* Să i-o luăm înainte! * Cum poate fi depistat *
• O femeie din opt se confruntă pe parcursul vieții cu cancerul de sân. Șansele de vindecare sunt apreciabile, mai ales dacă tumorile sunt detectate din timp. Modurile de depistare diferă de la femeie la femeie. Care sunt ele și ce avantaje sau dezavantaje prezintă aflați în cele de mai jos •
Pentru toate femeile: autoexaminarea
Cum se procedează?
Sânii sunt palpați o dată la 4 săptămâni (înainte de menopauză, la o săptămână după instalarea ciclului, iar în timpul menopauzei, oricând).
Medicii ginecologi recomandă, de asemenea, examinarea sânilor în fața oglinzii: şi-au modificat dimensiunea și forma? Se mișcă diferit la ridicarea brațelor? Pielea din jurul mameloanelor este retrasă, roșie sau sensibilă? Secretă mameloanele vreun lichid?
Cum se poate constata?
Modificări noduroase, respectiv tumori de dimensiuni mai mari, modificări benigne, precum chisturi cu lichid și fibroadenoame (noduli din țesut conjunctiv și glandular).
Care sunt avantajele?
Autoexaminarea duce la o mai bună cunoaștere a propriului corp.
Care sunt dezavantajele?
Tumorile care pot fi palpate sunt deja mari. Nodulii mici rămân nedetectabili.
După 50 de ani, mamografie
Cum se procedează?
Se înregistrează două imagini digitale Röntgen pentru fiecare sân.
Ce se poate constata?
Aceasta depinde în mare măsură de compoziția țesutului glandular mamar. La o densitate foarte redusă, pot fi depistate toate tumorile compacte maligne, deci cancerul „clasic”. La un țesut glandular de densitate medie, circa 70%, iar la un țesut foarte dens, doar 30%.
Care sunt avantajele?
Mamografia e relativ ieftină și relativ sigură în cazul densității reduse și medii a țesutului glandular (care sunt prezente la circa 50% dintre femei).
Care sunt dezavantajele?
„Țesutul mamar dens reduce serios valabilitatea diagnosticului”, spun experții. În plus, există pericolul iradierii, iar depistarea unor stadii preliminare ale cancerului poate conduce la terapii inutile.
În caz de țesut dens: ultrasunete
Cum se procedează?
La sonografie se „plimbă” capul de rezonanță încontinuu pe suprafața sânului.
Ce se poate constata?
Noduli limfatici modificați, tumori maligne compacte și papiloame (tumori epiteliale benigne).
Care sunt avantajele?
Perceperea senzorială este bună și nu există radiații. Dacă mamografia este completată cu ultrasunete, se pot depista cu 20% mai multe tumori maligne.
Care sunt dezavantajele?
Sânii cu conținut mare de grăsime sau cei supradimensionați sunt greu de apreciat. Calitatea examenului cu ultrasunete depinde mult de competența și experiența examinatorului, de aparat și de complexitatea examinării (sânul întreg sau doar o parte a lui). Și poate duce la concluzii greșit pozitive.
În cazul pacientelor „cu risc”: tomografie cu magnetorezonanță
Cum se procedează?
Cu ajutorul câmpului magnetic și al undelor radio se execută înregistrări în straturi. În acest scop, se injectează o substanță de contrast, care se concentrează mai ales în vasele tumorilor cu dezvoltare rapidă.
Ce se poate constata?
În principiu, orice cancer mamar, inclusiv tumorile lobulare (care provin de la lobii glandulari).
Care sunt avantajele?
Metoda este independentă de densitatea țesutului glandular și nu produce radiații. Și, după cum afirmă experții, „depistează deosebit de bine și de sigur tumorile cu dezvoltare rapidă, extrem de agresive”.
Care sunt dezavantajele?
Metoda este costisitoare. În plus, substanța de contrast poate fi absorbită și de modificările benigne. Și pentru a face o deosebire clară, fără echivoc, între benign și malign, este necesară o competență serioasă.
Fiecare sân e altfel
Sânul este compus din țesut glandular, țesut adipos și țesut conjunctiv, proporțiile fiind diferite de la o femeie la alta.
În funcție de cantitatea de țesut glandular existentă în sân, se poate face o clasificare în 4 grupe de densitate.
Femeile cu o densitate foarte mare a țesutului glandular sunt femei cu un risc ridicat pentru cancer mamar. De aceea, și pentru faptul că influențează posibilitățile de diagnosticare, densitatea țesutului glandular mamar este o valoare foarte importantă, pe care ar trebui s-o cunoască fiecare femeie, mai ales de la 50 de ani în sus. Ea le este cunoscută medicilor, în urma investigațiilor, dar aceștia nu le-o comunică, de obicei, femeilor, decât la cerere.