• Spitalul Charitè din Berlin are o reputație internațională. Ea se datorează atât calității personalului medical, cât și faptului că are un sector special, unde se practică exclusiv tratamente alternative, bazate pe o alimentație fără carne și cu remedii din plante. Clinica naturistă e condusă de prof. dr. Andreas Michelsen, celebru datorită succeselor pe care le înregistrează cu tratamentele sale, dar și cărților sale, care se bucură de vânzări-record. Ultima, apărută recent, se numește „Alimentația, un rezumat esențial” și conține sfaturi fundamentale pentru felul în care alimentele pot face minuni de sănătate și viață îndelungată. În paginile care urmează am realizat o selecție a celor mai importante recomandări •
Aproape fiecare om știe sau crede că știe ce presupune o alimentație sănătoasă. Că un consum ridicat de fibre ne poate proteja inima, că substanțele vegetale secundare pot preveni apariția cancerului, că excesul de zahăr este dăunător. Însă în ciuda cunoștințelor noastre despre alimentația sănătoasă, ceva fundamental ne scapă. Nu doar în ceea ce ne privește pe noi înșine, ci și la nivelul societății ca întreg. Tot mai mulți dintre noi suferă de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau obezitate. Este o situație dramatică, o catastrofă de care nu suntem încă conștienți.
Fără alimente produse industrial
Putem evita ca lucrurile să evolueze în această direcție dacă renunțăm la alimentele produse industrial. Din punct de vedere medical, ele reprezintă o bombă cu ceas. De-a lungul etapelor de producție, ele sunt modificate și împănate cu aditivi. Aceste produse sunt fabricate în general la prețuri mici și vândute adesea la prețuri mari – și produc pe termen lung mari daune în organism. Reprezentanții lumii medicale și politice, precum și societatea ca întreg, trebuie să întreprindă de urgență ceva în privința avalanșei de alimente dulci, sărate, grase, hipercalorice și de origine animală. În privința alimentației, avem nevoie să facem o schimbare, inclusiv de dragul planetei, deoarece agricultura și industria provoacă mari pagube ecologice. Ele dăunează climei, resurselor de apă, biodiversității și animalelor. Deși responsabilitatea nu trebuie limitată la nivelul individului, fiecare dintre noi poate avea o contribuție, făcând propriile schimbări de pe urma cărora poate beneficia enorm și în plan personal. Pentru că alimentația corectă și practicarea postului ne pot ajuta să câștigăm chiar și 20 de ani de viață. Pentru a ne schimba obiceiurile de viață, nu avem nevoie decât de un strop de curaj. Multe preparate sănătoase au un gust minunat și nu sunt neapărat complicat de gătit sau scumpe. O alimentație sănătoasă ne dăruiește bucurie, vitalitate, prospețime și o mai bună calitate a vieții. Iată cele mai importante componente ale ei.
Slăbiți mâncând paste integrale
Despre paste se spune că îngrașă, dar ele ne pot ajuta să slăbim, dacă le selectăm și le preparăm corect. Secretul e ca ele să fie greu de descompus de intestinele noastre. Acest lucru se întâmplă în cazul pastelor integrale sau din grâu dur, pregătite al dente. Ele devin și mai sănătoase când se răcesc, pentru că atunci se formează amidonul rezistent. Acesta este încă și mai greu de descompus în glucide și le slujește drept hrană bacteriilor bune din intestin. Din acest motiv, e bine să mâncăm salată cu paste sau resturile de paste rămase prin frigider. Chiar dacă reîncălzim pastele, efectul rămâne același.
Evitați excesul de proteine animale
Proteinele hrănesc mușchii, ne satură și, prin urmare, ne pot fi de ajutor și atunci când încercăm să pierdem în greutate. Însă pe termen lung, nu e recomandabil să abuzăm de ele și în niciun caz nu ar trebui să ne bazăm dieta pe shake-uri proteice. Excesul de proteine favorizează apariția bolilor de inimă și a cancerului.
