NEPAL
Dureri spasmodice – Cânepă

În tablourile care îl reprezintă, Padmasambhava, inițiatorul tibetan al budhismului, ține în mâna stângă un taler, în care, pe lângă alte plante medicinale, apare și cânepa (cannabis). În medicina naturistă nepaleză, cânepa este folosită – de secole – pentru combaterea spasmelor puternice, ea având un efect calmant și relaxant, fapt confirmat de nenumărate studii. Cânepa li se prescrie cu precădere persoanelor bolnave de cancer și de scleroză multiplă. În majoritatea țărilor europene, cânepa nu este acceptată ca medicament, dar poate fi utilizată, cu prescripție medicală, în cazuri singulare speciale.
Rețetă: se prepară un ceai dintr-o linguriță de semințe de cânepă, fierte într-o cană de apă.
MALAEZIA
Dureri de burtă – Citronella
Când copiii se plâng că-i doare burta, mamele malaeziene le prepară un ceai de Citronella (2 linguri de frunze proaspete, lăsate să clocotească puțin în 1/4 l de apă și pe urmă să se infuzeze 10 minute). Iarba cu gust de trandafir are efect antispastic și antibacterian. Locuitorii Thailandei sunt convinși că mâncarea lor națională, „Tom Yum Kung”, o supă de citronella, are un efect benefic asupra sănătății: întărește capacitatea de gândire și de concentrare. La noi, citronella se găsește doar în prăvăliile cu produse asiatice.
INDIA
Migrene – Ghimbir
În India, ghimbirul este folosit de peste 3000 de ani la prepararea majorității mâncărurilor, fiind considerat totodată un remediu ideal pentru prevenirea migrenelor sau pentru calmarea durerilor puternice de cap. Nu calmează doar durerea, ci și greața care o însoțește. Vitaminele, substanțele minerale (precum potasiul și calciul), fierul, dar și uleiurile eterice, transformă ghimbirul într-o alternativă la medicamentele calmante.
Rețeta de bază: se dizolvă 1/3 de linguriță de praf de ghimbir în 150 ml apă. Pentru prevenirea migrenelor, se beau 2-4 cești pe zi. Cei cărora nu le place gustul pot apela la remediile sub formă de picături și capsule, existente în farmacii. Ghimbirul se găsește și la noi, în marile magazine alimentare.
GRECIA
Dureri menstruale – Mielărea
Călugării greci din Evul Mediu profitau de efectul sedativ al plantei, folosind-o ca să-și înfrâneze pornirile sexuale. Femeile din Grecia cunosc un alt efect benefic al plantei: fructele coapte și uscate calmează durerile menstruale, junghiurile din sâni și indispozițiile premenstruale. Studii recente arată că substanțele componente stabilizează echilibrul hormonal, dar pentru a înregistra succese, preparatele din mielărea trebuie luate o perioadă mai lungă.