Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dosarul CREIERULUI

– Remedii pentru performanță mentală –

• Când, odată cu vârsta, memoria începe să ne slă­beas­că, anumite plante medicinale și remedii homeo­pate ne pot restabili performanța mentală. De pe urma lor pot pro­fita și persoanele mai tinere, care au difi­cultăți de concentrare sau cărora le este greu să re­țină lucruri noi •

Uitare sau demență?

Foto: Shutterstock – 6

E cât se poate de normal să ne mai confrun­tăm din când în când cu probleme de memorie. Dar dacă ele se acutizează și încep să ne afec­teze viața de zi cu zi, e cazul să ne sesi­zăm. De exemplu, dacă re­petăm de mai multe ori la rând anumite în­tre­bări, chiar și când am primit deja un răs­puns la ele, ori uităm înde­let­niciri simple, de zi cu zi, pre­cum prepa­rarea cafelei cu lapte, acestea sunt sem­nale clare de averti­zare că în creierul nostru se produc dereglări. În astfel de cazuri, e in­dicat să solicitați cât mai curând posibil sfatul medicului dumneavoas­tră de fa­milie. El vă poate trimite apoi, pentru inves­tigații supli­mentare, la o cli­nică specializată în neurologie. Uneori, pro­blemele de memorie sunt rezultatul unei alte boli subiacente, al unei carențe de vitamine sau minerale sau al dozării in­corecte a unor medi­camente. Hidratarea insu­ficientă pe parcursul mai multor zile, poate duce și ea la stări de confuzie, care se pot asemăna celor specifice demenței. De aceea, nu doar vârst­nicilor le este recomandat să bea zilnic 1,5 litri de apă sau ceai din plante.

Plantele creierului

Anumite plante au compuși vegetali care pot susține perfor­manța cognitivă – iar asta, nu doar la bătrânețe și în stadiile incipiente ale de­menței; de efectele pozitive ale plantelor medicinale asupra con­centrării, atenției și memoriei pot beneficia și persoanele mai tinere. Cu o condiție: tincturile, uleiurile sau tabletele pentru întărirea me­moriei trebuie luate numai după consultarea unui medic sau far­macist. Există pericolul ca unele dintre preparatele pe bază de plante să interacționeze cu medi­camentele care se prescriu mai ales la bătrânețe.

Cei 7 magnificI

* Ginkgo (Ginkgo biloba)

Este planta cu cel mai puternic efect asupra cre­­ierului. În frunze se gă­sesc substan­țe unice, așa-nu­­mitele gink­golide. A­ces­tea sus­țin conexi­unile neuronale din cre­ier și îm­bu­nătățesc trans­miterea sem­na­lelor. Tul­­burările de me­mo­rie și lipsa de concentrare dispar și ne vine mult mai ușor să muncim inte­lec­tual și să învățăm.

* Ginsengul (Panax ginseng)

Rădăcina originară din Asia se nu­mără printre cele mai bine cer­cetate plante medicinale din lume. Ea crește vita­litatea, îmbu­nătățește capaci­tatea cognitivă și performanța și are un efect pozitiv asupra capaci­tății de reacție. Când ne confruntăm cu stresul, com­pușii din ră­dăcină, ginsenozidele, exer­cită un efect psi­hoemoțional relaxant și aju­tă astfel la contracararea pro­ble­melor de con­cen­trare care sunt cauzate de stres.

Este însă important de re­ținut că ginsengul are o ac­țiune foar­te puternică și, dacă este su­pradozat, poate provoca diverse efecte secun­dare. Prin urmare, se impune neapă­rat consul­ta­rea medicului sau farmacistului pe aceas­tă temă. În plus, ginsengul nu trebuie luat sub nicio formă în același timp cu medica­mentele, ci doar la un anumit interval după sau înaintea ad­ministrării acestora. Cei cu tensiune arterială foarte mare sau care iau anticoagulante ar tre­bui, în prin­cipiu, să evite preparatele cu ginseng.

* Rhodiola (Rhodiola rosea)

E cunoscută de mult timp ca plantă de leac în Asia și Rusia. În China și Coreea, rădăcina cu parfum de trandafir este consumată ca legumă de mai bine de 3.000 de ani și este cunoscută pentru efectul ei de combatere a oboselii, iar în Rusia, este considerată ca având drept efect spo­rirea performanței fizice și mentale. Proprietățile adaptogene ale plantei se dato­rează mai multor mecanisme la nivel cerebral. Compușii rho­diolei stimulează elibe­rarea de neuro­transmi­țători care, pe de-o parte, fa­cili­tează procesarea și stoca­rea in­for­mațiilor, și, pe de altă parte, susțin vigi­lența men­tală, atenția și perfor­manța, re­duc efectele nega­tive pro­duse de stres asupra activității cerebrale și ne ajută să ne confruntăm mai bine cu situații care ne împovărează. Preparatele pe bază de rhodiola ne ajută să fim mai concentrați și mai performanți în munca de zi cu zi. Iar de pro­prietățile rhodiolei nu beneficiază doar vârst­­nicii. Studiile dovedesc că ea are un efect pozitiv și asupra studenților și a persoa­nelor care lu­crea­ză în ture.

* Coama-leului (Hericium erinaceus)

Ciuperca medicinală cu­­­nos­cută și sub nu­mele de coa­ma-leu­lui are un efect pro­nunțat asupra sis­­te­mului nervos. Es­te dovedit științific că Hericium eri­naceus îm­bunătățește performanța mentală a persoanelor în vârstă și are efecte anxiolitice, precum și anti­depresive. Adminis­tra­rea de Hericium merită încercată chiar și în cazul așa-numi­tului Neuro-Covid. Ter­menul se referă la simpto­mele neu­rologice care pot apărea după infec­tarea cu corona­virus și care pot varia, de la oboseală și tulburări ol­factive și de somn, până la ceața cerebrală, care se caracteri­zează prin probleme majore de con­cen­trare și memorie. Extractul de coama-leului este disponibil sub for­mă de pul­bere, capsule sau ca pre­parat lichid (de exem­plu de la Terra Mundo, Hawlik sau Pilze Wohlrab).

* Ashwagandha (Withania somnifera)

Potrivit principiilor medicinei ayurvedice, planta cu efect sedativ ajută la inducerea unei stări de liniște și de claritate, induce somnul și inhibă semnalele care declanșează reacții de stres. Din acest mo­tiv, rădăcina s-a do­ve­dit deosebit de uti­lă în ca­zul persoa­nelor care suferă de stres cronic și au pro­bleme de me­mo­rie. Numeroase stu­dii arată, de asemenea, că Ashwagandha poate preveni demența – com­pușii săi activi fiind im­plicați în dezvoltarea bolii Alzheimer. Ashwa­gandha se găsește cel mai frecvent sub formă de capsule, cu o con­centrație de 250 până la 500 de miligrame de pulbere de plantă.

* Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

De mii de ani, popularul condiment e folosit și ca medicament. Faptul că rozmarinul îmbu­nătățește memoria e menționat și în cărțile me­dicale din vechime, iar stră­bunicile care se pri­cep la plante reco­mandă ceaiul de rozmarin ne­poților care se confrun­tă cu stresul examenelor, pentru a-i ajuta să-și a­min­­tească mai bine ma­teria. Aceste cunoștințe empirice s-au transfor­mat în fapte dovedite științific în anul 2016, când cercetătorii britanici au scris în reviste de specialitate precum „The Journal of Neuro­chemistry” și „Nature Reviews Neu­roscience”, că rozmarinul conține un ingredient, acidul carnozic, care îmbunătățește într-adevăr me­moria. În cadrul unui experiment, partici­panții care au stat într-o cameră parfumată cu rozmarin au gândit mai rapid și cu până la 75% mai pre­cis decât subiecții din grupul de control. Po­trivit cercetătorilor, mirosul de rozmarin influ­en­țează anumiți neurotransmițători din creier care au legătură cu memoria. În plus, el pro­tejează creierul de toxinele care sunt implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer și a demenței. Un efect pozitiv asupra memoriei are și simpla inhalare a uleiului esențial – e suficient să pu­nem patru picături de ulei de rozmarin într-un difuzor de aromă sau să frecăm între degete puțin rozmarin.

Și cei care condimentează mâncarea cu roz­marin sau beau ceai din această plantă fac ceva bun pentru memoria lor. Într-un studiu care a examinat performanța mentală a seniorilor cu vârste cuprinse între 65 și 90 de ani, partici­pan­ții care au folosit rozmarin au avut rezultate semnificativ mai bune decât grupul de control în ceea ce privește viteza derulării proceselor cognitive și vigilența mentală. În acest sens a fost suficientă și o doză mică, de 750 de mili­grame – deci cantitatea pe care o folosim de obicei în bucătărie pentru a asezona mâncarea. Dar atenție, studiul a mai arătat că atunci când a fost folosită doza maximă, de 6.000 de mili­grame, efectul s-a inversat, iar durata atenției și calitatea memoriei au scăzut. Mai puțin în­seamnă mai mult.

* Ceaiul verde

Numeroase studii arată că ceaiul verde protejează creierul împotriva bolii Alzheimer. Asta se datorează galatului de epigalocatechină (EGCG), o substanță conținută în ceaiul verde. Ca antioxidant și captator de radicali liberi, el modi­fică lanțurile de proteine ​​​​care se acumulează în cre­ier, astfel încât acestea să nu se mai poată agrega în plă­cile care, în cazul Alzhei­merului, distrug de regulă țesutul cerebral. Cu cât bem mai mult ceai verde, cu atât este mai puțin probabil să se declanșeze Alzheimerul. Băutura caldă și aromată ne poate ajuta chiar și după apariția primelor pierderi de memorie.

Remedii homeopatice

Tulburările de memorie sunt adesea un in­diciu al lipsei de armonie interioară. Homeopatia, utilizată țintit, ne poate ajuta la restabilirea echilibrului. Remediile sunt se­lectate în funcție de principalele simptome, iar doza recomandată este de cinci granule, de două ori pe zi.

Acidum phospho­ri­cum D12

Nu puteți reține nimic, sunteți obosiți și epuizați, aveți nevoie de multe pauze, su­praso­licitare fizică și psihi­că.

Anacardium D12

Vă vine greu să vă con­centrați, activitatea mentală vă provoacă dureri de cap, mân­catul vă îmbunătă­țește starea de spirit.

Barium carbonicum D12

Nu puteți reține nimic, de multe ori nu mai știți ce ați vrut să faceți, sunteți deprimați și vă închideți în voi. Remediul e potrivit în special persoanelor în vârstă care se confruntă cu îngustarea vaselor de sânge.

Cocculus D12

Orele de lucru neregulate, schimbătoare, și lipsa somnului vă slăbesc puterea de concen­trare și vă fac uituci. Sunteți epuizați și totul vi se învălmășește în cap.

Conium maculatum D12

În a doua jumătate a vieții, nu mai puteți face la fel de rapid lucrurile de zi cu zi. Nu vă mai puteți aminti nume și vă confruntați adesea cu episoade de amețeală.

Lycopodium clavatum D12

Me­moria dvs. este extrem de slabă. Aveți porniri auto­ritare și vă înfuriați re­pede.

Phosphorus D12

Sunteți foarte sensi­bili și, din cauza lipsei de concentrare, vă e greu să rețineți lucrurile așa cum trebuie. Situația se îmbunătățește după ce luați pauze de odihnă.

Plumbum metallicum D12

Sunteți deprimați, anxioși, vă frământați mult și uitați în mod repetat lucruri din viața de zi cu zi. Aveți probleme cu hipertensiunea arte­rială.

Cum putem combate în mod activ problemele de memorie

Performanța mentală este predeterminată genetic în proporție de aproximativ 60%, însă restul, de 40%, poate fi influențat pozitiv printr-un stil de viață sănătos:

* Alimentație echilibrată

Pentru a funcționa optim, creierul are ne­voie de numeroase substan­țe vitale diver­se. O alimen­tație să­nă­toasă variată, cu mul­te fructe și legume, pro­duse lactate, foarte pu­țină car­ne și ulei de măsline pre­sat la rece este ideală. Între mese, putem lua gustări sănă­toase, mâncând nuci, afine sau chiar ciocolată nea­gră, cu un conținut de cacao de cel puțin 70 la sută.

* Suficientă mișcare

Mișcarea fizică contribuie la dezvoltarea unor noi celule nervoase în hipocamp. Chiar și o plimbare pe zi e de folos. Drumețiile sunt și mai bune: ele stimulează într-o foarte mare măsură formarea de noi celule nervoase, deoarece creierul crede că ne îndreptăm către un mediu diferit, în care trebuie să învățăm și o mulțime de lucruri noi.

* Cultivarea contactelor sociale

Țesutul cerebral folosește 20 la sută din energia corpului și de aceea se degradează dacă nu mai este folosit în mod intensiv. Și pentru că o mare parte a capacității cerebrale este răs­punzătoare de înda­to­ririle sociale, relațiile so­ciale reușite mențin mintea în formă. Fi­indcă ma­teria cenușie nu se ocupă doar de logică și arit­me­tică, ci ajută și la înțe­le­gerea a ceea ce se în­tâmplă cu alți oa­meni și la ela­­bo­rarea unor struc­turi sociale complexe.

* Compensarea scăderii auzului

Dacă hipoacuzia este compensată cu aju­torul unui aparat auditiv, creierul poate folosi în alte feluri resursele pe care înainte le risipea străduindu-se să ciulească urechile. Informa­țiile acustice sunt procesate mai ușor, iar stimu­larea pe care o provoacă ne ajută să rămânem în formă din punct de vedere mental.

* Gimnastică pentru creier

De îndată ce ne punem creierul la treabă și învățăm ceva nou, se formează noi sinapse – iar performanța cognitivă se îmbunătățește (din nou). Indiferent dacă citiți, rezolvați cuvinte în­crucișate sau su­doku, exersați aritme­tica men­­ta­lă, jucați șah sau învă­țați un nou ins­trument sau o lim­bă străină – im­­por­tant este să nu faceți ace­lași lucru în fie­care zi, ci să con­ti­nuați să vă su­puneți mintea u­nor noi provocări.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian