Virușii sunt adevărați maeștri într-ale supraviețuirii. Se pot modifica întruna, pot adopta noi modele de comportament și pot face schimb de material genetic, cu scopul de a anihila celulele-gazdă, responsabile cu protecția imunității, pentru a pătrunde și pentru a se înmulți de milioane de ori. Există însă o veste bună: unele plante au învățat să combată cu succes virușii. Substanțele lor active ne pot ajuta să luptăm împotriva germenilor patogeni, împiedicând fixarea acestora pe celulele-gazdă și, nu în ultimul rând, întărind preventiv sistemul imunitar. Pe cele mai importante dintre ele vi le prezentăm, împreună cu modul de folosire.
În cazul afecțiunilor virale ale căilor respiratorii, împotriva infecțiilor gripale
Tinctură de echinacea
Pentru prevenirea infecțiilor virale și pentru întărirea sistemului imunitar
Ingrediente: echinacea (planta, florile, rădăcina), alcool 50%.
Preparare:
* Se taie părțile aeriene ale plantei, se dezgroapă rădăcina, se spală bine și se lasă să usuce. Se taie planta și rădăcina mărunt, cu un cuțit din material ceramic.
* Se pun toate într-un borcan cu capac și se toarnă peste ele alcoolul, acoperindu-le bine.
* Se-nchide borcanul și se ține 4 săptămâni la fereastră, scuturându-l zilnic.
* Se strecoară printr-o batistă de pânză, se toarnă într-o sticlă de culoare închisă și se ține la răcoare și întuneric. Tinctura poate fi păstrată cel puțin 3 ani.
Utilizare: Se iau, la nevoie, câte 7 picături (cu puțină apă) de 3 ori pe zi. Echinacea combate virusurile, fungii și bacteriile și stimulează în multiple feluri celulele imunitare. Sunt cunoscute, de asemenea, și efectele antiinflamatoare.
Ceai de coada-șoricelului
Pentru protecție împotriva molipsirii în perioada gripelor
Ingrediente: 3 linguri de coada-șoricelului.
Preparare:
* Se pune planta într-un litru de apă rece, se dă în clocot, se fierbe circa 2 minute și se strecoară.
Utilizare: Se bea ceaiul pe tot parcursul zilei. Streptococii multirezistenți sunt „zona de acțiune” a plantei. Flavonoidele pe care le conține o ocrotesc nu doar pe ea, ci stimulează și la oameni forțele imunitare. Au efect antiviral și antibacterian.
Fumigație
Pentru dezinfectarea încăperilor în perioada gripelor
Ingrediente: rășină de molid.
Preparare:
* Se caută, în timpul drumețiilor, acumulări de rășină, de culoare gri-maroniu, pe trunchiurile molizilor.
* Se desprinde rășina cu grijă, cu ajutorul unui cuțit, fără a leza trunchiul. Rășina trebuie să fie uscată pentru că cea umedă, lichidă, miroase urât când e afumată.
Utilizare: Se aprinde o bucată de cărbune pentru afumat, se lasă să se înroșească, se pune într-un recipient termorezistent și se așează rășina peste cărbune. Fumigația dezinfectează aerul din încăpere, are efect antiviral și antibacterian, eliberează căile respiratorii și stimulează irigarea sanguină.
Amestec de tincturi
În cazul infecțiilor gripale cu dureri musculare și articulare
Ingrediente: angelică (rădăcină proaspătă), dentiță (planta înflorită), călțunași (planta înflorită), alcool 40%.
Preparare:
* Se spală rădăcina, se lasă să se usuce și se taie bucățele, în părți egale cu celelalte plante.
* Se pun toate într-un borcan cu capac și se toarnă peste ele alcoolul, acoperindu-le bine. Se închide borcanul și se ține 4 săptămâni la fereastră, scuturându-l zilnic.
* Se strecoară printr-o pânză și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. La răcoare și întuneric se poate păstra vreme de circa 3 ani.
Utilizare: La primele semne ale îmbolnăvirii, se iau de 3 ori pe zi câte 10 picături de tinctură. De multe ori, gripa poate fi chiar prevenită. Dacă totuși „s-a instalat”, tinctura stimulează sistemul imunitar, astfel că vindecarea e mult mai rapidă.
În cazul afecțiunilor virale gastrointestinale și ale pielii
Amestec de ceaiuri
Împotriva bolilor gastro-intestinale
Ingrediente: 1 lingură flori de soc, 1 lingură frunze de mentă, 2 linguri roiniță citronată (toate plantele uscate).
Preparare:
* Se opăresc plantele cu 1 l de apă dată în clocot și se lasă 10 minute să se pătrundă, după care se strecoară.
Utilizare: La nevoie, se bea ceaiul pe tot parcursul zilei. Substanțele componente ale plantelor au efect antiinflamator, decontractant și anti-flatulență și combat virușii, bacteriile și alți germeni patogeni.
Cremă de levănțică și iederă
Împotriva dermomicozelor
Ingrediente: 1-2 pumni de flori de levănțică, ulei de măsline, 5 g lanolină, 5 g ceară de albine, 3-4 frunze de iederă, 8 picături ulei eteric de levănțică.
Preparare:
* Se rup florile de levănțică și se pun într-un borcan cu capac. Se toarnă peste ele uleiul de măsline, acoperindu-le bine. Se ține borcanul 4-6 săptămâni într-un loc călduros, scuturându-l zilnic, după care se strecoară conținutul printr-o batistă de pânză.
* Se încing 40 ml de macerat de levănțică, lanolina și ceara de albine, până ce se topesc, toate. Se iau de pe foc și se lasă să se răcească la circa 40º.
* Se taie frunzele de iederă nu prea mărunt și se opresc cu 100 ml de apă fierbinte. Se lasă să se pătrundă 10 minute, se strecoară și se lasă să se răcească la 40º.
* Când au atins toate temperatura de 40º, se încorporează 40 ml de ceai de iederă în ulei, amestecând într-una. După care se adaugă uleiul eteric de levănțică și se toarnă cremea imediat în borcănelele pregătite. Poate fi păstrată cel puțin 6 luni, la răcoare și întuneric.
Utilizare: Se masează crema, dimineața și seara, după duș, pe zona afectată a pielii. Levănțica are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, ce pot fi folosite împotriva diverselor afecțiuni virale. Iar iedera acționează, de asemenea, împotriva a numeroase organisme nocive și patogene, depistate la toți fungii testați.
Îngrijirea buzelor în caz de herpes labial
Ingrediente: 15 g ulei de jojoba, 4 g ceară de albine, 7 g lanolină, 5 picături ulei eteric de roiniță.
Preparare:
* Se pun într-un recipient de sticlă termorezistentă uleiul de jojoba, ceara de albine și lanolina și se încing în baia de apă, până ce se topesc ceara și lanolina.
* Se ia recipientul de pe foc, se adaugă uleiul eteric și se toarnă conținutul imediat în tuburi de ruj de buze. Ținut la întuneric și răcoare, irul de buze poate fi păstrat aproximativ 1 an.
Utilizare: Irul se aplică pe buze de la primele furnicături. Lămâița (roinița citronată) este o plantă delicată, cu gust dulceag, dar un adevărat pachet de forță împotriva paraziților, a virușilor și a bacteriilor. Și-a dovedit eficiența în combaterea herpesului labial provocat de virușii herpetici.
Vin de măghiran, cimbru și gălbenele
În cazul afecțiunilor gastrointestinale virale
Ingrediente: câte 1 pumn de măghiran, cimbru și flori de gălbenele, 750 ml vin alb.
Preparare:
* Se culeg plantele și florile proaspete, se taie mărunt cu un cuțit din material ceramic și se pun într-un borcan cu capac.
* Se toarnă vinul peste plantele din borcan, acoperindu-le bine, și se ține borcanul 2 săptămâni într-un loc răcoros.
* Se strecoară apoi vinul și se ține la rece. Poate fi păstrat circa 3 luni.
Utilizare: Se bea, la nevoie, câte-un păhărel de vin, de 2 ori pe zi, înaintea meselor. Ajută organismul în cazul afecțiunilor gastrointestinale virale, stopează inflamațiile și poate fi folosit foarte bine și în caz de lipsă de poftă de mâncare, de senzație de sațietate și de flatulență.
Cum să traversăm sănătoși toamna
• Să ne bucurăm cât mai mult că vara caniculară a trecut și putem profita de răcoare și de culori •
La cules de ciuperci
Reprezintă o binefacere pentru organism și pentru suflet. Cine se plimbă acum fără grabă, cu coșul la îndemână, accesează o sursă de energie cu totul și cu totul specială: în pădure, privirea noastră întâlnește aurul frunzelor, în toate nuanțele sale, mirosul de pământ și liniștea rămasă pe urma păsărilor care au plecat spre țările calde… Frumusețe, dar și un pic de tristețe, ca să ne putem, din nou, bucura. Ca să rămână viu, sufletul are nevoie de contraste. Iar dacă vreți să culegeți ciuperci (nu riscați, dacă nu le cunoașteți bine) tăiați-le cu un cuțit piciorul, chiar deasupra pământului, altfel dispar.
Nucile
Întăresc mintea și inima grație conținutului de acizi grași Omega-3, zinc, magneziu și fier. Ele sunt bogate și în antioxidanți, care combat multe boli. Un pumn de nuci consumate zilnic, între mese, ne pot ajuta să traversăm cu bine lunile reci.
Sirop din miere și ceapă
Este un remediu pe cât de vechi, pe atât de eficient împotriva durerilor de gât, a răgușelii și a tusei ușoare. Tocați o ceapă, puneți-o într-un borcan care poate fi închis etanș și acoperiți-o cu miere. Lăsați-o peste noapte la macerat, strecurați a doua zi printr-o pânză și vârâți preparatul, din nou, într-un recipient cu capac. La nevoie, luați câte 1-2 lingurițe.
Ceaiul de salvie
Încă din Antichitate se știa că infuzia fierbinte de salvie îmbunătățește starea de spirit cu aroma ei iute și înviorătoare. Simți imediat că este o plantă care îți dă sănătate! O infuzie se prepară din circa 3-5 frunze proaspete sau 5-7 frunze uscate, opărite cu o cană de apă fiartă. Lăsați 2-3 minute la infuzat. Un adaos de miere îi întărește efectul antibacterian, iar lămâia îi oferă un gust mai plăcut (și o porție suplimentară de vitamina C).
Culegeți fructe de soc
Chiar dacă perioada lor de vârf a trecut, ele pot fi încă adunate, la fel ca merișoarele și măceșele. Fructele albastru-închis pot fi recoltate în această perioadă din grădini sau de la marginea pădurilor. Hildegard von Bingen recomandă fierberea lor cu miere pentru a face din ele sirop. Câte o linguriță consumată zilnic poate ajuta la întărirea imunității.