Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri din lumea largă – Remedii contra durerilor

NEPAL

Dureri spasmodice – Cânepă

Foto: Shutterstock

În tablourile care îl reprezintă, Padma­sambhava, inițiatorul tibetan al budhismului, ține în mâna stângă    un taler, în care, pe lângă alte plante medicinale, apare și cânepa (cannabis). În medicina naturistă nepaleză, cânepa este folosită – de secole – pentru com­baterea spasmelor pu­ternice, ea având un efect cal­mant și rela­xant, fapt con­fir­mat de ne­numărate studii. Câ­nepa li se prescrie cu precădere persoanelor bol­nave de can­cer și de scleroză multiplă. În majori­tatea țărilor europene, cânepa nu este acceptată ca medi­cament, dar poate fi utilizată, cu prescripție medi­cală, în cazuri sin­gulare speciale.

Rețetă: se prepară un ceai dintr-o linguriță de se­mințe de cânepă, fierte într-o cană de apă.

MALAEZIA

Dureri de burtă – Citronella

Când copiii se plâng că-i doare burta, mamele malaeziene le prepară un ceai de Citronella (2 linguri de frunze proaspete, lăsate să clocotească puțin în 1/4 l de apă și pe urmă să se infuzeze 10 minute). Iarba cu gust de trandafir are efect antispastic și antibac­te­rian. Lo­cuitorii Thailandei sunt convinși că mâncarea lor na­țională, „Tom Yum Kung”, o supă de citronella, are un efect benefic asupra sănătății: întărește capa­citatea de gândire și de con­cen­trare. La noi, citronella se găsește doar în pră­văliile cu produse asiatice.

INDIA

Migrene – Ghimbir

În India, ghimbirul este fo­losit de peste 3000 de ani la pre­pararea majorității mâncărurilor, fiind consi­de­rat totodată un remediu ideal pentru pre­venirea migrenelor sau pentru calmarea dure­rilor puternice de cap. Nu calmează doar durerea, ci și grea­ța care o însoțește. Vitaminele, substan­țele mine­rale (precum potasiul și calciul), fie­rul, dar și ule­iurile eterice, trans­formă ghim­birul într-o alter­na­tivă la me­dica­mentele calmante.

Rețeta de bază: se dizolvă 1/3 de linguriță de praf de ghim­bir în 150 ml apă. Pentru prevenirea migre­nelor, se beau 2-4 cești pe zi. Cei cărora nu le place gus­tul pot apela la remediile sub formă de pi­cături și capsule, exis­tente în farmacii. Ghimbirul se găsește și la noi, în marile magazine alimen­tare.

GRECIA

Dureri menstruale – Mielărea

Călugării greci din Evul Mediu profitau de efectul sedativ al plantei, folosind-o ca să-și înfrâneze pornirile sexuale. Femeile din Grecia cunosc un alt efect benefic al plantei: fructele coapte și uscate calmează durerile menstruale, junghiurile din sâni și indispozițiile pre­menstruale. Studii recente arată că substanțele com­po­nente stabili­zează echilibrul hor­mo­nal, dar pentru a înregistra succese, pre­paratele din mie­lărea trebuie luate o perioadă mai lungă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.