Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri pentru copii

• Cel mai bun medicament pentru copii este o să­rutare, însoțită de un „Las’ că te faci bine”. Dar far­ma­cia naturistă dis­pune și ea de remedii care se pot do­vedi deo­sebit de utile, atunci când cei mici ră­cesc, fac temperatură sau se sperie de fantomele care se stre­coa­ră noaptea din dulap •

Foto: Shutterstock

Copiii se îmbolnăvesc, în general, mai frecvent decât adulții, deoarece    siste­mul lor imunitar n-a apucat să se con­frunte prea des cu agenții patogeni. Mai târziu, când ajung la grădiniță, între micuți are loc un schimb intens de viruși și bacterii, și părinții în­cep să înțeleagă că bolile sunt o parte impor­tantă a procesului de dezvoltare a copilului. Im­portant este ca ei să fie tratați cu medicamente adecvate, dar numai după ce folosim puterea re­mediilor care se găsesc în natură. Mușețelul, fe­niculul, sunătoarea, gălbenelele sau arnica pot face să dispară rapid lacrimile celor mici, re­dân­­du-le sănătatea. Viața lor este prea pal­pitan­tă ca să și-o pe­treacă stând bolnă­viori la pat…

Tuse, răceală

Inhalație cu flori de mușețel

Ingrediente: 1 linguriță de flori de mușețel, 1 litru de apă.

Utilizare: turnați 1 litru de apă fierbinte peste flo­rile de mușețel, lăsați puțin la răcit, apoi puneți copilul să facă inhalație aproximativ 10 minute, cu capul sub un prosop. Asigurați-vă în prealabil că tem­peratura infu­ziei nu este prea ridicată și supravegheați copilul în timp ce face inhalația. Procedura poate fi repetată de do­uă ori pe zi. Inhalația poate deveni o experiență mai incitantă pentru copii dacă le construim un „cort pentru transpirație”. Așezați bolul cu infuzia abu­rindă de mușețel sub o pătură, improvizați un cort folosind drept suport o umbrelă sau o mătură și inha­lați împreună!

Otită medie

Compresă cu ceapă

Ingrediente: 1/2 ceapă, 1 batistă de pânză, 1 eșarfă sau bentiță pentru fixare.

Utilizare: tăiați jumătatea de ceapă în bucăți mici, înfășurați-le într-o batistă de pânză, legați-o și în­călziți-o într-un capac răsturnat, pus deasupra unei oale cu apă clo­cotită. Așezați compresa caldă pe urechea dureroasă și fixați-o cu aju­torul unei eșarfe sau al unei ben­tițe. Ideal este să lă­săm compresa să acțio­neze peste noapte.

Dureri de stomac

Ceaiul „Patru vânturi”

Ingrediente: 1⁄2 linguriță semințe de anason, 1/2 linguriță de semințe de fenicul, 1/2 linguriță de semințe de coriandru, 1/2 linguriță de semințe de chimen, 1 litru de apă.

Utilizare: zdrobiți o linguriță din amestec, turnați apă clocotită deasupra, acoperiți, lăsați 10 minute la infuzat, apoi strecurați și adminis­trați ceaiul de trei-patru ori pe zi. Copiii de peste un an pot bea infuzia îndulcită cu miere. Celor mai mici le putem oferi ceaiul amestecat cu o linguriță de zahăr. În general e bine de știut că cel mai important remediu împotriva durerilor de stomac este căldura – pe lângă ceai, poate fi de ajutor și o sticlă cu apă caldă.

Febră mare

Împachetări la nivelul gambelor

Ingrediente: apă rece, 1 păhărel de oțet de mere, 2×2 prosoape, șosete de lână.

Utilizare: înmuiați două prosoape în apă cu oțet, stoarceți-le și înfășurați-le în jurul gambelor copilului, de la glezne până sub genunchi. Apoi acoperiți pro­soapele umede cu cele uscate, puneți-i șosete de lână și lăsați să acționeze 10 minute. Repetați de câ­teva ori pe zi.

Împachetările tradiționale se fac cu apă re­ce (sau călduță, în cazul copiilor mici) și pot fi aplicate începând cu vârsta de 6 luni. Important de știut e că    picioa­rele trebuie menținute calde. Oțetul de mere sporește efectul.

Dureri de dinți

Gargară cu afine

Ingrediente: 2 linguri de afine us­cate, ½ litru de apă.

Utilizare: turnați ½ litru de apă peste afinele uscate, dați-le în clo­cot și lăsați-le să fiarbă la foc mic, timp de 30 de mi­nute. Strecu­rați și a­mestecați lichidul cu a­pă, într-un raport de 1:10. Dați-i copilului să facă gargară, de două până la trei ori pe zi. Aveți grijă ca cel mic să nu în­ghită pulpa fructelor, deoa­rece ea poate să pro­voace consti­pație.

Pipi în pat

Ulei de sunătoare

Ingrediente: 3 până la 5 tulpini de sunătoare proaspătă, 400 ml ulei de măsline.

Utilizare: tocați tulpinile de sunătoare și zdrobiți-le într-un mojar, puneți-le într-un borcan curat cu capac înșurubabil și turnați deasupra ulei, până când planta este bine acoperită. Așezați bor­ca­nul pe un pervaz însorit, agi­tați-l în mod regu­lat și lă­sați-l la macerat timp de patru săp­tămâni. Fil­trați uleiul printr-o sită și tur­nați-l într-o sticlă închisă la culoare. Îna­inte ca cel mic să mear­gă la culcare, apli­cați câte­va picături de ulei de sunătoare pe in­te­rio­rul coap­selor și masați-l ca să intre în piele. Uleiul creș­te sen­sibi­li­tatea sfinc­terului vezical și ajută copilul să se tre­zească la timp, pentru a nu mai urina în pat.

