Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cum scăpăm de transpirație?

• Vine vara, temperaturile cresc, corpul nostru se străduiește să facă față. Modul de apărare e transpiratul, evaporarea de lichid. Sănătos, dar și neplăcut, atunci când sudoarea devine urât mirositoare, la birou sau în autobuz. Iată 10 „leacuri” igienice și ușor de aplicat •

Foto: Shutterstock

1. Baie de picioare cu salvie. Uleiurile eterice și taninurile existente în frunzele de salvie ajută la armonizarea funcției glandelor sudoripare. O baie de picioare cu salvie, făcută dimineața, împiedică picioarele să mai transpire. Se opăresc 2 linguri de frunze uscate sau un buchețel de frunze de salvie proaspete cu 1 l de apă clocotită. Se lasă să stea un sfert de oră, se strecoară într-un lighean, se mai adaugă apă rece și se țin picioarele vreme de 10 minute în baia de salvie călduță. La fel acționează și ceaiul negru sau un decoct de scoarță de stejar.

2. Cremă „deo”, preparată în casă. Se taie mărunt 1 pumn de frunze de salvie și se pun pe foc cu 3 linguri de ulei de măsline (trebuie să se încingă, nu să se prăjească!). Se lasă apoi să se pătrundă o oră și se strecoară, pentru a înlătura salvia. În uleiul strecurat se topesc 1 linguriță de ceară de albine și 1 linguriță de unt de Shea. Se mai adaugă 1 lingură de bicarbonat de sodiu și 2 linguri de amidon și se amestecă bine. Se lasă crema să se răcească, amestecând-o întruna, și după ce s-a întărit, se mută într-un borcănel de sticlă și se folosește ca deodorant natural.

3. Bicarbonatul – bun la toate. Bicarbonatul de sodiu este un remediu de casă foarte apreciat și ajută și împotriva mirosului de transpirație, pentru că are efect bazic asupra pielii și împiedică dezvoltarea bacteriilor care preferă mediul acid. Se folosește ca loțiune pentru spălat, sau, amestecat cu amidon, ca pudră deodorizantă.

4. Talc mentolat. Pudra de talc este un silicat stratificat natural capabil să absoarbă grăsimile și umezeala. Împotriva transpirației abundente, se pudrează cu talc, dimineața și seara, axilele (subsuorile) și labele picioarelor. Se poate presăra puțină pudră și în desuuri sau șosete. Folosiți pudră de talc mentolată. Se găsește la farmacii.

5. Oțet sănătos de mere. Oțetul combate eficient bacteriile și împrospătează, în același timp, pielea. În cazul picioarelor care transpiră abundent, se recomandă dimineața o baie în apă cu oțet, cam 100 ml de oțet de mere diluat cu 3 l de apă. Efect secundar plăcut: labele și picioarele nu se mai umflă la fel de tare pe căldură. Pentru transpirația la subsuori, s-a dovedit a fi eficient un spray preparat cu oțet: se amestecă într-o sticlă cu pulverizator 1 parte de oțet cu 2 părți de apă și se stropesc cu el axilele, din timp în timp.

6. Deodorant proaspăt de lămâie. Se dă pe răzătoarea mică coaja unei jumătăți de lămâie, apoi se stoarce. Se amestecă zeama cu 100 ml de apă dată în fiert și se lasă o oră să se pătrundă. Se strecoară printr-o sită fină și se toarnă într-o sticlă cu pulverizator. Se adaugă 1/2 de linguriță de bicarbonat și câteva picături de ulei eteric de lămâie și se scutură bine. Deodorantul asigură un miros proaspăt și plăcut, vreme îndelungată.

Deodorantul poate fi folosit o săptămână.

7. Aromaterapia cu scorțișoară. O noutate în materie de încălțăminte: branțurile cu miros de scorțișoară, care absorb transpirația și sunt o binefacere pentru picioare. Pudra de scorțișoară prezentă în branț stopează dezvoltarea bacteriilor și a fungilor și împiedică mirosul neplăcut de transpirație. În plus, scorțișoara produce în pantofi o „climă” bine temperată.

8. Dușuri călduțe. Dușurile cu apă rece răcoresc, ce-i drept, pentru moment, dar sunt contraproductive în toiul verii. Apa rece reduce temperatura corpului, pe care organismul o ridică din nou, foarte repede, aceasta depășind-o de multe ori pe cea dinaintea dușului.

9. Haine din fibre naturale. Fibrele artificiale blochează căldura, în vreme ce fibrele naturale, precum inul sau bumbacul, sunt permeabile la aer. Și îmbră­că­mintea largă permite circulația aerului între material și piele. Iar cei ce se tem de petele de su­doare pot opta pentru „clini” speciali pentru axile, care se lipesc de interiorul hainelor.

10.    Prospețime la drum. Să „închizi” o zi întreagă picioarele în pantofi nu e doar neplăcut, ci poate produce transpirația acestora. Și, de multe ori, nu avem posibilitatea ­să umblăm desculți. În acest caz, este indicat să ne descălțăm și să pulverizăm pe picioarele goale și în interiorul pantofilor o soluție cu alcool. După care să lăsăm picioarele să se usuce, scurt, la aer, și să ne încălțăm cu șosete curate de bumbac.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.