• În fiecare an, pe 1 Octombrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare încheie ciclul praznicelor Preacuratei început în luna August, mărturisind despre dragostea credincioșilor pentru Fecioara Maria •
Praznicul unei rugăciuni
Acoperământul Maicii Domnului este, deopotrivă, un eveniment și o relicvă sfântă. Vălul care i-a slujit Fecioarei Maria în timpul vieţii drept acoperământ al capului a fost adus din Palestina de doi patricieni, Candidos şi Galbios, fraţi de sânge. Împăratul Leon I „Tracul” (401-474) a zidit în cartierul Vlaherne (al vlahilor) din Constantinopol o mare bazilică şi a aşezat acolo, spre închinare, relicva Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Trei veacuri mai târziu, în anul 911, când pe tron domnea un alt împărat, Leon al VI-lea „Filosoful”, porțile Constantinopolului au fost atacate de o mare flotă a rușilor kieveni, conduși de Oleg din Novgorod. Bizantinii erau oameni evlavioși, care își puneau toată nădejdea în Dumnezeu. Nu o dată, cetatea le fusese salvată ca prin minune în urma rugăciunilor fierbinți, aşa că, în noaptea aceea, pe străzile pustii nu întâlneai țipenie de om – poporul, înspăimântat, se mutase în biserici pentru o priveghere de toată noaptea. O liniște ca de mormânt s-a lăsat peste cetate. La ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei cel Nebun după Hristos a văzut-o cu ochii inimii pe Fecioara Maria cum a intrat aievea în măreața bazilică din cartierul Vlaherne. Nu era singură, ci însoțită de sfinți, în fruntea cărora se aflau Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul. Preasfânta a înaintat în tăcere, apoi a îngenuncheat și, plângând de mila creștinilor, și-a dat jos vălul de pe cap și l-a întins în văzduh, acoperind cu el toată cetatea Constantinopolului. Apoi s-a rugat fierbinte Fiului ei. În zori, armia creștină a învins flota rusească.
Istoria aceasta ne învaţă multe despre puterea rugăciunii Maicii Domnului, o putere care stă rezemată de dragostea ei pentru Iisus și a lui Iisus pentru maica lui. Părintele Teofil Părăian obișnuia să spună: „O mamă este mamă pentru veşnicie, nu pentru vremelnicie. Niciodată nu i se va lua unei mame calitatea de mamă. Maica Domnului nu L-a purtat numai în pântece pe Domnul Hristos, ci L-a purtat şi în inima ei, şi de inima ei nu S-a despărţit niciodată Fiul său, Domnul Hristos.” De aici şi puterea pe care ea o are în cer. Şi dacă relicva Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului s-a pierdut în negura veacurilor, ne-a rămas, ca un văl ocrotitor, rugăciunea Fecioarei Maria pentru toţi păcătoşii. Acest văl duhovnicesc îi acoperă pe toţi cei care se roagă cu credinţă şi dragoste Maicii Domnului. În biserică există obiceiul ca atunci când trecem printr-o cumpănă în viaţă, să ne rugăm timp de patruzeci de zile cu Paraclisul sau cu Acatistul Acoperământului Preacuratei. Această rânduială, care poate fi şi însoţită de post, a făcut şi face mari minuni.
Icoana Pantanassa biruie moartea
Era noapte şi linişte în casa preotesei Andrula Papahristodulou, din Nicosia, Cipru. Nimeni şi nimic nu ar fi putut prevesti nenorocirea care avea să se abată asupra ei. Din senin, preoteasa a scos un geamăt în somn, apoi a deschis ochii larg şi a înlemnit. În jurul ei s-au strâns toţi cei dragi. Au crezut că murise, dar apoi, Andrula a dat semne de viaţă – intrase în comă, aşa că a fost dusă repede la spital. Au urmat zilele de chin prin care trece orice suflet aflat la cumpăna dintre lumi. Încet, cu greu, şi-a revenit în simţiri. I-au fost făcute analize şi o investigaţie tomografică. Verdictul a căzut peste familie ca o condamnare la moarte – Andrula avea cancer, o tumoră cerebrală care apăsa pe creier şi cerea o intervenţie chirurgicală urgentă. Preoteasa avea însă un reazem de care ştia toată familia – dragostea ei pentru Maica Domnului. Nu se despărţea nicio clipă de o icoană a Preacuratei făcătoare de minuni, o copie a vestitei Pantanassa de la Mânăstirea Vatopedu din Muntele Athos, renumită ca tămăduitoare de cancer. Cu multă nădejde, Andrula a mers întâi la biserică, la Sfântul Maslu, apoi s-a internat în spital pentru a fi operată, luând cu ea şi icoana iubită. Lucrurile au mers însă prost. Operaţia nu a reuşit pe deplin, pentru că o parte a tumorii era prea adânc împlântată în creier ca să fie extirpată. Doctorii au fost siliţi să închidă operația şi, pentru că se apropia marele praznic al Naşterii Domnului, i-au îngăduit să meargă acasă. Resturile tumorii îi făceau Andrulei viaţa un chin – nu putea să meargă pentru că ameţea imediat, vorbea foarte greu şi nu suporta nici cel mai mic zgomot. În toată negura, avea însă o lumină – iubirea Maicii Domnului şi icoana Pantanassa. Se ruga mereu, plină de nădejde că, acolo unde medicii nu reuşiseră, putea reuşi Preacurata. Iar răspunsul nu a întârziat să vină.
Într-una din zilele în care se ruga întinsă în pat, având icoana făcătoare de minuni deasupra capului, în cameră s-a răspândit o mireasmă inexplicabilă. Era în parfumul acela, care semăna cu cel răspândit de sfintele moaşte, o adiere a bogăţiei de flori din grădina Edenului. Andrula a ştiut atunci că vindecarea îi este aproape, pentru că miresmele duhovniceşti care se răspândesc în chip minunat sunt, de fapt, un semn al prezenţei nevăzute a sfinţilor în lumea noastră. Maica Domnului era cu ea! Minunea s-a repetat şi în zilele următoare, iar mireasma minunată a fost simţită şi de ceilalţi membri ai familiei. Încet, trupul bolnavei se întrema, aşa că a mers la spital pentru investigaţii noi. „Aţi urmat vreo terapie în afara spitalului?”, a întrebat medicul uimit, cu filmul tomografiei în mână. „Nu”, i-a răspuns Andrula. „Ciudat, dar pe tomografie nu se mai vede nimic! Tumora a dispărut cu desăvârşire!”. Atunci maica preoteasă i-a istorisit doctorului semnele pe care le primise din Cer. Coincidenţă sau nu, medicul avea o fetiţă care fusese bolnavă de leucemie la numai patru ani şi care se vindecase miraculos tot prin rugăciunile Maicii Domnului.
Scaunul cu rotile
Miracolul acesta s-a întâmplat în anul 2007, în Peloponez, la poalele Muntelui Parnonas, într-o mânăstire celebră, care adăposteşte o icoană făcătoare de minuni a Preacuratei – Mânăstirea Maicii Domnului din Malevi.
Într-o dimineaţă, măicuţele care roboteau prin curte au văzut intrând pe porţile lavrei, într-un scaun cu rotile, un băiat de doar 15 ani. Andros suferea de mic de cancer, iar viaţa îi fusese până atunci un iad. Trecuse prin douăzeci şi trei de operaţii, fără ca medicii să îi poată lecui boala. Pe lângă această nenorocire, era şi orfan de tată. Mama sa, care ajunsese în pragul disperării, a fost sfătuită de doctorii din Atena să încerce încă o operaţie – a douăzeci şi patra. Cu o ultimă nădejde, s-a rugat Maicii Domnului şi a avut un vis în care Fecioara Maria i-a apărut şi i-a spus: „Nu te neliniști. Sunt Maica Domnului. Vino acasă la mine, în Malevi, și Andros se va face bine”. Biata femeie nici măcar nu ştia unde se află mânăstirea. Era prima dată când auzea de ea! Au ajuns cu greu la ea, întrebând între apropiaţi. Oamenii din sat, împreună cu taximetristul care îi adusese pe Andros şi pe mama sa l-au ajutat pe copil să se ridice din scaunul pe rotile şi să intre în biserică. Când a ajuns în faţa icoanei făcătoare de minuni, s-a întâmplat miracolul – băiatul s-a închinat şi a simţit imediat că o putere neobişnuită îi străbate trupul. În adâncul inimii, un glas i-a spus blând: „Ridică-te şi mergi!”. Tulburat, le-a strigat celor care îl ţineau: „Pot să merg! Lăsaţi-mă să merg singur!”. A făcut câţiva paşi, apoi, spre uimirea tuturor, a alergat până la uşă. Maica Agnia îşi aminteşte până astăzi clipele acelea de foc: „Sunt de patruzeci de ani în mânăstire, și mărturisesc că în acel moment, am simțit prezența Maicii Domnului atât de intens, încât m-am cutremurat. Andros a plecat pe picioare, și ne-a lăsat aici scaunul său cu rotile pentru că, așa cum ne-a zis, nu mai avea nevoie de el”.
Rugăciunea Acoperământului Maicii Domnului
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, Împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu, Fiul tău, să dea păstorilor noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; soților, dragoste și înțelegere; fiilor, ascultare; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.
Așa, Doamnă Preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată, să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci, ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoare a noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.