Tulburări de somn și coșmaruri

Ceai pentru un somn dulce

Ingrediente: 1⁄2 linguriță de frunze de    roi­ni­ță, 1⁄2 linguriță de flori de lavandă, 300 ml de apă.

Utilizare: turnați 300 de ml de apă clo­co­tită peste frunzele de roiniță și florile de la­vandă, lăsați 5-10 minute la infuzat și dați-i copilului să bea infuzia, înainte de a merge la culcare. Ceaiul com­bate ne­li­niș­tea, nervozitatea și tul­bu­­rările de somn. Îndulciți după gust cu miere și nu uitați să vă îm­brățișați copilul după ce a băut cea­iul. E un gest care face minuni, îna­inte de culcare.

Mâncărimi provocate de varicelă

Tamponarea pielii

Ingrediente: 1/2 linguriță praf de copt, 1 pahar de apă.

Utilizare: dizolvați bicarbonatul de sodiu în apă și tamponați pielea capului cu o pânză curată, pe pustulele care dau mâncărime. Bicarbonatul de sodiu conținut în praful de copt combate senzația de mâncărime. O ușurare suplimentară poate oferi și o baie com­ple­tă călduță, cu bicarbonat de sodiu: dizolvați, pur și simplu, o ju­mă­tate de cană în apa de baie și țineți copilul în cadă timp de 15 minute.

Dureri de creștere

Unguent de arnică

Ingrediente: 20 ml ulei de migdale sau de măsline, 3 g unt de shea, 3 g ceară de al­bine, 2 ml ulei esențial de arnică.

Utilizare: încălziți ușor uleiurile, untul de shea și ceara de albine, până când toate ingredientele se lichefiază. Lăsați să se răcească până la apro­xi­ma­tiv 40°C și în­glo­bați apoi, pică­tu­ră cu picătură, ule­iul esențial de arnică. Tur­nați un­guentul într-un borcan în­chis la culoare, lăsați-l să se întă­rească și păstrați-l într-un loc răcoros. Când aveți nevoie, masați cu el zone­le dureroase. Deoarece durerile de creș­tere apar noaptea, se impune a­ceeași strategie ca atunci când cel mic nu reușește să adoarmă: ți­neți copilul în brațe și îm­brățișați-l, iar astfel veți spori efectul calmant al unguentului cu arnică.

Vindecarea mai rapidă a rănilor

Unguent de gălbenele

Ingrediente: 100 ml unt clarifiat sau de ulei de cocos de calitate, 100 ml ulei de măsline, 5 linguri de flori de găl­benele uscate sau parțial uscate, 10 g ceară de albine.

Utilizare: încălziți uleiul la aproximativ 50 de grade Celsius și puneți gălbenelele în el, la macerat, timp de 2 ore. Strecurați apoi un­gu­entul, topiți ceara în el și turnați într-un cre­uzet de sticlă, lă­sați-l la ră­cit și puneți ca­pa­cul. Aplicați un­gu­entul pe zo­na afectată, cu­ră­țată în prea­la­bil.

Păduchi

Soluție de clătit părul, pe bază de oțet

Ingrediente: 500 ml de oțet de mere, 1 litru de apă călduță.

Aplicație: amestecați oțetul și apa și masați scalpul și părul copilului. Lăsați amestecul să acționeze 15 minute. Spălați părul cu șampon obișnuit și pieptănați-l pe cel mic cu un pieptene pentru îndepărtarea păduchilor. Curățați pieptenul cu apă cu oțet. Pentru ca părul să fie ușor de pieptănat, e recomandabil să folosiți balsam de păr. Și să-i istorisiți copilului o poveste palpitantă, ca să-i mai distrageți atenția de la acest proces neplăcut.

Iritație de scutec

Baie cu coajă de stejar

Ingrediente: 5 g scoarță de stejar, 1litru de apă.

Utilizare: fierbeți scoarța de stejar într-un litru de apă, lăsați la infuzat timp de 20 de mi­nute, strecurați lichidul și adăugați în că­diță, ca aditiv pentru baie. Scoarța de stejar are efect antiinflamator și tonifiază țesutul.

Regulile de aur ale farmaciei pentru copii

Mai ales în primele șase luni de viață, mecanismele de deto­xi­fiere ale ficatului și rinichilor, pre­cum și sistemul imunitar nu sunt încă pe deplin dezvoltate la copii. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare următoarele recomandări, atunci când preparăm rețetele:

Dozarea rețetelor de ceai: în pri­mul an de viață, se folo­seș­te jumă­tate din cantitatea speci­fi­cată, iar din al 2-lea, până la al 6-lea an de viață, două treimi. Can­titatea spe­ci­ficată se utilizează abia de la vârs­ta de 7 ani.

Miere: nu folosiți mierea ca îndul­citor în primul an de viață al copilului, deoarece intesti­nele bebelușului re­ușesc cu greu să re­cu­noască și să con­tracareze potențialii germeni. Printre aceștia se numără, de exemplu, o bacterie care poate pro­vo­ca botulism.

Apa de baie: temperatura nu ar trebui să depășească 37 de gra­­de, iar timpul de îmbăiere poate va­ria între 10 și 20 de minute.

Semne de deshidratare: ochii înfundați în orbite și pliu­rile pielii care nu dispar când sunt ciupite constituie semnale de aver­ti­zare și e indicat să ne adresăm unui medic.

Când e cazul să mergeți la me­dic: când copilul are dureri acute, se sim­te foarte bolnav, are febră mare de mult timp, iar de­bu­tul bolii este extrem de brusc, este re­­co­mandabil să consultați un medic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian