• Se activează, în mod ciudat, primăvara și toamna, la intrarea și ieșirea din scenă a fructelor și legumelor… Dar teama de arsuri și de crampe n-ar trebui să ne taie pofta de roadele anotimpului, cărora le vom duce dorul la iarnă. O alternativă destul de tristă, în comparație cu sfaturile optimiste pe care vi le oferim •
Mai bine să previi decât să vindeci
* Vitamina C – poate să stopeze proliferarea în stomac a bacteriei Helicobacter Pylori. Luați 500 mg de două ori pe zi. Pe cale naturală, citricele și roșiile sunt surse bogate de vitamina C, dar ele trebuie evitate în caz de ulcer deja declanșat.
* Vitamina A – are un efect preventiv asupra ulcerului duodenal. Ea se găsește cu precădere în broccoli, morcovi, dovleac, spanac și, mai ales, în caise. Alături de vegetale, trebuie consumată și puțină grăsime (uleiuri de plante) care grăbește asimilarea. Necesarul cotidian de vitamina A, sub formă de tablete, este de 4000-5000 I.E. pentru maturi. Depășirea acestui prag prezintă pericole pentru sănătate. În schimb, vitamina A naturală, conținută în morcovi, de pildă (în salata de morcovi cruzi cu ulei de măsline), poate fi consumată fără limite și fără pericol. Se poate lua și betacaroten (7 mg pe zi), care în organism e transformat în vitamina A.
* Iaurt și lapte fermentat – chefir, lapte acru, zer de lapte, smântână acră, jintiță etc. conțin o bacterie „bună” – probiotică (Lactobacillus acidophilus), care reduce înmulțirea de H. Pylori.
* Limitați consumul de băuturi alcoolice. Alcoolul poate irita mucoasa gastrică. Nu depășiți două pahare pe zi, în cazul bărbaților, și un pahar pe zi, la femei.
* Folosiți moderat aspirina, ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare non-steroidiene. Administrarea lor în exces poate vătăma tubul digestiv și formează ulcere.
* Evitați cafeaua și tutunul în exces. Favorizează secreția de acid gastric. Tutunul atenuează, printre altele, și efectul antibioticelor.
* Evitați alimentele bănuite că declanșează dureri de stomac. Ele variază de la o persoană la alta, dar în general fac parte din zona legumelor și fructelor acide, ori a alimentelor iritante, precum ciocolata, murăturile etc.
* Mesele ușoare luate la intervale regulate vă feresc de creșterea bruscă a secrețiilor acide.
Remedii de prim-ajutor
Plante
* Ghimbirul – contribuie la potolirea durerii și a inflamației. Se ia o linguriță de pulbere diluată în puțină apă, o dată pe zi. Nu depășiți doza, pentru că în cantitate prea mare, ghimbirul are efect invers și provoacă iritații.
* Rădăcină de lemn dulce – puneți la fiert 50 g plantă într-un litru de apă, vreme de 10 minute. Lăsați la macerat 5-6 ore. Beți câte un pahar, de 3 ori pe zi, vreme de trei săptămâni. Reluați cura peste zece zile. Atenție! Lemnul-dulce e contraindicat în caz de hipertensiune. Se poate administra și sub formă de tinctură („Dacia Plant”), conform prospectului.
* Semințe de in – se mestecă bine și se înghit. Se administrează 2 lingurițe pe zi, dimineața și seara. Formează un mucus care protejează pereții stomacului.
* Gălbenele – infuzie dintr-o linguriță de flori, opărite cu o cană de apă. Se beau 3 căni pe zi.
* Suc de aloe vera – remediu tradițional anti-ulcer. Potolește secrețiile acide și inflamațiile gastro-intestinale. Se bea o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi.
* Mentă iute – este un antiinflamator care ușurează durerea și facilitează cicatrizarea. Se opărește o linguriță de plantă cu o cană de apă. Se infuzează 5 minute, apoi se bea. (Atenție! Nu consumați mentă iute dacă suferiți de hernie hiatală, căci agravează simptomele.)
* Mușețelul – potolește durerile de stomac. Se opăresc 2 lingurițe de plantă cu o cană de apă clocotită. Se infuzează 5 minute. Efectul sporește dacă în infuzie se adaugă și un căpăcel de tinctură de mușețel. Se beau 3 căni pe zi cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Se stă 5 minute pe partea stângă, 5 minute pe spate, 5 minute pe partea dreaptă și 5 minute pe burtă. În felul acesta substanțele active se răspândesc uniform în organism. Apoi se stă 30 de minute liniștit în pat.
Remedii cu alimente
* Suc de cartofi cruzi sau de varză albă. Se prepară în centrifugă. N-au gust prea bun, dar eficiența e maximă. Trei pahare pe zi reprezintă doza ideală.
* Ananasul e și el bogat în glutamină, doar că e ceva mai scump decât… varza.
* Ceapa (pentru cine o suportă) – e un remediu excelent, datorită sulfului pe care-l conține și care neutralizează H. Pylori.
* Mierea – conform unor studii recente, mierea împiedică dezvoltarea H. Pylori. Mâncați-o cu unt, la micul dejun. Înlocuiți cu ea zahărul.
* Argilă comestibilă (argila Algo) – se iau trei porții pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Se diluează o linguriță de argilă într-un pahar cu apă, de seara până dimineața, apoi procedeul se repetă, imediat ce se ia doza precedentă.
* Migdale crude – 5-10 migdale ronțăite pe zi sunt suficiente pentru a potoli arsurile și acrelile la stomac. Uleiul pe care-l conțin se depune sub formă de peliculă protectoare pe pereții stomacului, iar proteinele conținute în sâmburi, combinate cu acidul clorhidric din stomac, reduc pepsina și activează digestia, salivația și producerea enzimelor digestive.
* Muștarul – se mănâncă pe pâine sau se ia o lingură de boabe de muștar cu apă. Fac bine atât la arsuri, cât și la crampe. Cu cât soiul e mai iute, cu atât e mai rapid efectul.
Alte soluții
* Căldură pe stomac sau abdomen – aplicați pe locul dureros un săculeț de in umplut cu coada-calului sau flori de fân înmuiate și înfierbântate în aburi. Potolește durerile și crampele intestinale. La fel de eficientă este și buiota (sticla) cu apă caldă.
* Masaj – cu condiția să nu îl practicați imediat după masă, potolește durerile și balonările. Plimbați-vă ușor vârful degetelor pe abdomen și stomac, în forma unui oval, care pornește din partea dreaptă de jos a pântecului, urcă spre stomac, pe sub sâni, și coboară în partea stângă, pe abdomen. Efectul sporește dacă faceți masajul cu ulei de mușețel încălzit.
* Cereale complete – conțin multe fibre care absorb gazele din stomac și intestine. Dar nu exagerați cantitativ, fiindcă pot provoca o reacție inversă, de stomac „greu”. 30 grame pe zi ajung, circa 3 felii de pâine de graham sau secară.