• Tratamente cu băuturi •
REȚETE CĂLUGĂREȘTI cu VIN (Hildegard van Bingen)
Vin cu pelin pentru diverse probleme de sănătate

Indicații terapeutice: Disfuncție renală, tulburări gastrointestinale, afecțiuni cardiovasculare, prevenirea bolilor pulmonare (inclusiv TBC), melancolie, depresie.
Ingrediente: 100-150 ml suc de pelin proaspăt stors, 400 g miere, 3 l vin.
Mod de preparare: Vinul amestecat cu mierea se dă într-un clocot, apoi se adaugă sucul de pelin și se mai clocotește o dată, după care se toarnă fierbinte în sticle curate, care se astupă imediat. Astfel poate fi păstrat până toamna târziu.
Utilizare: Din acest vin se beau dimineața, pe stomacul gol, din două în două zile, câte 1-2 păhărele. Pentru a avea la dispoziție sucul de pelin oricând în cursul anului, îl puteți împărți în porții pe care le veți ține apoi în congelator.
Vin cu pelin pentru infecții dentare
Indicații terapeutice: Dureri de dinți, granulom dentar, focar infecțios în zona maxilarelor.
Ingrediente: 50 g pelin, 50 g verbină, 1/2 l vin.
Mod de preparare: O lingură cu vârf din amestecul de plante se pune în 1/2 litru de vin și se fierbe cam 5 minute, după care se strecoară.
Utilizare: Îndulciți decoctul cu puțin zahăr candel. Îl veți bea cald, repartizat de-a lungul întregii zile. Seara, înainte de culcare, încălziți ușor plantele, întindeți-le deasupra dintelui, respectiv a maxilarului bolnav, fixați-le cu o pânză și lăsați-le să acționeze peste noapte. Pentru a curăța organismul de toxinele provenite din focarul de infecție, se poate recurge eventual și la o luare de sânge.
Vin cu plămânărică pentru probleme respiratorii
Indicații terapeutice: Edem pulmonar, dispnee, emfizem pulmonar, adjuvant în tratamentul astmului.
Ingrediente: 3 linguri cu vârf de frunze uscate și mărunțite de plămânărică, 1 l vin.
Mod de preparare: Fierbeți planta în vin timp de aproximativ 5 minute, strecurați și turnați decoctul fierbinte în sticle perfect curate.
Utilizare: Beți zilnic, înaintea meselor principale, câte 1-2 păhărele din acest vin (puțin încălzit în prealabil). Vinul cu plămânărică este un remediu care trebuie luat luni de zile pentru obținerea unui efect durabil.
Vin pentru probleme respiratorii
Indicații terapeutice: Răgușeală, afonie (pierderea totală a vocii), dureri în piept, dureri substernale.
Ingrediente: 25 g frunze sau flori de lumânărică, 25 g semințe sau frunze de fenicul.
Mod de preparare: 3 lingurițe din acest amestec de plante se fierb cam 5 minute în 1/4 l vin, după care se strecoară.
Utilizare: Vinul fiert se pune într-un termos și se bea cu înghițituri mici în cursul întregii zile. În magazinele naturiste nu veți găsi decât flori de lumânărică. Cei ce doresc frunze vor trebui să și le procure și să le usuce singuri.
Rețete cu țuică
* Ulcer

* Într-un litru de tescovină se pun 4 linguri de flori de sunătoare. După ce este ținut o săptămână la soare, lichidul se filtrează. Se bea de 3 ori pe zi câte un păhărel, înainte de masă. Se recomandă ca dimineața, pe stomacul gol, să se bea câte o lingură de untdelemn.
* Într-un litru și jumătate de tescovină se pun la macerat, pentru 2 săptămâni, 50 g turiță mare și 50 g de sunătoare. Se strecoară apoi, completându-se cu 50 g de miere și 250 ml ulei. Se bea de 3 ori pe zi câte o lingură, înainte de masă.
* Răceală
Se dizolvă 30 ml de camfor în 500 ml țuică concentrată. Cu acest amestec se frecționează corpul bolnavului înainte de culcare. El va bea apoi o ceașcă de ceai de tei sau de soc, fiind apoi bine învelit în pleduri de lână pentru a transpira.
* Arsuri la stomac
În 500 ml țuică tare se pun 150 g de afine, de preferat uscate. Se lasă 10 zile la soare. Se bea câte un păhărel, la nevoie.
Rețete cu bere
* Nevroze

Ingrediente: 1 pahar de bere, 20 g rădăcină de păducel, 250 ml apă.
Mod de preparare: Mărunțiți rădăcinile uscate de păducel, opăriți-le cu apă clocotită, lăsați să se infuzeze 1-2 ore, apoi strecurați. În berea ușor încălzită adăugați infuzie de rădăcină de păducel.
Mod de administrare: Luați de trei ori pe zi câte 1/4 pahar de bere, cu 20 minute înainte de masă. Durata terapiei este de 10 zile.
* Oboseală
Ingrediente: 1 pahar de bere, 2 linguri de tinctură de hamei, 1/2 linguriță de miere de tei.
Mod de preparare: Adăugați în bere tinctura de hamei și mierea dizolvată pe baie de aburi.
Mod de administrare: Beți câte 1/4 pahar, de trei ori pe zi, după sau în timpul mesei. Efectuați terapia timp de 20 de zile.
Folosind aceste rețete, veți putea să scăpați de bolile sistemului nervos.
* Osteoporoză
Frecții cu bere și lămâie
Ingrediente: 1 l bere concentrată, 4 lămâi, 1/2 l spirt.
Mod de preparare: Spălați bine lămâile, extrageți sucul din ele, iar coaja treceți-o prin mașina de tocat. Amestecați berea cu spirtul și turnați acest lichid peste coaja de lămâie, apoi lăsați-o să se răcească. Adăugați sucul de lămâie și amestecați totul. Turnați preparatul într-o sticlă cu capac ermetic și lăsați-l 7-8 zile într-un loc răcoros.
Mod de administrare: Frecționați, înainte de culcare, locurile dureroase. Pentru îndepărtarea sindromului de durere, sunt suficiente câteva proceduri, iar pentru tratamente sunt necesare 4-6 săptămâni. Acest remediu e bun și pentru artrite și poliartrite.
Bere și păpădie
Ingrediente: 250 ml bere, 100 g rădăcină și frunze de păpădie.
Mod de preparare: Spălați bine rădăcinile de păpădie și treceți-le prin mașina de tocat. Mărunțiți frunzele, amestecați-le cu rădăcinile și turnați peste ele berea. Plămădiți-le într-un loc răcoros, timp de 10 zile.
Mod de administrare: În cazul durerilor puternice, faceți frecții noaptea. De regulă, boala regresează deja după 10 ședințe de tratament.