• În luna Iunie, energia pădurii e maximă. Rețetele pe care vi le oferim vă aduc o parte din ea acasă •
Aninul

Scoarța, mugurii și frunzele aninului au proprietăți terapeutice. Vindecătorii populari le cunoșteau acțiunea antiinflamatoare, analgezică, de combatere a febrei și cicatrizare a rănilor, așa încât le întrebuințau la tratarea enteritelor inflamatorii și hemoragice, a bolilor reumatice, erupțiilor cutanate, ulcerațiilor și rănilor purulente, a stomatitelor și gingivitelor. Șamanii obișnuiau să confecționeze din lemn de anin amulete cu rol protector.
Gargară antiseptică și calmantă
Ingrediente: o parte scoarță de anin, o parte rădăcină de sclipeți.
Mod de preparare: Mărunțiți și amestecați scoarța de anin și rădăcina de sclipeți. O linguriță din acest amestec se fierbe 10 minute la foc mic, într-o cană de apă. Apoi se strecoară și, după ce s-a răcit până la temperatura corpului, se ia câte o gură și se face gargară.
Bradul

Pădurea de brazi radiază forță și ne umple plămânii cu un aer pur. Principiile active din cetina, mugurii și rășina bradului normalizează digestia, combat diareea, stimulează excreția de urină, cicatrizează rănile, ameliorează durerile reumatice, elimină stările nevrotice, tonifică și remineralizează organismul, dar mai ales sunt deosebit de eficiente ca tratament pentru afecțiunile respiratorii, pulmonare și faringo-laringiene. Odinioară, se puneau peste noapte crengi proaspete de brad în dormitor, pentru a îmbunătăți calitatea aerului din încăpere și a ușura respirația bolnavilor de astm sau a celor prinși de o răceală. Astăzi este suficientă o singură picătură de ulei esențial de brad pe o batistă de hârtie, așezată lângă perna pe care dormim.
Baie înviorătoare cu decoct de brad
Ingrediente: Câteva crengi proaspete de brad, apă.
Mod de preparare: Tăiați crengile de brad în bucățele, puneți-le într-o oală mare, turnați peste ele atâta apă cât e nevoie ca să le acopere, apoi fierbeți-le cam 20 de minute la foc mic, sub capac. După aceea strecurați lichidul și amestecați-l în apa din cada de baie.
Utilizare: Baia cu decoct de brad ajută în stările de oboseală, la răceală și gripă, în perioadele de convalescență sau, pur și simplu, vă încălzește după o plimbare de seară, pe vreme friguroasă.
Elixir de brad
Ingrediente: o mână de crenguțe fragede de brad, un fir de rozmarin, un fir de cimbrișor, un litru de vin alb.
Mod de preparare: Tăiați mărunt crenguțele de brad, rozmarinul și cimbrișorul, introduceți-le într-un borcan încăpător cu capac și turnați deasupra vinul. Înșurubați capacul și așezați borcanul într-un loc călduț. Agitați zilnic conținutul. După 7 zile, strecurați vinul și păstrați-l într-o sticlă de culoare închisă. Luați din el câte un păhărel de lichior în fiecare zi. Are un minunat efect tonic.
Uleiuri revigorante
Ingrediente: 5 ml ulei de migdale, 5 picături ulei esențial de brad balsamic (Abies balsamea), 5 picături ulei esențial de portocală roșie, 5 ml tinctură de rădăcină de angelică.
Mod de preparare: Puneți uleiul de migdale într-un flacon gol cu bilă (roll-on) și picurați apoi înăuntru celelalte uleiuri eterice, după care agitați bine amestecul. Adăugați tinctura de angelică și închideți flaconul. Se agită energic înainte de fiecare întrebuințare și se aplică la încheietura mâinii, acolo unde simțiți pulsul.
Salcia

Fitoterapeuții întrebuințează scoarța de salcie drept substitut natural al aspirinei, deoarece ambele au ca substanță activă acidul salicilic. Studii clinice americane și britanice consemnează faptul că suferinzii de lombosciatică tratați cu extracte de scoarță de salcie au scăpat de dureri în mai puțin de o săptămână, spre deosebire de pacienții cărora li se administraseră medicamente de sinteză. Salcia reduce inflamațiile și este un excelent remediu contra reumatismului, spondilitei anchilozante și gutei. Ea ajută și sistemul circulator, dilatând vasele de sânge și prevenind depunerile de colesterol pe artere. Totodată, combate hiperexcitabilitatea nervoasă, insomniile și stările depresive.
Balsam calmant din scoarță de salcie
Ingrediente: un pumn de scoarță de salcie, 200 g unt clarifiat (ghee).
Mod de preparare: Jupuiți scoarța de pe câteva ramuri tinere de salcie (cu o vechime nu mai mare de doi-trei ani) și tăiați-o mărunt. Untul și scoarța de salcie se încălzesc până la temperatura de fierbere și se pun deoparte, de seara până dimineața. Procedura se repetă de încă două ori. La sfârșit, untul se mai încălzește o dată și se trece prin sită, pentru a îndepărta bucățelele de scoarță. Balsamul e gata și poate fi turnat în cutii.
Utilizare: Se aplică dimineața și seara, pe articulațiile bolnave, pentru calmarea durerilor.
Tinctură de salcie contra durerilor de cap
Ingrediente: o lingură de scoarță de salcie tăiată mărunt, 50 ml vodcă sau rachiu (38%), 10 picături ulei eteric de mentă.
Mod de preparare: Introduceți scoarța de salcie într-un borcan cu capac, turnați vodca, închideți bine borcanul și lăsați conținutul la macerat timp de 4 săptămâni, agitându-l zilnic. La sfârșit, strecurați tinctura și păstrați-o într-o sticlă brună. Puneți 10 ml din ea într-un flacon cu bilă, adăugați uleiul eteric de mentă și agitați bine. Se aplică pe tâmple, la nevoie.
Atenție: Nu utilizați tinctura în apropierea mucoaselor. Rețineți că ea este contraindicată femeilor însărcinate și copiilor mai mici de 6 ani.
Oximel antibacterian din muguri de salcie
Ingrediente: o lingură de muguri de salcie, o lingură de flori uscate de crețușcă, 100 ml oțet de mere, 200 ml miere de albine.
Mod de preparare: Zdrobiți într-un mojar mugurii de salcie și florile de crețușcă, puneți-le într-un borcan împreună cu oțetul de mere, înșurubați capacul și lăsați totul la macerat două săptămâni, timp în care veți agita zilnic borcanul. Apoi strecurați oțetul și îndulciți-l cu miere.
Utilizare: Are acțiune bactericidă, calmează durerile și reduce febra. La nevoie, puneți o lingură de oximel într-un pahar cu apă călduță, amestecați și beți cu înghițituri mici. Oximelul este un preparat tradițional, întrebuințat ca remediu încă din antichitatea greacă. Există diferite rețete, însă toate se compun din plante, oțet și miere, servesc la tratarea infecțiilor respiratorii și stimulează sistemul imunitar.