– Cititul în „scaun” –
* Maroul este bun. Roșul și negrul sunt culori mai degrabă suspecte. Iată ce dezvăluie despre sănătatea noastră culoarea și forma materiilor fecale și la ce ar trebui să fim atenți. Rușinea nu este un sfetnic bun *

Digestia este esențială pentru sănătatea organismului. Ea are o influență majoră asupra absorbției nutrienților, a producerii de energie și a detoxifierii. De ea depind scutul imunitar, reglajul hormonal și, într-o anumită măsură, prin intermediul așa-numitei axe intestin-creier, chiar și sănătatea noastră mentală.
Pentru a controla cât de bine funcționează sistemul, merită să aruncați cu regularitate o privire în vasul de toaletă. Aici aterizează în timpul defecației ceea ce organismul nu a putut să valorifice din alimentele consumate cu câteva ore înainte, microorganisme, precum și substanțele care rezultă în urma proceselor metabolice. Textura, forma și culoarea materiilor fecale pot fi indicatori importanți ai stării de sănătate a tractului digestiv, dar și a întregului organism. Adeseori, schimbările de culoare sunt înainte de toate un rezultat al alimentelor pe care le-am consumat. De exemplu, afinele pot colora materiile fecale foarte închis, sfecla roșie produce de multe ori scaune roșii, iar avocado sau spanacul, scaune verzi. Și medicamentele modifică culoarea și consistența scaunului. Suplimentele de fier îl fac ferm și negru, în timp ce anumite antibiotice îl fac moale și verde. Materiile rezultate din digestie ne oferă chiar și unele indicii aparent banale, arătându-ne, de pildă, dacă ne-am hidratat suficient pe parcursul zilei.
Însă și bolile infecțioase sau modificările patologice ale anumitor organe pot juca aici un rol. Se aplică următoarea regulă: dacă scaunul are o formă sau o culoare neobișnuită timp de mai multe zile, trebuie consultat un medic.
Ce indică culoarea fecalelor
Maroniu mediu – asta ar trebui să fie culoarea materiilor fecale. Dacă ficatul, vezica biliară și pancreasul conlucrează perfect în timpul digestiei, apare această culoare tipică. Ea este în principal rezultatul produșilor descompunerii hemoglobinei, pigmentul roșu din sânge.
Scaunele galbene cu luciu grăsos și un miros foarte puternic pot fi cauzate de un aport crescut de produse lactate sau de alimente bogate în amidon.
Aveți intoleranță la gluten? Culoarea galben poate indica un tranzit intestinal mai rapid, iar infecțiile duc la fecale lichide. Ori poate fi vorba despre probleme ale bilei sau pancreasului.
Excrețiile verzi sunt de obicei rezultatul alimentelor care conțin clorofilă, precum spanacul sau broccoli. Cu toate acestea, scaunele verzi pot fi și un semn că bolul alimentar tranzitează prea rapid intestinul gros. Aceasta înseamnă că pigmenții biliari nu sunt complet descompuși și rămân verzi. În asemenea cazuri, apare de obicei și diareea.
Scaunele decolorate, de culoarea argilei, sunt cauzate de insuficiența sucurilor digestive produse de ficat sau de vezica biliară. Printre cauze se poate număra blocarea căilor biliare de către calculi. Un alt motiv îl poate constitui o afecțiune hepatică. Un scaun decolorat, de culoarea argilei, reprezintă în orice caz o problemă asupra căreia ar trebui să se pronunțe un medic.
Scaune roșii – Unele alimente, consumate în cantități mari, pot înroși materiile fecale. Între acestea se numără mai ales sfecla roșie, dar și vinul roșu, fructele de pădure și merișoarele. În rest, culoarea roșie a scaunului este un semnal de alarmă care ne avertizează că în materiile fecale există sânge. Adeseori, sunt de vină hemoroizii. Dar printre cauze se pot număra și bolile inflamatorii intestinale, mici leziuni la nivelul intestinului, polipii, diverticulii (excrescențele de la nivelul mucoasei intestinului gros) sau cancerul de colon. Mergeți la doctor!
Scaune negre – Și în acest caz, pot fi responsabile anumite medicamente și alimente: lemnul dulce, cireșele, afinele, fierul sau preparatele pe bază de cărbune activ. Însă scaunele negre pot indica, de asemenea, sângerări la nivelul tractului digestiv superior. Oare aveți un ulcer gastroduodenal? Secrețiile intestinale negre pot fi cauzate și de ciroza hepatică. În plus, pot fi un simptom al cancerului esofagian, stomacal sau intestinal. Materiile fecale negre care nu sunt cauzate de alimente necesită o investigație medicală urgentă.
Semne de recunoaștere
Produsul rezidual al digestiei noastre se poate schimba de la o zi la alta, nu doar la culoare, ci și ca formă – în funcție de ceea ce am mâncat și de cantitatea de lichide pe care am consumat-o. Consistența este perfectă atunci când scaunul este neted și seamănă cu un cârnat. Când tragem apa, nu trebuie să se lipească de vasul de toaletă. Dacă se lipește, e posibil să ne confruntăm cu o tulburare digestivă.
Apos sau spumos
Când există o infecție în corp, scaunul este adesea apos. Diareea lucioasă sau spumoasă poate indica probleme cu pancreasul și de aceea ar fi bine să ne clarificăm cu ajutorul unui medic.
Cocoloașe moi, lipicioase
Acestea pot indica o problemă legată de digestia grăsimilor sau intoleranța la gluten.
Cocoloașe separate, moi, cu margini netede
În acest caz e foarte probabil ca din alimentație să lipsească fibrele. Mâncați alimente cu mai mare valoare nutritivă!
Biluțe separate, solide
Un semn de constipație severă. În acest caz, pot fi de ajutor fibrele. În plus, e posibil să nu fi băut suficientă apă.
Ca un cârnat plin de cocoloașe
Și această formă este un semn de constipație. Scaunul arată adesea în acest fel, atunci când nu consumăm suficiente lichide.
Un cârnat voluminos
E produs atunci când am consumat foarte multe fibre. Dar dacă scaunul are un luciu grăsos și miroase foarte urât, poate fi vorba și de o problemă privind digestia grăsimilor.
Un cârnat cu suprafață netedă
Cam așa ar trebui să arate scaunul sănătos. De un maro mediu, cu o consistență uniformă și „normal” ca miros.
Despre „gaze”
* Fiecare om „evacuează” gaze de câteva ori pe zi, mai mult sau mai puțin zgomotos. Este ceva cât se poate de natural. Uneori, însă, flatulența devine o adevărată năpastă. Ce e de făcut ne spun experții în materie… *

• Există o limită de toleranță în ceea ce privește flatulența?
În mod normal, cantitatea de gaze eliminate zilnic prin orificiul anal este de 1500 ml, adică până la 24 de vânturi. Alimentația vegană sau vegetariană sporește numărul acestora, fiindcă organismul nostru funcționează ca un rezervor, în care sunt fermentate substanțe organice, microorganisme și celule, și sunt transformate, apoi, în gaze. Gazele astfel produse își caută, în mod firesc, calea de ieșire din organism.
• Ce altceva mai stimulează producerea gazelor?
Berea blondă. Cei ce o beau în mod regulat o știu prea bine. Dar și statul în casă. Mișcarea zilnică are o contribuție importantă la golirea rapidă a intestinului. Deoarece conținutul neeliminat rămas în intestin începe să fermenteze, să se umfle și să doară. Pentru stimularea intestinului sunt suficiente plimbările zilnice de 30 de minute.
• Dar de ce miros unele vânturi?
Mirosul apare atunci când se produce hidrogen sulfurat care „pute” efectiv. Asta depinde de cantitatea de sulf din alimente și de „înzestrarea” bacteriană individuală a florei intestinale.
• Care sunt cele mai frecvente cauze ale flatulenței excesive?
În cazul unei hiperflatulențe, incompatibilitățile alimentare joacă un rol important. Acestea se dezvoltă când digerarea anumitor substanțe este dereglată, lucru care se întâmplă cel mai des cu fructoza sau lactoza. Dar și pâinea poate balona, mai ales cea albă, bogată în zaharuri de tipul fructoză și lactoză. În general, toate alimentele care conțin o cantitate mare de asemenea zaharuri pot produce balonări.
• Pot fi flatulențele excesive un indiciu al unei afecțiuni?
Categoric. Ele apar, de pildă, în cazul colonului iritabil sau al unei diverticuloze care poate produce inflamații. Dacă flatulența e însoțită de dureri abdominale prelungite sau de diaree, trebuie consultat medicul.
• Remediile naturale pot fi de folos?
Mirodeniile au un ridicat potențial stomahic (stimulează digestia), mai ales chimenul, coriandrul sau pelinul. Uleiul eteric de chimen sau de mentă, sub formă de capsule sau de ceai, destind intestinul și calmează balonările și senzația de saturație.
Ati adus in discutie un subiect rar abordat, dar foarte important pentru sanatatea noastra. Este surprinzator cat de multe persoane ignora semnalele pe care organismul le trimite din cauza rusinii sau lipsei de informare. Cred ca ar fi util sa se discute mai des despre metodele prin care oamenii pot depasi aceste bariere si sa fie incurajati sa consulte un medic la timp…..