Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

S.O.S. AMBROZIA!

GEMOTERAPIE

• Numită popular Iarba pârloagelor sau Floarea pustiei, este o plantă cu mare potențial alergen •

Foto: Shutterstock – 2

Ambrozia    (Ambrosia artemisiifolia) es­te o buruiană originară din America de Nord, una dintre cele mai invazive plan­te existente în lume. Intensificarea transpor­turilor intercontinentale a produselor agricole a facilitat răspândirea ei și pe alte continente. În Ro­mânia, a apărut sporadic la începutul secolului XX, dar după 1990, când numeroase terenuri agri­cole au fost aban­donate și au avut loc defrişări masive în sectorul silvic, Am­brozia s-a extins foarte mult în flora spon­tană, pe mar­ginea dru­murilor, a ape­lor, la marginea pădurilor, pe te­re­nuri ne­în­treținute, în gră­dini și parcuri neîngrijite, in­va­dând inclusiv culturile agri­cole de cereale și floarea-soa­relui. Agreează cli­ma cal­dă, lumina și ploile de vară. O întâlnim de la ni­velul mării până la înălțimea de 400 m. Ambrozia produce mari can­tități de polen, iar în verile căl­duroase, cum e aceas­ta cu care tocmai ne confruntăm, polenul este dus de vânt la distanțe foarte mari. Ajungând să fie con­siderată un risc de sănătate publică, a fost adoptată o lege și o ho­tă­râre de guvern pentru com­baterea Ambroziei (le­gea 62/2018; H.G. 707/2018).

Cum arată Ambrozia?

Pentru a ne feri de ea, este important să știm cum arată! Este o plantă cu talia de 50 -100 cm înăl­țime, chiar mai înaltă la maturitate, cu aspect de tufă păroasă pe toată su­pra­fața ei. Florile for­mează inflorescențe ver­zui, situate în vârful ra­murilor, având forma alun­gită și compactă, asemănătoare u­nui spic. O singură plantă poate eli­bera în atmosferă mi­liarde de gră­unciori de polen și zeci de mii de se­min­țe, care își păs­trează ca­litățile germinative timp de mulți ani. Atinge pe­rioada de maximă po­leni­zare în lunile August – Sep­tembrie, perioadă ce se poate întinde și până la sfârșit de Octombrie. Să nu o confundăm cu Spli­nuța (Solidago virgaurea), care înflorește în a­ceeași perioadă!

O alergie cu mare răspândire în România

Foto: Getty Images

Incidența alergiei la Ambrozie a crescut semni­ficativ în ultimii ani, considerându-se că între 5 – 10% din populație este afectată, mai ales cei ce locuiesc în vestul și sudul țării. De obicei, alergiile la polenul de Ambrozie apar după 3-4 ani de ex­punere, astfel că simptomele se instalează la copiii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Există însă și cazuri de alergie la Ambrozie la copii mai mici.

Manifestările alergiei la Ambrozie

Cel mai frecvent, manifes­tările sunt de tip rinită alergică, cu afec­tare și la nivelul ochilor (con­junc­tivită) și pot avansa la astm aler­gic, dar pot apărea și simp­tome cutanate. Se observă în special mân­cărimea nasului și ochilor, cu strănut în salve și lă­crimare, secreţii na­zale apoase sau nas înfundat, senzație de mân­cărime în gât și la nivelul ochilor, iar în cazul evo­luției spre astm, accese de tuse, difi­cultate în res­pi­raţie. Simp­tomele cutanate sunt de tip urticarie, ca­re afectează mai frec­­vent zonele na­sului, gurii, ochilor, dar și zona genitală și mem­brele.

Cum să ne protejăm

* Nivelurile de po­len sunt cele mai ri­di­cate dimineața – să evi­tăm expunerea la polen în acest moment al zilei.

* Să utilizăm apa­rate de aer condiționat cu filtre, să    închidem ferestrele.

* Polenul poate fi adus în casă și prin in­ter­mediul hainelor, al părului sau poate fi trans­portat de ani­malul de companie.

Prevenție prin gemoterapie

Ne poate proteja efi­cient Extractul din muguri de Coacăz negru, con­siderat a fi un veritabil „corti­zon natural”, util în toate tipurile de alergii (res­piratorii, cutanate, di­gestive etc.). Conține compuși bioactivi cu acțiune antiinflamatoare și antialergică. Studiile fitochimice realizate la departamentul de cer­cetare al Plant­Extrakt – Cluj, prin spectro­fo­tometrie și croma­tografie de lichide de înaltă performanță (HPLC) au adus confirmări ale acestor efecte farmacologice. Astfel, a fost evidențiat faptul că Extractul din muguri de Coacăz negru conține o serie de poli­fenoli, proantocianidine, cu rol în efectul antiin­flamator, prin inhi­barea elibe­rării unor citokine și chemokine proin­fla­matoare (alfa-TNF, IL-1, IL-6, IL-8), derivați de cver­ce­tină, care au și efect an­tioxidant și antihis­ta­minic. De asemenea, Extractul din muguri de Coacăz negru conține zinc, oligo­element important în lupta împotriva aler­giilor, întărind sistemul imunitar.

Pornindu-se de la datele științifice exis­tente privind acțiunea acestui gemoterapic, la noi în țară au fost finalizate în ultimii ani două teze de doc­torat și au fost reaalizate studii care au apărut în publicația științifică Mo­lecules.

Modul de administrare

Cura profilactică trebuie să înceapă cu cel puțin două săptămâni înainte de apariția aler­genului și să continue pe toată perioada prezenței acestuia. Extractul de muguri de Coacăz negru se va ad­ministra, în general, de două ori pe zi. Este important de reținut că dacă aveți un teren alergic, puteți deveni alergic și la polenuri, chiar dacă nu a fost cazul până în acest an. Ca tratament supli­men­tar, se re­comandă și curele gemoterapice pen­tru creș­terea rezistenței orga­nismului, ce vor avea ca rezultat și reducerea reactivității la alergeni (fie că ne referim la polen, praf de casă sau alți alergeni). Astfel, Extractul din muguri de Coacăz negru și Extractul din muguri de Cătină, ad­mi­nistrate împreună, în cure de două luni, de două ori pe an, ajută orga­nismul să facă față aces­tor pro­vocări. Putem apela și la formule complexe ge­moterapice, pentru prevenția și redu­cerea mani­festărilor alergice, Polygemma Alergii, și pentru creșterea rezistenței organis­mului, Polygemma Imunitate.

Intervenție la primele semne de alergie

În cazul în care apar primele semne ale alergiei la Ambrozie, Extractul din muguri de Coacăz negru poate fi administrat în continuare, până la obținerea unei recomandări medicale, dar și în paralel cu aceasta.

La nevoie, pentru refacerea mucoasei nazale, putem adăuga la schema gemoterapeutică și Ex­tractul din muguri de Carpen, iar pentru copii, în special, se poate completa cura cu Extractul din mlă­dițe de Măceș, care va contribui la o refacere rapidă.

În cazul manifestărilor cutanate de tip urti­ca­rie, Extractul din muguri de Coacăz negru se poate asocia cu Extractul din muguri de Platan, care va ameliora inflamația pielii. Iar dacă există o erupție veziculoasă, să adăugăm și Extractul de muguri de Ulm, cu efect dermatoprotector în eczeme umede.

În cazul astmului alergic, medicul specializat în gemoterapie ne poate ajuta cu scheme gemo­terapice în care să asocieze Extractului din muguri de Coacăz negru, de la caz la caz, cu alte gemo­terapice, precum cele din muguri de Călin, muguri de Carpen, mlădițe de Măceș sau muguri de Fag.

Apelăm la medic!

Este foarte important să apelăm la medicul aler­go­log, pentru că alergia poate să avanseze până la mani­fes­tări grave, amenințătoare pentru viață, pre­cum șocul anafilactic, cea mai severă formă de re­acție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dra­matic.

Să trecem cu bine sezonul alergiei la Ambrozie, cu în­credere în ajutorul pe care îl poate aduce ge­moterapia.

Farm. CARMEN PONORAN

www.gemoterapie.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian