un indiciu care ne poate ajuta să recunoaștem astfel de produse e și acela că ele conțin peste cinci in­gre­di­ente, toate notate pe ambalaj.

2. Protejați-vă microbiomul intestinal

Intestinele oamenilor sănătoși și cu o gre­utate corporală normală sunt popu­late de un alt tip de microbiom (micro­or­ganisme) decât in­testinele persoa­ne­lor supraponderale. Deze­chi­librele la nivelul microbiomului intestinal se întâlnesc în special la diabeticii de tip 2. Microbiomul poate fi reechilibrat prin con­sumul regulat de alimente probio­tice. Între acestea se numără, de exem­plu, varza murată, chefirul, oțetul de mere, iaur­tul, mură­turile sau brân­zetu­rile tari, pre­cum parme­za­nul sau brân­za cheddar.

3. Consumați alimente iuți

Diabeticii au de obi­cei un metabolism lent. El poate fi activat cu ajutorul alimen­telor picante. Acest lucru este posibil datorită cap­sai­cinei, ingre­di­entul special conținut în ardeii iuți. Cap­sai­cina face ca în organism să circule mai multă insu­lină. Asezonați-vă, așadar, mâncarea cu ardei iute proaspăt sau cu sos tabas­co. Vă veți obișnui rapid cu iuțeala.

4. Întăriți-vă mușchii

Pentru a funcționa, celulele mus­­culare folosesc drept com­bustibil zaharurile din sânge. Acest pro­ces activează proteinele numite miokine, care pot preveni apariția dia­betului. Ceea ce e bine să reținem este că sportul practicat din motive de sănătate nu are nimic în co­mun cu cel compe­tițio­nal. Prin ur­ma­re, luați-o ușor, practicând sporturi de an­duranță, pre­cum înotul, mer­sul cu bicicleta, dru­me­țiile sau mer­sul pe jos. Stabiliți-vă obiective realiste și antrenați-vă de două ori pe săptămână, timp de 30-60 de mi­nute. Sportul poate fi deosebit de dis­tractiv atunci când e practicat într-un grup.

5. Descoperiți alimente sățioase de calitate

Când vine vorba de diete, mulți dintre noi se gândesc, înainte de toate, la salată, legume crude și legume gătite. Pe termen lung, ele nu ni se mai par însă gustoase și din acest motiv riscăm să ne con­fruntăm cu efectul yo-yo (fenomenul pierderii și luării ciclice în greutate). Proteinele ​​(de exemplu ce­le conținute în pește, ouă, semințe, ciuperci, nuci, linte și mazăre) ne ajută în schimb să nu ne mai con­fruntăm cu o foame nestă­vilită.

6. Obișnuiți-vă cu substanțele amare

Substanțele amare stimulează di­gestia și reduc pofta de dulciuri. Am­bii factori sunt importanți dacă doriți să vă mențineți silueta pe ter­men lung. Cel mai bine e să încercați să vă obișnuiți cu substanțele amare mâncând salate precum cea de rucola, de ridichi și de cicoare. O altă variantă e să apelați la substanțele amare pe bază de plante, disponibile în far­macii.   

7. Dați savoare mâncării folosind concentrate sănătoase

Concentratele folosite la gătit, cum sunt cele în formă de cuburi, conțin în general foarte mulți potențiatori de aromă, grăsimi nesănătoase, sirop și glucoză. În special aceasta din urmă ridică excesiv nivelul zahărului din sânge. De aceea este de preferat să vă preparați singuri concentratul și să îl congelați în porții mici. Ca alternativă, puteți apela la pasta miso (disponibilă în magazinele cu specific asiatic) sau la concentratele din magazinele naturiste.

8. Reduceți consumul de zahăr

Consumul de zahăr ne face să tân­jim după și mai mult zahăr. Ani la rând, s-a crezut că soluția o cons­tituie îndulcitorii. Însă aceștia per­turbă microbiomul intestinal. De aceea, este de preferat să ne folosim de dulciurile pe care le gă­sim în natură. De exem­plu, puteți re­curge la ba­nane, pe post de îndulcitori.

9. Adoptați obiceiuri bune de viață

Planurile de a duce o viață mai sănătoasă ne sunt adeseori zădăr­nicite de propriul nostru psihic. Și anu­me, sub forma unor tipare com­porta­mentale, cum ar fi obiceiul de a mânca o bucățică de ciocolată în timp ce ne uităm la televizor. Aceste tipare sunt fixate în creierul nostru, dar pot fi schimbate. Încercați să renunțați la ciocolată. Veți fi uimiți să constatați că, după șase săp­tămâni, nici nu-i veți mai simți lipsa.

10. Îmbunătățiți-vă valorile glicemice

Cu cât avem mai mulți mușchi, cu atât mai bune vor fi, pe termen lung, valorile noastre glicemice. Pentru că mușchii ard calorii, chiar și atunci când stăm întinși pe cana­pea. Muscu­latura dia­be­ticilor nu se dez­voltă, însă, de la sine. Prin urmare, schim­bați-vă mai întâi dieta și începeți apoi un an­trenament de forță, efectuat cu regula­ritate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian