Ani de zile, cartofii au fost suspectați că îngrașă, fiind eliminați categoric din rețetele de slăbit. Iată însă că noile cercetări de laborator îi reabilitează complet. Cu un conținut extrem de redus de grăsimi, dar bogați în albumine, hidrați de carbon, fibre și mai ales potasiu, ei sunt un aliment ideal pentru rețetele de slăbit. Potasiul conținut în cartofi elimină surplusul de apă din organism, magneziul accelerează metabolismul. Pericolul – real – constă numai în modul cum sunt gătiți: o mâncare de cartofi pregătită cu unt și sos de smântână, o tocăniță cu multă grăsime sau cartofii prăjiți conțin baloturi de calorii. În schimb, o porție de cartofi fierți, cu multe verdețuri tocate, ori cartofii copți în cuptor sunt un fel de mâncare sățios și foarte sărac caloric. Acelora dintre cititoarele noastre cărora le e greu să țină diete radicale, neputând să lupte cu foamea, le recomandăm să privească încrezătoare către cartofi. Dar, pentru a vă ajuta să vă orientați, vă prezentăm mai jos câteva rețete, măsurate în calorii.
1. Cartofi copți, cu o linguriță de brânză de vaci amestecată cu verdețuri = 80 cal.
2. Cartofi prăjiți în ulei – fiecare 100 de grame conține 300 cal.
3. Cartofi noi fierți, cu sare și unt, amestecați cu verdețuri tocate = 130 cal.
4. Chifteluțe de cartofi – fiecare 100 de grame are 300 cal.
5. Cartofi fierți și căliți ușor în puțin ulei = 150 cal.
Concluzia nu este prea greu de tras: evitați cartofii prăjiți în grăsime, în favoarea cartofilor fierți și copți. Adaosul de iaurt și de brânză îi transformă într-un regim gustos și ușor de urmat.