Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Boli vindecate cu alimente

Excesul de colesterol

Foto: Shutterstock – 2

Următoarele alimente trebuie fo­lo­site în lupta cu valorile periculoase ale colesterolului:

• Fasolea. Toate soiurile de fasole acți­o­nează con­tra coleste­ro­lu­lui. Con­ține fibre și leci­tină, ca­re ac­țio­nează îm­preună îm­po­triva grăsi­milor din sân­ge. Conform unui stu­diu american, doar 1 1/2 cană de fasole sau linte us­ca­tă scade co­les­te­rolul cu 19 procen­te.

• Uleiul de măs­li­ne. Este unul dintre cei mai buni furnizori de acizi grași nesaturați. Așa se explică de ce oa­menii ca­re țin regim me­ditera­ne­an au o inimă așa de sănătoa­să. Stu­diile do­ve­desc și ele efi­ciența lui în men­ți­nerea la limite normale a coles­te­ro­lu­lui, așa că, dacă aveți pro­ble­me, ape­lați obli­gatoriu la el. Înlo­cuiți cu el toate celelalte grăsimi, in­clu­siv un­tul sau mar­garina. Are un gust minu­nat, pus pe pâine frecată cu usturoi.

• Alunele. Deja 30 de grame de alune con­sumate pe zi conțin o can­titate suficientă de co­enzima Q10, ca să nu mai fie nevoie să apelați la ad­ministrarea ei ca tablete.

• Morcovii. Conțin o cantitate mare de pec­tină, care reduce nivelul co­lesterolului. Într-un ex­periment rea­lizat în Anglia, participanții au mân­cat, vreme de trei săptămâni, trei mor­covi cruzi pe zi, și nivelul coleste­rolului le-a coborât, incredibil, cu 20 de pro­cente. Decât să luați statine, încercați și dvs. acest remediu gustos și natural. Veți obține rezultate sur­prin­zătoare.

• Ceaiul. Indiferent de culoarea lui – verde, roșu sau negru, ceaiul scade colesterolul. Va trebui să beți 5 cești pe zi, dar – conform unui studiu rea­lizat la cererea guvernului ame­rican – rezultatul e sigur: 7 procente mai puțin colesterol în trei săptă­mâni.

Cataracta

Deși cauzele bolii nu se cunosc exact (sunt incrimi­nate razele ultraviolete, fuma­tul și dia­be­tul, care favorizează for­ma­rea radicalilor li­beri), e sigur că o alimen­tație antioxi­dativă sto­pează evoluția cataractei.

• Broccoli și spanacul. Cele două legume au atras atenția cer­ce­tă­torilor pentru că sunt bogate în luteină și zea­xantină, două carotienoi­de ca­re pot fi asimilate de țesutul ocu­­lar. În urma unui ex­periment, s-a constatat o rezistență cu mult sporită față de cata­rac­tă, prin consumul frec­­vent de broccoli și spanac, drept care institu­țiile sani­tare americane re­co­man­dă cu insis­tență con­­sumul lor. Sin­­gurul risc este co­lorarea te­gu­men­telor în gal­ben-por­to­caliu, care dis­pa­re, însă, după ce con­sumul acestor le­gu­me în­ce­tează.

• Morcovii. Con­țin mult betacaroten. Un mor­­­cov mare con­ți­ne 6 miligrame    de sub­stanță activă. Morcovii dau gust bun supelor, intră în compoziția sa­la­telor crude și se pot și găti (so­teuri).

• Semințele de floarea-soa­relui și alu­nele. Sunt o sursă bogată de vitamina E. 30 g de semințe pră­jite, consumate pe zi, acoperă 30% din necesarul de vitamina E.

• Uleiul din germeni de grâu. Un studiu pu­blicat în re­vis­ta americană „Ar­chives of Of­tal­mology” arată că un con­sum ri­dicat de vitamina E diminuează mult riscul a­pariției ca­ta­rac­tei. Nece­sa­rul zilnic de vi­ta­mina E con­tra ca­taractei poate fi acope­rit cu aju­torul ule­iului de ger­meni de grâu. O lingură de ulei conține 20 de mi­li­grame de vi­ta­mi­na E, adică 100 de pro­cente din doza zilnică necesară. Puteți prepara sosuri de salate sau pu­teți adăuga ulei de germeni de grâu în paste.

• Caperele, ceapa și ardeii. Chiar dacă e greu de crezut, și șobo­lanii fac cataractă. În urma unor studii reali­za­te în Anglia, s-a observat că ad­mi­nis­trarea de quer­cetină înceti­nea sim­țitor evoluția bo­lii și, totodată, o preve­nea. Quer­­ce­tina face parte din grupa flavo­no­izilor, care au o acțiune an­tioxi­dantă puter­nică. Deși nu s-au rea­lizat studii și pe oameni, medicina na­turistă reco­mandă consumul sporit de ca­pere, cea­pă, ardei și ardei iuți, legu­me bogate în flavonoizi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian