O mătușă, rămânând singură, ne-a propus să ne mutăm la dânsa. Ne-am bucurat, pentru că avea o curte mare, în care copiii puteau să se joace fericiți. Dar mai întâi să facem prezentările, să ne cunoaștem. Iată menajeria noastră: credinciosul Piculeț este un cățeluș mic și negru, parcă înmuiat în tuș. Decoltela este o găinușă mică, roșcată și harnică, ce ne făcea în fiecare zi câte un ou foarte mic. O crescusem de când era un smoc de puf gălbior. Era elegantă, cu gâtul roz, puțin încrețit, și cu creasta roșie, purtată cochet pe o parte. De la gâtul gol și foarte decoltat, i-am zis Decoltela. Mai aveam în curte și alte „etnii”. Pe domnul Groh-Guiț, obez din naștere. Era grozav de leneș. Se ridica numai pe picioarele dinapoi și deschidea ochii pe jumătate, în restul timpului dormea dus, la soare. O mai aveam și pe Coana Leanca, o pisică alb cu negru, care semăna perfect cu persoana care mi-o adusese și de aceea am botezat-o cu același nume. Nu era ca toate pisicile, mlădioasă și tandră, și nu știa să toarcă. Se tolănea toată ziua la soare pe garaj și era pretențioasă la mâncare.
Mătușa noastră avea în Șoseaua Giurgiului cam 10.000 de metri pătrați, așa că încăpea în ei și-o văcuță, Zambila, care ne dădea lapte, nu prea mult, dar suficient pentru nevoile casei. Fusese adusă de la țară și locuia într-un garaj. Zambilei nu-i plăcea nici zgomotul orașului, nici fânul uscat și, mai cu seamă, cimentul din garaj. Ar fi poftit și ea o gură de iarbă proaspătă. În consecință, izvorul laptelui a secat treptat, așa că am dus-o la țară, la niște fini de-ai noștri. Am rămas cu Rozica, vițelușa ei de o frumusețe excepțională și foarte blândă. O hrăneam cu mălai, cu frunze de ștevie și spanac. Avea culoarea cafelei cu lapte, puțin bretonată, cu ochi mari, umbriți de gene lungi și, mai presus de toate, era grozav de prietenoasă. Copiii o mângâiau tot timpul și o alintau cu vorbe drăgăstoase, și în felul acesta, au descoperit la burtica ei o punguță cu patru nasturi, așa credeau ei. Le-am explicat că erau mameloane și că îi vor folosi când va fi mămică. Când i se făcea dor de noi și de tandrețe, scurma cu copita la fereastra bucătăriei și-i dădeam puțin mălăieș în călcâieș, după care pleca la joacă. Se juca, că era copil și ea. Între aceste animăluțe s-a legat o strânsă prietenie. Piculeț, mai năzdrăvan ca toți, îl trăgea, când de urechi, când de picioare, pe Groh cel leneș, care nu-l prea lua în seamă, groh, groh, de 2-3 ori cu ochii închiși și adormea din nou. Apoi, Piculeț lua la trântă pe rând „fetele”, când pe Decoltela, când pe Coana Leanca. Le mototolea și le târâia prin toată curtea. Mama, care era mioapă, mă-ntreabă într-o zi: ce cârpă târăște Piculeț? Udă cum era, pisica părea chiar o cârpă… Când o apuca pe Rozica joaca, făcea salturi ca o căpriță, și Piculeț o urma, ținând-o de coadă. Aveam zilnic spectacol, uneori de două ori pe zi, și ne amuzam copios. În bucătărie aveam un pătuț și o pernă de satin galben. Acolo ne lăsa Decoltela oușorul ei, în asistența celor doi copii. Apoi se lăuda, urcată pe speteaza unui scaun, ca s-o și vedem. Ne spărgea urechile cu cotcodăcitul ei strident, ca și cum ar fi spus: „Eu v-am dat un ou, voi ce-mi dați?”, și aștepta recompensa: două-trei fărâme de mămăliguță, boabe de porumb sau semințe de floarea-soarelui, după care pleca să se laude și la prieteni. Când o întâlneam, stătea pe loc ca s-o iau în brațe, draga de ea.
Datorită prietenilor necuvântători, am avut o vară veselă. Dar timpul și-a tors repede caierul, toamna târziu, trupa actorilor de circ s-a destrămat. Grasul Groh-Guiț a ajuns costiță afumată și cârnați. Pe Decoltela am plasat-o în cotețul lui Piculeț, unde i-am pus un băț transversal, ca să doarmă, și ea, ca găinile de la țară. Pe Rozica am dus-o la țară, la mama ei, să n-o chinuim în garaj, iar Coana Leanca și cu Piculeț au împărțit frățește cutia cu perne moi din coridorul bucătăriei, dormind colac, spate în spate. Decoltela a murit de moarte naturală, adică de bătrânețe. N-am vrut s-o sacrificăm pentru supă, o iubeam mult.
Uimitor câtă sinceritate, câtă dragoste, câtă „omenie” la aceste drăguțe necuvântătoare, care ne înconjoară, nu cu vorbe, adesea false, ci cu dragoste și fidelitate.
VIRGINIA D. – București