Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Neplăcerile verii – Diareea de vară

• Apariția pe piață a cireșelor și căpșunilor, două trufandale în care dăm iama, combinată cu consumul de salate și cru­dități, le dă de furcă bietelor intestine și ele răspund cu re­fuz: diareea. Un disconfort care nu se potrivește deloc cu bucuria sosirii verii și trebuie, de urgență, remediat •

Blocați diareea cu taninuri

Foto: Shutterstock

* Beți ceai negru cu zahăr. Ceaiul rehidratează, în plus, conține taninuri as­trin­­gente, care contri­buie la po­tolirea infla­mației intesti­nale.

* Frunzele de dud sunt un remediu popular răs­pân­dit, contra diareei. Se opăresc 2 lingurițe de plantă, cu 250 ml apă clocotită. Se infu­zează 10 minute, apoi se strecoa­ră. Se beau trei cești pe zi, între mese. În sezonul dudelor coapte, mai există o rețetă: 2 linguri de fructe se pun la fiert în 250 ml de apă, pe flacără mică, vreme de 10 minute. Se bea câte o cană, de mai multe ori pe zi. Infuzia de frunze de fragi este la fel de eficientă.

Hidratați-vă

* Dacă diareea este puternică și durează, tre­buie să înlocuiți rezervele de apă și minerale pier­-dute prin sca­un! Preparați-vă o soluție de rehi­dra­tare, amestecând 1/2 de lin­guriță de bicar­bonat de sodiu cu un vârf de cuțit de sare și un vârf de cu­țit de zahăr, dizolvate într-o ceașcă de apă. Beți de mai multe ori pe zi.

* Băuturile energizante pentru sportivi pot înlocui mineralele pier­dute, cu condiția să nu fie folosite în ex­ces.

Adoptați o alimentație potrivită

* În primele zile, renunțați la hrana solidă și mâncați supă de pasăre sau consomé de vită. Sunt ideale, pentru că furnizează apă, minerale și pro­teine. Țineți regi­mul acesta 2-3 zile consecutiv.

* Evitați sucurile de fructe și de legume, favorizează diareea.

* Introduceți treptat alimente bine tolerate, care conțin fibre puține: orez, banane, cartofi fierți în aburi, compot de mere și de gutui. Bananele și carto­fii conțin pectină, care absoarbe ex­ce­sul de li­chid din intestin și înce­tinește evacuarea scau­nului.

* Morcovii sunt o altă sursă de pectină. Mân­cați-i fierți și pasați cu puțină zeamă. Luați câte o lingură, la fiecare două ore.

* Evitați alimentele bogate în fibre inso­lubi­le, greu de digerat: fasolea, varza, varza de Bruxelles.

* Evitați produsele lac­­tate, cu ex­cepția iaurtu­lui și a laptelui acru. Con­țin bac­terii care refac flora intes­tinală.

* Merele, atât pulpa, cât și coaja, con­țin și ele multă pectină, care oprește diareea. Se mănâncă în­tregi sau rase. Un măr pe zi face minuni și când e vor­ba de constipație.

* Afinele ajută în ca­zuri de diaree, pen­tru că sunt bogate în tani­nuri și pectine. Afi­nele uscate au efect mai pu­ternic decât fructele proas­pete. Stu­dii re­cen­te au dovedit că afi­nele protejează și de cancerul de rect.

* Usturoiul, ceapa și prazul – stimulează sistemul imunitar, care luptă mai ușor cu bacteriile dia­reei. Mai ales usturoiul facilitează absorbția mi­neralelor, o adevărată bi­nefacere după pierderea lor.

Leacuri populare

* Afine uscate, fierte în vin roșu – o mână de fructe se dau în 2-3 clo­cote, în 200 ml vin roșu. Se bea o cană de-a lungul zilei.

* Sirop de trandafiri – 30 de gra­me de petale de trandafiri se opăresc cu un litru de apă și se lasă la macerat o zi întreagă. Apoi se strecoară, se adaugă 500 de grame de zahăr și se pune din nou la fiert, până ce lichidul se trans­formă în sirop. Se iau 3-4 linguri pe zi.

* Ceai din rădăcini de sclipeți – o lingură de rădăcină rasă se pune la înmuiat un sfert de oră în 500 ml apă rece. Se pune apoi la fiert, un sfert de oră, pe flacără mică. Se infu­zează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau patru jumătăți de cană pe zi.

* Doi căței de usturoi se curăță și se zdro­besc. Se amestecă cu două linguri de zahăr brun și se pun pe foc să dea un clo­cot, cu o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

* Pâinea prăjită până aproape de car­bo­nizare absoarbe rapid o­trăvurile care au pro­dus diareea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.