Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

VENELE – asigurarea sănătătii lor pe viată!

– Sfaturi pentru o bună circulație sanguină –

• Așa cum pământul e străbătut de rețele de apă, corpul nostru e străbătut de re­țele de sânge. Când matca prin care curge se înfundă, “râul” se umflă, se re­varsă, stagnează și face bălți. Așa apar varicele, trombozele și o grămadă de pe­ri­cole legate de inimă. Există un antidot mai puțin cunoscut: arginina •

Foto: Shutterstock

Arterele noastre lucrează neîn­ce­tat pentru ca sângele bogat în nutrienți și oxi­gen să poată fi pom­pat, fără obs­tacole, dinspre inimă în­spre toate extremitățile corpului. Sângele care curge chiar și în cele mai mici vase și care asigură funcționarea optimă a organelor și mușchilor – este premisa ca să ne putem bucura de o viață lungă și sănătoasă. În cadrul acestui proces, arterele trebuie să facă față unei presiuni considerabile. La fiecare bătaie a inimii, sunt pompați aproximativ 70 ml de sânge în artere. Când se întâmplă asta, ele se dilată scurt și apoi se contractă din nou, rapid. Dacă circulația sângelui este obstrucționată, pot apărea consecințe perceptibile la nivelul întregului orga­nism.   

Cum recunoaștem primele semnale de avertizare

Principalele cauze ale circulației san­guine defi­citare sunt obezitatea, alimen­tația nesănătoasă (fast-food, excesul de sare, zahăr și grăsimi), fu­matul, mișcarea insuficientă, căldurile excesive ale verii și carența de arginină, o substanță care este implicată în cons­truirea proteinelor. Boli precum diabetul, amplifică, de asemenea, acest risc. Grăsi­mile, calciul și componentele celulare se depun pe pereții vaselor și formează plăci. Acestea îngus­tează arterele.

O senzație de furnicături resimțită în mâini sau picioare poate fi un prim semn că ceva e în ne­re­gulă. În această situație, e cazul să interveniți fără în­târ­ziere. Și creierul e afectat de o circu­lație slabă a sângelui, prin simptome ca dificultatea de concentrare, atacurile de migrenă și țiuitul în urechi. Dacă ini­ma este cea afectată, ne confrun­tăm adesea cu dureri și cu o senzație de apăsare în zona pieptului sau cu dificultăți în respirație. Pentru ca inima să fie în stare să asigure în con­tinuare o circulație normală a sângelui, trebuie să pompeze mai puternic, ceea ce duce la hipertensiune arterială. În cazurile cele mai grave, una dintre plăcile de aterom se poate des­prin­de, ceea ce poate cauza un accident vascular cere­bral sau un infarct miocardic.

Cum putem preveni îngustarea vaselor de sânge

Pentru a împiedica îngustarea vaselor de sânge, este important să acționăm din timp. Experții ne sfătuiesc să ne asigurăm că dispunem de o can­ti­tate suficientă de arginină, care este un element cons­titutiv natural al proteinelor. E drept că argi­nina este conținută în nuci, fulgi de ovăz și carne de pui, dar în cantități mici. Tot mai mulți medici ne recomandă, de aceea, să apelăm și la suplimente pe bază de arginină, care pot fi procurate de la farmacie, fără prescripție medicală.

Cele mai bune surse de arginină

Arginina naturală se găsește în multe ali­mente bogate în proteine ​​– mai ales în pui, în fructele de mare, în nuci, în semințe de dovleac și în legu­minoase (între care se numără năutul și lintea). Problema este că prin alimentație, nu asimilăm destulă argi­nină și nici corpul nostru nu poate produce acest aminoacid în cantități suficiente. Cer­cetătorii au descoperit că la toți pacienții la care se depistează o îngustare a vaselor de sânge există un deficit al acestui element vital. De aceea, ex­perții le recomandă mai ales persoanelor cu hi­per­tensiune arterială și diabet, un preparat pe bază de arginină și vitamine din grupa B.

Studii recente arată, de asemenea, că celulele noastre imunitare au la rândul lor de câștigat dacă organismul dispune de arginină în cantități sufi­ciente. În acest caz, agenții patogeni pot fi com­bătuți mult mai bine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian