– Lista lui Campbell –
Buruiana din grădina cu flori
Profesorul T. Colin Campbell de la Universitatea din Cornell (SUA), autorul unuia dintre cele mai complete studii realizate vreodată asupra legăturii dintre cancer și obișnuințele noastre alimentare, și-a petrecut copilăria la țară. Poate că apropierea lui de pământ l-a ajutat să formuleze mai bine ca nimeni altul raportul dintre dezvoltarea cancerului și alimentație. Anume, el a comparat cele trei etape de creștere a tumorilor (inițiere, promovare și progresie) cu etapele de creștere a buruienilor care invadează grădinile. Inițierea este faza în care grăuntele e pus în pământ. Promovarea e faza în care sămânța devine plantă, iar progresia e perioada în care buruiana crește necontrolat, invadând celelalte plante din straturile grădinii, cărările dintre ele și toată curtea, până afară, pe trotuar: o explozie nebună și necontrolată, exact ca aceea declanșată de cancer în organism.
Inițierea (prezența unei celule cancerigene) depinde în mare măsură de genele noastre și de substanțele toxice prezente în mediul în care trăim (radiații, produse chimice cancerigene etc.).
Promovarea (creșterea bolii) depinde, la fel ca și la buruieni, de existența unor condiții indispensabile: un teren favorabil, în cazul lor, apa și soarele, în cazul cancerului, condițiile pe care noi înșine le creăm pentru ca boala să se dezvolte. Iar ele țin, în primul rând, de alimentație.
În cartea scrisă după 35 de ani de experiențe asupra rolului factorilor nutriționali în dezvoltarea cancerului, Campbell trage următoarea concluzie: „Dezvoltarea cancerului poate fi reversibilă, în funcție de faptul dacă prima micro-tumoră apărută în organism primește sau nu condițiile necesare dezvoltării sale. La acest nivel, factorii nutriționali joacă un rol decisiv. Unii dintre ei hrănesc creșterea cancerului. Alții o încetinesc. Cancerul prosperă atunci când sunt mai mulți factori favorabili decât defavorabili. Atunci când factorii defavorabili domină, cancerul își încetinește dezvoltarea sau chiar și-o stopează. Importanța acestei reversibilități este enormă.” Cu – Lista lui Campbell –alte cuvinte, de felul în care ne alimentăm depinde înfrângerea bolii.
Farfuria model
Alimentația anti-cancer e compusă mai ales din legume și leguminoase acompaniate de untdelemn de măsline (sau ulei de in sau unt biologic), usturoi, ceapă, ierburi și condimente. În loc să se afle în mijlocul farfuriei, carnea și ouăle trebuie să fie facultative și să servească doar de adaos pentru gust. Este exact inversul tipului de farfurie occidentală (și românească, n. red.) care așează carnea în mijlocul farfuriei, decorând-o cu câteva legume împrejur.
Cele mai puternice alimente anti-cancer
CEAIUL VERDE
Bogat în polifenoli, el reduce creșterea noilor vase de sânge necesare dezvoltării tumorii și metastazelor. Este, de asemenea, un puternic antioxidant, un detoxifiant (activează enzimele din ficat care elimină toxinele din organism și facilitează moartea celulelor cancerigene prin apoptoză). În laborator, s-a dovedit că ceaiul verde sporește efectele radioterapiei asupra celulelor canceroase.
Atenție! Ceaiul negru e fermentat, un procedeu care distruge în mare parte polifenolii. Ceaiul verde japonez e mai puternic și, deci, mai recomandabil decât ceaiul verde chinezesc. (E foarte bogat în polifenoli.)
Mod de folosire
Eliberarea substanțelor active din plantă necesită o infuzare prelungită de circa 10 minute. Ideal este să infuzați 2 grame de ceai verde, vreme de 10 minute, într-un ceainic, și să-l consumați cel târziu în ora care urmează, fiindcă după aceea, polifenolii dispar. Se recomandă ingerarea a 6 cești pe zi.
Atenție! Anumite persoane sunt sensibile la cafeina conținută în ceaiul verde și pot suferi de insomnie dacă îl beau după orele 16.
IERBURI ȘI CONDIMENTE
Ierburile folosite la gătit, precum rozmarinul, cimbrul, oregano, busuiocul, menta, mărarul, tarhonul – sunt foarte bogate în uleiuri esențiale din familia terpenelor. Ele grăbesc apoptoza celulelor canceroase și le reduc înmulțirea, blocând enzimele necesare invaziei țesuturilor vecine. Carnosolul din rozmarin, de exemplu, este un puternic antioxidant și antiinflamator. S-a demonstrat capacitatea lui de a accentua efectul chimioterapiei și de a ataca celulele canceroase foarte rezistente la tratament.
CRUCIFERELE
Varza (albă, roșie, de Bruxelles, chinezească), conopida, broccoli – conțin substanțe foarte puternic anti-cancerigene. Ele opresc evoluția celulelor precanceroase în tumori maligne. Favorizează, de asemenea, sinuciderea celulelor canceroase, blocând angiogeneza.
Atenție! Varza, broccoli și celelalte surate ale lor nu trebuie fierte, fiindcă substanțele anticancerigene dispar.
Mod de folosire
Fierbere scurtă, în vapori de apă, salate crude sau călire rapidă, în puțin ulei de măsline.
ROȘIILE
Licopenul din roșii este asociat cu creșterea duratei de viață a bolnavilor de cancer la prostată, în condițiile în care aceștia consumă cel puțin de două ori pe săptămână sos de roșii.
Atenție! Pentru a elibera licopenul, trebuie ca roșiile să fie fierte (transformate în sos). Absorbția lui e facilitată de prezența unui ingredient gras (uleiul).
Mod de folosire
Sos de roșii din conserve, dar fără E-uri și adaos de zahăr. Dar cel mai bine e să îl preparăm singuri: se pun pe foc două roșii mari, tăiate mărunt, cu puțin untdelemn de măsline. Se pot adăuga: usturoi, ceapă, tofu, chimen, curcuma, piper etc.
CURCUMA
Curcuma (un praf galben care intră în compoziția produsului alimentar curry) este antiinflamatorul natural cel mai puternic al momentului actual. Ea contribuie, de asemenea, la inhibarea celulelor canceroase prin apoptoză. În laborator, s-a dovedit că sporește eficiența chimioterapiei și reduce progresia tumorilor.
Atenție! Pentru a fi absorbită de organism, curcuma trebuie să fie amestecată cu piper negru. Ideal este să fie solubilizată în ulei de măsline sau de in. Diferitele soiuri de curry nu conțin decât 1/5 curcuma, de aceea trebuie folosit praful pur.
Mod de folosire
O jumătate de linguriță de pudră de curcuma se amestecă cu o linguriță de untdelemn de măsline, cu un vârf de cuțit de piper negru și un strop de miere. Se poate adăuga în supe, salate, vinegretă.
GHIMBIRUL
Și rădăcina de ghimbir acționează ca un puternic antiinflamator, antioxidant și, totodată, ucide celulele canceroase. Infuzia de ghimbir poate fi utilizată și pentru reducerea transpirației care însoțește de obicei chimioterapia sau radioterapia.
Mod de folosire
Radeți o bucată proaspătă de ghimbir, într-o salată de legume fierte în abur sau preparate la tigaie în puțin untdelemn. Sau puneți fructe la marinat împreună cu suc de lămâie verde și ghimbir ras (puteți adăuga și un strop de miere, dacă vă place gustul mai dulce). Infuzie: lăsați la infuzat vreme de 10-15 minute un deget de ghimbir tăiat bucățele, peste care turnați o cană de apă clocotită. Se poate bea cald sau rece.
USTUROIUL, CEAPA, ARPAGICUL VERDE, PRAZUL
Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante medicinale (s-au găsit prescripții medicale cu usturoi pe tăblițele de lut sumeriene, cu trei mii de ani înainte de Hristos). În primul război mondial, a fost folosit pe larg, ca antiinfecțios, în pansarea rănilor. În cel de-al doilea război mondial, în lipsă de antibiotice, soldații ruși mâncau tone de usturoi, încât planta a și fost botezată „penicilina rusească”.
Compușii sulfului, prezenți în această familie de plante („alliacee”), reduc în parte efectele cancerigene ale nitrosaminelor care se formează pe carnea prea friptă sau în tehnologia fabricării tutunului de țigară. Usturoiul & co induc apoptoza celulelor în cancerul de colon, al sânului, plămânilor, prostatei și în leucemie. Studiile epidemiologice au demonstrat o reducere a cancerului renal la persoanele care mănâncă mult usturoi și ceapă. Printre altele, toate legumele din această familie stabilizează nivelul zahărului în sânge, ceea ce reduce secreția de insulină și, drept urmare, creșterea celulelor canceroase.
Atenție! Moleculele active ale usturoiului se eliberează în momentul zdrobirii cățeilor și sunt mai bine absorbite de organism dacă sunt combinate cu untdelemn (mujdei).
Mod de folosire
Atât ceapa, cât și usturoiul se consumă de preferință crude și rase, amestecate în salate de legume sau călite ușor în untdelemn. Se pot amesteca cu curry și curcuma sau pot fi puse pe pâine neagră (preparată din patru cereale) și unsă cu puțin unt natural țărănesc.