Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MARGARETA – Slănic, F. AS nr. 1619: „Caut tratament pentru angiopatie cerebrală (vasculită)”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul Terramed Bună Ziua, Cluj-Napoca, tel. 0757/22.96.74 și Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti, tel. 766.29.84.58

Vasculita cerebrală este o afecțiune inflamatorie a vaselor de sânge de la nivelul creierului. Din cauza acestei inflamații, pereții vasculari se pot îngroșa și vasele devin mai puțin elastice, ceea ce duce la îngreunarea fluxului sanguin la nivel cerebral, cu afectarea funcțiilor cerebrale. În situații mai grave, vasele de sânge se pot rupe, determinând mici hemoragii cerebrale, cu afectarea și mai marcată a funcțiilor cerebrale. Principalele manifestări, în vasculitele cerebrale, cele care țin de sistemul nervos central, sunt: dureri de cap, amețeli, tulburări de concentrare și memorie, dificultăți de vorbire, tulburări de vedere, alterarea stării generale, slăbiciune musculară până la paralizie, convulsii, anevrisme cerebrale sau, în situații extreme, manifestări de accident vascular cerebral. În vasculita cerebrală, sistemul imun este dereglat și atacă propriul organism, în această situație, vasele de sânge. Această dereglare se produce fie în contextul unor boli autoimune sistemice – lupus eritematos sistemic, scleroză sistemică, artrită reumatoidă, fie în contextul unor infecții virale cronice – cele mai frecvent implicate fiind virusurile hepatitice B și C, fie în contextul unor boli oncologice hematologice – leucemie. Cauze mai rare pot fi legate de anumite tratamente medicamentoase. Vasculita cerebrală afectează arterele mici și medii de la nivelul creierului și este mai frecvent întâlnită între 35 și 50 ani. Diagnosticul acestei afecțiuni este destul de greu de stabilit, deoarece nu există analize specifice care să certifice boala. Analizele de sânge pot pune în evidență doar existența unui proces inflamator, pot confirma sau exclude o afecțiune sistemică, în contextul căreia să se fi declanșat vasculita cerebrală. Metodele imagistice CT cerebral și în special RMN cerebral sugerează prezența afectării vasculare. O metodă de diagnosticare mai precisă este biopsia cerebrală, dar aceasta este o metodă invazivă, cu riscurile de rigoare. Indicația acesteia este doar atunci când, prin celelalte analize, s-au exclus posibile alte cauze, care să explice manifestările pacientului, și când aceste analize sunt compatibile cu un diagnostic pozitiv de vasculită cerebrală.

Tratamentul vasculitei cerebrale este unul complex. Se adresează procesului inflamator de la nivel vascular, simptomelor cu care se confruntă pacientul și bolii de bază, care a dus la apariția vasculitei. Se administrează antiinflamatoare și imunomodulatoare, la recomandarea medicului specialist neurolog.

În cazul dvs., vă recomand, în paralel cu tratamentul de la neurolog, să asociați următoarele remedii, cu efect imunomodulator: Amla, Aloe vera, Noni, Coacăz-negru (fie sub formă de sucuri, fie sub formă de pulbere liofilizată în capsule), în cure de câte 3 luni, pauză 3-4 săptămâni, după care se reiau. Pentru efectul trofic la nivel cerebral, vă recomand extracte de Rhodiola rosea și Bacopa monieri, tot în cure de câte 3 luni, cu pauză de 3-4 săptămâni, apoi se reiau. Ca tratament homeopat, vă recomand următoarea combinație – Arnica d6, Calendula d3, Phytolacca d3, Hamamelis ch200, câte 2 granule, de 2 ori pe zi, cu efect antiinflamator la nivel vascular. În paralel, administrați Aethusa ch200, câte 2 granule, de 2 ori pe zi, la 3 zile, și Calcarea phosphorica d3 și Rhus tox ch30, câte 2 granule, de 2 ori pe zi, pe o perioadă de 3-6 luni.

Un preparat foarte bun pentru troficitatea cerebrală găsiți la Centrul de viață și sănatate ”Armonia” (Imunoextract3).

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. “SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722.73.52.72, e-mail: [email protected], www.san-med.ro

“Caut un leac pentru polipoză nazală” (Răspuns pentru CARMEN – Galați, F. AS nr. 1621)

Polipoza nazo-sinusală se definește prin prezența de polipi, uni sau bilateral, în fosele nazale și cavitățile sinusale ale feței. În aproximativ 30% din cazurile manifeste clinic, ea este însoțită de: rinoree, obstrucție nazală (nas înfundat), strănuturi în salve matinale, hiposmie (diminuarea mirosului), prurit, tuse, asociere cu astmul bronșic. Ca simptome secundare, există tulburări de somn, sforăit, cefalee, cu exacerbări la stimuli nespecifici: schimbări de temperatură, mirosuri intense, iritanți chimici, fum, praf etc.

Polipoza nazală se asociază cu astmul bronșic, în 30% din cazuri, cu intoleranță la aspirină (sindromul Fernand Widal) și cu fibroza chistică. Tratamentul polipozei nazale este medical și chirurgical, având ca obiective: eliminarea polipozei și a rino-sinuzitei cronice asociate, restabilirea respirației nazale și olfacției (mirosului), prevenirea recidivelor.

Chirurgia endoscopică funcțională (FES) este tratamentul de elecție al îndepărtării polipilor, cu o rată scăzută de apariție a recurențelor.

Pentru evitarea recidivelor polipozei nazale operate, vă recomand următoarea schiță de tratament complementar:

• Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o soluție salină (1 linguriță sare gemă la 1 pahar apă călduță), sau cu soluții sterile din apa de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar, Tonimer.)

• Fito-gemoterapie cu: ceai de trei-frați-pătați și ceai de urzică, 2-3 căni pe zi -extract din coacăz-negru: 50 picături, puse dimineața în ceai.

• Se instilează în fosele nazale câte 2-3 picături dintr-o soluție preparată (rețetă magistrală proprie). Auto-administrarea instilațiilor nazale se va face în poziția culcat, cu capul în hiperextensie, la marginea patului.

• Ionizări nazale cu soluție de gluconat de calciu

•10-15 ședințe de aerosoli cu flixotide nebules (dexametazonă), câte o fiolă, diluată în 10 ml ser fiziologic.

• Se recomandă cura cu aerosoli salini naturali.

Tratamentul complementar (profilactic) al polipozei nazale se efectuează la cabinetul medical O.R.L.– dr. I. Ghe. Mărginean, din Sibiu, cu Ocnasept pulverizații, în 10 ședințe de aerosoli salini și plante medicinale aromatice, care ameliorează respirația, fluidifică secrețiile, reduc vâscozitatea sputei și bronhospasmul. (Pentru pacienții din țară și străinatate, se asigură: cazare, masă și transport. Tel. 0722/73.52.72)

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.85.12.77, 0314.21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me

“Fiica mea are lupus eritematos” (Răspuns pentru MAGDA – Brașov, F. AS nr. 1622)

Stimată doamnă, în cadrul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare Imunyze se obţin produse 100% naturale, utilizate cu succes, inclusiv în terapia unor afecţiuni imunomediate aşa cum este şi afecțiunea fiicei dumneavoastră. Aceste produse fac parte din Gama Imunyze şi au la bază imunoglobulinele Y de tip aviar, precum şi alţi factori imunomodulatori. Pe baza analizelor care să confirme diagnosticul clinic, medicii terapeuţi aparţinând Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze vă pot prescrie un protocol terapeutic benefic afecţiunii dumneavoastră. Multă sănătate!

“Am prurit anal, hemoroizi interni și eczemă” (Răspuns pentru LETIȚIA – Târgu-Mureș, F. AS nr. 1622)

În cadrul companiei noastre se obţin produse 100% naturale, utilizate cu succes, inclusiv în terapia unor afecţiuni imunomediate. Aceste produse fac parte din gama Imunyze şi au la bază imunoglobulinele Y, precum şi alţi factori imunomodulatori. Produsele se pot administra topic, în prima etapă, și în funcție de răspunsul imunitar al organismului se stabilește etapa următoare. Local, administrăm soluție sterilă spray Imunyze Skin Repair 100 ml, cu rol antiinflamator, și cremă Imunyze Skin Refresh 50 g, cu efect de hidratare și refacere în profunzime a zonelor afectate. Produsele se pot aplica cu succes, singura contraindicație fiind alergia la ou.

Multă sănătate!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

“Cum se vindecă guta?” (Răspuns pentru ANUȚA – Sălaj, F. AS nr. 1622)

Carmen Ponoran

Este important de știut în ce etapă a evoluției bolii se află unchiul dumneavoastră. Dacă s-a ajuns să fie afectate ireversibil articulațiile și chiar rinichii, guta devine tot mai dificil de tratat. Cel mai important este ca în dieta alimentară, să țină cont de o serie de restricții, care nu sunt puține, precum: carnea de vițel, de miel, mezelurile, conservele de carne și pește, peștele (sardine, scrumbie, hering, somon etc.), icrele, untura, gălbenușul de ou, frișca, smântâna, produsele lactate din lapte gras, o serie de legume (sparanghelul, spanacul, tomatele, concentratele din tomate, castraveții, sfecla roșie, fasolea albă, mazărea, țelina), smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, ciocolata, oțetul, sarea, pâinea albă și neagră, băuturile alcoolice. Fără respectarea acestor restricții alimentare, nu se poate ca tratamentul să țină sub control evoluția bolii. În paralel cu tratamentul medicamentos (absolut necesar în formele avansate ale bolii), se poate apela și la gemoterapie. Sunt cunoscute efectele benefice ale Extractului din muguri de Frasin, pentru acțiunea uricozurică (de creștere a eliminării acidului uric în urină) și antiinflamatoare. Se asociază cu alte antiinflamatoare importante, precum Extractul din muguri de Jneapăn, ce reduce inflamația de la nivel articular, alternând și cu Extractul din mlădițe de Cimișir, un antiinflamator puternic, cu acțiune profundă. Pentru a asigura o bună eliminare a acidului uric (uraților) de la nivel renal, cura gemoterapică va conține și Extract din sevă de Mesteacăn, ce se poate administra alternativ cu Tinctură de Ceai de Jawa, cu efect diuretic și uricozuric. Tratamentul gemoterapic poate fi completat și cu un medicament homeopat, în cure periodice, ce trebuie individualizate de către medicul specializat în gemoterapie/homeopatie, în funcție de stadiul și evoluția bolii. Ne puteți scrie pe gemoterapie@ gmail.com pentru recomandarea unui medic. Multă sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian