• Ocupă locul unu în topul recomandărilor medicale legate de cereale. Grâul a decăzut, otrăvit în exces cu îngrășăminte, secara, „pâinea nordului”, nu are tradiție în România, iar porumbul a ieșit și el din modă, împreună cu mămăliga. „Calule, mănânci ovăz?” e acum un proverb pentru oameni. Dar să vedem de ce! •
Ovăzul este hrănitor, sățios și are mai multe proprietăți terapeutice decât aproape orice alte cereale. Puterile sale au fost lăudate de celți, de romani, de vindecătoarea Hildegard von Bingen, de medicina tibetană și de cea ayurvedică. A venit momentul să-l punem pe masă.
Portret
Ovăzul, care crește până la un metru înălțime, este ușor de recunoscut. Tulpinile sale nu au spice compacte, cu boabe dese, ci mai degrabă panicule cu mai multe vârfuri, care poartă două până la patru inflorescențe. Între Iunie și August, ovăzul înflorește, se polenizează singur și face grăunțe înguste și subțiri. Trăsătura sa caracteristică este învelișul, format din două frunze solide, ascuțite, care înconjoară protector bobul și face ovăzul rezistent la boli. Rădăcinile tulpinilor subțiri se ramifică adânc în pământ și îi permit plantei să prospere chiar și în soluri sterpe și sărace, chiar dacă are nevoie de multă apă pentru a crește.
Istorie și mitologie
Deși descoperirile atestă că ovăzul a fost cultivat încă din epoca bronzului, el nu a fost niciodată la fel de popular ca grâul. Romanii îl duceau cu ei în expedițiile militare pentru a-și hrăni cu el caii, iar triburile germanice mâncau terci de ovăz pentru a prinde puteri în îndelungatele lor peregrinări. Până în Evul Mediu, ovăzul era considerat cereala celor sărmani. Terciul sățios de ovăz este amintit în multe basme și legende și el a fost între timp inclus în meniul omului modern, care vrea să se sature, dar fără să se îngrașe.
Ovăzul și sănătatea
* Aliment valoros: ovăzul nu se rafinează, precum grâul și orezul, și-și păstrează conținutul intact, în toate preparatele făcute din el: fulgi de ovăz, făină de ovăz, lapte de ovăz. Conține multă albumină, fiind un înlocuitor perfect pentru carne. Preparat sub formă de terci (porridge) este micul dejun ideal al englezilor.
* Întrebuințări medicale: Energizant muscular și psihic, produce bună dispoziție, îmbunătățește concentrarea și rezistența la învățat a copiilor, are însușiri antibiotice, care împiedică formarea tumorilor, calmant al durerilor gastrointestinale, elimină otrăvurile din corp, scade colesterolul (jumătate din americani mănâncă în fiecare zi fulgi de ovăz și biscuiți de făină de ovăz), protejează împotriva diabetului de tip 2, scade tensiunea, este antiinflamator și susține potența. Cercetări de ultimă oră au dovedit că are efect și în Sida și infectările cu Covid.
REȚETE ALIMENTARE
Supă gelatinoasă de ovăz
Ingrediente: 100 g fulgi grosieri de ovăz sau făină de ovăz, 1⁄2 linguriță Delikat de legume, o bucățică de unt, sare după gust.
Preparare: aduceți la punctul de fierbere 1 litru de apă rece, în care ați adăugat Delikatul, ovăzul și sarea. Fierbeți la foc mic, timp de 30 de minute, amestecând continuu. Adăugați la sfârșit, untul.
Müsli de ovăz
Ingrediente: 4 linguri de fulgi grosieri de ovăz, 150 ml lapte, lapte de ovăz sau apă, 1 măr, 1 linguriță de zeamă de lămâie, 1 linguriță de miere.
Preparare: lăsați peste noapte fulgii de ovăz să se înmoaie în lichid, la frigider. A doua zi dimineața, adeți mărul, adăugați zeama de lămâie și amestecați cu fulgii de ovăz.
TRATAMENTE INTERNE
Suc de ovăz verde – anti-cancer, energizant, tonic general
Se obține prin mixarea frunzelor verzi, la care se adaugă puțină apă. Se consumă trei pahare de suc pe zi, combinat cu suc de mere sau apă.
Decoct de ovăz, după rețeta pastorului Weidinger – detoxifiere
Ingrediente: 3 linguri de grăunțe de ovăz, zdrobite, 750 de ml de apă rece.
Preparare: puneți boabele într-o oală cu apă și lăsați-le peste noapte la înmuiat. Dați puțin în clocot dimineața și lăsați 10 minute la infuzat. Strecurați și beți de-a lungul zilei întreaga cantitate de ceai, pentru a stimula procesul de detoxifiere.
Ceai de ovăz verde – diureză, insomnie
Ingrediente: 1 lingură tulpini de ovăz, 250 ml apă.
Preparare și mod de utilizare: turnați apa clocotită peste tulpinile de ovăz și lăsați 12 minute la infuzat. Beți până la 3-4 căni pe zi pentru diureză. Dacă suferiți de insomnie, beți înainte de culcare o ceașcă de ceai călduț.
Pentru tratarea astmului, asteniei, insomniei
Tinctură, obținută din semințe nedezvoltate, măcinate sau pisate peste care se toarnă alcool 70º. Se lasă la macerat 8-10 zile. Se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare și astupate cu dop. În astenii se iau de 3 ori pe zi, înainte de mese, câte 20 de picături, în insomnii, 40 picături înainte de culcare.
Pentru combaterea tusei
Decoct, din 1 lingură boabe la o cană de apă. Se fierbe 20-25 de minute. Se strecoară. Se îndulcește cu miere. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.
Pentru tratarea diabetului, în insuficiență tiroidiană, astenie, sterilitate, impotență sexuală, litiază renală și vezicală, tuse, surmenaj, gută
a) Decoct din 10 linguri boabe la 1 l de apă. Se fierbe 30 de minute. Se strecoară și se bea conținutul a 3-4 căni pe zi.
b) Macerat din 10 linguri boabe ovăz pisate peste care se toarnă 1 l de apă. Se lasă acoperit 12 ore. Se strecoară. Se bea conținutul a 3-4 căni pe zi.
TRATAMENTE EXTERNE
Baie cu fulgi de ovăz – piele aspră, iritații, psoriazis
Băgați o mână de fulgi de ovăz într-o lavetă subțire și luați-o cu dvs. în cadă. Frământați-o în apa de baie până când iese din ea o zeamă cremoasă, de un alb lăptos. Spălați, masând ușor cu laveta zonele sensibile, aspre sau care vă mănâncă.
Pentru tratarea spondilozei anchilozante, artrozei șoldului
Decoct din 1 mână de paie tocate la 10 l apă caldă. Se fierbe 30 de minute. Se strecoară. Decoctul se toarnă în apa din cadă (temperatura apei, 36-37ºC). Durata de îmbăiere este de 20-30 de minute. Se face o cură de 21 de băi. Se repetă după 4 luni.
Sciatică
Comprese cu fulgi de ovăz fierți în oțet. Se aplică calde.
Gută, inflamații vezicale, dureri de rinichi
Băi cu fiertură de paie de ovăz. Doi pumni de plantă se fierb 20 de minute în doi litri de apă și se lasă 8 ore la infuzat. Se strecoară și se toarnă în apa din baie, iar baia durează 30 de minute. După care, corpul se înfășoară într-un prosop și pacientul se bagă în pat, la căldură.
Ten încărcat
Două linguri de făină de ovăz se amestecă cu o lingură de oțet de mere. Pasta obținută se întinde pe obraz și se lasă 10 minute. Se spală cu apă caldă.