Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Mergi și miroase florile!”

Sunt câțiva ani buni de când creatorii de tehnologie din Silicon Valley vorbesc despre pericolul ecranelor pentru copii. Inițial a părut o fiță, o pozi­ționare împotriva curentului general, tocmai a celor ce creau noile tehnologii. Pentru că primii care au vorbit despre interzicerea telefoanelor, tabletelor și chiar a televizoarelor pentru copii nu erau alții decât șefii celor mai mari companii care le creau. Chris Anderson, directorul uneia dintre companiile de robotică, a spus chiar că „Între dulciuri și cocaină, ecranele dau pentru copii o dependență mai apropiată de cocaină”. Asta, în timp ce familii celebre, precum cea a lui Bill Gates (Microsoft), Zuckerberg (Facebook) sau Tim Cook (Apple) au recunoscut public că în familiile lor ecranele sunt folosite de copii doar cu reglementări drastice: fără televizor în dormitoare, fără niciun fel de ecran până la vârsta de 5 ani, fără rețele sociale până la 13 ani și fără smartfon sau tabletă până la liceu! De menționat și faptul că școlile frecventate de odraslele lor foloseau foarte puțină tehnologie sau deloc. Chiar și femeile angajate să aibă grijă de copiii acestor magnați semnau o clauză în contract, prin care se obligau să nu folosească și să nu lase ecrane de niciun fel în preajma lor! Anii au trecut și, ceea ce părea o modă în lumea milionarilor din laboratoarele tehnologiei, s-a dovedit a fi un avertisment foarte serios. Astăzi știm cât de mult rău pot face ecranele copiilor, din multe puncte de vedere, de la dependență, până la dezvoltare defectuoasă a creierului, educație deficitară, bullying și alte capcane.

Deși cu întârziere, Franța a dezbătut zilele trecute, un pachet de măsuri care să îi protejeze pe copii de pericolul ecranelor. Președintele Macron are în vedere interzicerea oricărui fel de ecran copiilor sub 3 ani, interzicerea oricărui fel de telefon, copiilor sub 11 ani, și un acces foarte strict pentru adolescenți – tablete sau telefoane, dar fără internet. Chiar dacă legea o să fie greu de aplicat, măcar este un semnal oficial clar și ferm către părinți, să își protejeze copiii de pericolul ecranelor. Până se va discuta și la noi o astfel de lege, probabil va mai curge multă apă pe Dâmbovița… ceea ce însă nu ne împiedică să luăm aminte la astfel de decizii și să le oferim copiilor o viață mai bună și mai fericită, departe de ecrane. Când pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, l-a întrebat fiica sa: Și ce să fac fără internet?, acesta i-a răspuns: „Mergi și miroase florile!”.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian