Se recunoaște prin faptul că este fin, fragil, foarte sensibil la vânt și mai ales prin faptul că tinde să se rideze ușor. Poate fi cu ușurință recunoscut trecând o foiță de hârtie subțire peste față: dacă, analizând-o, pe ea nu apare nici cea mai mică urmă de grăsime, cu siguranță tenul dvs. aparține acestei tipologii. Îngrijirea tenului uscat este foarte importantă vara, când soarele și vântul tind să producă o serie de neplăceri.
* Infuzia de tei – este emolientă și hidratantă, fiind folosită pentru spălarea feței (cu ajutorul unui tampon de vată), dimineața și seara. Cu o bucată de tifon umezită în această infuzie se face o compresă care se pune pe obraji și pe ochi, având efecte calmante și ajutând la reechilibrarea hidrică a pielii.
* Crema cu tătăneasă – rădăcina de tătăneasă este un extraordinar protector al pielii uscate, având efecte hrănitoare, antiinflamatoare și tonice. Vă recomandăm crema pe bază de tătăneasă, care se va aplica în fiecare dimineață și în timpul zilei, pentru protecție la soare și vânt. Seara se va aplica pe obraji și pe zona din jurul ochilor o cremă grasă de gălbenele.
* Masca de fragi – se amestecă două linguri de fragi, bine spălați și apoi zdrobiți, cu două linguri de smântână și două lingurițe de miere. Se aplică pe piele 20 de minute, după care se îndepărtează prin spălare cu un tampon de vată înmuiat în infuzie de tei. Această mască se aplică de 1-2 ori pe săptămână.
* Masajul cu apă de ploaie – se face foarte simplu, mergând 10 minute prin ploaie cu obrajii descoperiți. Apa de ploaie are efecte cosmetice deosebite, hidratând tenul, activând circulația, curățând pielea de impurități. La fel de eficientă este spălarea pe față cu apă de ploaie, fără săpun.
TENUL IRITABIL
Se recunoaște prin faptul că este foarte sensibil la praf, transpirație, căldură, polen, aer poluat etc. – factori care produc reacții alergice la nivelul pielii. Aceste probleme pot fi prevenite atât prin tratamente interne, cât și externe:
* Crema cu echinacea – are efecte imunomodulatoare, acționează pentru mărirea rezistenței pielii la factorii nocivi, diminuând intensitatea reacțiilor alergice. Se aplică pe zona feței înaintea expunerii la vânt sau la alți factori nocivi.
* Menta și mușețelul – se combină o linguriță de pulbere de iarbă de mentă cu o linguriță de pulbere de flori de mușețel, la care se adaugă apă așa încât acest amestec să formeze o pastă. Se aplică pe zona feței, printr-un tifon, această pastă care are efecte foarte puternice antialergice, calmante, antiinflamatoare. Aplicația se repetă de câte ori este nevoie.
* Trei-frați-pătați – cu bucăți de tifon înmuiate în infuzie se fac comprese care se aplică pe zona feței, pentru efecte antialergice și calmante. Intern, se face o cură de 45 de zile, timp în care se ia de 4 ori pe zi câte o linguriță de pulbere de plantă, care se ține sub limbă timp de câteva minute, după care se înghite cu apă.