Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Boala ochilor uscați

• Nu doar plânsul usucă ochii. Lacrimile dispar și când sunt alungate de oboseală, de medicamente și boli •

Foto: Shutterstock – 4

Este o afecțiune care poate afecta vederea. Apare atunci când lipsește cantitatea sau calitatea lacrimilor. Ochii se usucă de­oarece filmul lacrimal este deteriorat: un strat de mucus, apă și ulei, care acoperă protectiv suprafața ochiului și se reînnoiește la fiecare clipire. Dacă filmul se rupe, lichidul lacrimal se evaporă prea repede. Dar există și boli care provoacă uscarea ochi­lor: diabetul, boli ale ti­roi­dei, artrita reuma­toidă și sindromul Sjögren. Acesta din urmă este o boală auto­imu­nă care atacă glandele lacrimale și sali­vare, așa că usucă și gura, pe lângă ochi. De asemenea, unele medicamente deter­mină ochii us­cați. Acestea includ beta-blocantele, unele antide­pre­sive și medi­camentele pentru aler­gii.

Boala are diverse simptome, cum ar fi: înroșirea ochilor, obo­seala ochi­­lor, senzație de nisip în ochi, vedere neclară, sensibi­litate la lumină, ochi iritați,    lăcrimare în exces, care alter­nea­ză cu uscăciune.

Sfaturi și remedii pentru ochi uscați

* Lacrimi artificiale

Lacrimile sunt vitale pentru a ne menține ochii sănătoși. În caz de deficit lacrimal, apelați la lacrimi artificiale, disponibile fără prescripție medicală. Folosiți-le de câte ori este nevoie, dar alegeți un tip de lacrimi artificiale fără conservanți. Înlocuitorii lacrimali nu tratează cauza, dar ame­liorează simptomele. Stabilizează filmul lacrimal, umezesc ochii și le mențin suprafața suplă.

* Reduceți impactul mediului asupra ochilor

În cazul în care suferiți de boala ochilor uscați, medicii recomandă folosirea unui filtru de aer de înaltă calitate și utilizarea unui umidificator, mai ales dacă locuiți în orașe sau zone foarte poluate. S-a dovedit că oamenii care locuiesc în orașe cu ni­veluri ridicate de poluare a aerului sunt mai pre­dis­puși să fie diagnosticați cu sindromul de ochi uscat, decât cei care trăiesc în zone cu poluare a aerului relativ mică.

* Evitați fumul de țigară

Fumul de țigară poate irita ochii uscați. La rân­dul lui, fumatul crește riscul ochilor uscați. În con­se­cință, stați departe de fumul de țigară.

* Odihniți-vă des ochii și clipiți

Lucrul la computer sau privitul la televizor vă pot usca ochii. Acest lucru este cauzat de faptul că nu clipiți la fel de des ca în mod normal. Fa­ceți pauze la fiecare 10 minute, și odihniți-vă ochii. Învățați să clipiți o dată sau de două ori la fiecare 10 secunde, când aveți o activitate solicitantă pentru ochi (de exemplu la cal­culator).

* Închideți ochii

Pentru ca ochii să-și revină, măcar pentru o perioadă scurtă de timp, este important să-i închideți din când în când. Repetați de-a lungul unei zile de 4- 5 ori. Re­comandare: închideți ochii timp de cel puțin 5 minute și apoi deschideți-i, din nou, foarte încet.

* Baie caldă pentru ochi

Un alt sfat pentru a combate uscarea ochilor este aplicarea de apă caldă sau de comprese cu apă caldă pe ochi. Pentru a face acest lu­cru, clătiți-vă cu apă caldă ochii închiși, în timp ce faceți duș, sau aplicați pe pleoa­pe un ti­fon înmuiat în apă caldă (după o zi petrecută în fața calculatorului).

Hrană pentru ochi

Ce influență are dieta asupra stării de bine a ochi­lor? S-ar putea să vă surprindă: are o in­fluență foarte mare, deoarece anumiți nu­trienți pro­movează un film lacrimal sănătos și, prin ur­mare, pot contra­cara uscarea ochi­lor. Această dietă include în prin­cipal alimente bogate în vitaminele A și C, precum și acizii grași omega-3 .

* Vitamina A

Sursele naturale de vitamina A sunt ali­men­­te de origine animală. Acestea includ: fi­cat, pește, lapte, unt, smântână, brânzeturi și găl­benuș de ou. Cantitatea zilnică recoman­dată este de 0,8 până la 1,8 mg.

* Vitamina C

Fructele și legumele crude sunt cele mai bune surse ale acestei vitamine. Iată câteva dintre ele: kiwi, citrice (portocale, lămâie, grapefruit), ardei gras, căpșuni, roșii, legume crucifere (broccoli, varză, conopidă), cartofi. În comparație cu sur­sele vegetale, unele alimentele de origine animală oferă o cantitate foarte mică de vitamina C, iar ceea ce exis­­tă este în mare măsură distrus de căldura folo­sită atunci când sunt gătite.

* Acizi grași omega-3

Acizii grași omega-3 se găsesc în principal în peștele marin – macrou, cod, ton, hering, somon; fructe de mare; nuci, migdale, alune, fistic; se­mințe; leguminoase – mazare, fasole, năut și, de asemenea, în legume verzi și unele fructe. Semințele de in sunt o sursă valoroasă de acizi grași omega-3, le puteți integra în alimen­tație fo­losind ulei de in adăugat la salate și mâncăruri. De ase­menea, consumați zilnic câte o lingură de semințe de in, pe care le măcinați înainte de a le mân­ca.

* Beți multă apă

Oricine suferă de ochi uscați ar trebui să bea multă apă. Adesea, zonele sensibile ale corpului nostru, cum ar fi ochii, suferă de deshidratare. Prin urmare, se recomandă să beți cel puțin doi litri de apă pe zi.

REȚETE

Preparate cu silur (Euphrasia rostkoviana)

Este planta minune a ochilor, care printre multe binefaceri, le combate și uscăciunea. Se ad­mi­nistrează sub formă de infuzie, pulbere, tinc­tură, se fac spălături oculare și se aplică com­prese. Se asociază trata­men­tul intern cu cel extern. Modul de administrare e con­ținut în prospectul de folosire (Firma pro­ducătoare : Hypericum Baia Sprie).

Preparate cu sulfină galbenă (Melilotus officinalis)

Sulfina galbenă este și ea binefăcătoare în cazul ochilor uscați și iritați. Se folosesc atât florile, cât și tulpina și frunzele. Se ia sub formă de infuzie, decoct, pulbere, tinctură, extract, de ase­menea se fac spălături oculare cu infuzie sau de­coct și se aplică comprese.

* Turnați o cană cu apă clocotită peste 2 linguri de sulfină galbenă mărunțită, lăsați la infuzat 30 mi­nute, apoi strecurați. Se bea câte o cană de infuzie de 3 ori pe zi.

* Puneți pe foc 300 ml apă cu 3 linguri sulfină galbenă mărunțită și lăsați să fiarbă la foc mic cu capac, 5 minute. Lăsați la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Spălați-vă ochii cu decoctul de sulfină, apoi aplicați pe ochii închiși comprese din tifon steril, înmuiate în decoct, pe care le mențineți 5 minute, de 3 ori pe zi.

* Luați câte 10 picături tinctură de sulfină galbenă, în amestec cu puțină apă, de 3 ori pe zi.

Ceai negru

Puneți două plicuri de ceai negru într-o ceașcă și turnați apă fierbinte peste ele. După aproximativ un minut, scoateți pliculețele de ceai și lăsați-le să se răcească. Puneți câte un pliculeț pe fiecare ochi închis și lăsați să acționeze timp de cinci până la zece minute. Este important de reținut să folosiți ceai negru pur, fără arome sau alte chimicale, de­oarece pot irita ochii.

Castraveți

Se folosesc castraveți ținuți la frigider, deoarece efectul de răcire contribuie    la relaxare. Există două op­țiuni pentru utilizarea castraveților: așezați câte o felie de castravete (proaspăt tăiată) direct pe pleoa­pe. O altă opțiune este să obțineți suc de castraveți, în care înmuiați vată, pe care o așezați apoi pe pleoa­pele închise. Lăsați să acționeze 15-20 minute.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian