Când sufletul își ia vacanță
• Rezemați-vă de spătarul scaunului și apucați-vă să construiți castele, mutați munții din loc, navigați pe mări și oceane, într-o scurtă călătorie imaginară. Studiile științifice arată că visarea cu ochii deschiși e un adevărat balsam pentru suflet. Când vă veți întoarce „acasă”, va fi ca după o vacanță în paradis. Ce vă costă să încercați? •
În copilărie, era mereu prinsă asupra faptului: „Hei, nu mai visa, fii atentă la ce faci!”, o admonestau părinții și profesorii, readucând-o brusc la realitate pe micuța Zamfira, ori de câte ori ea rămânea cu ochii mari și rotunzi, pierduți în depărtări misterioase. Cu toate acestea, nici astăzi, când a împlinit 37 de ani, ea nu s-a dezvățat deloc de obiceiul ei. Funcționară la un ghișeu bancar, o meserie care o obligă la o permanentă concentrare și atenție, Zamfira Manicatide spune: „Cu toate astea, mă folosesc dinadins de visare, cu ochii deschiși. Din când în când, îmi iau câte un mic răgaz și dau frâu liber fanteziei. Pur și simplu, îmi face bine”.
Reveriile ne fac fericiți
Zamfira are dreptate. Numeroase studii științifice au ajuns la concluzia că visarea cu ochii deschiși nu este nici o pierdere de timp, nici un joc lipsit de sens. Ea e importantă pentru echilibrul nostru psihic.
Iată ce știu psihologii:
* Reveriile ne fac fericiți.
* Ele ne dăruiesc relaxare și echilibru.
* Ne oferă strategii pentru soluționarea problemelor noastre.
* Descoperă și dezvoltă un potențial ascuns de creativitate.
„Visarea cu ochii deschiși are evidente efecte pozitive asupra sănătății”, afirmă cercetătorii. Depresiile se pot ameliora, atunci când pacienții se cufundă în reverii plăcute și se bucură de ele. Visele cu ochii deschiși fac mai puțin înspăimântătoare situațiile aparent fără ieșire, deoarece în imaginație „noi trecem la acțiune, chiar dacă în realitate nu există alternative apte de a fi puse în practică”. Rezultatele unor studii au dovedit că micuții cărora le place să viseze cu ochii deschiși sunt mai cuminți și mai cooperanți decât alți copii, de aceeași vârstă cu ei și, de asemenea, pot sta cu atenția concentrată un timp mai îndelungat.
O străfulgerare a minții
Persoanele cu profesii creative se folosesc în mod deliberat de visele cu ochii deschiși. Însă chiar și cel mai lucid și mai prozaic dintre contemporanii noștri n-are cum să evite cufundarea periodică în baia regeneratoare a reveriilor. Căci studiile au demonstrat: nu există om care să nu viseze cu ochii deschiși. Nimeni nu este mereu sută la sută prezent în intervalul de veghe al zilei.
Avem, mai întâi, scurtele noastre excursii în vis, „momentele de absență”, când atenția se abate de la obiectul ei – acestea sunt fantezii care se nasc spontan și, de regulă, nu durează decât între cinci și paisprezece secunde, după cum au aflat cercetătorii. Noi nu suntem conștienți de ele sau nu le dăm nici o importanță, dar uneori avem surpriza ca asemenea momente de absență să ne conducă spre găsirea neașteptată a soluției pentru una din problemele noastre. Spunem atunci că am avut „o străfulgerare a minții”. Astfel de inspirații subite ne apar cu precădere în cursul unor activități monotone, de rutină, ca de pildă, călcatul, spălatul vaselor sau multiplicarea unor documente la xerox.
Pe plaja de vis
La polul opus, există apoi reveriile extinse, trăite perfect conștient, în ceasurile noastre de tihnă, în timpul unei plimbări, al unei băi de soare sau atunci când ne învinge plictiseala: la așteptarea prelungită într-o stație de autobuz sau la vizionarea unui film neinteresant. Ne regăsim dintr-o dată în secvențele visului ori ne dăm seama: „Am fost departe cu gândul”.
Ideal ar fi, spun specialiștii, să provocăm intenționat asemenea reverii, să le prelungim ori să le conducem în așa fel, încât ele să devină o continuare a viselor noastre nocturne, așa putem elabora un program eficient de recuperare pentru sufletul nostru. Hotărâți-vă și dvs. ca, în toiul agitației cotidiene, să vă luați mici pauze prețioase, în care să vă amintiți de dorurile dvs. și să le aduceți la lumină. Retrageți-vă pe plaja din vis, simțiți-vă bine în parcul dvs. imaginar, strict personal, transformați-vă în persoana care ați dori să fiți și stimulați-vă astfel deliberat sentimentele de fericire. Tehnicile recomandate de noi vă vor fi de folos.
Cheia care deschide ușa
Baza viselor în stare de veghe, regizate de noi înșine, sunt propriile noastre dorințe, afirmă psihologii. Să visăm eficient, cu ochii deschiși. Dar vârtejul preocupărilor zilnice ne acaparează într-atât, încât, practic, „nu mai avem dorințe”. Cel mult, ne scapă un oftat, când auzim pe unul din colegii de serviciu lăudându-se cu vacanța din Caraibe. Apropiați-vă din nou de dorințele dvs. Calea spre ele este incredibil de simplă.
Pentru început, vom exersa cum să ne ascultăm cu atenție pe noi înșine, recomandă specialiștii. Pentru a amorsa acest proces, ei ne îndeamnă să ne punem următoarele întrebări: „Ce mă face fericit?”. „Ce-mi aduce bucurie întotdeauna?”. „Ce experiență mi-ar plăcea să trăiesc?”. Specialiștii subliniază faptul că nu e nevoie ca dorințele noastre să facă impresie bună cuiva, ele nu sunt puerile și n-avem motive să ne rușinăm de ele.
Lista dorințelor
Dacă veți ține seama de principiile enunțate mai sus, veți observa curând că acțiunea de căutare a dorințelor dvs. tainice este mult mai lesnicioasă decât ați crezut. Indiferent cât de mare sau de mică este dorința, cât de nerealistă ori total deplasată vi s-ar părea, nu lăsați acum rațiunea să cenzureze nimic. Pentru a nu risca să omiteți ceva, îngrijiți-vă să aveți mereu la îndemână o listă cu dorințele notate pe scurt.
O ambianță plăcută
Mai întâi, alegeți o dorință de pe lista dvs. Retrageți-vă apoi acasă, într-un loc liniștit, confortabil, unul „numai al dumneavoastră”, unde să vă puteți lăsa netulburați în voia gândurilor. Poate fi fotoliul din colțul camerei, chioșcul din grădină sau cada de baie – important este ca zarva cea de toate zilele să nu ajungă până acolo.
Lumina discretă, o lumânare, două-trei picături de ulei aromat, o muzică liniștitoare vă vor relaxa, transpunându-vă într-o stare de spirit prielnică reveriei. Ochii să fie închiși sau deschiși? Exact așa cum vă place.
Relaxare
Acum, liniștiți-vă și respirați profund. Lăsați mâinile moi. Relaxați gura, fruntea, ochii, limba. Permiteți umerilor să atârne. Faceți câteva întinderi, pentru a alunga resturile de încordare din corpul dvs. Numărați înapoi, de la trei la zero. Iar acum cufundați-vă cu totul în ideea dorinței dvs. (O mulțime de sugestii utile veți găsi ceva mai departe, citind „Trei călătorii imaginare”.)
Ritual de revenire
Deși în timpul visării cu ochii deschiși sunteți treji, ar trebui ca la finalul unei reverii trăite conștient să executați un „ritual de revenire”. Spuneți-vă: „Acum îmi închei visul”, apoi încordați de mai multe ori mâinile, strângeți-le pumn, respirați profund – și deja sunteți pregătiți să vă întoarceți în realitate.
Trei călătorii imaginare
1. Concediu la malul mării
De ce concediu vă amintiți cu cea mai mare plăcere? Care scenariu din acest concediu vă vine spontan în minte? Dacă vă gândiți la frumoasele după-amieze lungi petrecute pe plajă, revedeți-le cu ochii minții, pe cât posibil până la cel mai mărunt detaliu. Simțiți căldura soarelui pe întreg corpul, auziți țipetele pescărușilor, pipăiți cu degetele nisipul fin, gustați aerul îmbibat de sare.
Care a fost băutura dvs. preferată în acest concediu? Și ce v-a plăcut să mâncați? Revedeți în imaginație momentul când le-ați comandat și le-ați savurat, precum și locul unde s-au întâmplat toate acestea. Seara, în restaurantul din port, v-ați bucurat să aveți în față o priveliște minunată a golfului? Reînviați-o acum în închipuire. Ascultați muzica din local, pândiți cu urechea discuțiile și hohotele de râs de la mesele învecinate.
Cu cât vă transpuneți mai intens în această scenă, cu atât mai reușită va fi călătoria dvs. imaginară. Vă veți întoarce revigorați și destinși la realitatea prezentă. Încercați și nu veți regreta.
O variantă pentru visătorii exersați: nu vă visați concediul pe baza celor trăite de dvs. personal, ci trăiți ceva cu totul nou. Imaginați-vă concediul ideal, unul care să vă împlinească toate dorințele. Deveniți propriul dvs. ghid pe tărâmul visului. Plăsmuiți o țară în care v-ar plăcea să ajungeți. Important este că ea vă poate oferi tot ce ține – din punctul dvs. de vedere – de concediul perfect. Inventați o țară, o insulă, un munte, un golf unde veți găsi exact ceea ce vă trebuie, pentru a vă simți bine în toate privințele.
2. Înapoi, în copilărie
Copiii au o fantezie inepuizabilă. Un trunchi de copac culcat la pământ devine o barcă, pe care spiritul de aventură te împinge să te urci, pentru a vâsli din toate puterile în josul râului. Iarba înaltă dimprejur închipuie valurile învolburate, iar ciotul copacului e un pui de hipopotam, care te însoțește prietenos, ca să te apere de primejdii.
Și poate că dvs., doamnă, v-a plăcut să jucați rolul unei prințese înveșmântate în rochii lungi și strălucitoare, stăpână a unui imens palat, trăind acolo, înconjurată de slujitori plini de zel, care nu așteptau decât un semn, ca să-i împlinească orice dorință?
Aduceți-vă aminte: cum a fost pe vremea când erați copii? Evocați una din fanteziile preferate ale copilăriei dvs. Lăsați-i timp să se desfășoare. Legănați-vă cu voluptate în amintiri pozitive din copilărie. Este o modalitate minunată de a întoarce spatele grijilor și poverilor de zi cu zi, măcar pentru un moment, retrăind sentimentele de fericire din trecut.
3. Tare mi-ar mai plăcea…
Să înotați cu delfinii? Să străbateți deșertul, pe spinarea unei cămile? Să alunecați în goană, printr-un peisaj înzăpezit, cu o sanie trasă de câini? Să galopați printr-un defileu, în șaua unui cal ce parcă ar fi mâncat jăratec? Trebuie numai să vă decideți, fiindcă într-o reverie orice este posibil. Important e ca, în prealabil, să vă alimentați fantezia cu suficient material documentar, deoarece, în această situație, dvs. vă lipsesc experiențele concrete. Căutați articole pe tema respectivă, adunați fotografii, vizionați filme care au legătură cu visul dvs. preferat. Iar în final, imaginați-vă: sunteți la locul visat. Vremea e senină și caldă. Stați pe marginea bazinului și admirați delfinii de la mică distanță. Unul din ei se apropie, curios, dvs. coborâți în bazin, apa are o temperatură plăcută. Vă simțiți în siguranță. Delfinul vă înghiontește în joacă…
Jurnal de vise
Reveriile care par iscate „din senin” vă dezvăluie multe lucruri despre dvs. înșivă, despre dorințele și aspirațiile dvs. și, totodată, poartă în ele sugestii de rezolvare pentru problemele care vă preocupă. Specialiștii ne recomandă: „Nu uitați visele avute în stare de veghe, rețineți-le! Puneți pe hârtie trei vise pe care le sesizați, chiar dacă ele nu par să conțină ceva important. Iar notițele dvs. nu trebuie să fie niște eseuri – câteva fraze sunt de ajuns”. Scrieți și când ați avut visul, adăugând ce anume este acut în viața dvs., în acest moment. Aveți de luat o decizie de mare însemnătate? Ce vă îngrijorează în mod special? Citiți în liniște, mai târziu, ceea ce v-ați notat. Și întrebați-vă: „De ce mi-am spus eu mie tocmai această poveste? De ce tocmai acum?”. Vă veți da seama că între reverie și realitate există conexiuni pline de înțelesuri. Lectura notițelor vă va ajuta să înțelegeți ce așteptați de la dvs. și ce v-ar plăcea să faceți. Prin intermediul jurnalului de vise puteți avea acces la propriul subconștient.
Când visele rezolvă probleme practice
„Căderea pe gânduri”, cum se spune în popor (un fel frumos de a exprima „visele cu ochii deschiși”), poate provoca mult mai mult decât relaxare. O asemenea fixare pe-un gând se poate transforma, în timpul somnului, în realizarea lui. Din păcate, la deșteptare nu-ți amintești totdeauna ce ai visat. Dar dacă izbutești performanța aceasta, ea îți poate fi de mare folos. Iată un exemplu celebru: un contabil tracasat de o eroare pe care o făcuse și nu izbutea s-o găsească, a abandonat, deprimat, cercetările și a demisionat din postul pe care-l avea. După o jumătate de an, a visat, într-o zi, cu ochii deschiși, că va putea să afle greșeala. Așa a și fost. Noaptea, în somn, bietul om a visat că eroarea provenea dintr-o cifră scrisă greșit. Un 7. Tot în somn, a luat un creion și a notat ce visase. Apoi visul a dispărut și el s-a trezit, de parcă n-ar fi visat nimic. Pur și simplu, uitase tot. Dar dimineața, când a început să se radă și a avut nevoie de o hârtie ca să-și curețe aparatul de bărbierit, a luat-o pe cea mai apropiată, care se afla pe noptieră. Ce surpriză enormă, să citească nota scrisă în timpul nopții! În clipa aceea, visul i-a revenit foarte viu în memorie. Efectul a fost așa de mare, încât omul s-a dus la firma unde lucrase și a cerut permisiunea să revadă blestematul dosar. Cercetându-l, a găsit imediat eroarea. Era exact aceea care îi fusese semnalată în somn.
Problema „enigmelor” dezlegate în vis este cunoscută. Multe descoperiri ale lumii moderne s-au născut în brațele lui Morfeu. Mai puțin știut este faptul, stabilit astăzi de cercetătorii din domeniul psihiatriei, că „visele cu ochii deschiși, repetate și programate mental, pot deveni realitate”. Dacă vizualizarea duce la vindecare (așa cum s-a văzut în interviul publicat în „Formula AS”, cu actorul Dorel Vișan), de ce n-ar duce și la realizarea unor așteptări din imediatul vieții (profesie, dragoste)? Adică visele noastre de zi cu zi…
DINA BRAN