Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gemoterapia și alergiile

• La ora actuală, alergiile sunt cea mai frecventă boală cronică din Europa •

Foto: Shutterstock – 3

Alergia este o reacție exagerată a sistemului imunitar al unor persoane față de anumite substanțe, care sunt bine tolerate de restul populației. Diagnosticul este stabilit prin teste specifice și se poate manifesta de la forme ușoare până la forme grave, amenințătoare pentru viață, precum șocul anafilactic. Recomandările de terapii naturale sunt modalități de prevenție (profilaxie) sau adjuvante la medicația specifică instituită de medicul alergolog.

În gemoterapie, au fost studiate mai multe plante, ale căror părți tinere (muguri, mlădițe) s-au dovedit a avea acțiune antialergică: mugurii de coacăz-negru, mugurii de arin-negru, mugurii de fag, mlădițele de rozmarin, mugurii de smochin, de călin sau mlădițele de măceș. Dintre acestea, Extractul din muguri de coacăz-negru, considerat a fi un „cortizon natural”, este principalul gemoterapic cu indicație în toate tipurile de alergii, fie că este vorba de rinită alergică, alergii alimentare, alergii la medicamente, astm alergic, conjunctivită alergică, alergii la metale, la veninul insectelor sau alergia solară. Are un efect adaptogen, ceea ce înseamnă că reduce intensitatea răspunsului corpului în diferite situații generatoare de stres, pentru a menține sau readuce echilibrul. Acum, în luna Aprilie, alergiile la polen sunt cele care generează manifestări neplăcute de tipul: secreţii    nazale apoase sau nas înfundat, strănuturi repetate, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gâtului, uneori însoţite de senzaţie de usturime sau durere.

Cum ne putem proteja

* Evitarea expunerii la polen dimineața, când nivelurile de polen sunt cele mai ridicate;

* Utilizarea de aparate de aer condiționat cu filtre, închiderea ferestrelor, reducerea timpului petrecut în aer liber;

* Ermetizarea locuinței – polenul poate fi adus în casă și prin intermediul hainelor, părului sau poate fi transportat de animalul de companie.

Tipuri de alergie

Primăvara este în special anotimpul în care alergia la polenul plantelor declanșează rinitele alergice de care suferă multe persoane, dar riscul instalării lor nu dispare odată cu trecerea primăverii. În Iunie urmează alergia la graminee (ovăz, secară, grâu, orz), la florile copacilor (stejar, castan, mesteacăn, soc, tei), iar în perioada Iulie – Septembrie – alergia la ambrozie, buruiana care își răspândește polenul din vară până toamna târziu. În cazul ambroziei, manifestările sunt de tip rinită alergică, cu afectare și la nivelul ochilor, dar pot apărea și simp­tome cutanate, de tip urticarie, care afectează mai frecvent zonele nasului, gurii, ochilor, zona genitală și membrele.

Recomandări

O cură gemoterapică cu Extract din muguri de coacăz-negru, care să înceapă cu o lună de zile îna­­inte de apariția alergenului la care suntem sensibili și care să continue pe toată perioada prezenței acestuia, poate fi de mare ajutor, prin scăderea intensității manifestărilor specifice.

Se va administra, preventiv, extractul din muguri de coacăz de două ori pe zi, conform indicațiilor de pe prospect, iar la instalarea simptomelor, se poate trece la trei administrări pe zi.

Este important de reținut că dacă aveți un teren alergic la alte substanțe (praf, alimente, detergenți), puteți deveni alergic și la polenuri, chiar dacă nu a fost cazul până acum. De asemenea, nu trebuie renunțat la terapia medicamentoasă decât dacă tratamentul gemoterapic este condus de un medic specializat în gemoterapie, care ar putea decide, în formele ușoare, să rămâneți doar pe administrarea de gemoterapice.

