• Analizele care au vizat modul letal în care s-a extins coronavirusul au adus la lumină faptul că particulele fine de praf și agenții patogeni formează o alianță funestă •
Drama italiană
Prima suspiciune a venit din Italia. Imaginile șocante din Bergamo au făcut înconjurul lumii. În superbul orășel din Toscana, au murit de Covid, în 2020, peste 4.000 de oameni, în decurs de doar câteva săptămâni. Dar a existat și un alt factor care a ridicat semne de întrebare. Coronavirusul a fost de trei ori mai periculos în zona metropolitană a orașului Milano, decât în restul țării. În martie 2020, mortalitatea Covid a fost de 12%, în loc de 4,5%, ca în restul Italiei. Din cauza numeroaselor decese cauzate de coronavirus în nordul Italiei, speranța de viață a scăzut cu patru ani, în vreme ce în sudul Italiei, Covidul nu a avut drept efect nicio modificare măsurabilă a speranței de viață.
Cum a putut fluctua într-un mod atât de dramatic gradul de periculozitate al coronavirusului? Pentru aceste discrepanțe stranii s-a încercat inițial găsirea unor explicații simple. S-a spus că politicienii ar fi reacționat prea târziu, că spitalele din nord ar fi fost insuficient pregătite, că rata mortalității ar fi fost atât de ridicată din cauza gradului de îmbătrânire a populației. Doar că toți acești factori se potriveau și în restul țării, unde Covidul nu făcuse prăpăd.
Încă din 2020, câțiva cercetători italieni au propus o teorie diferită. Regiunea Lombardia din jurul orașului Milano și Valea Po se numără printre zonele cu cel mai poluat aer din Europa. Atenționări privind concentrația mărită a poluanților din atmosferă sunt emise aici frecvent. Limita zilnică de 50 de micrograme de particule fine pe metrul cub de aer este depășită, adesea, în mod semnificativ. Covidul și aerul poluat au interacționat, într-adevăr, într-un mod ciudat. În zonele în care a fost depășită valoarea limită timp de peste o sută de zile au fost infectați de nouă ori mai mulți oameni decât în comunitățile în care aerul era mai curat. În regiunile împădurite ale Italiei, infecțiile cu coronavirus au fost foarte rar fatale, aerul de acolo având de regulă o calitate deosebită.
O combinație criminală: praful și virușii
Cercetătorii presupun că poluanții cresc vulnerabilitatea oamenilor în fața infecțiilor respiratorii. Discuția nu se rezumă la coronavirus. Particulele fine ar putea facilita și transmiterea altor agenți patogeni precum virusurile gripei, tuberculozei și rujeolei.
Dacă aerul este poluat, numărul oamenilor care se îmbolnăvesc crește. Dacă devine mai curat, numărul celor infectați se reduce. O influență semnificativă o are și temperatura. Cu cel mai mare risc de a contracta gripă ne confruntăm în regiunile în care este deosebit de frig și unde poluarea cu particule în suspensie este deosebit de mare. Noile cercetări efectuate asupra temuților agenți patogeni multi-rezistenți, care nu mai reacționează la antibiotice, sugerează, de asemenea, că praful fin și virușii pot forma o combinație perfidă. Agenții patogeni apar mai frecvent în locurile în care în aer plutesc cantități mai mari de particule fine, cu dimensiunea de sub 2,5 micrometri. După cum au explicat autorii chinezi ai unui studiu internațional, bacteriile rezistente la antibiotice se pot prinde de particulele poluante și pot face cu ele un soi de autostop. Praful transportă și transmite virușii. Agenții patogeni care provoacă Covidul devin mai agresivi când aderă la particulele fine. În cârca lor, ei pot parcurge distanțe mai lungi, devenind astfel un pericol pe întinderi mai mari și pe perioade mai îndelungate. O teorie îngrijorătoare, deoarece particulele minuscule de praf și murdărie, inclusiv microplasticele, circulă masiv în jurul globului. În ultimii doi ani, experții din întreaga lume au continuat să investigheze fenomenul. Cercetătorii au comparat în cel mai mic detaliu nivelurile particulelor în suspensie din anumite localități cu numărul cazurilor Covid înregistrate acolo. Ei au luat în considerare și alți factori, precum vârsta populației și apropierea reședințelor de focarele de Covid. Dar concluzia a rămas aceeași: incidența infecțiilor cu Covid-19 a crescut în zonele în care în aer existau niveluri mai ridicate de praf.
„Una din șapte victime ale coronavirusului a decedat și din cauza faptului că a respirat aer poluat”
Această corelație a fost făcută și în Anglia, Franța, Olanda, SUA și China, iar mai recent, în India și Thailanda. Cercetătorii au constatat nu doar că riscul de a fi infectat era mai mare, ci și că, cu cât era mai poluat aerul din jur, cu atât creștea riscul decesului în urma unei infecții cu coronavirus. Cercetătorii specializați în poluarea atmosferică au calculat că, la nivel mondial, una din șapte victime ale coronavirusului a decedat și din cauza faptului că a respirat aer poluat. Un duet mortal: specialiștii vorbesc despre „mortalitatea Covid cauzată de particulele fine”. La răspândirea infecțiilor contribuie, în special, particulele fine invizibile, cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri. Particulele provin de la emisiile produse de mașini și de abraziunea anvelopelor, de la motoarele avioanelor, de la centralele electrice pe cărbune și din coșurile de fum, precum și din fabrici, din agricultură și, de asemenea, din surse naturale precum erupțiile vulcanice sau incendiile forestiere.
Faptul că poluanții și virusul interacționează în mod nefast este evident. Ambele atacă endoteliul, căptușeala vaselor de sânge și căile respiratorii. În plus, particulele fine de praf cresc permeabilitatea pereților celulari, ceea ce poate facilita pătrunderea în celule a agenților patogeni. În plus, particulele în suspensie fac ca țesutul tractului respirator al oamenilor și animalelor să fie permanent inflamat. Iar asta pune sistemul imunitar într-o alertă constantă, care duce în final la slăbirea lui.
Particulele fine din aerul poluat sunt, oricum, toxice. Potrivit unei analize recente, ele provoacă opt milioane de decese premature la nivel global. Oamenii sunt mai predispuși să sufere de atacuri de cord, accident vascular cerebral, cancer pulmonar și tromboză. Particulele fine afectează vasele de sânge, precum și aportul de sânge. Iar de ele depinde sănătatea fiecărui organ. „Țesuturile care au fost deteriorate în acest fel sunt mult mai susceptibile la infecții. Iar acestea pot avea desigur și o evoluție mai dificilă”, explică specialiștii.
Dar se înmulțesc și dovezile potrivit cărora diferiți viruși se atașează de particulele fine de praf și pot fi transmiși prin intermediul acestora. Experimentele confirmă că agenții patogeni supraviețuiesc uneori mai mult când sunt atașați de particulele solide. În plus, atunci când sunt prinși de anumite particule, agenții patogeni gripali de tip H1N1 pătrund mai adânc în țesutul pulmonar. Cât de infecțioși sunt în cele din urmă germenii depinde, probabil, și de umiditate, vânt și de dimensiunea și natura particulelor poluante. În spațiile din interior, unde se întâmplă adesea să fie transmise infecțiile, un rol îl joacă atât poluanții din aerul exterior, cât și particulele suplimentare care provin de la aprinderea lumânărilor și a aragazelor, de la prăjitoarele de pâine și, mai ales, de la fumul de țigară.
Descoperirile cercetătorilor amplifică presiunea exercitată asupra politicienilor, pentru a continua să reducă nivelul de poluare a aerului. UE a redus deja limita pentru particulele mai mici de 2,5 micrometri. Din 2030, limita admisă va fi de zece micrograme pe metrul cub de aer. Însă din perspectiva Organizației Mondiale a Sănătății, această valoare nu este suficientă, ea recomandând cinci micrograme pe metrul cub.
Alianța funestă dintre germeni și particulele fine de praf aruncă o nouă lumină asupra efectelor statului în casă, din timpul pandemiei. Probabil a salvat viețile oamenilor și datorită faptului că multe mașini și avioane au stat pe loc. Aerul a devenit mai curat, chiar dacă doar temporar.