Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

PIETRE LA RINICHI

• Se spune că durerea provocată de coborârea unui calcul renal e la fel de mare ca durerile nașterii. Din fe­ri­cire, există mij­loace prin care procesul poate fi ac­ce­lerat. Experiența populară are un cuvânt greu de spus •

Mai bine să previi decât să vindeci

Foto: Shutterstock – 4

Măsura cea mai importantă pentru a preveni for­marea pietrelor la rinichi constă în a bea suficient li­chid, mai precis, minimum opt pahare de apă pe zi. Cu cât beți mai mult, cu atât diluați mai mult substan­țele ce urmează să formeze piatra. Alegeți ape plate, slab mineralizate sau cu un mic adaus de bicarbonat. Evi­tați apele minerale bogate în sodiu și calciu.

* Adoptați un regim alimentar sărac în sare, ca să micșorați nivelul de calciu din urină, ceea ce va limita riscul formării de pietre. Nu puneți niciodată solnița pe masă și nu uitați că majoritatea preparatelor din comerț conțin sare. Citiți cu atenție etichetele. Obiec­tivul este să nu depășiți 6 grame de sare pe zi.

* Beți portocale și lămâi stoarse (cam 200 ml la fiecare masă). Acidul citric conținut în aceste fructe va crește nivelul citratului din urină, ceea ce contribuie la limitarea formării calculilor. În schimb, evitați să mân­cați prea mult grepfruit, pentru că acest fruct contri­buie la for­ma­rea pietrelor.

* Magneziul joa­că un rol preventiv în formarea calculilor renali. Consumați ali­mente care îl conțin în cantități impor­tan­te: zarzavaturi cu frun­ze de culoare ver­de închis (cu excepția spanacului și a urzicilor), cereale complete și pește oceanic gras. Puteți lua magneziu și sub formă de suplimente alimentare.

* Mâncați cât mai multe fruc­te și legume proas­pete bogate în potasiu (car­tofi în coajă și ba­nane). Stu­diile arată că persoanele care consumă multe fructe și legu­me netrecute prin foc înjumătățesc riscul de a face pietre la rinichi.

* Beți mai puțină cafea! Co­feina crește nivelul calciului din urină, de unde și creșterea riscului de formare a calculilor renali.

* Persoanele ame­nin­­țate de forma­rea calculilor renali să re­nunțe la con­sumul de proteine ani­male (car­ne, ouă, lactate), care sporesc nivelul de oxalați și de acid uric.

* Dacă ați suferit deja de calculi renali, e impor­tant să vă mențineți o urină cât mai alcalină posibil. Evitați alimentele care ridică nivelul de aci­ditate al urinei, ca de pildă, sardelele și anchois-ul.

* Între suplimentele cu calciu, este admis numai calciul pur. El joacă un rol preventiv, probabil pentru că se combină cu oxalatul în intestin, și îm­piedică ast­fel absorbția acestuia în or­ganism. El trebuie luat în timpul mesei sau imediat după ea. Dacă este luat în­tre mese, crește riscul formării de cal­culi.

Natura calculilor renali

Chiar dacă poate părea bizar, me­dicii le re­comandă persoanelor care se confruntă cu o criză puternică să-și trea­că urina prin­tr-un tifon sau o sită fină. Scopul es­te de a recupera o piatră eva­cuată, pen­tru a i se analiza compo­ziția. Medi­cul va folosi natura exactă a cal­culului pentru a prescrie un regim ali­mentar adaptat, pentru a se evita reci­divele.

LEACURI TRADIȚIONALE

Ridiche neagră

În urmă cu 50 de ani, profesorul francez A. Lemaire a studiat acțiunea ridichii negre asupra vezicii biliare afec­tate de pietre. El a controlat efectul unui extract de ridiche neagră ingerat de un bolnav și a observat că a produs o revi­ta­lizare a vezicii apatice, provo­când ex­pulzarea nisipului, a mâlului și a calcu­lilor de mici dimensiuni. Se re­co­mandă consumul ridichilor negre sub formă de salată crudă sau suc extras proas­păt la storcătorul de legume și fructe.

Bere

Terapeutul alsacian Wal­de­mar Schon­berg reco­man­da, în dic­țio­narul său de te­rapii naturiste, pre­întâm­pina­rea for­mării pie­tre­lor la ri­nichi cu aju­torul berii. Une­ori, berea duce și la eli­mi­na­rea lor (când sunt mici). Între cea­iuri, ace­lași spe­cialist re­co­manda infuzia de flori de fân și con­sumul spo­rit de do­vleac crud (în salate).

Legume crude

* Pătrunjel – medicii din Grecia an­tică le reco­mandau suferinzilor de rinichi și pietre la rinichi să mă­nânce „tone” de pătrunjel verde și rădăcină.

* Țelina crudă – servea ca reme­diu pentru pietrele la rinichi încă în urmă cu 2000 de ani. Rețeta era india­nă și recomanda consumul tijelor proas­pete de țelină și sucul de rădăcină de țelină, amestecat cu pu­țină miere.

* Păstârnac – În secolul 18, refor­ma­torul religios John Wesley susținea că pentru a vindeca calculii renali și biliari trebuie să mă­nânci păstârnac la grătar sau fiert în vapori, în fiecare zi, dimineața și seara, și să bei și lichidul provenit din fierberea legumelor.

Ceaiuri de plante

* Ceai de mur – se bea un decoct din ră­dăcina plan­­tei, preparat clasic, din 250 ml apă și 1 lin­gu­riță de rădăcină. Se beau trei căni pe zi.

* Mesteacăn – se bea sucul    de frunze proas­pete, obți­nut prin mixare, cu 100 ml apă plată.

* Ceai de ghimpe – o linguriță de plantă se opă­rește cu o cană de apă. Se beau 3 căni pe zi.

* Brusture – în Evul Mediu, re­co­man­darea „bea un ceai de brusture dacă vrei să ai ri­nichii curați” era un în­demn curent. Se pre­pară un de­coct din 3-4 linguri pulbere de ră­dăcină de brusture la 1 litru de apă cloco­tită. Se lasă să fiarbă 2 minute la flacără mică. Se stre­coară întreaga cantitate și se bea de-a lungul unei zile.

* Coada-racului – se prepară infuzie dintr-o lingură de plantă uscată care se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară, se beau două căni pe zi, după mese.

* Mușețel – în medicina ayur­vedică indiană, persoanelor cu pietre la rinichi li se recomanda inge­rarea unui litru de ceai de mușețel pe zi. Remediul era recomandat și de vindecătorii egip­teni. Într-un nu­măr recent din „For­mula AS”, o citi­toare afirma că se vin­­decase de o boală renală veche, bând 2 litri de ceai de mușețel pe zi, vreme de zece zile.

* Sânziana galbenă – herboristul din Evul Mediu Arnoldus de Villa Nova recomanda elimi­narea pietre­lor la vezică și rinichi cu ajutorul infuziei și a compre­selor cu sânziene.

* Soc – beți un decoct din coajă de soc mă­runțită, dacă vreți să scăpați de pietre la ri­nichi, după o metodă sem­nată Hilde­gard van Bingen.

Remedii țigănești din Ungaria

* Beți suc de ceapă roșie de două ori pe zi.

* Mâncați sparanghel crud.

* Puneți la fiert o legătură de pă­trun­jel în 600 ml de apă, până ce lichi­dul se reduce la jumătate. Când se ră­cește, adăugați un pahar de rachiu. Beți în­treaga cantitate di­mi­neața, pe stoma­cul gol.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.