Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi din bătrâni – Leacuri de toamnă

• Remedii străvechi adunate din satele de pe Prut, de regretata specialistă în tratamente cu plante, Elena Josan •

Leacurile pădurii

Foto: Shutterstock – 5

* Constipație. Se bea fiertură din lăstari de ha­mei sau infuzie din frunze de frasin.

* Dureri reumatice, de mijloc și de șale. Se culege o cantitate mai mare din planta numită pedicuță. Se împletesc 2 sau 3 plante proaspete, cât sunt de lungi, și „cureaua” obținută se leagă peste mijloc, dar nu pe pielea goală, ci peste un tricou din bumbac. Pot fi folosite și plante uscate.

* Insomnie, calmarea copiilor agitați. Se bea infuzie din petale de mac de câmp. Nu se folosesc capsulele cu semințe, ci numai petalele florilor.

* Tuberculoză și tuse grea. Se adună licheni, mușchi „suri-albăstrui” care cresc pe pietre, și se pun la uscat, apoi se mărunțesc. Se pune câte o lingură de pulbere într-o cană cu apă rece. Se lasă de seara până dimineața și se bea a doua zi lichidul neîndulcit.

* Vindecarea rănilor. Se culeg bureți de iască (văcălie) de pe fagi, în lunile septembrie și octombrie, și se taie în felii de 1 cm grosime. Se pun la uscat la soare și apoi se macină cât mai fin. Pulberea obținută se presară pe rănile care se vindecă mai greu. În urgențe, când te rănești în pădure, poți pune pe rană felii de iască proaspătă. Acestea vor opri sângerarea.

Leacuri din fructe

* Constipație. Se bea sucul proaspăt stors din fructe bine coapte de scoruș. Sucul se poate dilua cu apă (2 linguri de suc la 100 ml apă) sau cu ceai, dacă gustul este prea puternic.

* Diaree. Se sparg nuci și se aleg pereții despăr­țitori dintre mieji. Se fierbe 5 minute o cană cu apă împreună cu 2 linguri din aceste cojițe. Se strecoară și se bea re­ce. Și porumbele sunt folosite în caz de dia­ree, proaspete sau fier­te în compoturi sau gemuri. Se culeg numai după prima brumă. Se pot usca, și astfel se folosesc și în sezonul de iarnă.

* Hemoroizi. Se pisează semințe de gu­tui. Peste pulberea ob­ținută se toarnă apă și se lasă până a doua zi. Din când în când, se amestecă compoziția. A doua zi se înmoaie o pânză în apa rece din vas și compresa ob­ținută se aplică pen­tru mai multe ore pe locul bol­nav.

* Probleme di­ges­­tive. În cazul u­nei digestii mai difi­cile, constipație sau hemoroizi, bolnavul era hrănit cel puțin trei zile la rând cu cir de mălai – o mămăligă foarte moale, în care se fierbeau și prune proaspete sau corcodușe coapte, fără sâmburi.

Leacuri din legume și zarzavaturi

* Dureri reumatice. Se adună și se usucă la um­bră vrejurile de roșii, vinete și cartofi, după recol­tarea lor. Se opăresc și se lasă apa să se răcească pu­țin, apoi – fie se ține în această apă încheietura bol­navă, fie se înmoaie în ea o pânză din care se face o compresă, fie se aplică chiar plantele călduțe, sub o pânză ce are deasupra un plastic. Compresele se țin câteva ore. E bine dacă sunt ținute de seara până dimineața. Bolnavul de reumatism trebuie să poarte numai haine din țesături naturale – bumbac, in, cânepă, lână.

Se fierb 2-3 ardei foarte iuți în vin alb, cu miere. Fiertura se bea cât mai fierbinte, câte o lingură la fie­care oră. O compresă înmuiată în aceeași fiertură se aplică peste articulația dureroasă. Se menține mai mul­te ceasuri. Este posibil ca la prima aplicare să se irite pielea, de aceea aceasta se unge mai întâi cu ulei nerafinat. Acest leac este de ajutor și în caz de tuse uscată. Calmează tusea și durerile de gât.

* Nas înfundat, sinuzită. Se fierb cartofi mari, întregi, în coajă. Se scot pe o farfurie, se crestează la un capăt și se fac inhalații cu aburii cât mai calzi.

* Tuse, dureri de piept în răceli. Napi albi, porcești, se taie mărunt sau se rad, după ce se curăță de coajă. Se presară cu zahăr și se lasă la loc ferit mai multe cea­suri. Se stoarce sucul obținut și se bea câte o lingură din el, la 2-3 ore interval.

