SOMNUL ȘI CREIERUL

Activitatea ritmică cotidiană a omului se traduce printr-o perioadă de veghe și de lucru, urmată de o altă perioadă, mai scurtă, de odihnă și de somn. Faza de veghe, după cum este și normal, corespunde, cel mai ades, zilei, iar faza de somn, nopții. Este stabilit că repausul nocturn, și mai ales acela de dinaintea miezului nopții, este cel mai odihnitor.
Somnul este caracterizat printr-o suspendare a vieții active și este necesar, căci lipsa lui aduce o oboseală de neînvins și apoi moartea. Este ceea ce se întâmplă în supliciul chinezesc care împiedică victima să doarmă. Ea trece prin faze de suferință violentă, delir, halucinație, apoi comă și în 15-20 de zile moare. La fel, un câine menținut treaz, fără întrerupere, moare după 15 zile de experiență. Se constată la autopsie o serie de leziuni importante la creier. Un somn insuficient se traduce la om printr-o mare oboseală, stare astenică, tulburări psihice mai mult sau mai puțin pronunțate.
INSOMNIA
În afara insomniilor datorate unor tulburări cardiace, pulmonare ori cerebrale, marea majoritate a insomniilor, cam 80%, sunt imputabile igienei greșite, obiceiurilor defectuoase sau lipsei de stăpânire de sine: mesele prea copioase sau insuficiente, cu multe zaharuri, ceai, cafea băute prea târziu după-amiază, un exces de oboseală fizică sau intelectuală, obligații temporare transformate în obiceiuri, culcatul târziu, deșteptarea târzie, griji care iau alură de obsesie.
Pentru a combate insomnia există multe mijloace care pot fi folosite simultan sau separat. Unele mijloace sunt fizice, altele psihologice.
1. Băile calde, seara, de 34-35°C, timp de 10-20 de minute, sunt propice somnului. Acestea au o acțiune sedativă, calmantă, soporifică. În mijlocul nopții, dacă suntem încă treji, se poate face o baie de aer complet în fața unei ferestre deschise, cu corpul gol; după ce, în prealabil, s-au executat câteva exerciții de respirație profundă, se frecționează pielea corpului cu mâna sau cu o mănușă aspră, după care somnul va veni ușor.
2. Compoziția defectuoasă a cinei este o cauză principală în insomnie. Masa de seară trebuie să fie mai puțin azotată decât cea de la prânz și mai bogată în glucide (amidon, zaharuri). Un exces de alimente azotate (carne, ouă, brânză) sau mult mineralizate (legume verzi, fierte sub presiune, supe de legume foarte concentrate) predispune la insomnie. Uneori, la cei cu hipersecreție gastrică, o masă de seară prea ușoară provoacă o senzație de gol în stomac, care îndepărtează somnul și este suficient să se înghită ceva înainte de culcare, de exemplu o lingură de miere. Bineînțeles că vor fi proscrise la masa de seară ceaiul și cafeaua, care sunt excitante ale sistemului nervos. Și ciocolata trebuie îndepărtată seara, pentru că teobromina pe care o conține este și ea un stimulent.
3. Seara se va evita să se bea ape minerale diuretice, pentru a nu fi obligați să ne trezim des noaptea să urinăm.
4. Alimentele care umflă abdomenul, ca de exemplu cartofii, berea, trebuie evitate seara, căci flatulența apasă asupra cordului și deranjează somnul.
5. Este bun obiceiul de a avea scaun înainte de culcare, deoarece evacuarea intestinului mărește cu 250 cm3 volumul pulmonar. Consumul unui pahar de lapte prins înainte de culcare sau de iaurt, cu o lingură de miere, la care se adaugă o lingură de lapte praf, facilitează somnul. Laptele și mierea aduc în organism ioni de calciu și vitamina B6, eminamente sedativă și stabilizatoare a echilibrului umoral.
6. Se mai poate lua calciu, sub formă de calciu lactic, gluconat de calciu sau fosfat de calciu. Două sau trei comprimate luate înainte de culcare cu un pahar de suc de fructe (portocale sau grepfruit) îndulcit cu miere sunt adesea mult mai eficace și binefăcătoare decât cele mai bune somnifere.
7. Relaxarea care liniștește sistemul nervos permite aproape întotdeauna să învingi insomnia cea mai rebelă. Chiar dacă primele încercări dau greș, trebuie perseverat, ca în cele din urmă să se stabilească un reflex condiționat între starea de relaxare și somn. Procedeul cel mai sigur este respirația abdominală lentă. Pe la 7-8, adormiți!
8. Culorile reci (din cameră sau lenjeria patului), verdele și albul favorizează relaxarea și uitarea. O lumină filtrată sau indirectă favorizează somnul (veioză cu abajur galben).
9. Lectura unei cărți plicticoase, cu fraze lungi, complicate, poate facilita, de asemenea, somnul. În schimb, lecturile captivante, lucrările intelectuale, spectacolele sau emisiunile tv urmărite seara împiedică somnul și riscă să ne neliniștească. Filosoful Henri Bergson spune: „A dormi înseamnă să te dezinteresezi”.