Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

7 vești bune legate de CANCER

• Lupta contra cancerului înregistrează per­ma­nent succese. Pe termen lung, cer­ce­tările ur­măresc să-i ofere fiecărui pacient o te­rapie per­fect adaptată. Iar progresele înre­gistrate ne dau deja motive de speranță •

1. Vaccinările susțin vindecarea

Foto: Shutterstock

     Vaccinurile de tip ARNm, care au devenit cunoscute în cursul luptei împotriva coronavirusurilor, sunt în prezent studiate și în vederea utilizării lor împotriva formelor de cancer prezente în organism. În acest caz, este vorba de vaccinuri terapeutice. Ele pot învăța sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase și să le elimine individual și rapid. Și doar cu efecte secundare minore. Vaccinurile ARNm reprezintă o opțiune deo­se­bit de bună, în special în acele cazuri în care țe­sutul tumoral a fost deja în mare parte în­depărtat, de exemplu, în urma unei intervenții chirurgicale. În astfel de situații, vaccinarea, în combinație cu alte substanțe active, le oferă pacienților șanse mult mai mari în lupta îm­potriva celulelor canceroase rămase în corp și în prevenirea recidivelor.

2. Terapiile țintite

     În acest caz este vorba despre folosirea unor medicamente speciale, care acționează la nivel celular. Ele suprimă, de exemplu, semnalele de care celula canceroasă are nevoie pentru a se înmulți. Sau împiedică alimentarea celulelor tumorale cu oxigen și substanțe nutritive, astfel încât acestea să fie înfometate. Terapia țintită s-a dovedit a fi deosebit de eficientă în tratarea anumitor tipuri de leucemie. Ea este, de asemenea, utilizată pentru tratarea cancerului de rinichi, de colon, de plămân și de sân, pre­cum și pentru cancerul negru al pielii (melanomul malign). Substanțele active folosite în terapiile țintite sunt de obicei utilizate în situațiile în care boala tumorală este deja avansată (în metastază), ele putând opri pentru o vreme progresia bolii și ameliora    simptomele. De regulă, ele nu duc însă la vindecare.

3. Detectarea timpurie cu ajutorul inteligenței artificiale

     Un studiu suedez de am­ploa­re, privind cancerul de sân, a constatat că la nivel național, utilizarea inteligenței artificiale (IA) în depistarea cancerului ma­mar poate ajuta ca radiografiile (mamografiile) să fie mai pre­cise. Astfel sunt descoperite cu 20 la sută mai multe cazuri de can­cer decât printr-o dublă eva­luare de rutină realizată de doi specialiști. În unitățile spitalicești specializate în cancer este, de asemenea, deja utilizat un așa-numit proces de Deep-Lear­ning. Acesta urmărește în direct imaginile surprinse în timpul colonoscopiilor și marchează zonele sus­pecte. În acest fel, pot fi des­coperite și tra­tate cu succes, într-un stadiu in­cipient, cu până la zece la sută mai multe cazuri de cancer de co­lon.

4. Metodele chirurgicale devin din ce în ce mai neinvazive

     Medicii preferă astăzi metodele minim invazive, adică procedurile cu un risc scă­zut de rănire a țesutului sănătos. Chirur­gul rea­lizează doar câteva mici incizii. Prin aceste deschideri, el poate introduce apoi instru­mente în formă tubulară, care sunt prevăzute cu o cameră și în care poate in­troduce instru­mente chirurgicale minuscule (chirurgie „prin ga­ura cheii”), de exemplu, în timpul proce­durilor endoscopice.

5. În curând vom dispune de medicamente personalizate

     Studiile relevă că persoane cu un dia­gnostic aparent similar răspund adesea diferit la aceeași terapie. Sco­pul pe termen lung este găsirea unui medicament perfect adaptat nevoilor indivi­duale, care să fie fabricat doar în vederea com­baterii tumorii respective și să atace exact punc­tul slab al aces­teia. În acest scop, materialul ge­netic al celulelor tumo­rale, modificările ma­terialului genetic al moleculelor me­sager ar tre­bui analizate în comparație cu celulele sănătoase ale fiecărui pa­cient. Procedura prin care ar putea func­țio­na această terapie, care creează pro­filuri de sănă­tate, se numește teh­no­­logie OMICS.

6. Imunoterapiile întăresc organismul

     Așa-numita imunoterapie îi permite siste­mului imunitar al organismului să recu­noas­că mai ușor ce­lulele cance­roa­se și să le com­bată mai efi­cient. Ea se do­vedește, de e­xem­plu, efi­cientă în cazul pacienților cu cancer negru al pielii sau cu anumite tipuri de cancer pul­monar sau renal. La pacienții care răspund bine la acest tip de terapie, imunoterapia poate ține boala sub control o perioadă înde­lungată. Momentele de relaxare sunt deo­sebit de importante pentru bolnavii de can­cer.

7. Ajutor în centrele oncologice

     În centrele speciale pentru tratarea cancerului, pa­cienții sunt tratați de o echipă de specialiști, asistenți și psiho-oncologi, de la diagnostic și terapie până la îngrijirile ulterioare. Avantajul este acela că experții sunt spe­cializați pe un singur tip de cancer și sunt în comu­nicare permanentă. Informații despre spitalele și centrele oncologice puteți găsi pe internet, de exemplu pe site-ul ghid-cancer.ro.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.