Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Inhibitorii vegetali ai virușilor

Foto: Shutterstock – 4

Virușii sunt adevărați maeștri într-ale su­pra­viețuirii. Se pot modifica în­truna, pot adop­ta noi modele de comportament și pot face schimb de material genetic, cu scopul de a anihila celulele-gazdă, responsabile cu protecția imunității, pentru a pătrunde și pentru a se înmulți de mi­lioane de ori. Există însă o veste bună: unele plante au învățat să combată cu succes virușii. Substanțele lor active ne pot ajuta să luptăm împotriva germe­nilor patogeni, împiedicând fixarea acestora pe celulele-gazdă și, nu în ultimul rând, întărind pre­ventiv sistemul imunitar. Pe cele mai importante dintre ele vi le pre­zentăm, împreună cu modul de folosire.

În cazul afecțiunilor virale ale căilor respiratorii, împotriva infecțiilor gripale

Tinctură de echinacea

Pentru prevenirea infecțiilor virale și pentru întărirea sistemului imunitar

Ingrediente: echinacea (planta, florile, rădăcina), alcool 50%.

Preparare:

* Se taie părțile aeriene ale plantei, se dezgroapă rădăcina, se spală bine și se lasă să usuce. Se taie planta și rădăcina mărunt, cu un cuțit din material ceramic.

* Se pun toate într-un borcan cu capac și se toarnă peste ele alcoolul, acoperindu-le bine.

* Se-nchide borcanul și se ține 4 săptămâni la fereastră, scuturându-l zilnic.

* Se strecoară printr-o batistă de pânză, se toarnă într-o sticlă de culoare închisă și se ține la răcoare și întuneric. Tinctura poate fi păstrată cel puțin 3 ani.

Utilizare: Se iau, la nevoie, câte 7 picături (cu puțină apă) de 3 ori pe zi. Echinacea combate virusurile, fungii și bacteriile și stimulează în multiple feluri celulele imunitare. Sunt cunoscute, de asemenea, și efectele antiinflamatoare.

Ceai de coada-șoricelului

Pentru protecție împotriva molipsirii în perioada gripelor

Ingrediente: 3 linguri de coada-șo­ricelului.

Preparare:

* Se pune planta într-un litru de apă rece, se dă în clocot, se fierbe circa 2 mi­nute și se strecoară.

Utilizare: Se bea ceaiul pe tot par­cursul zilei. Strep­tococii multirezistenți sunt „zona de ac­țiu­ne” a plantei. Flavonoidele pe care le con­ține o ocrotesc nu doar pe ea, ci stimulează și la oameni forțele imunitare. Au efect antiviral și antibacterian.

Fumigație

Pentru dezinfectarea încăperilor în perioada gripelor

Ingrediente: rășină de molid.

Preparare:

* Se caută, în timpul dru­­mețiilor, acumulări de ră­șină, de culoare gri-ma­ro­niu, pe trunchiurile mo­li­zilor.

* Se desprinde rășina cu grijă, cu ajutorul unui cuțit, fără a leza trunchiul. Rășina trebuie să fie uscată pentru că cea umedă, lichidă, mi­roase urât când e afumată.

Utilizare: Se aprinde o bucată de cărbune pentru afumat, se lasă să se înroșească, se pune în­tr-un recipient termorezistent și se așează ră­șina peste cărbune. Fumigația dezin­fectează aerul din încăpere, are efect antiviral și anti­bac­terian, eliberează căile respiratorii și stimulează iri­garea sanguină.

Amestec de tincturi

În cazul infecțiilor gripale cu dureri musculare și articulare

Ingrediente: angelică (rădăcină proaspătă), dentiță (planta înflorită), călțunași (planta înflorită), alcool 40%.

Preparare:

* Se spală rădăcina, se lasă să se usuce și se taie bucățele, în părți egale cu celelalte plante.

* Se pun toate într-un borcan cu capac și se toarnă peste ele alcoolul, acoperindu-le bine. Se închide borcanul și se ține 4 săptămâni la fe­reastră, scuturându-l zilnic.

* Se strecoară printr-o pânză și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. La răcoare și întuneric se poate păstra vreme de circa 3 ani.

Utilizare: La primele semne ale îmbol­năvirii, se iau de 3 ori pe zi câte 10 picături de tinctură. De multe ori, gripa poate fi chiar prevenită. Dacă totuși „s-a instalat”, tinctura sti­mulează sistemul imunitar, astfel că vinde­carea e mult mai rapidă.

În cazul afecțiunilor virale gastrointestinale și ale pielii

Amestec de ceaiuri

Împotriva bolilor gastro-intestinale

Ingrediente: 1 lingură flori de soc, 1 lingură frunze de mentă, 2 linguri roiniță citronată (toate plantele uscate).

Preparare:

* Se opăresc plantele cu 1 l de apă dată în clocot și se lasă 10 minute să se pătrundă, după care se strecoară.

Utilizare: La nevoie, se bea ceaiul pe tot parcursul zilei. Substanțele componente ale plan­telor au efect antiinflamator, decontractant și anti-flatulență și combat virușii, bacteriile și alți germeni patogeni.

Cremă de levănțică și iederă

Împotriva dermomicozelor

Ingrediente: 1-2 pumni de flori de le­vănțică, ulei de măs­line, 5 g lanolină, 5 g ceară de albine, 3-4 frunze de iederă, 8 picături ulei eteric de levănțică.

Preparare:

* Se rup florile de levănțică și se pun într-un bor­can cu capac. Se toarnă peste ele uleiul de măsline, acoperindu-le bine. Se ține borcanul 4-6 săptămâni într-un loc călduros, scuturându-l zilnic, după care se strecoară conținutul printr-o batistă de pânză.

* Se încing 40 ml de macerat de levănțică, lano­lina și ceara de albine, până ce se topesc, toate. Se iau de pe foc și se lasă să se răcească la circa 40º.

* Se taie frunzele de iederă nu prea mărunt și se opresc cu 100 ml de apă fierbinte. Se lasă să se pă­trun­dă 10 minute, se strecoară și se lasă să se răceas­că la 40º.

* Când au atins toate temperatura de 40º, se încorporează 40 ml de ceai de iederă în ulei, ames­te­când într-una. După care se adaugă uleiul eteric de levănțică și se toarnă cremea imediat în borcă­nelele pregătite. Poate fi păstrată cel puțin 6 luni, la răcoare și întuneric.

Utilizare: Se masează crema, dimineața și seara, du­pă duș, pe zona afectată a pielii. Levănțica are pro­prietăți antiinflamatorii și antiseptice, ce pot fi folosite împotriva diverselor afecțiuni virale. Iar iedera acțio­nează, de asemenea, împotriva a nu­meroase organisme nocive și patogene, depistate la toți fungii testați.

Îngrijirea buzelor în caz de herpes labial

Ingrediente: 15 g ulei de jojoba, 4 g ceară de albine, 7 g lanolină, 5 picături ulei eteric de roiniță.

Preparare:

* Se pun într-un recipient de sticlă termorezistentă ule­iul de jojoba, ceara de albine și lanolina și se încing în ba­ia de apă, până ce se to­pesc ceara și la­nolina.

* Se ia reci­pientul de pe foc, se adaugă uleiul eteric și se toarnă conținutul ime­diat în tuburi de ruj de buze. Ținut la întuneric și răcoare, irul de buze poate fi păstrat aproximativ 1 an.

Utilizare: Irul se aplică pe buze de la primele furnicături. Lămâița (roinița ci­tronată) este o plantă delicată, cu gust dul­­ceag, dar un ade­vărat pachet de forță îm­­potriva para­ziți­lor, a virușilor și a bac­teriilor. Și-a dovedit eficiența în com­ba­terea her­pesului labial provocat de virușii herpetici.

Vin de măghiran, cimbru și gălbenele

În cazul afecțiunilor gastrointestinale virale

Ingrediente: câte 1 pumn de măghiran, cimbru și flori de găl­benele, 750 ml vin alb.

Preparare:

* Se culeg plantele și florile proaspete, se taie mărunt cu un cuțit din material ceramic și se pun într-un borcan cu capac.

* Se toarnă vinul peste plan­tele din borcan, acoperindu-le bi­ne, și se ține borcanul 2 săp­­tămâni într-un loc răco­ros.

* Se strecoară apoi vinul și se ține la rece. Poa­te fi păstrat circa 3 luni.

Utilizare: Se bea, la nevoie, câte-un păhărel de vin, de 2 ori pe zi, înaintea meselor. Ajută orga­nismul în cazul afecțiunilor gas­trointestinale virale, stopea­ză in­fla­mațiile și poate fi folosit foarte bine și în caz de lipsă de poftă de mâncare, de senzație de sațietate și de flatulență.

Cum să traversăm sănătoși toamna

• Să ne bucurăm cât mai mult că vara caniculară a trecut și putem profita de răcoare și de culori •

La cules de ciuperci

Reprezintă o binefacere pen­tru organism și pen­tru suflet. Cine se plimbă acum fără gra­bă, cu coșul la înde­mână, ac­ce­sează o sursă de energie cu totul și cu totul spe­cială: în pădure, privirea noas­­tră în­tâlnește aurul frun­zelor, în toate nuan­țele sale, mirosul de pământ și liniștea rămasă pe urma pă­sărilor care au ple­cat spre țările calde… Frumu­sețe, dar și un pic de tristețe, ca să ne putem, din nou, bucura. Ca să ră­mâ­nă viu, su­fletul are nevoie de con­traste. Iar dacă vreți să cule­geți ciu­perci (nu riscați, dacă nu le cunoașteți bine) tăiați-le cu un cuțit pi­ciorul, chiar dea­supra pământului, altfel dis­par.

Nucile

Întăresc mintea și inima gra­ție conținutului de acizi grași Omega-3, zinc, mag­neziu și fier. Ele sunt bogate și în an­tioxi­danți, care combat multe boli. Un pumn de nuci consu­mate zilnic, între mese, ne pot ajuta să traversăm cu bine lunile reci.

Sirop din miere și ceapă

Este un remediu pe cât de vechi, pe atât de eficient împotriva du­rerilor de gât, a ră­gușelii și a tusei ușoare. Tocați o ceapă, puneți-o într-un borcan care poate fi închis etanș și aco­periți-o cu miere. Lă­sați-o peste noapte la mace­rat, strecurați a doua zi prin­tr-o pân­ză și vâ­râți pre­pa­ratul, din nou, într-un recipient cu capac. La nevoie, luați câte 1-2 lin­gu­rițe.

Ceaiul de salvie   

Încă din An­ti­chitate se știa că in­fuzia fierbinte de salvie îmbunătă­țește sta­rea de spirit cu aro­ma ei iute și învioră­toa­re. Simți imediat că este o plantă care îți dă să­nătate! O infuzie se prepară din circa 3-5 frunze proas­pete sau 5-7 frunze uscate, opărite cu o cană de apă fiartă. Lăsați 2-3 minute la in­fuzat. Un adaos de mie­re îi întărește efectul antibacterian, iar lămâia îi oferă un gust mai plă­cut (și o porție su­pli­mentară de vitamina C).

Culegeți fructe de soc

Chiar dacă perioada lor de vârf a trecut, ele pot fi încă adunate, la fel ca meri­șoa­rele și măce­șele. Fruc­tele al­bas­­tru-închis pot fi re­coltate în această pe­rioadă din gră­dini sau de la marginea pădurilor. Hilde­gard von Bingen re­­co­mandă fier­be­rea lor cu miere pentru a face din ele    si­rop. Câ­te o lin­gu­riță con­su­mată zil­nic poa­te ajuta la întărirea imunită­ții.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian