Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

COLONUL IRITABIL

• E noua boală a secolului. Cauzele n-au fost încă elucidate, dar se bă­nuiește că răul vine de la alimentele mizerabile pe care le ingerăm: mo­dificate, adăugate, sporite cu chimicale otrăvitoare. Ne putem apă­ra? Se poate întoarce liniștea în abdomen? Iată ce spun specialiștii des­pre sindromul colonului iritabil •   

Foto: Shutterstock

Aproximativ unul din șapte români suferă de sindromul colonului iritabil, ceea ce îl afectează în viața de zi cu zi. Aproape fiecare dintre noi este familiarizat cu aceste pro­ble­me: senzații neplăcute de balonare, crampe abdo­mi­nale dureroase, diaree și constipație. În multe cazuri, există o mulțime de modalități de a combate aceste simptome, care se manifestă în general pe termen scurt. Există însă și oameni la care simp­tomele nu numai că nu dispar, ci se acutizează și de multe ori se cronicizează. Pentru cei afectați, asta reprezintă adesea începutul unor ani de suferință.

Ce se ascunde în spatele diagnosticului de sindrom de colon iritabil?

Înainte ca un pacient să primească diagnosticul de SCI, el parcurge de regulă un veritabil maraton medical. Deoarece diagnosticul se stabilește în urma unui proces de excludere, sunt necesare o serie de analize: de sânge, o examinare a abdomenului cu ultra­sunete (ecografia abdominală), un examen ginecologic amănunțit, o colonoscopie și, eventual, analize suplimentare, precum cele menite să stabilească dacă pacientul su­feră de o intoleranță la lactoză, fruc­­toză sau sorbitol. „La pacienții di­agnosticați în cele din urmă cu SCI, aceste intoleranțe alimentare se regă­sesc într-o măsură mai mare, în special în cazurile în care aceștia se confruntă de regulă cu diareea sau flatulența. Nu arareori se întâmplă ca ei să sufere totodată de indigestie, de oboseală cronică, de fibromialgie sau de tulburări depresive”, afirmă specialiștii. „În plus, am descoperit că foarte mulți din­tre oamenii care suferă de tulburări psihice, ce nu pot fi explicate, au simp­tome specifice sindro­mului colonului iritabil”. Persoanele cu SCI sunt mai sensibile la durere și la senzațiile de disconfort abdominal, chiar și atunci când nu există o cauză fizică evidentă. Fenomenul este numit de specialiști hipersensibilitate visce­rală. Cei afectați percep drept dureroși anumiți stimuli, pe care oamenii sănătoși nici nu-i observă sau pe care-i resimt ca fiind doar ușor deranjanți. Me­dicii vorbesc în acest caz despre o reducere a toleranței la durere.

Cel mai adesea nu există o singură cauză

Noi studii arată că SCI este acompaniat de di­ferite schimbări fizice și mentale. De regulă, există cauze multiple, care pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Sindromul colonului iritabil este în general determinat genetic. Dacă alți membri ai familiei suferă deja de această afecțiune, riscul de a o dezvolta și noi este de două până la trei ori mai mare. Mulți dintre cei afectați manifestă un peristal­tism intestinal dereglat, adică intestinul lucrează fie prea repede, fie prea încet, ceea ce poate duce la diaree sau la constipație. Și tulburările de la ni­ve­lul mu­coasei intestinale sau ale microbiomului intes­tinal (comunitatea formată din bacterii și alte mi­croor­ganisme care se găsesc în intestin) pot influența într-o mare măsură digestia și pot determina apariția sin­dro­mului de colon iritabil. Apariția unor deze­chi­libre ale micro­bio­mu­lui intestinal este de obi­cei cau­zată de o ali­men­tație poluată chi­mic sau de in­gerarea repetată a antibio­ticelor. Aproximativ 30% dintre toate ca­zurile de SCI sunt provocate de o infecție gas­tro­intestinală.

Un alt factor declanșator al bolii care a fost studiat îndeaproa­pe este modificarea valorilor seroto­ni­nei. Acest hormon este asociat în primul rând cu o stare psihică bună, de bucurie. Însă foar­te puțină lume știe că 95% din serotonină este localizată în tractul gastrointestinal. Dereglarea ni­velului de se­rotonină influențează, așadar, într-o mare măsură, di­gestia și poate duce la diaree, dacă va­lorile sunt prea mari, și la constipație, dacă valo­rile sunt prea mici.

Factori de risc major pentru SCI sunt, de ase­menea, inflamațiile la nivelul intestinelor și un sistem imunitar hiperactiv. Activarea cronică a sis­temului imunitar este provocată de modificări ale microbiomului, precum și de stresul negativ, de an­xietate și de depresie. Intestinul și creierul sunt strâns legate. Un dezechilibru al „sistemului de interacțiune dintre intestin și creier”, care se influențează reciproc și comunică între ele, poate afecta colonul iritat și poate intensifica sau atenua tabloul său clinic. De asemenea, reacția emoțională cu care ne învățăm din copilărie să întâmpinăm boala și mediul social în care trăim la vârsta adultă pot in­fluența par­cursul bolii, precum și modul în care îi facem față.

