Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

CANCERUL DE SÂN

* Să i-o luăm înainte! * Cum poate fi depistat *

     • O femeie din opt se confruntă pe parcursul vieții cu cance­rul de sân. Șansele de vindecare sunt apre­cia­bile, mai ales dacă tumorile sunt detectate din timp. Mo­durile de de­pistare diferă de la femeie la femeie. Ca­re sunt ele și ce avan­taje sau dezavantaje prezintă aflați în cele de mai jos •

Pentru toate femeile: autoexaminarea

Cum se procedează?

Foto: Shutterstock

     Sânii sunt palpați o dată la 4 săptă­mâni (înainte de menopauză, la o săp­tămână după instalarea ciclului, iar în timpul menopauzei, oricând).

     Medicii ginecologi recomandă, de ase­me­nea, examinarea sânilor în fața oglinzii: şi-au mo­dificat dimensiunea și forma? Se mișcă di­ferit la ridicarea brațe­lor? Pielea din jurul ma­meloanelor este re­trasă, roșie sau sensibilă? Se­cretă ma­me­loanele vreun lichid?

Cum se poate constata?

     Modificări nodu­roa­se, respectiv tu­mori de dimensiuni mai mari, mo­dificări benigne, precum chisturi cu lichid și fibroadenoame (noduli din țesut conjunc­tiv și glandular).

Care sunt avantajele?

     Autoexaminarea duce la o mai bună cunoaștere a propriului corp.

Care sunt dezavantajele?

     Tumorile care pot fi palpate sunt deja mari. Nodulii mici rămân ne­detectabili.

După 50 de ani, mamografie

Cum se procedează?

     Se înregistrează două imagini digitale Röntgen pentru fiecare sân.

Ce se poate constata?

     Aceasta depinde în mare măsură de com­po­ziția țesutului glan­dular mamar. La o densitate foarte redusă, pot fi depistate toate tumorile com­pacte ma­ligne, deci cancerul „clasic”. La un țesut glandular de den­sitate medie, circa 70%, iar la un țesut foarte dens, doar 30%.

Care sunt avantajele?

     Mamografia e relativ ief­tină și relativ sigură în cazul densității reduse și medii a țesutului glan­dular (care sunt prezente la circa 50% dintre femei).

Care sunt dezavantajele?

    „Țesutul mamar dens re­duce serios valabilitatea di­ag­­nos­ticului”, spun ex­per­ții. În plus, există pericolul ira­dierii, iar de­pis­tarea unor sta­dii preli­minare ale can­cerului poate conduce la terapii inutile.

În caz de țesut dens: ultrasunete

Cum se procedează?

     La sonografie se „plimbă” ca­pul de rezonanță încontinuu pe su­prafața sânului.

Ce se poate constata?

     Noduli limfatici modificați, tu­mori maligne compacte și papi­loa­me (tumori epiteliale be­nigne).

Care sunt avantajele?

     Perceperea senzorială este bună și nu există radiații. Dacă mamo­gra­fia este com­pletată cu ultrasunete, se pot depista cu 20% mai multe tu­mori maligne.

Care sunt dezavantajele?

     Sânii cu conținut mare de gră­sime sau cei supradimensionați sunt greu de apre­ciat. Calitatea exa­me­nului cu ultra­su­nete depinde mult de competența și expe­riența exami­na­torului, de aparat și de comple­xitatea exa­mi­nării (sânul întreg sau doar o parte a lui). Și poate duce la con­cluzii greșit pozi­tive.

În cazul pacientelor „cu risc”: tomografie cu magnetorezonanță

Cum se procedează?

     Cu ajutorul câmpului magnetic și al undelor radio se execută înre­gistrări în straturi. În acest scop, se injectează o substanță de contrast, care se concentrează mai ales în va­sele tumorilor cu dezvoltare rapidă.

Ce se poate constata?

     În principiu, orice cancer mamar, inclusiv tu­morile lobulare (care pro­vin de la lobii glandu­lari).

Care sunt avantajele?

     Metoda este independentă de densitatea țesu­tului glandular și nu produce radiații. Și, după cum afir­mă experții, „depistează deosebit de bine și de sigur tumorile cu dezvol­tare rapidă, extrem de agresive”.

Care sunt dezavantajele?

     Metoda este costisitoare. În plus, substanța de con­trast poate fi ab­sorbită și de modificările be­nigne. Și pentru a face o deosebire clară, fără echi­voc, între benign și malign, este necesară o competență serioasă.

Fiecare sân e altfel

     Sânul este compus din țesut glan­­dular, țesut adipos și țesut con­junc­tiv, pro­porțiile fiind di­fe­rite de la o femeie la al­ta.

     În funcție de canti­ta­tea de țesut glandular existentă în sân, se poa­te face o cla­sificare în 4 grupe de densitate.

     Femeile cu o den­si­tate foarte ma­re a țesu­tului glandular sunt fe­mei cu un risc ridicat pen­tru can­cer mamar. De aceea, și pentru fap­tul că influențează po­sibilitățile de diag­nos­ticare, densitatea țesutului glan­dular mamar este o valoare foarte importantă, pe care ar trebui s-o cunoască fiecare femeie, mai ales de la 50 de ani în sus. Ea le este cu­noscută medicilor, în urma inves­tigațiilor, dar aceștia nu le-o co­munică, de obicei, femeilor, decât la cerere.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian