Excesul de colesterol
Următoarele alimente trebuie folosite în lupta cu valorile periculoase ale colesterolului:
• Fasolea. Toate soiurile de fasole acționează contra colesterolului. Conține fibre și lecitină, care acționează împreună împotriva grăsimilor din sânge. Conform unui studiu american, doar 1 1/2 cană de fasole sau linte uscată scade colesterolul cu 19 procente.
• Uleiul de măsline. Este unul dintre cei mai buni furnizori de acizi grași nesaturați. Așa se explică de ce oamenii care țin regim mediteranean au o inimă așa de sănătoasă. Studiile dovedesc și ele eficiența lui în menținerea la limite normale a colesterolului, așa că, dacă aveți probleme, apelați obligatoriu la el. Înlocuiți cu el toate celelalte grăsimi, inclusiv untul sau margarina. Are un gust minunat, pus pe pâine frecată cu usturoi.
• Alunele. Deja 30 de grame de alune consumate pe zi conțin o cantitate suficientă de coenzima Q10, ca să nu mai fie nevoie să apelați la administrarea ei ca tablete.
• Morcovii. Conțin o cantitate mare de pectină, care reduce nivelul colesterolului. Într-un experiment realizat în Anglia, participanții au mâncat, vreme de trei săptămâni, trei morcovi cruzi pe zi, și nivelul colesterolului le-a coborât, incredibil, cu 20 de procente. Decât să luați statine, încercați și dvs. acest remediu gustos și natural. Veți obține rezultate surprinzătoare.
• Ceaiul. Indiferent de culoarea lui – verde, roșu sau negru, ceaiul scade colesterolul. Va trebui să beți 5 cești pe zi, dar – conform unui studiu realizat la cererea guvernului american – rezultatul e sigur: 7 procente mai puțin colesterol în trei săptămâni.
Cataracta
Deși cauzele bolii nu se cunosc exact (sunt incriminate razele ultraviolete, fumatul și diabetul, care favorizează formarea radicalilor liberi), e sigur că o alimentație antioxidativă stopează evoluția cataractei.
• Broccoli și spanacul. Cele două legume au atras atenția cercetătorilor pentru că sunt bogate în luteină și zeaxantină, două carotienoide care pot fi asimilate de țesutul ocular. În urma unui experiment, s-a constatat o rezistență cu mult sporită față de cataractă, prin consumul frecvent de broccoli și spanac, drept care instituțiile sanitare americane recomandă cu insistență consumul lor. Singurul risc este colorarea tegumentelor în galben-portocaliu, care dispare, însă, după ce consumul acestor legume încetează.
• Morcovii. Conțin mult betacaroten. Un morcov mare conține 6 miligrame de substanță activă. Morcovii dau gust bun supelor, intră în compoziția salatelor crude și se pot și găti (soteuri).
• Semințele de floarea-soarelui și alunele. Sunt o sursă bogată de vitamina E. 30 g de semințe prăjite, consumate pe zi, acoperă 30% din necesarul de vitamina E.
• Uleiul din germeni de grâu. Un studiu publicat în revista americană „Archives of Oftalmology” arată că un consum ridicat de vitamina E diminuează mult riscul apariției cataractei. Necesarul zilnic de vitamina E contra cataractei poate fi acoperit cu ajutorul uleiului de germeni de grâu. O lingură de ulei conține 20 de miligrame de vitamina E, adică 100 de procente din doza zilnică necesară. Puteți prepara sosuri de salate sau puteți adăuga ulei de germeni de grâu în paste.
• Caperele, ceapa și ardeii. Chiar dacă e greu de crezut, și șobolanii fac cataractă. În urma unor studii realizate în Anglia, s-a observat că administrarea de quercetină încetinea simțitor evoluția bolii și, totodată, o prevenea. Quercetina face parte din grupa flavonoizilor, care au o acțiune antioxidantă puternică. Deși nu s-au realizat studii și pe oameni, medicina naturistă recomandă consumul sporit de capere, ceapă, ardei și ardei iuți, legume bogate în flavonoizi.