Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DIN FARFURIE – RUCOLA

– Salata verde, cu frunze zimțate, e o bombă de sănătate –

• Rucola este o plantă aromatică, dar și o legumă. În plus, es­­te o plantă medicinală care previne cancerul și bolile de inimă, com­­bate inflamațiile, furnizează vitamine și minerale și sti­mu­lează di­gestia •

Caracteristici

Foto: Shutterstock – 3

* Frunzele de rucola sunt de un verde intens, alungite și zimțate și se aseamănă la înfățișare cu cele de păpădie.

* Uleiurile volatile le oferă un gust picant, iute, dar frunzele au în același timp și o aromă ce amintește de cea a nucii.

* Frunzele tinere de rucola sunt mai potrivite pentru sa­late, în vreme ce frun­zele și flo­rile mai trecute pot fi fo­lo­site drept con­diment, deoarece conțin o cantitate mai mare de substanțe cu iz în­țepător.

* Rucola este bogată în nitrați, substanțe care sunt trans­formate în organism în ni­tro­za­mine dăunătoare. De aceea e indicat să consumăm ru­­cola doar de 3-4 ori pe săp­tă­­mâ­nă.

Ochi, inimă și oase

Substanțele amare din rucola protejează planta de prădători. În cazul oamenilor, ele combat infla­mațiile cauzate de microbii dăunători. Beta-ca­rotenul are un efect antioxidant, protejând împo­triva acumulării nocive de radicali liberi în orga­nism. Carotenoizii prezenți în rucola, între care se numără beta-carotenul, luteina și zeaxantina, pro­tejează atât corneea, cât și retina de efec­tele ne­gative ale razelor UV. Zeaxantina absoarbe, de exemplu, lumina albastră nocivă. Iată, așadar, cum poate rucola să prevină degenerescența macu­lară, o boală a retinei care se numără prin­tre cele mai frecvente cauze ale orbirii la vârste înaintate.

Substanțele existente în rucola au un puternic efect antioxidant și previn bo­lile inimii și ale siste­mului cardio­vas­cular. Ele întăresc sănătatea vaselor de sânge, combat inflamațiile și ajută la menținerea în limite normale a valorilor coleste­rolului. Potasiul și magneziul mențin regularitatea frecvenței car­diace și asigură eliminarea coleste­rolului din or­ganism.

Două căni de rucola conțin peste ju­mătate din doza zilnică recomandată de vitamina K. Vitamina K menține sănătatea oa­selor și joacă un rol impor­tant în procesul de coa­gulare a sângelui. Un aport adec­vat previne pro­du­cerea fractu­rilor osoase și apa­riția os­teoporozei.

Piele, metabolism și digestie

În zonele de pe litoralul Mării Mediterane, extractele de rucola sunt folosite în medicina tradițională ca remedii pentru bolile de piele și pen­tru eliminarea impurităților de la nivelul acesteia. Substanțele antiin­fla­ma­toare existente în plantă aju­tă la combaterea ec­zemelor, a ulcerelor și a pso­riazisului. Da­torită antioxi­dan­ților din ru­cola, consumul frunzelor ei pro­tejează pielea de îmbătrânire și de daunele produse de razele UV.    Ru­cola ajută astfel la men­ținerea elasticității pielii și pre­vine apariția ridurilor.

Rucola conține mai multă vitamina C decât por­tocalele! Vitamina C protejează celulele și întărește sistemul imunitar. Substanțele amare pe care le conține activează ficatul, bila și pancreasul, care sunt stimulate să producă sucuri digestive și enzime în cantități mai mari. Nutrienții sunt astfel mai ușor absorbiți, valorificați și digerați.

Rucola nu conține decât 24 de calorii la 100 g! Ea este, așadar, ideală pentru scăderea în greutate: ne satură și facilitează digerarea grăsimilor. În plus, substanțele ei amare reduc pofta exagerată de mân­care și apetitul pentru zahăr.   