Strategii pentru restabilirea echilibrului la nivel abdominal

Nu există o terapie standard pentru a ne vindeca de sindromul de colon iritabil. Cu toate acestea, acum ne sunt cunoscute multe metode, de care ne putem folosi pentru ameliorarea simpto­melor. Iată câteva dintre ele:   

1. Un trai echilibrat: un nivel scăzut de stres, suficientă mișcare și un somn îndestulător – toate acestea sunt recomandări pentru un stil de viață sănătos. „Nu există exerciții speciale pentru SCI. Orice activitate care ne relaxează ne poate fi de ajutor, pentru că reduce excitația sistemului nervos simpatic. Pentru persoanele foarte tensionate și stresate, yoga este cu siguranță o modalitate bună de a se liniști. Și gimnastica poate fi de folos, deoarece exercițiile regulate, în special antrenamentele de anduranță, ridică pragul toleranței la durere.

2. Nu exagerați cu dietele: regimurile de cruțare recomandate în ghidurile de spe­cialitate sunt adesea folositoare la început, dar nu sunt re­co­mandate ca tratament pe ter­men lung. Ac­cen­tul nu ar tre­­bui să cadă doar asu­pra ali­men­te­lor care ne sunt inter­zise. În schimb, pa­cienții ar trebui să-și facă treptat curaj să ex­tin­dă din nou varie­tatea alimentelor con­sumate, în loc să o re­strân­gă din ce în ce mai mult. Testele de into­le­ranță ali­mentară, care nu prea ajută în general și care sunt de regulă costisitoare, îi determină adesea pe cei afectați să apeleze la diete din ce în ce mai res­tric­tive. Iar as­ta îi face microbiomului mai mult rău de­cât bine. Astfel, „alimentația corectă” ajunge să dea tonul zi­lelor noastre, deși de regulă simptomele tot nu ce­dează.

3. Ameliorați simptomele: nu­me­roase ingrediente active care se găsesc în natură pot atenua simptomele și nu au multe efecte adverse. Și medi­ca­mentele convenționale sunt adesea utile. Dar dacă un medicament în­târzie să-și facă efectul după trei luni, tratamentul ar trebui întrerupt.

4. Apelați la prebiotice și la probiotice: studiile au demonstrat că acestea au efecte terapeutice clare împo­triva simptomelor SCI. De e­xem­plu, Bifi­do­bacterium infantis este eficient împotriva durerilor ab­do­mi­nale și a flatulenței, în vreme ce Lac­toba­cillus gasseri ajută împotriva diareei și constipației.

5. Educați-vă trupul și sufletul: terapia prin ordine – elaborarea unui concept structurat pentru un stil de viață sănătos – ne poate ajuta să ne pozi­ționăm relaxat în raport cu boala.

Ajutor din farmacia naturii

Aceste remedii ameliorează problemele gastrointestinale

* Coada-racului este un remediu tradițional pentru ameliorarea durerilor de stomac și a cram­pelor abdominale.

* Uleiul de mentă are un efect anti­spas­tic și poate ajuta la ameliorarea unor simptome gastroin­testinale, precum cram­­pele și balonarea. În com­binație cu uleiul de chimion, poate viza mai multe părți ale sistemului digestiv, iar efectele tera­peutice pot fi po­tențate.

* Ceaiul proaspăt de ghimbir este un remediu natural minunat, mai ales împotriva stă­rilor de grea­ță și a afecțiunilor sto­macale. Ade­vă­rate minuni poate face și ceaiul de mușețel. Dato­rită pro­prie­tăților sale antiinfla­ma­toa­re, el calmează tractul gastrointestinal și ame­liorează durerile de stomac, crampele și balo­narea.

* Alternativ, puteți folosi pentru ame­liorarea arsurilor gastrice medicamente cu carbonați și alginat de sodiu, care pot fi obținute fără rețetă medicală. Ingredientele active se combină cu acidul din stomac și formează o peliculă protectoare.

* Suplimentele alimentare dedicate intes­tinelor sunt o altă variantă pe care am putea să o testăm. Solicitați informații în farmacii. Nu se vând pe rețetă.

* Simeticona este o substanță activă bine tolerată de organism, care combate flatulența și cram­pele provocate de acumularea gazelor intes­tinale și reduce senzația de presiune.

* Argila terapeutică leagă excesul de acid gastric. Astfel pot fi ameliorate diareea, balonarea, vărsăturile, arsurile gastrice, senzația de presiune la nivelul stomacului și de plenitudine gastrică.

* Electroliții, precum sodiul și potasiul, ne pot proteja organismul de un potențial deficit și pot compensa pierderea de lichide. Potrivit reco­mandărilor OMS, ideale sunt amestecurile special concepute pentru rehidratare (pe care le putem găsi în farmacii).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian