Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Strategii contra bolilor toamnei – dr. Rareș SIMU: „Homeopatia este de ajutor atât în prevenția, cât și în tratarea infecțiilor de sezon”

– De câte ori vine toamna, punem aceeași „placă” legată de sănătate: gripe, răceli, mai nou, și infecții cu variante Covid. Are homeopatia putere împotriva lor? În calitatea dvs. de specialist, ce le recomandați pacienților – în primul rând, pentru o prevenție a bolii?

– Pentru a lupta împotriva răcelilor, gripei și chiar a Covidului, există mai multe abordări în homeopatie. Ea recomandă administrarea remediilor constituționale, cele care se potrivesc cel mai bine fiecărui individ în parte. Pentru a stabili remediul constituțional al unui pacient este nevoie de o consultație amănunțită, în care se ține cont de caracteristicile mentale, emoționale și fizice ale fiecăruia. În urma acestei analize, se stabilește un tablou în care se încadrează pacientul respectiv și care trebuie să corespundă cât mai bine cu tabloul unui remediu homeopat – remediul constituțional. Atunci când se administrează acest remediu, se echilibrează mecanismele de homeostazie ale organismului, acele mecanisme care asigură o funcționare echilibrată și armonioasă a organismului. Această acțiune se petrece și la nivelul sistemului imun, care în acest fel devine mai eficient în lupta cu diversele infecții din sezonul rece. Stimularea sistemului imun se poate face cu așa-numitele nosode, prin administrarea cărora se obține o imunitate specifică infecțiilor respiratorii (Influenzinum, Tuberculinum). Toate aceste remedii se administrează zilnic, cu potențe joase ch7 sau ch9, în cure de câte 2-3 luni. De asemenea, există nosoade, care stimulează nespecific sistemul imun – streptococcinum, stafilococcinum, medorrhinum, care se pot administra la fel, zilnic, alternativ, sau o dată pe săptămână, în funcție de potență. Tot aici aș menționa Sărurile Schüssler, care sunt remedii homeopate minerale care se utilizează în potențe decimale, d6 sau d12, și au, și ele, efecte de stimulare a sistemului imun, de echilibrare a sistemului nervos, endocrin, precum și a metabolismului celular. Prin urmare, răspunsul la întrebare este „da”, homeopatia este de ajutor atât în prevenția, cât și în tratarea infecțiilor de sezon.

– În caz că boala s-a declanșat, care sunt remediile pe care le recomandați? Sunt ele condiționate și de o dietă anume?

– Atunci când o afecțiune acută este deja declanșată, abordarea este diferită. În această situație, se analizează foarte bine particularitățile fiecărui simptom în parte. De exemplu, se pot administra remedii diferite, dacă pacientul tușește, să zicem, doar noaptea sau doar ziua, sau și ziua, și noaptea. De asemenea, dacă se ameliorează sau se agravează în funcție de poziție (culcat sau în picioare) sau în funcție de anumiți factori fizici: aer rece, consum de alimente sau lichide, efort fizic. Se analizează și ce fel de tuse este: productivă, iritativă, spastică sau    asocierea cu alte simptome: strănut, lăcrimare, vărsătură, durere faringiană, laringiană sau toracică. Exemplificăm, în continuare, cu câteva remedii și caracteristicile lor pentru tuse. Ipecachuana: bolnavul prezintă accese de tuse cu senzația că pieptul este plin de secreții, pe care nu le poate expectora, însoțite de greață și chiar vărsături; simptomele se agravează dacă bolnavul stă culcat. Nux vomica: este indicat în cazul în care crizele sunt însoțite de dureri de cap, tuse care este agravată la rece și, în special, dimineața, între orele 4 și 5; de asemenea, pot apărea tulburări digestive cu senzație de balonare, după ce bolnavul mănâncă. Sulphur: este un remediu foarte bun pentru tuse, în special dacă bolnavul se plânge și de faptul că își simte tălpile fierbinți și dorește să stea în încăperi aerisite tot timpul. Arsenicum album: util în cazul în care pacientul prezintă agravări în timpul nopții și atunci când stă culcat; sunt specifice agravările după miezul nopții, între orele 1 și 2, însoțite de neliniște, agitație, bolnavul plimbându-se, deoarece nu poate sa în pat. Calcarea carbonica: bolnavul simte frecvent nevoia să inspire adânc, are probleme respiratorii când urcă cea mai mica pantă, senzația că are praf în gât sau în plămâni. Kali carbonicum: bolnavul se trezește noaptea pe la orele 3-4, cu dificultăți de respirație, speriat, trebuie să stea aplecat înainte, cu coatele pe genunchi, cu capul sprijinit; simte nevoia să doarmă cu capul ridicat. Lachesis: pacientul se trezește în criză, tușește cu o mare cantitate de expectorație seroasă (apoasă), care îl ușurează; nu suportă nici cea mai mică presiune în jurul gâtului sau pe piept, simte că inima se oprește și nu mai bate o scurtă perioadă, apoi are brusc pulsul accelerat; simptomele se agravează în încăperi calde, neaerisite.

– Cum trebuie administrate remediile homeopatice ca să aibă efect?

– Administrarea remediilor homeopate este importantă, pentru a avea eficiență maximă. Este indicat să fie o pauză de cel puțin 20-30 minute între administrarea remediilor și mese. Remediile homeopate sunt administrate fie sub formă lichidă, fie sub formă solidă – granule de lactoză. În cazul formei lichide, este de evitat contactul cu metale, se recomandă administrarea cu lingurițe de plastic sau lemn sau cu pipeta sau seringa, însă fără ac. În cazul granulelor, trebuie evitat contactul cu tegumentul, se recomandă administrarea fie direct din capacul flaconului, fie cu lingurița de plastic sau de lemn. Atunci când se urmează un tratament cu remedii homeopate este recomandat să se evite cafeaua și băuturile cu cofeină, ceaiul negru, infuziile din plante aromate: mentă, mușețel, busuioc, tei etc., pasta de dinți mentolată sau cu uleiuri esențiale (se recomandă pasta de dinți cu aromă de fructe (banane, cireșe, căpșuni), condimentele puternice (cuișoare, scorțișoară, ghimbir, hrean, busuioc, chimen, anason etc.), oțetul, uleiurile esențiale (extern și intern), parfumurile de interior, bețișoarele parfumate, alcoolul. Fac o precizare importantă, aici: chiar dacă un pacient nu poate să respecte 100% aceste restricții, el poate, totuși, să urmeze un tratament homeopat. Nerespectarea restricțiilor nu are drept consecință apariția unor efecte adverse sau reacții nedorite ale organismului, ci poate doar să producă o scădere a eficienței tratamentului, care    își va face efectul în proporție de 90% sau 80% sau mai puțin…   

– Homeopatia face diferența între răceală și gripă, când e vorba de tratament?

– În homeopatia clasică, prescrierea remediilor nu se face pe baza unui diagnostic de boală, cum se face în medicina alopată. Mai important decât faptul că este vorba de o răceală dată de un rinovirus sau o gripă dată de un virus gripal, este modul în care boala se manifestă. Se ține cont foarte mult de particularitățile fiecărui caz în parte. Pot fi recomandate anumite remedii, dacă boala se manifestă cu febră mare sau nu, dacă există manifestări generale, cum ar fi dureri musculare, stare de oboseală, somnolență, frison, dacă sunt manifestări la nivelul sinusurilor, al nasului, amigdalelor, traheo-bronșic sau chiar pulmonare. De asemenea, este foarte important de știut care sunt factorii ce influențează toate aceste simptome, când se ameliorează, când se agravează, dacă afectează apetitul, dacă există anumite preferințe alimentare specifice etc. Cu alte cuvinte, se aplică acel principiu din medicină, care spune că există bolnavi, și nu boli. Acesta este și motivul pentru care tratamentul homeopatic se poate prescrie și fără a se recomanda analizele clasice. Cu toate acestea, în anumite situații, în funcție și de severitatea fiecărui caz în parte, medicul homeopat poate și chiar trebuie să prescrie anumite analize sau teste, în scop de diagnostic, inclusiv testul pentru detectarea virusului gripal. În acest mod se poate eficientiza tratamentul și se poate urmări mai bine evoluția bolii.     

– În ultima vreme, virozele pulmonare țin fruntea afișului bolilor autumnale. Ce le prescrieți pacienților dvs.?

– Aș putea spune că există mai multe remedii la care pacienții cu viroze respiratorii răspund foarte bine. Principalele remedii utilizate sunt: Aconitum – acesta poate fi folosit de cei care se îmbolnăvesc după ce au stat în curent sau frig. Este eficient în primele momente de boală, când apare inflamația mucoaselor. Euphatorium este indicat în formele de boală care sunt însoțite de stare generală alterată, febră mare, dureri musculare, stare de rău. Gelsemium este indicat la pacienții care se simt foarte obosiți, au tendința să stea în pat, fac doar subfebrilități sau febră mică. Mercurius solubilis este indicat în formele care evoluează cu rinofaringită la pacienții care au secreții verzui și care sunt sensibili și la cald, și la rece. Hepar sulphur este indicat în cazurile de rinofaringită sau otită care evoluează cu secreții abundente de culoare galbenă, la pacienții care sunt foarte sensibili la frig. Arsenicum album este indicat în formele care evoluează și cu manifestări digestive, cu greață, vărsături sau chiar cu diaree și care se asociază cu febră mare, chiar cu frisoane. Belladona este un remediu indicat în formele care evoluează cu febră mare, la care se asociază dureri de cap, senzație de uscăciune a mucoaselor, intoleranță la căldură. De cele mai multe ori, prescriu aceste remedii în următoarea combinație: câte 10 granule din fiecare se pun în 300-400 ml de apă plată, din care se administrează câte 2 ml, din oră în oră, pe tot parcursul zilei, până la ameliorare.   

– Ce avantaje prezintă remediile homeopatice față de cele clasice?

– Remediile homeopate respectă acel principiu, Primum non nocere (În primul rând, nu face rău) – principiu de baza în medicină, regăsit de altfel și în Jurământul lui Hippocrate. Mai mult, tratamentul homeopat nu are contraindicații, practic oricine poate să urmeze un tratament de acest gen. Dar dincolo de asta, remediile pot și trebuie să fie și eficiente. Atunci când un remediu este corect prescris, rezultatele pot să apară chiar mai rapid decât în cazul medicației alopate, mai ales în cazul afecțiunilor acute. Nu în ultimul rând, costurile remediilor homeopate sunt reduse.   

– Dvs. cum vă antrenați sănătatea pentru bolile sezonului rece?

– Alimentația și stilul de viață sănătos, mișcarea în aer liber au ca rezultat o stare bună de sănătate. Consumul zilnic de sucuri proaspete din sfeclă roșie, morcov, pătrunjel, măr, țelină, portocală, grapefruit este de mare ajutor. Tot în această perioadă este indicată o cură cu struguri, în special struguri negri. Aceștia conțin o serie de antioxidanți de mare valoare, care intervin chiar și în încetinirea proceselor de îmbătrânire celulară. Fructele de pădure sunt, de asemenea, folositoare pentru întreținerea sistemului imunitar. Dintre acestea, merită menționate în mod special coacăzele negre și afinele, din care se extrag chiar anumite principii active cu efecte imunomodulatoare puternice. Alimentația bogată în grăsimi saturate, alimentele conservate, mezelurile, alimentele tip fast food asigură un aport sărac de antioxidanți, ceea ce favorizează creșterea radicalilor liberi din organism, o intoxicare treptată, care sensibilizează organismul și îi blochează, încetul cu încetul, funcțiile vitale. De aceea, este indicat să evităm toate aceste produse pentru a avea un sistem imun sănătos.

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul „Terramed Bună Ziua”, Cluj-Napoca, tel. 0757/22.96.74, tel. 0733/67.50.73 și Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti, tel. 0766/29.84.58

Ruxandra Constantinescu

Fără ezitare, Ruxandra Constantinescu face parte dintre cei cărora scriitoarea Sânziana Pop le-a schimbat cursul vieții, tranșant. Mărturisește că-și dorise dintotdeauna să facă parte dintr-o echipă cu care Sânziana lucra (reportajele realizate la televiziunea națională au rămas de referință, până astăzi!). Deși absolventă a Universității Politehnice din București, pasiunea scrisului a fost ca pilitura de fier în apropierea magnetului uriaș numit Sânziana Pop. S-a nimerit ca prima lor întâlnire (1990) să fie o pecete definitivă, neatinsă până-n prezent, și să-i devină parte din echipa redacțională a revistei „Formula AS”. Înainte de asta, Ruxandra Constantinescu a scris la „Universul Bucureștilor”, la „Viitorul românesc”, „Seara”. Din 1991, face parte din redacția „Formulei AS” (scrie, difuzează revista, lucrează în publicitate), iar din 1994 până în prezent este secretar general de redacție. Visul de-odinioară este un prezent continuu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian