Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766.29.84.58

Fibroza chistică pulmonară este o boală genetică. Este dată de mutații care apar la nivelul unei singure gene, și pentru a se manifesta trebuie să fie afectată atât gena moștenită de la mamă, cât și gena moștenită de la tată – boală autosomal recesivă. La cei la care este modificată doar una dintre cele două gene, boala nu se manifestă clinic, în această situație există doar riscul să transmită boala la urmași. Defectul genetic duce la tulburări în activitatea celulelor care produc mucus, transpirație, sucuri și enzime digestive. Principalele organe afectate în această situație sunt plămânii și pancreasul. Secrețiile produse la nivelul acestor organe ar trebui să fie fluide și lubrifiante. În cazul fibrozei chistice aceste secreții devin vâscoase și aderente, ceea ce are drept consecință proasta funcționare a plămânilor și a pancreasului. Principalele manifestări în această boală sunt legate tocmai de acest mecanism. Mucusul îngroșat la nivel pulmonar determină tuse persistentă, respirație dificilă, infecții în sfera ORL și pulmonare repetate, reducerea toleranței la efort și, în final, distrugerea plămânilor, prin insuficiență respiratorie severă. Mucusul îngroșat la nivelul pancreasului duce la afectarea activității enzimelor digestive cu scaune, cu grăsime nedigerată, tulburări de dezvoltare fizică la copil, posibile ocluzii intestinale, în special la nou-născut, iar în cazuri grave, constipație severă și pancreatită. Diagnosticul acestei afecțiuni se face pe baza testului genetic. Un test screening, mai ușor de făcut, este testul sudorii, în care se măsoară cantitatea de sare eliminată prin transpirație. Dacă acesta este pozitiv, atunci se face confirmare prin testul genetic, care detectează prezența mutațiilor genetice, la nivelul genei CFTR. Tratamentul fibrozei chistice este, de obicei, un tratament simptomatic pentru fluidificarea secrețiilor respiratorii și digestive, prevenirea infecțiilor respiratorii și asigurarea unui tranzit intestinal adecvat. Există la ora actuală și un tratament care se adresează mecanismului patogenetic al bolii și care este aprobat pentru vârsta de peste 12 ani și pentru o mutație specifică la nivelul genei CFTR, cea mai frecventă mutație.
În cazul dvs. va recomand să administrați serapeptază, o combinație de extracte gemoterapice de caprifoi, plop-negru și trei-frați-pătați, pentru fluidificarea secrețiilor, aloe vera, noni și gheara-mâței, pentru creșterea imunității și prevenirea infecțiilor respiratorii. Pentru a susține funcția pancreasului, este indicată administrarea de enzime digestive-Sanzyme sau Enzysol. Vă recomand, de asemenea, pentru susținerea pancreasului, tinctura de păpădie și urzică, în asociere cu extractele gemoterapice de rozmarin, urzică și arțar.
Ca tratament homeopat, vă recomand, în special pentru tuse, să faceți o soluție cu câte 10 granule, în 100 ml apă plată, cu următoarele remedii: Causticum, Ipeca, Cuprum metalic, Drosera, Pulsatilla, Nux vomica și Hepar sulphur, toate cu concentrația ch9 sau ch30. Din soluția respectivă, administrați în mod constant 2 ml, de 3 ori pe zi, iar la crize, puteți administra 2 ml, din 15 în 15 minute, până se liniștește. Nu în ultimul rând, pentru creșterea imunității la nivel respirator, vă recomand două produse foarte eficiente Imuno8 și Capsule 4 uleiuri, din care administrați câte 1/2 capsule, de 2 ori pe zi (desfaceți în prealabil capsula și administrați doar pulberea în puțin suc sau ceai). Le puteți găsi la Centrul de Viață și Sănătate „Armonia”.
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Alergia se ține de mine ca un scai” (Răspuns pentru LENUȚA – Sighetu Marmației, F. AS nr. 1588)

Pentru reducerea simptomelor neplăcute pe care le descrieți – mâncărime îngrozitoare – vă propun să apelați la o cură gemoterapică. În terapia naturală cu extracte din părțile tinere ale plantelor este bine cunoscută și experimentată acțiunea antialergică a Extractului din muguri de Coacăz-negru, care se comportă ca un cortizon natural, fără efecte adverse. Vă propun să urmați o cură de două luni cu acest extract gemoterapic, două administrări pe zi, dimineața și seara. Adăugați la tratament și extractele din mlădițe de Cedru și cel din muguri de Platan. Acestea vor contribui la reducerea manifestărilor neplăcute de la nivelul pielii, datorită acțiunii lor specifice antioxidantă și antiinflamatoare. Se administrează fiecare, o dată pe zi: Extractul din muguri de Platan, la prânz și Extractul din mlădițe de Cedru, în cursul după amiezii. Doza pentru extractele gemoterapice este de 2 ml, care se diluează în puțină apă pentru un efect optim și se ia la distanță de momentul mesei. Vă încurajez să urmați această cură până la capăt, chiar dacă rezultatele nu vor fi evidente de la primele administrări. Pentru alte precizări, ne puteți contacta pe e-mail: [email protected] și o să vă punem în legătură cu un medic specializat în gemoterapie. Multă sănătate!
„Fiica mea are artroză la șolduri și coloană” (Răspuns pentru ILEANA – Bacău, F. AS nr. 1588)
Deoarece fiica dumneavoastră a încercat fără rezultate mai multe tratamente recomandate de medici, îi sugerez să apeleze la gemoterapie. Sub tratament gemoterapic durerile scad, iar radiologic, se poate evidenţia regresia distrucţiei osteoarticulare și, în unele cazuri, chiar refacerea lichidului sinovial. Tratamentul gemoterapic, asociat cu kinetoterapia și balneologia, produce o ameliorare de 80-95%. Tratamentul gemoterapic va fi administrat timp de 3-6 luni, în funcție de vechimea afecțiunii, de vârsta persoanei și eventuale alte afecțiuni asociate. În cazul persoanelor mai tinere, până la vârsta de 60 de ani (cazul fiicei dumneavoastră), se recomandă cura cu Extract din muguri de coacăz negru (dimineața), considerat a fi un cortizon natural (fără efectele secundare ale cortizonului), Extract din muguri de jneapăn (la prânz), ca regenerator al ţesutului osos, antiinflamator cartilaginos, decontracturant muscular și Extract din muguri de viță de vie (seara), pentru efectul imunomodulator și antiinflamator. În pauza de 1-2 luni, dintre două cure, se poate administra Extract din sevă de mesteacăn, cu efect depurativ și antiinflamator și Extract din muguri de frasin, detoxifiant la nivel hepato-biliar, renal și articular. Vă putem ajuta și cu sfaturile unui medic reumatolog specializat în gemoterapie, dacă ne scrieți pe adresa [email protected]. Numai bine!
ADRIAN UDREA – fitoterapeut, nutriționist, wellness coach – Timișoara, tel. 0766.75.02.01, e-mail: [email protected]
„Solicit un tratament pentru palpitații” (Răspuns pentru CRISTINA – Slatina, F. AS nr. 1611)

Nivelul de colesterol în organism este dictat și influențat de dietă, de starea de sănătate a ficatului și a colonului. Prin urmare, va trebui să adoptați o dietă bazată preponderent pe legume, verdețuri, proteine vegetale, grăsimi esențiale și să reduceți consumul de carbohidrați cu asimilare rapidă, alimentele procesate, uleiurile rafinate și grăsimile saturate în exces.
Protocolul terapeutic ar arăta astfel:
• Administrarea de plante și remedii care detoxifică ficatul: anghinarea, armurariul, păpădia, N-Acetil Cisteina (NAC). Se pot folosi sub formă de tinctură sau capsule, excepție făcând NAC-ul, care se găsește în formă de pilule.
• Administrarea de plante care curăță colonul. Dintre acestea, cele mai eficiente sunt gelul de Aloe Vera, tărâțele de Psyllium, topinamburul, semințele de in zdrobite și argila.
• Pentru scăderea colesterolului propriu-zis puteți încerca: uleiul de cânepă, drojdia din orez roșu, vitamina B3 (Niacinamida), uleiul de creveți sau extractul din frunze de măslin.
• Palpitaţiile se rezolvă foarte ușor folosind capsule pe bază de păducel (se pot folosi timp de 3-4 luni, fără pauză), capsule de talpa-gâștei (2 săptămâni, cu o săptămână pauză) și combinaţia de potasiu cu magneziu.
Pentru personalizarea planului de tratament, vă aștept să îmi scrieți pe adresa de e-mail!
Gânduri bune!