Uleiul de brad alb

Este unul din cele mai prețioase uleiuri de coni­fe­re. Tratează organele respiratorii, îmbunătățește ca­pacitatea de trecere a bronhiilor, le eliberează de lichid, puroi și spută. Ajută în caz de dispnee, este util pentru bolnavii de astm și tonifică sistemul ner­vos. Îmbunătățește vascularizarea țesuturilor, înti­ne­rește pielea, netezește ridurile. Reglează emoțiile (bal­sam pentru suflet), ajută la înlăturarea depre­siilor psihice, tonifică, mărește rezistența și funcțiile vitale. Reglează meteosensibilitatea, diminuează oboseala, îmbunătățește vederea, activează funcțiile sexuale și metabolice.

* Acnee. Cu un tampon înmuiat în ulei de brad alb se tamponează coșurile înainte de culcare.

* Afecțiuni der­matologice (ec­ze­me, pso­ria­zis, răni, arsuri etc.). Se prepară un unguent dintr-o lingură de ulei de brad alb și 2 linguri de ori­ce untură (grăsime) topită și se unge locul afectat de două-trei ori pe zi, timp de 3-4 ­săptămâni.

* Amigdalite. De patru-cinci ori pe zi se picură cu pipeta câte o picătură pe fiecare amigdală și câte o picătură în nas. Apare senzația de arsură, lăcri­mare, strănut, dar în 15-20 de minute dispare.

* Unele forme de astm bronșic. Se folosesc inhalații dacă persoana nu are alergie la aroma de brad. Atenție la inhalatori – aparatul nu trebuie să con­țină piese com­ponente din cauciuc sau plastic, deoa­rece uleiul le dizolvă.

* Calcinoză pul­monară. De trei ori pe zi se bea un amestec din 50 ml apă și două picături de ulei de brad alb, sau se picură pe un cubuleț de za­hăr. În același timp, se frecționează pieptul cu ulei. Se bea 45 de zile, după o pauză de 10 zile se repetă. Uneori, în timpul tratamentului dispare nisipul din rinichi și vezica urinară.

* Dezinfecția aerului. În încăpere sau în interiorul autoturismului se pune un șervețel cu câteva picături de ulei de brad alb.

* Dureri de inimă. Se unge zona inimii cu 3-4 picături de ulei de brad alb; durerea dispare ­repede.

* Dureri de mușchi și articulații, frac­turi și poliartrită. Se frecționează locurile dure­roa­se, după ce în prealabil se face o baie caldă, ca să se des­chidă toți porii. Uleiul de brad alb se folosește curat sau în amestec cu untură topită. E nevoie de 20-30 de proceduri.

* Gripă. De 5-6 ori pe zi se frecționează pieptul, spatele, brațele și picioarele cu câte 4-5 picături de ulei de brad alb, amestecate cu oțet sau tinctură de ardei iute.

* Mastopatie. Zilnic se face un masaj ușor al glan­de­lor mamare cu ulei de brad alb curat, timp de 20 de zile. După o pauză de 10 zile, procedura se repetă.

* Picioare umflate (edem). Într-un vas cu apă caldă se adaugă un pahar de argilă, 3 linguri de sare și 5 picături de ulei de brad alb. Procedura du­rează 25-30 de minute.

* Pneumonie, bronșită acută și cronică. Se combină frecțiile cu inhalațiile. În apa clocotită se adaugă 2 picături (nu mai multe) de ulei de brad și se inhalează aburii timp de 5-7 minute.

* Tuse. Înainte de culcare, se picură în gât 3 picături de ulei de brad alb.

Dacă se adaugă în cadă 7 picături de ulei de brad alb, amestecat cu o lingură de lapte sau miere de al­bi­ne, sistemul nervos se relaxează, se relaxează și muș­­chii, dispare suprasolicitarea, întinerește tot or­ga­nismul, somnul devine adânc și liniștit. Este con­traindicat persoanelor epileptice, cu spasme (con­vulsii) și cu afecțiuni acute ale rinichilor.

Atenție! Ca să controlați calitatea ule­iului, amestecați 3-4 picături cu apă rece. Dacă pică­turile rămân la suprafață și apa nu-și schimbă culoa­rea, uleiul este bun pentru tra­tamente. Dacă apa se colorează în alb (ca laptele) uleiul se folosește nu­mai în cosmetică.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian