Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cu rușinea la doctor – DEFECAȚIA

– Cititul în „scaun” –

* Maroul este bun. Roșul și negrul sunt culori mai degrabă sus­pecte. Iată ce dezvăluie despre sănătatea noastră culoarea și forma mate­riilor fecale și la ce ar trebui să fim atenți. Rușinea nu este un sfetnic bun *

Foto: Shutterstock – 2

­Digestia este esențială pentru sănătatea or­ganismului. Ea are o influență majoră asu­pra absorbției nutrienților, a producerii de energie și a detoxifierii. De ea depind scutul imunitar, reglajul hormonal și, într-o anumită măsură, prin intermediul așa-numitei axe intestin-creier, chiar și sănătatea noastră mentală.

Pentru a controla cât de bine funcționează sistemul, merită să aruncați cu regularitate o privire în vasul de toaletă. Aici aterizează în timpul defe­cației ceea ce organismul nu a putut să valorifice din alimentele consumate cu câteva ore înainte, microorganisme, precum și substanțele care rezultă în urma proceselor metabolice. Textura, forma și culoarea materiilor fecale pot fi indicatori im­portanți ai stării de sănătate a tractului digestiv, dar și a întregului organism. Adeseori, schimbările de culoare sunt înainte de toate un rezultat al alimentelor pe care le-am consumat. De exemplu, afinele pot colora materiile fecale foarte închis, sfecla roșie produce    de multe ori scaune roșii, iar avo­cado sau spanacul, scaune verzi. Și medica­mentele modifică culoarea și consistența scaunului. Suplimentele de fier îl fac ferm și negru, în timp ce anumite antibiotice îl fac moale și verde. Materiile rezultate din digestie ne oferă chiar și unele indicii aparent banale, arătându-ne, de pildă, dacă ne-am hidratat suficient pe parcursul zilei.

Însă și bolile infecțioase sau modificările pa­tolo­gice ale anumitor organe pot juca aici un rol. Se aplică următoarea regulă: dacă scaunul are o formă sau o culoare neobișnuită timp de mai multe zile, trebuie consultat un medic.

Ce indică culoarea fecalelor

Maroniu mediu – asta ar trebui să fie cu­loarea materiilor fecale. Dacă ficatul, vezica biliară și pancreasul conlucrează perfect în timpul digestiei, apare această culoare tipică. Ea este în principal rezultatul produșilor descompunerii hemoglobinei, pigmentul roșu din sânge.

Scaunele galbene cu luciu grăsos și un miros foarte puternic pot fi cauzate de un aport crescut de produse lactate sau de alimente bogate în amidon.

Aveți intoleranță la gluten? Culoarea galben poate indica un tranzit intestinal mai rapid, iar in­fecțiile duc la fecale lichide. Ori poate fi vorba despre probleme ale bilei sau pancreasului.

Excrețiile verzi sunt de obicei re­zul­tatul ali­mentelor care conțin clorofilă, pre­cum spanacul sau broccoli. Cu toate acestea, scaunele verzi pot fi și un semn că bolul alimentar tran­zitează prea rapid in­testinul gros. Aceasta în­seamnă că pig­menții biliari nu sunt complet des­compuși și rămân verzi. În asemenea cazuri, apare de obicei și diareea.

Scaunele decolorate, de culoarea ar­gi­lei, sunt cauzate de insuficiența sucurilor di­ges­tive produse de ficat sau de vezica biliară. Prin­tre cauze se poate număra blocarea căilor bi­liare de către calculi. Un alt motiv îl poate cons­titui o afec­țiune hepatică. Un scaun decolorat, de cu­loarea argi­lei, reprezintă în orice caz o problemă asupra căreia ar trebui să se pronunțe un medic.   

Scaune roșii – Unele alimente, consu­mate în cantități mari, pot înroși materiile fecale. Între acestea se numără mai ales sfecla roșie, dar și vinul roșu, fructele de pădure și merișoarele. În rest, culoarea roșie a scaunului este un semnal de alarmă care ne avertizează că în materiile fecale există sânge. Adeseori, sunt de vină hemoroizii. Dar printre cauze se pot număra și bolile infla­ma­torii intestinale, mici leziuni la nivelul intestinului, polipii, diverticulii (excres­cențele de la nivelul mu­coasei intestinului gros) sau cancerul de colon. Mer­geți la doctor!

Scaune negre – Și în acest caz, pot fi res­­pon­sabile anumite medicamente și alimen­te: lemnul dulce, cireșele, afinele, fierul sau pre­pa­ratele pe bază de cărbune activ. Însă scaunele negre pot in­dica, de asemenea, sângerări la nivelul trac­tului di­gestiv superior. Oare aveți un ulcer gastro­duo­denal? Se­crețiile intestinale negre pot fi cauzate și de ciroza he­patică. În plus, pot fi un simptom al can­cerului eso­fagian, stomacal sau intestinal. Ma­teriile fecale negre care nu sunt cauzate de alimente necesită o in­ves­tigație medicală urgentă.                                                                                                                                                                                                           

Semne de recunoaștere

Produsul rezidual al di­ges­tiei noastre se poate schim­ba de la o zi la alta, nu doar la cu­loare, ci și ca formă – în funcție de ceea ce am mâncat și de cantitatea de lichide pe care am consumat-o. Consistența este perfectă atunci când scau­nul este neted și seamănă cu un câr­nat. Când tragem apa, nu trebuie să se lipească de vasul de toaletă. Dacă se lipește, e po­sibil să ne confruntăm cu o tulburare digestivă.

Apos sau spumos

Când există o infecție în corp, scaunul este adesea apos. Di­areea lu­cioasă sau spu­moasă poa­te indica pro­ble­me cu pan­cre­asul și de aceea ar fi bine să ne cla­rificăm cu aju­torul unui me­dic.

Cocoloașe moi, lipicioase

Acestea pot indica o pro­blemă le­gată de di­ges­tia gră­­si­milor sau into­leranța la glu­ten.

Cocoloașe separate, moi, cu margini netede

În acest caz e foarte pro­ba­bil ca din ali­men­ta­ție să lip­sească fibrele. Mân­cați alimente cu mai mare valoare nutritivă!

Biluțe separate, solide

Un semn de constipație se­veră. În a­cest caz, pot fi de ajutor fibrele. În plus, e po­sibil să nu fi băut suficientă apă.

Ca un cârnat plin de cocoloașe   

Și această formă este un semn de cons­tipație. Sca­u­nul arată ade­sea în acest fel, atunci când nu consumăm suficiente lichide.

Un cârnat voluminos

E produs atunci când am con­sumat foar­te multe fibre. Dar da­că sca­unul are un lu­ciu grăsos și miroase foarte urât, poate fi vorba și de o pro­ble­mă privind digestia grăsimi­lor.

Un cârnat cu suprafață netedă

Cam așa ar trebui să arate scaunul sănă­tos. De un ma­ro me­­­diu, cu o con­sistență uni­for­mă și „nor­mal” ca miros.

Despre „gaze”

* Fiecare om „evacuează” gaze de câteva ori pe zi, mai mult sau mai pu­țin zgomotos. Este ceva cât se poate de natural. Uneori, însă, fla­tulența devine o adevărată nă­pastă. Ce e de făcut ne spun experții în materie… *

• Există o limită de toleranță în ceea ce privește flatulența?

În mod normal, cantitatea de gaze eliminate zil­nic prin orificiul anal es­te de 1500 ml, adică pâ­nă la 24 de vânturi. Alimentația ve­gană sau vegetariană sporește numă­rul aces­tora, fiindcă organismul nos­tru funcțio­nează ca un rezer­vor, în care sunt fer­­men­tate substanțe organice, mi­cro­­or­ga­nisme și ce­lule, și sunt trans­for­mate, apoi, în gaze. Gazele ast­fel pro­duse își caută, în mod fi­resc, calea de ieșire din organism.

• Ce altceva mai stimulează producerea gazelor?

Berea blondă. Cei ce o beau în mod re­­gulat o știu prea bi­ne. Dar și statul în ca­­să. Miș­carea zil­nică are o con­tri­buție im­portantă la go­lirea rapidă a in­tes­tinu­lui. De­oa­rece conținutul ne­elimi­nat rămas în in­tes­tin în­cepe să fer­men­teze, să se umfle și să doa­ră. Pentru stimu­larea intes­tinului sunt sufi­cien­te plim­­bările zilnice de 30 de minute.

• Dar de ce miros unele vânturi?

Mirosul apare atunci când se pro­duce hidrogen sulfurat care „pute” efectiv. Asta depinde de cantitatea de sulf din ali­mente și de „în­zes­trarea” bacte­riană in­di­vi­duală a florei intes­tinale.

• Care sunt cele mai frecvente cauze ale flatulenței excesive?

În cazul unei hiperflatulențe, in­compatibili­tățile alimentare joacă un rol important. Aces­tea se dez­voltă când digerarea anumitor substanțe este dere­glată, lu­cru care se întâmplă cel mai des cu fructoza sau lac­toza. Dar și pâinea poate balona, mai ales cea albă, bogată în zaharuri de tipul fruc­toză și lactoză. În ge­neral, toate alimentele care conțin o can­titate mare de ase­menea zaha­ruri pot produce balonări.

• Pot fi flatulențele excesive un indiciu al unei afecțiuni?

Categoric. Ele apar, de pildă, în cazul colonului iri­tabil sau al unei di­verticuloze care poate produce in­fla­mații. Dacă flatulența e însoțită de dureri ab­do­minale prelungite sau de diaree, trebuie consultat me­dicul.

• Remediile naturale pot fi de folos?

Mirodeniile au un ridicat po­ten­țial stomahic (sti­­mulează digestia), mai ales chi­menul, cori­andrul sau pelinul. Ule­iul eteric de chimen sau de men­tă, sub formă de capsule sau de ceai, des­tind intestinul și cal­mează balonările și sen­zația de sa­turație.

1 Comment
  1. Ati adus in discutie un subiect rar abordat, dar foarte important pentru sanatatea noastra. Este surprinzator cat de multe persoane ignora semnalele pe care organismul le trimite din cauza rusinii sau lipsei de informare. Cred ca ar fi util sa se discute mai des despre metodele prin care oamenii pot depasi aceste bariere si sa fie incurajati sa consulte un medic la timp…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.