Nutriția ca antidepresiv
Ceea ce mâncăm ne influențează și starea de spirit. Dar ceea ce ne ajută nu sunt gustările dulci, care ne îmbunătățesc pe termen scurt dispoziția, pentru ca apoi să ne inducă o stare de oboseală. Adevărata „hrană pentru suflet” e cea care constă în fructe colorate, legume, produse din cereale integrale, nuci și o multitudine de condimente. Deosebit de eficienți pentru îmbunătățirea stării de spirit sunt polifenolii. Ei se găsesc din belșug în fructele de pădure, în cojile fructelor și legumelor, precum și în ceaiul verde, în cafea și în ciocolata neagră.
Postul intermitent de 14 ore
Cu ajutorul postului intermitent putem slăbi în mod sigur, debarasându-ne într-un an de circa cinci până la șapte kilograme. Postul intermitent îmbunătățește, de asemenea, somnul și este eficient împotriva diabetului de tip 2. Majoritatea studiilor s-au concentrat asupra metodei 16:8. Ea presupune ca toate mesele să fie consumate într-un interval de opt ore, de exemplu între 10.00 și 18.00. Dar asta nu cadrează întotdeauna cu viața noastră profesională și de familie. Din fericire, știm acum că și metoda 14:10 funcționează aproape la fel de bine și că este mai ușor de pus în practică. Cu cel puțin trei ore înainte de a adormi, nu trebuie să mâncăm sau să ronțăim și trebuie să evităm, de asemenea, alcoolul, pentru că acela e intervalul în care corpul începe să elibereze melatonina, hormonul somnului. Dacă procedăm altfel, ne putem perturba digestia și metabolismul.
Fibrele și substanțele amare au efectul unor injecții pentru slăbit
Injecțiile pentru slăbit, precum Ozempic, fac furori. Substanța activă pe care o conțin, semaglutidul, imită hormonul GLP-1, care încetinește procesul de golire a stomacului și îi transmite creierului senzația de sațietate. Însă după ce încetăm să utilizăm aceste injecții costisitoare, ne îngrășăm la loc. Mai puțin cunoscut este faptul că eliberarea hormonului GLP-1 poate fi stimulată și cu ajutorul substanțelor amare conținute în pelin, în andive, anghinare, varza de Bruxelles etc. Picăturile digestive administrate înainte de masă pot, de asemenea, contribui la pierderea în greutate. Iar fibrele, care sunt atât de importante pentru bacteriile intestinale, duc și ele la eliberarea hormonilor care induc senzația de sațietate.
Să încheiem disputa privitoare la lapte
Laptele de vacă conține mulți nutrienți valoroși, iar produsele lactate, în special iaurtul, sunt sănătoase, dacă le consumăm cu moderație. Însă, din perspectiva biologiei, este clar: băutura pe care natura a creat-o pentru a ajuta vițeii să crească nu este ideală pentru oamenii adulți atunci când e consumată în cantități mari. Laptele de vacă conține de trei ori mai multe proteine decât laptele matern, poate crea probleme precum acneea și inflamația și crește riscul apariției cancerului de prostată. Presupunerea că ar proteja împotriva osteoporozei s-a dovedit un mit. În plus, laptele conține mari cantități de zahăr sub formă de lactoză, pe care mulți oameni nu o pot tolera. Mai sănătoase decât laptele sunt băuturile din ovăz neîndulcite cu zahăr. În plus, laptele de ovăz reprezintă și pentru planeta noastră o opțiune mai bună. Producerea laptelui de vacă necesită de zece ori mai mult teren agricol și generează de 3,5 ori mai multe gaze cu efect de seră.
Zahărul este mai sănătos decât îndulcitorii
Zahărul a căpătat un renume infam. Motivul ține, în primul rând, de cantitatea pe care o consumăm. Ar trebui să abordăm mai inteligent lucrurile și să evităm băuturile dulci, produsele de patiserie și cerealele îndulcite excesiv de la micul dejun, mulțumindu-ne, de pildă, să savurăm din când în când, duminica, o bucățică de ciocolată sau de prăjitură. În asemenea cantități reduse, zahărul nu este deloc nesănătos și e cu siguranță preferabil îndulcitorilor. Cercetări recente au relevat că aproape toți îndulcitorii dăunează bacteriilor intestinale, perturbă reglarea valorilor glicemiei și pot favoriza inflamația și producerea atacurilor de cord.
Cum putem profita de pe urma luptei plantelor pentru supraviețuire
Plantele nu au posibilitatea să fugă. Din acest motiv, ele se protejează de insecte, animale și fungi, de secetă sau de prea mult soare, apelând la biochimie și folosind substanțe vegetale secundare. Acestea se găsesc mai ales în cojile plantelor și le conferă fructelor și legumelor gustul lor bun. Consumând plante, vom beneficia la rândul nostru de această protecție. Substanțele vegetale secundare inhibă inflamațiile, reduc riscul producerii unui atacu de cord, au un efect pozitiv asupra metabolismului și combat îmbătrânirea celulară. Afinele sălbatice sunt mai sănătoase decât afinele de cultură, deoarece planta nu este tratată cu pesticide, ci trebuie să depună ea însăși un efort pentru a se apăra de dăunători și de boli.
Ordinea corectă: mai întâi salata și abia apoi pizza
În restaurantele italienești, pâinea (bruschetele) ne e adesea servită ca aperitiv. Merită totuși să rezistăm tentației de a ne înfrupta din ea. Pâinea albă, în special, crește glicemia și sporește foamea. De aceea, e de preferat să vă începeți masa cu salată, măsline sau legume crude. Fibrele pe care acestea le conțin leagă apa, ne umplu stomacul și determină eliberarea hormonilor care induc senzația de sațietate. Când continuăm apoi să ne ospătăm cu paste sau pâine, carbohidrații sunt absorbiți mai lent în organism.
30 de plante diferite pe săptămână
Cu cât includem în dietă o varietate mai mare de plante, cu atât mai bine se dezvoltă flora noastră intestinală. Recomandarea este să mâncați 30 de tipuri diferite de plante pe săptămână. Nu este deloc greu. Includeți în alimentație și grâu, secară, ovăz, semințe de in, orez sau cartofi, ceapă, usturoi, câteva frunze de busuioc, pătrunjel, piper, măsline (sau ulei de măsline) și oțet, fructe, nuci și migdale, cafea, ceai și ciocolată neagră. Dacă faceți asta, microbiomul dvs. vă va mulțumi.
„Hai noroc” cu bere
Mult timp s-a considerat că vinul roșu e sănătos, cel puțin în cantități moderate. Din păcate, această teorie s-a dovedit a fi eronată. Studiile laudă acum, în schimb, berea. Din câte se pare, acizii conținuți în hamei inhibă inflamația, combat acumularea excesivă de grăsimi la nivelul ficatului și reduc nivelul glicemiei. Substanțele amare din bere ne fac să ne simțim sătui și ajută la pierderea în greutate. Alcoolul din bere diminuează, desigur, aceste efecte. Însă acum există tipuri de bere fără alcool, cu gust foarte bun. Ele contribuie chiar și la reducerea tensiunii arteriale și încetinesc îmbătrânirea celulelor creierului.
Cafeaua nu ne face rău
Cafeaua este băutura preferată a germanilor: în medie, fiecare adult bea peste 160 de litri pe an. Mult timp, ea a fost considerată un pericol pentru inimă. Acum s-a dovedit însă cât de bună este ea pentru organism. În principiu, cafeaua este un „extract din plante” care conține multe substanțe vegetale secundare sănătoase. Ea protejează împotriva bolilor hepatice, a diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, are efecte anticancerigene și este bună pentru vasele de sânge. Doza ideală e de aproximativ două-trei cești pe zi.
Să ne masăm lobul urechii
Nervul vag este un fel de autostradă care face legătura între creier și intestin. Relaxarea și odihna îl întăresc și asigură o bună digestie și sănătate intestinală. De aceea, este important să nu mâncăm în condiții de stres. Există și un alt truc: o ramură a nervului traversează urechea. Putem stimula nervul vag, frământând și masând urechea stângă și lobul acesteia timp de aproximativ un minut.
Mâncați încet și mestecați îndelung – aceasta e o cheie a scăderii în greutate
Fast-food-ul a primit acest nume deoarece este pregătit și consumat în viteză. Însă tocmai acest stil grăbit de a mânca este foarte nesănătos. Avem dinți și glande salivare, menite să permită ca digestia să înceapă în gură. Când mâncăm încet și mestecăm mult timp, nutrienții sunt absorbiți mai bine. Ne simțim mai repede sătui și nu ajungem în situația de a ingera 1.000 de calorii, înainte de a simți că am sărit calul. Recomandarea este ca atunci când nu aveți timp să mâncați, să beți mai întâi ceai, cafea sau apă și să amânați masa.
Cum ne ajută ardeii iuți și băile cu gheață să ne normalizăm greutatea
Baia cu gheață ne călește și ne întărește sistemul imunitar. Stimulii reci determină, de asemenea, organismul să producă mai mult țesut adipos brun. Iar grăsimea brună este o grăsime bună. Ea se „încinge”, arde calorii și este bună pentru metabolism. Ea poate fi stimulată și sporită cu ajutorul condimentelor, de preferință ardei iuți. Aceștia nu ne încălzesc doar gura, ci produc căldură la nivelul întregului corp. Dacă ei sunt prea iuți pentru dvs., puteți folosi și ghimbir, care are aproape același efect.
Nu mâncați pește, ci ceea ce mănâncă acesta: alge
În comparație cu carnea, peștele e bun pentru sănătatea sistemului cardiovascular și a metabolismului și poate ajuta la combaterea bolilor inflamatorii. Dar impactul substanțelor toxice asupra vieții marine a devenit între timp ridicat, în multe oceane se practică pescuitul excesiv, iar acvacultura are, la rândul ei, consecințe negative pentru mediu și oameni. Cum ne putem procura uleiurile sănătoase conținute în pește? Procedând pur și simplu ca peștii. Ei își obțin acizii grași Omega-3 din alge. Recomandare: mâncați mai puțin pește și probați în schimb algele marine.
Ce putem mânca pentru a deveni mai frumoși
Cu cât acumulăm mai mult beta-caroten în piele, cu atât e mai frumos tenul. Consumul frecvent de morcovi, roșii sau cartofi dulci ne face mai atrăgători. Datorită poliacetilenelor pe care le conțin, morcovii încetinesc chiar și în doze zilnice mici, procesele generale de îmbătrânire. La rândul lor, fructele de pădure, bogate în polifenoli, încetinesc dezvoltarea ridurilor din jurul ochilor („laba gâștei”). Iar bacteriile lactice din iaurt, nuci și migdale, par să întârzie formarea ridurilor. Consumul a 55 de grame de nuci pe zi a redus, în cadrul unui studiu, adâncimea ridurilor, în decurs de doar patru luni.
Longevitatea: nu putem spera la 150 de ani, dar la 100, da!
O viață îndelungată este marele subiect la modă din medicină. Recordul mondial documentat este deținut de franțuzoaica Jeanne Calment. Ea a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani. Oare se poate mai mult decât atât? În această privință se poartă o adevărată dispută între oamenii de știință. Un obiectiv realist e, în orice caz, să trăim până la 95 sau 100 de ani și să ne bucurăm până la final de o bună calitate a vieții. În acest sens, ne poate ajuta, înainte de toate, o alimentație corectă. Cel mai amplu studiu din lume dedicat acestui subiect a depășit toate așteptările. Potrivit acestuia, bărbații care încep să mănânce fără carne de la vârsta de 20 de ani ar putea câștiga astfel 13 ani de viață, iar femeile – 10,7 ani (femeile manâncă mai sănătos). Leguminoasele au contribuit cu cei mai mulți ani în plus de viață (2,4), urmate de cerealele integrale și de nuci (cu 2,2 și, respectiv,1,8 ani). Extrem de interesant e că și dacă încep abia la 60 de ani să renunțe la alimentele nesănătoase, bărbații tot primesc 8,8 ani de viață în plus, iar femeile 8.