Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

7 alimente anti-cancer

– Lista lui Campbell –

Buruiana din grădina cu flori

Foto: Shutterstock – 4

Profesorul T. Colin Campbell de la Univer­sitatea din Cornell (SUA), autorul unuia dintre cele mai com­ple­te studii realizate vreodată asupra legăturii dintre can­cer și obișnuințele noastre alimentare, și-a petre­cut copilăria la țară. Poate că apropierea lui de pă­mânt l-a ajutat să formuleze mai bine ca nimeni altul raportul dintre dezvoltarea cancerului și alimentație. Anume, el a comparat cele trei etape de creștere a tumorilor (inițiere, promovare și pro­gresie) cu etapele de creștere a buruie­nilor care invadează grădinile. Inițierea es­te faza în care grăuntele e pus în pă­mânt. Promo­va­rea e faza în care sămân­ța de­vine plan­tă, iar progresia e pe­rioada în care buru­iana crește ne­controlat, invadând cele­lalte plante din straturile grădinii, că­rările din­tre ele și toată curtea, pâ­nă afa­ră, pe trotuar: o ex­plozie ne­bună și necontro­lată, exact ca aceea declan­șată de cancer în organism.

Inițierea (prezența unei celule cancerigene) de­pinde în mare mă­sură de genele noastre și de sub­stan­țele toxice pre­zente în mediul în care trăim (ra­diații, produse chi­mice cancerigene etc.).

Promovarea (creșterea bolii) de­pinde, la fel ca și la buruieni, de existența unor condiții indispen­sabile: un teren favorabil, în cazul lor, apa și soarele, în cazul can­ce­rului, condițiile pe care noi înșine le creăm pen­tru ca boala să se dez­volte. Iar ele țin, în primul rând, de alimentație.

În cartea scrisă după 35 de ani de experiențe asu­pra rolului facto­rilor nutriționali în dezvoltarea can­­­cerului, Campbell trage urmă­toa­rea concluzie: „Dez­­­voltarea can­cerului poate fi reversibilă, în func­­ție de faptul dacă prima mi­cro-tu­moră apărută în organism primește sau nu condițiile nece­sare dez­vol­tă­rii sale. La acest ni­vel, factorii nu­tri­ționali joacă un rol decisiv. Unii dintre ei hrănesc creșterea cance­ru­lui. Alții o în­ce­­tinesc. Cancerul prosperă atunci când sunt mai mulți factori favo­ra­bili decât defa­vorabili. Atunci când factorii defavorabili do­mină, cancerul își încetinește dezvolta­rea sau chiar și-o sto­pează. Importanța aces­tei rever­sibilități este enor­mă.” Cu – Lista lui Campbell –alte cuvinte, de felul în care ne ali­mentăm depinde înfrângerea bolii.

Farfuria model

Alimentația anti-cancer e compusă mai ales din legume și leguminoase acompa­niate de unt­delemn de măsline (sau ulei de in sau unt bio­logic), usturoi, cea­pă, ierburi și con­dimente. În loc să se afle în mijlocul far­furiei, carnea și ouăle trebuie să fie fa­cultative și să ser­vească doar de adaos pentru gust. Este exact in­versul tipului de farfurie occidentală (și româ­neas­că, n. red.) care așează carnea în mijlocul farfuriei, de­co­rând-o cu câteva legume împrejur.

Cele mai puternice alimente anti-cancer

CEAIUL VERDE

Bogat în polifenoli, el reduce creșterea noilor vase de sânge necesare dezvoltării tu­morii și metas­tazelor. Este, de ase­menea, un puternic antioxi­dant, un de­toxifiant (activează en­zi­mele din ficat care elimină toxi­nele din organism și facilitează moartea celulelor cancerigene prin apop­toză). În labo­rator, s-a do­vedit că ceaiul verde sporește efec­tele radio­terapiei asupra ce­lu­lelor canceroase.

Atenție! Ceaiul negru e fermentat, un pro­cedeu ca­re distruge în mare parte polifenolii. Ceaiul verde ja­po­nez e mai puternic și, deci, mai recomandabil de­cât ceaiul verde chinezesc. (E foarte bogat în poli­fe­noli.)

Mod de folosire

Eliberarea substanțelor active din plantă necesită o infuzare prelungită de circa 10 mi­nute. Ideal este să infuzați 2 grame de ceai verde, vreme de 10 minute, într-un ceainic, și să-l consumați cel târziu în ora care urmează, fiindcă după aceea, polifenolii dispar. Se recomandă ingera­rea a 6 cești pe zi.

Atenție! Anumite persoane sunt sen­sibile la cafei­na conținută în ceaiul verde și pot suferi de insom­nie dacă îl beau după orele 16.

IERBURI ȘI CONDIMENTE

Ierburile folosite la gătit, precum rozmarinul, cimbrul, oregano, busu­iocul, menta, mă­rarul, tar­ho­nul – sunt foar­te bogate în uleiuri esen­țiale din fami­lia terpenelor. Ele grăbesc apoptoza celulelor cance­roase și le reduc în­mul­țirea, blocând enzimele nece­sare invaziei țesuturilor ve­cine. Carnosolul din roz­ma­rin, de exemplu, este un pu­ternic antioxidant și antiinflamator. S-a demonstrat capacitatea lui de a accentua efectul chimioterapiei și de a ataca celulele canceroase foarte rezistente la tratament.

CRUCIFERELE

Varza (albă, roșie, de Bruxelles, chine­zeas­că), co­­no­pida, broc­­coli – conțin substanțe foar­te puter­nic anti-can­cerigene. Ele o­presc evoluția celule­lor pre­can­ce­roa­se în tumori ma­ligne. Favo­rizează, de asemenea, si­nu­ciderea ce­lulelor canceroase, blocând angio­ge­ne­za.

Atenție! Varza, broccoli și celelalte surate ale lor nu trebuie fierte, fiindcă substan­țele anticancerigene dis­par.

Mod de folosire

Fierbere scurtă, în vapori de apă, salate crude sau călire rapidă, în puțin ulei de măs­line.

ROȘIILE

Licopenul din roșii este aso­ciat cu creșterea duratei de viață a bolnavilor de cancer la pros­tată, în condițiile în care aceștia consumă cel puțin de două ori pe săptămână sos de roșii.

Atenție! Pentru a elibera lico­penul, trebuie ca roșiile să fie fier­te (transformate în sos). Ab­sorbția lui e facilitată de prezența unui ingredient gras (uleiul).

Mod de folosire

Sos de roșii din conserve, dar fără E-uri și ada­os de zahăr. Dar cel mai bine e să îl pre­parăm singuri: se pun pe foc două roșii mari, tăiate mărunt, cu puțin unt­delemn de măs­line. Se pot adăuga: usturoi, ceapă, tofu, chi­men, curcuma, piper etc.

CURCUMA

Curcuma (un praf galben care intră în com­poziția produsului alimentar curry) este antiin­flamatorul natural cel mai puternic al mo­mentului actual. Ea con­­tribuie, de ase­menea, la inhibarea celu­lelor can­ceroase prin apoptoză. În labora­tor, s-a dovedit că spo­rește eficiența chi­mio­terapiei și reduce progresia tu­mo­­rilor.

Atenție! Pentru a fi absorbită de organism, curcuma tre­buie să fie ames­tecată cu piper negru. Ideal este să fie so­lubi­lizată în ulei de măs­line sau de in. Di­feritele soiuri de curry nu con­țin decât 1/5 curcuma, de aceea trebuie folosit praful pur.

Mod de folosire

O jumătate de linguriță de pu­dră de curcuma se amestecă cu o lingu­riță de untdelemn de măsline, cu un vârf de cuțit de piper negru și un strop de miere. Se poate adăuga în supe, salate, vinegretă.

GHIMBIRUL

Și rădăcina de ghimbir acțio­nează ca un puternic antiinfla­ma­tor, antioxidant și, totodată, ucide celu­lele canceroase. Infuzia de ghim­bir poate fi utilizată și pentru re­du­cerea transpirației care însoțește de obicei chi­mio­terapia sau radio­te­rapia.

Mod de folosire

Radeți o bucată proaspătă de ghim­bir, într-o salată de legume fierte în abur sau preparate la ti­gaie în puțin untdelemn. Sau puneți fruc­te la marinat împreună cu suc de lămâie verde și ghimbir ras (puteți adăuga și un strop de miere, dacă vă place gustul mai dulce). Infuzie: lăsați la infuzat vreme de 10-15 minute un deget de ghimbir tăiat bu­cățele, peste care turnați o cană de apă clocotită. Se poate bea cald sau rece.

USTUROIUL, CEAPA, ARPAGICUL VERDE, PRAZUL

Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante medicinale (s-au găsit pres­cripții me­dica­le cu usturoi pe tăblițele de lut sume­rie­ne, cu trei mii de ani înainte de Hristos). În primul război mon­dial, a fost folosit pe larg, ca antiinfecțios, în pansarea rănilor. În cel de-al doilea război mon­dial, în lipsă de antibiotice, sol­dații ruși mâncau tone de usturoi, încât planta a și fost bote­zată „penicilina rusească”.

Compușii sulfului, prezenți în această familie de plante („alliacee”), reduc în parte efectele cance­ri­gene ale nitrosaminelor care se formează pe car­nea prea friptă sau în tehnologia fabricării tutunului de țigară. Usturoiul & co induc apoptoza celulelor în can­cerul de colon, al sânului, plă­mânilor, pros­tatei și în leucemie. Studiile epide­miologice au demons­trat o re­du­cere a cancerului renal la persoa­nele care mănâncă mult usturoi și ceapă. Printre altele, toate legumele din această familie stabilizează nivelul zahărului în sân­ge, ceea ce reduce secreția de insulină și, drept urma­re, creșterea celulelor canceroase.

Atenție! Moleculele active ale ustu­roiului se eliberează în momentul zdrobirii cățeilor și sunt mai bine absorbite de organism dacă sunt combinate cu untdelemn (mujdei).

Mod de folosire

Atât ceapa, cât și usturoiul se consumă de prefe­rință crude și rase, amestecate în salate de legu­me sau călite ușor în untdelemn. Se pot amesteca cu curry și curcuma sau pot fi puse pe pâine neagră (pre­­parată din patru ce­reale) și unsă cu puțin unt natural țără­nesc.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian