TENUL ACNEIC
Acneea apare la persoanele cu ten gras, pe fondul unor probleme hormonale, de intoxicare sau de scădere a imunității etc. Tratamentul acneei este de lungă durată și este bine să fie făcut atât extern, pentru corectarea rapidă a unor probleme de estetică, cât și intern, pentru a interveni la nivelul cauzei care generează această problemă. Iată câteva soluții:
* Tinctura de propolis – se aplică local pe porțiunile afectate de acnee. Aplicarea nu se face prin ștergerea cu un tampon de vată, ci prin picurarea tincturii pe locul afectat, așa încât acolo să se formeze o peliculă din acest remediu. Efecte excepționale în acest sens are remediul extern pe bază de propolis și alte plante „Dermogent”, produs de laboratoarele „Dacia-Plant”, care face să dispară coșurile în 12-48 de ore, fără niciun fel de semn inestetic.
* Crețișoara – la o lingură de pulbere de crețișoară se adaugă apă caldă și se amestecă până când se formează o pastă. Se întinde pe obraji și pe frunte, se lasă vreme de 20 de minute, după care se spală. Aplicația se repetă de două ori pe săptămână și are efecte de prevenire a erupțiilor acneice, având totodată efecte astringente (reduce porii), antiinflamatoare și antiinfecțioase.
* Cura cu legume și fructe crude – este vorba de o dietă alimentară menită să activeze digestia, să stimuleze procesele de eliminare și să echilibreze activitatea hormonală. Vara, cu abundența sa de fructe și legume proaspete, este prilejul cel mai bun pentru a ține un regim de 1-2 luni, timp în care 70-80% din hrana zilnică va fi constituită din salate de crudități, din salate de fructe, sucuri de fructe și legume, fulgi de cereale integrale, semințe oleaginoase (nuci, alune neprăjite, susan, arahide, semințe de floarea-soarelui sau de bostan etc.). Este un tratament intern extrem de eficient contra acneei.
TENUL LA VÂRSTA A III-A
Procesele fiziologice firești care se produc odată cu vârsta duc la modificări majore în structura pielii, care devine mai uscată, mai lipsită de elasticitate și de strălucire. Important de știut e faptul că există metode nu doar de oprire a acestor procese de îmbătrânire, ci chiar de reîntinerire a pielii. Cum? Folosind următoarele remedii:
* Uleiul de cătină – se folosește extern, întinzându-se ca o peliculă pe piele (are inclusiv rol de filtru UV), având efecte hrănitoare asupra acesteia. Se administrează și intern, fiind foarte bogat în vitamina E (vitamina tinereții). Se iau 30 de picături din acest ulei, de două ori pe zi, în cure de minimum 3 săptămâni.
* Crema de arnică – se aplică zilnic pe obraji, pe frunte și pe zona din jurul ochilor. Are efecte de activare a circulației la nivelul pielii, reîntineritoare, redă elasticitatea țesuturilor.
* Masca de căpșuni – la două-trei linguri de căpșuni zdrobite se adaugă o lingură de miere și două linguri de smântână. Se întinde această pastă pe față, se lasă 10 minute, după care se șterge cu un tampon înmuiat în infuzie de tei. Tratamentul se face minimum o dată pe săptămână și de maximum trei ori pe săptămână. Căpșunile, chiar folosite extern, sunt contraindicate persoanelor care au alergie la ele.
* Tinctura de lemn-dulce – se administrează intern: se ia de trei ori pe zi câte o linguriță diluată într-un sfert de pahar de apă. Tratamentul durează trei săptămâni și se poate relua după o pauză de 7-10 zile. Rădăcina de lemn-dulce este extrem de bogată în estrogen, hormonul feminin care între altele încetinește ritmul de creștere a pilozităților (firelor de păr) faciale, catifelează pielea și o reîntinerește, redă tinerețea biologică a organismului per ansamblu.