• Se spune că durerea provocată de coborârea unui calcul renal e la fel de mare ca durerile nașterii. Din fericire, există mijloace prin care procesul poate fi accelerat. Experiența populară are un cuvânt greu de spus •
Mai bine să previi decât să vindeci

Măsura cea mai importantă pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi constă în a bea suficient lichid, mai precis, minimum opt pahare de apă pe zi. Cu cât beți mai mult, cu atât diluați mai mult substanțele ce urmează să formeze piatra. Alegeți ape plate, slab mineralizate sau cu un mic adaus de bicarbonat. Evitați apele minerale bogate în sodiu și calciu.
* Adoptați un regim alimentar sărac în sare, ca să micșorați nivelul de calciu din urină, ceea ce va limita riscul formării de pietre. Nu puneți niciodată solnița pe masă și nu uitați că majoritatea preparatelor din comerț conțin sare. Citiți cu atenție etichetele. Obiectivul este să nu depășiți 6 grame de sare pe zi.
* Beți portocale și lămâi stoarse (cam 200 ml la fiecare masă). Acidul citric conținut în aceste fructe va crește nivelul citratului din urină, ceea ce contribuie la limitarea formării calculilor. În schimb, evitați să mâncați prea mult grepfruit, pentru că acest fruct contribuie la formarea pietrelor.
* Magneziul joacă un rol preventiv în formarea calculilor renali. Consumați alimente care îl conțin în cantități importante: zarzavaturi cu frunze de culoare verde închis (cu excepția spanacului și a urzicilor), cereale complete și pește oceanic gras. Puteți lua magneziu și sub formă de suplimente alimentare.
* Mâncați cât mai multe fructe și legume proaspete bogate în potasiu (cartofi în coajă și banane). Studiile arată că persoanele care consumă multe fructe și legume netrecute prin foc înjumătățesc riscul de a face pietre la rinichi.
* Beți mai puțină cafea! Cofeina crește nivelul calciului din urină, de unde și creșterea riscului de formare a calculilor renali.
* Persoanele amenințate de formarea calculilor renali să renunțe la consumul de proteine animale (carne, ouă, lactate), care sporesc nivelul de oxalați și de acid uric.
* Dacă ați suferit deja de calculi renali, e important să vă mențineți o urină cât mai alcalină posibil. Evitați alimentele care ridică nivelul de aciditate al urinei, ca de pildă, sardelele și anchois-ul.
* Între suplimentele cu calciu, este admis numai calciul pur. El joacă un rol preventiv, probabil pentru că se combină cu oxalatul în intestin, și împiedică astfel absorbția acestuia în organism. El trebuie luat în timpul mesei sau imediat după ea. Dacă este luat între mese, crește riscul formării de calculi.
Natura calculilor renali
Chiar dacă poate părea bizar, medicii le recomandă persoanelor care se confruntă cu o criză puternică să-și treacă urina printr-un tifon sau o sită fină. Scopul este de a recupera o piatră evacuată, pentru a i se analiza compoziția. Medicul va folosi natura exactă a calculului pentru a prescrie un regim alimentar adaptat, pentru a se evita recidivele.
LEACURI TRADIȚIONALE
Ridiche neagră

În urmă cu 50 de ani, profesorul francez A. Lemaire a studiat acțiunea ridichii negre asupra vezicii biliare afectate de pietre. El a controlat efectul unui extract de ridiche neagră ingerat de un bolnav și a observat că a produs o revitalizare a vezicii apatice, provocând expulzarea nisipului, a mâlului și a calculilor de mici dimensiuni. Se recomandă consumul ridichilor negre sub formă de salată crudă sau suc extras proaspăt la storcătorul de legume și fructe.
Bere
Terapeutul alsacian Waldemar Schonberg recomanda, în dicționarul său de terapii naturiste, preîntâmpinarea formării pietrelor la rinichi cu ajutorul berii. Uneori, berea duce și la eliminarea lor (când sunt mici). Între ceaiuri, același specialist recomanda infuzia de flori de fân și consumul sporit de dovleac crud (în salate).
Legume crude
* Pătrunjel – medicii din Grecia antică le recomandau suferinzilor de rinichi și pietre la rinichi să mănânce „tone” de pătrunjel verde și rădăcină.
* Țelina crudă – servea ca remediu pentru pietrele la rinichi încă în urmă cu 2000 de ani. Rețeta era indiană și recomanda consumul tijelor proaspete de țelină și sucul de rădăcină de țelină, amestecat cu puțină miere.
* Păstârnac – În secolul 18, reformatorul religios John Wesley susținea că pentru a vindeca calculii renali și biliari trebuie să mănânci păstârnac la grătar sau fiert în vapori, în fiecare zi, dimineața și seara, și să bei și lichidul provenit din fierberea legumelor.
Ceaiuri de plante

* Ceai de mur – se bea un decoct din rădăcina plantei, preparat clasic, din 250 ml apă și 1 linguriță de rădăcină. Se beau trei căni pe zi.
* Mesteacăn – se bea sucul de frunze proaspete, obținut prin mixare, cu 100 ml apă plată.
* Ceai de ghimpe – o linguriță de plantă se opărește cu o cană de apă. Se beau 3 căni pe zi.
* Brusture – în Evul Mediu, recomandarea „bea un ceai de brusture dacă vrei să ai rinichii curați” era un îndemn curent. Se prepară un decoct din 3-4 linguri pulbere de rădăcină de brusture la 1 litru de apă clocotită. Se lasă să fiarbă 2 minute la flacără mică. Se strecoară întreaga cantitate și se bea de-a lungul unei zile.
* Coada-racului – se prepară infuzie dintr-o lingură de plantă uscată care se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară, se beau două căni pe zi, după mese.
* Mușețel – în medicina ayurvedică indiană, persoanelor cu pietre la rinichi li se recomanda ingerarea unui litru de ceai de mușețel pe zi. Remediul era recomandat și de vindecătorii egipteni. Într-un număr recent din „Formula AS”, o cititoare afirma că se vindecase de o boală renală veche, bând 2 litri de ceai de mușețel pe zi, vreme de zece zile.
* Sânziana galbenă – herboristul din Evul Mediu Arnoldus de Villa Nova recomanda eliminarea pietrelor la vezică și rinichi cu ajutorul infuziei și a compreselor cu sânziene.
* Soc – beți un decoct din coajă de soc mărunțită, dacă vreți să scăpați de pietre la rinichi, după o metodă semnată Hildegard van Bingen.
Remedii țigănești din Ungaria

* Beți suc de ceapă roșie de două ori pe zi.
* Mâncați sparanghel crud.
* Puneți la fiert o legătură de pătrunjel în 600 ml de apă, până ce lichidul se reduce la jumătate. Când se răcește, adăugați un pahar de rachiu. Beți întreaga cantitate dimineața, pe stomacul gol.