Rucola împotriva cancerului

Uleiurile volatile conținute în rucola distrug legăturile proteice care contribuie la formarea celulelor canceroase. Un studiu indică faptul că erucina con­ținută în rucola previne apariția cancerului. Consumul de legume crucifere din care face parte și rucola este con­siderat util în pre­venirea cancerului. Gluco­zino­lații din crucifere se ames­tecă în organism cu enzima digestivă mirozinază, pentru a forma izo­tiocianaţi care conțin sulf (cum ar fi sulfo­ra­fanul și erucina) și care inhibă inflamația și contracarează can­ce­rul. Legumele cru­ci­fere pot preveni în spe­cial carcinoamele de la nivelul tractului gas­­trointestinal, al co­lonului, vezicii uri­na­re, sânului, esofagu­lui și prostatei.

Rucola în farfurie   

Multe mâncăruri italienești pot fi ase­zo­nate cu frunze de rucola. În mod spe­cial pizza câștigă în savoare dacă îi adăugăm un pic de rucola. Același lucru este valabil pentru paste și risotto. Rucola poate fi folosită și în salate, în smoothie-uri, pre­să­rată în supe. Ru­cola e foarte bună în combi­nație cu roșiile și sa­lata verde, cu pastele, cu orezul și cu cartofii. Frunzele se po­trivesc cu brânza de vaci, cu ia­urtul și brânza de oaie. Dacă adăugați ru­cola la mân­cărurile fier­binți, faceți asta doar cu puțin timp îna­inte de ser­vire: gă­tirea îndelun­gată dău­nează a­ro­mei, deoa­rece face să dispară ule­iurile e­sențiale care îi dau gustul.

Salate

O rețetă clasică de salată de rucola are drept ingre­di­en­te: ru­co­la, roșii cherry, par­me­zan ras (sau altă brân­ză tare) și câ­teva se­min­­țe de pin. Pentru a o prepara, spălați rucola, tăiați-o în bucățele ușor de consumat și spălați și înjumătățiți roșiile. Pregătiți un dressing din ulei de măsline, puțină miere, muștar și oțet balsamic și asezonați-l cu puțină sare de mare și piper proas­păt măcinat. Amestecați rucola și roșiile, tur­nați dressingul și    presă­rați deasu­pra câteva semințe de pin și par­mezan răzuit.

Pesto

Pentru un pesto de rucola aveți nevoie de: 50 g de rucola, 50 g de cașcaval și 50 g de parmezan (am­bele proaspăt rase), 20 g de semințe de pin mărunțite și un cățel de usturoi tocat mărunt. Adăugați 7 linguri de ulei de măs­line, 2 linguri de suc de lămâie, jumătate de ardei iute măcinat și 1/4 linguriță de sare.

Înlăturați mai întâi tulpinile de rucola, spălați frunzele și apoi scuturați-le de apă. Puneți toate ingredientele, cu excepția uleiului, într-un mixer sau un robot de bucătărie ori folosiți un blender ma­nual pentru a face din ele un piure. În timpul pro­ce­sului, adăugați uleiul de măsline puțin câte puțin, pâ­nă când ames­te­cul capătă o textură cre­moasă. Pesto-ul poate fi întins pe pâine albă sau încălzit ușor, pen­tru a da savoare preparatelor cu pas­te.

Rucola congelată

Dacă doriți o salată crocantă, trebuie să puneți rucola proaspătă. Dar dacă intenționați să folosiți rucola în pesto, în smoothie sau într-o supă, ea poate fi con­gelată. Chiar dacă frunzele se înmoaie un pic când se dez­ghea­ță, gustul nu are de suferit, și substan­­țele active se păstrează. Conge­la­rea este o opțiune bună, mai ales dacă aveți ru­co­la în grădină și recoltați cantități mai mari pe care nu le puteți consuma imediat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.