Pentru refacerea mucoasei nazale, putem adăuga la schema gemoterapeutică Extractul din muguri de carpen, cu acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă. Pentru copii, în special, se recomandă completarea tratamentului și cu Extractul din mlădițe de măceș, antiinflamator, antialergic și vitaminizant, care va contribui la o refacere rapidă.

Manifestări alergice respiratorii

În această categorie intră și astmul alergic, pentru care medicul specializat în gemoterapie ne poate ajuta cu scheme în care să asocieze extractului din muguri de coacăz-negru, de la caz la caz, alte gemoterapice, precum cele din muguri de călin, muguri de carpen, mlădițe de măceș sau muguri de fag.

Manifestări alergice cutanate

Manifestările cutanate produse de alergeni pot fi diverse: urticarie, posibilă accentuare a manifestărilor unei dermatite atopice, sau poate fi vorba de o dermatită de contact, la anumite vegetale (țelină, cartof, hrean), la anumite substanțe chimice, metale, cosmetice, medicamente, latex. Sunt situații diferite, pentru care consultul medicului de specialitate este obligatoriu.

Extractul din muguri de coacăz-negru, administrat în cure periodice de două luni, va reduce intensitatea simptomelor la contactul cu alergenii.

La nevoie, coacăzul se poate asocia cu Extractul din muguri de platan, care va ameliora inflamația pielii în urticarie. De luat câte 2 ml, o dată pe zi, în puțină apă. Dacă există o erupție veziculoasă, se asociază și Extractul de muguri de ulm, cu efect dermatoprotector în eczeme umede, tot 2 ml, o dată pe zi, în puțină apă, înainte de masă.

Există și alergii cu manifestări digestive

La nivel digestiv, alergiile pot avea manifestări orale, care constau în umflarea buzelor, a limbii, însoțită de senzația de amorțeală, de mâncărime, sau pot avea manifestări gastrointestinale, cu balonare, crampe abdominale, greață, vărsături, diaree.

Instituirea unui tratament medicamentos este esențială. Până la primirea tratamentului recomandat de medic, precum și în paralel cu acesta, puteți lua și extracte gemoterapice. În faza acută, se recomandă Extractul din muguri de coacăz-negru, câte 1 ml, la 10-15 minute, până la instituirea medicației, pentru reducerea intensității manifestărilor, iar ulterior, dacă alergia este cronică, urmați și o cură de două luni cu: Extract din muguri de coacăz-negru (2 ml dimineaţa), Extract din mlădiţe de rozmarin (2 ml la prânz) și Extract din muguri de fag (2 ml seara).

Prevenția poate fi instituită și cu un complex gemoterapic, cum este Polygemma – Alergii, la care pot apela persoanele predispuse alergiilor de toate tipurile.

Gemoterapia, prin cure periodice de detoxifiere, deparazitare, poate ajuta organismul să se mențină în parametri optimi. Este important și să creștem rezistența organismului, ce va avea ca rezultat și reducerea reactivității la alergeni (fie că ne referim la polen, praf de casă sau alți alergeni). Să ne protejăm și să avem în vedere și sensibilitățile pe care le transmitem generațiilor ­viitoare!

Vara putem suferi de alergie solară

Alergia solară este o formă de urticarie ce apare în urma expunerii la radiațiile solare (razele UVA și UVB). Nu trebuie confundată cu arsura solară. Se manifestă, în principal, prin eritem (înroșirea pielii) și leziuni de tip papular și vezicular, care sunt însoțite de prurit – mâncărimi ale pielii.

În cazul alergiei solare, Extractul din muguri de smochin și cel din muguri de coacăz-negru se pot administra timp de o lună de zile, înainte de o cură heliomarină, persoanelor cu piele sensibilă. Ulterior, pe perioada sejurului cu expunere la soare, se administrează: Extract din muguri de coacăz-negru (2 ml dimineaţa), Extract din muguri de smochin (2 ml la prânz) și Extract din muguri de tei-argintiu (1 sau 2 ml seara).

Farm. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian