• La început a fost doar o modă: să respirăm ca yoghinii, indienește, „4×4”, inspirat, ținut, expirat. Dar moda a dus la niște concluzii uluitoare: practicată cu dichis și în mod consecvent, respirația vindecă. Infuzia permanentă cu oxigen reduce stresul, tensiunea arterială scade, inima își recapătă sănătatea, sistemul imunitar se întărește. Iar cei care știu să respire corect pot obține, în mod țintit, vindecări •
A respira înseamnă mai mult decât a lua aer. Este un proces esențial pentru supraviețuire. Un adult inspiră și expiră de aproximativ 10 până la 15 ori pe minut. În medie, respirăm în fiecare zi 12.000 de litri de aer. În general, absorbim inconștient oxigenul vital, furnizându-i astfel energie nouă fiecărei celule din organism. Când expirăm, aerul uzat este eliminat din sânge. Plămânii sunt cel mai important organ respirator și sunt localizați în trunchi, unde sunt protejați de coaste. Dacă avem grijă de ei, vom duce o viață mult mai sănătoasă. Dar a respira corect nu este întotdeauna ușor. Din câte se pare, mulți oameni respiră prea repede, prea superficial, la nivel toracal. Dar oare putem învăța cum să respirăm corect? Vă propunem o amănunțire a problemei, printr-un set de întrebări și răspunsuri oferite de specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății în vara acestui an.
1. Care e diferența dintre o respirație corectă și una deficitară?
Cine privește un bebeluș care doarme, va constata că burtica i se dilată atunci când inspiră. Aceasta este o respirație abdominală profundă și optimă (deoarece este deosebit de sănătoasă). Doar că, de-a lungul vieții, ne dezvățăm adesea de ea: ne contractăm abdomenul când inspirăm sau practicăm doar respirația superficială la nivel toracal, în locul respirației abdominale profunde.
2. De ce este atât de importantă respirația abdominală?
Ea activează sistemul nervos parasimpatic, care controlează în mod independent procesele din organism care sunt legate de refacere și repaos. El asigură reducerea frecvenței cardiace și a ritmului respirației și ne ajută să ne simțim mai liniștiți și mai relaxați. Dacă este activat sistemul nervos parasimpatic, dormim mult mai bine. În același timp, respirația abdominală permite ca tuturor celulelor corpului să le fie furnizat suficient oxigen. Asta îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria, întărește sistemul cardiovascular și imunitar și masează organele din cavitatea abdominală.
3. Respirația profundă ajută cu adevărat în situații stresante?
Absolut! Respirând lent, profund, păcălim corpul să creadă că doarme, astfel încât el se destinde, iar noi ne destindem odată cu el. În plus, cercetătorii americani au descoperit că, dacă respirăm uniform pe nas, sunt activați neuronii din zonele creierului responsabile pentru memorie și procesarea emoțională. Astfel, ne putem aminti lucruri care ne fac plăcere și putem interpreta mai rapid emoțiile altora.
4. Cum ne dăm seama dacă respirăm corect?
Pentru a vă lămuri, stați cu spatele drept, așezați o mână pe piept și o alta pe burtă și observați vreme de un minut ce simțiți. Cu cât se mișcă mai mult mâna din zona pieptului, cu atât respirați mai mult în piept. Dacă, în schimb, mâna de pe abdomen e cea care se mișcă mai mult, acesta este un indiciu al respirației abdominale, adică al respirației optime, naturale. Când inspirați, abdomenul se umflă.
5. Este preferabil să respirăm pe gură sau pe nas?
Neîndoielnic pe nas, deoarece el filtrează și curăță aerul pe care îl respirăm, ușurând astfel munca plămânilor. În plus, mucoasa nazală umezește aerul și îl aduce la temperatura corpului, făcându-l mai sănătos pentru plămâni decât este aerul uscat și rece. Dacă tot veni vorba, plămânii știu să facă mult mai mult decât să respire. Un lucru pe care nu-l știe aproape nimeni este că ei sunt și un organ de simț. „S-a descoperit că o mulțime de nervi se termină în plămâni – ei sunt echipați aproape la fel ca un organ senzorial. Încă nu avem o explicație cu privire la motiv. O primă presupunere e aceea că terminațiile nervoase din plămâni joacă rolul unor mici senzori, care măsoară conținutul de oxigen din aer”.
6. Ne putem fortifica plămânii prin alimentație?
Pe lângă funcția respiratorie, plămânii au și o funcție de apărare. Ei absorb din aerul pe care-l respirăm inclusiv viruși sau bacterii, împotriva cărora trebuie să dezvolte un mecanism sofisticat de apărare. Legumele și fructele sunt deosebit de utile pentru întărirea plămânilor, motiv pentru care fumătorii ar trebui să acorde o atenție deosebită unei alimentații sănătoase, bogate în vitamine, întrucât fumatul reduce absorbția de vitamine în organism. Ideal ar fi însă desigur să renunțăm complet la fumat. Dacă plămânii nu au fost încă afectați, ei se pot recupera într-o anumită măsură în decurs de unul până la doi ani.
Cele mai frecvente boli cauzate de o respirație greșită
* Astmul
Inflamația cronică a membranei mucoase a bronhiilor determină îngustarea căilor respiratorii. Mai ales expirația le devine foarte dificilă celor afectați. De vină sunt alergenii sau poluanții atmosferici. Stresul psihologic poate provoca, de asemenea, dificultăți de respirație. Simptomele pot fi atenuate printr-un stil de viață adecvat și cu ajutorul spray-urilor cu cortizon antiinflamator, folosite în doze mici.
* BPOC
Boala pulmonară obstructivă cronică este o consecință pe termen lung a fumatului. Căile respiratorii se îngustează, iar alveolele sunt distruse, astfel încât în sânge nu ajunge suficient oxigen. Daunele sunt ireversibile, motiv pentru care este importantă depistarea precoce a bolii. Însă cei afectați caută adesea ajutor abia când funcția pulmonară este deja redusă la 50%. Dacă ea continuă să scadă, singura soluție rămâne în multe cazuri ventilația mobilă permanentă.
* Cancerul pulmonar
Deoarece plămânii nu simt nicio durere, o tumoră este adesea recunoscută doar atunci când se dezvoltă în alte părți ale corpului sau formează metastaze. Acest lucru face tratamentul mai dificil. Cea mai bună protecție împotriva cancerului pulmonar este să nu ne apucăm de fumat sau să renunțăm complet la acest obicei. Fumătorii ar trebui să-și verifice regulat plămânii. Datorită noilor tratamente și imunoterapii țintite, pacienții mai pot trăi adesea câțiva ani buni după stabilirea diagnosticului.
* Fibroza pulmonară
Acest termen înglobează peste 200 de forme diferite ale bolii. El descrie procese inflamatorii cronice și formarea de cicatrici care afectează progresiv țesutul pulmonar. Printre declanșatori se pot număra poluanții inhalați, alergenii, medicamentele și bolile sistemice reumatologice. Cauza rămâne adesea necunoscută. O mare problemă este că boala devine manifestă abia în stadiile avansate. Abia atunci apar simptome precum dificultățile de respirație în timpul efortului și tusea uscată. Dacă este detectată de timpuriu, boala poate fi tratată.
Ce le priește plămânilor
Să nu fumăm
Cei care fumează regulat se confruntă cu un risc de câteva ori mai mare de a face cancer pulmonar și suferă într-o mai mare măsură de tuse, alergii, inflamații cronice și infecții.
Să ne spălăm cu regularitate pe mâini
Peste jumătate dintre toate infecțiile respiratorii se transmit prin atingerea suprafețelor infectate și prin strângerea mâinii cuiva.
Ca să nu rămânem fără suflu
Activitățile sportive întăresc sistemul cardiovascular, măresc volumul pulmonar și întăresc mușchii respiratori și cei adiacenți acestora. Ideal e să înglobați în programul dvs. câte 30 de minute de exerciții de intensitate moderată, timp de cinci zile pe săptămână.
Ajutor din natură
În cazul inflamației la nivelul sinusurilor nazale și al bronhiilor, uleiurile esențiale din eucalipt, mirt și citrice diminuează secrețiile. Ele trebuie administrate încă de la primele simptome, pentru ca uscăciunea să nu afecteze plămânii și pentru a preveni agravarea bolii.
Caragenanul
Este vorba despre un ingredient activ, component al spray-urilor nazale, care se obține din alge roșii și formează o peliculă protectoare pe mucoasa nazală. El ușurează respirația și împiedică virusurile care provoacă răceli să pătrundă din nas în plămâni (de exemplu, „Algovir”).
Cimbrul
Această plantă mediteraneeană nu este doar un condiment rafinat, ci și o plantă de leac. Extractul de frunze dezinfectează și are efect expectorant, deoarece activează firele fine de păr din bronhii, făcându-le mai mobile (de exemplu, sub formă de pastile „Bronchipret”).
Vaccinul protector
E recomandabil ca vârstnicii, persoanele cu boli cronice și persoanele cu sistemul imunitar slăbit să se vaccineze împotriva gripei, precum și împotriva pneumococilor, care cauzează majoritatea pneumoniilor bacteriene. Autoritățile sanitare recomandă, de asemenea, revaccinarea împotriva tusei convulsive, odată cu următoarea vaccinare împotriva tetanosului/ difteriei.
Exerciții de respirație cu efect vindecător
Respirația abdominală
Respirația abdominală profundă este cea mai naturală și sănătoasă modalitate de a respira, atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele bolnave.
Procedați în felul următor:
1. Când inspirați, abdomenul se dilată, când expirați, se contractă.
2. Stați drepți, cu coloana vertebrală dreaptă, capul sus și palmele așezate pe burtă, în dreptul buricului, astfel încât degetele arătător și mijlociu să se atingă foarte ușor.
3. Inspirați pe nas, închipuindu-vă că umflați un balon aflat în interiorul corpului dvs.: abdomenul se dilată și degetele se depărtează/distanțează ușor. Țineți-vă pentru scurt timp respirația.
4. Expirați încet pe nas, lăsând aerul să iasă complet – abdomenul se lasă în jos/coboară și buricul se deplasează/afundă către coloana vertebrală. Degetele se ating din nou.
Respirația 4710
Este deosebit de eficientă împotriva hipertensiunii arteriale și a tulburărilor de somn (poate ajuta și la inducerea somnului)
Procedați în felul următor:
1. Ideal e să stați într-o poziție relaxată, în șezut sau întinși. Inspirați ușor și uniform, numărând până la patru.
2. Expirați timp de aproximativ șapte secunde (atât timp cât puteți să o faceți într-o manieră relaxată).
3. Mențineți acest ritm al respirației aproximativ zece minute.
Respirația în stil bâzâit de albină
Ajută împotriva frământărilor, a nervozității și a tracului, întărește plămânii și îmbunătățește vocea, de exemplu atunci când trebuie să susținem prelegeri.
Procedați în felul următor:
1. Stați drepți, cu coloana vertebrală dreaptă și cu capul sus.
2. Inspirați adânc pe nas. Pe măsură ce expirați, emiteți cu buzele închise un sunet ca cel de albină „bzzzz” și mențineți-l cât mai mult timp posibil.
3. Dacă doriți, vă puteți acoperi urechile în timpul exercițiului, pentru a percepe mai intens zumzetul.
Respirația pentru depășirea unor situații de criză
Este o intervenție fulger, ideală, atunci când suntem cu adevărat furioși și supărați.
Procedați în felul următor:
1. Inspirați abdominal și numărați până la trei.
2. Expirați, contractând burta și numărând până la șase.
3. Repetați până când furia se domolește.
Respirația 4-7-8
Această metodă poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, a tahicardiei, poate ajuta la combaterea migrenelor și a durerilor de cap.
Procedați în felul următor:
1. Inspirați pe nas și numărați în gând până la patru.
2. Țineți-vă respirația, numărând până la șapte (sau aproape de șapte) și concentrați-vă în acest timp la a vă ține respirația.
3. Expirați pe gură, numărând în gând până la opt și menținând fluxul respirației cât mai relaxat cu putință.