• Melancoliile toamnei ne apasă, ușor, inima. Sfaturile care urmează vă ajută să treceți impasul, iar dacă sunteți cardiaci, ele trebuie folosite pe termen lung. Să vă fie de leac! •
Arterită obliterantă
Apă de usturoi
Într-un litru de apă rece se pun la macerat 8 căpățâni de usturoi pisat. După 2 ore, se poate consuma. Se iau zilnic 7-10 linguri de macerat. Se strecoară cât se bea o dată.
Macerat cu 12 plante
Se pun la macerat, în 750 ml alcool de 38-40 de grade, următoarele plante: 10 g aloe, 5 g rășină de brad, 2 g șofran, 10 g flori de salcâm, 10 g foi de dafin, 10 g troscot, 10 g gențiană, 10 g frunze de frasin, 4 g fenicul, 5 g rădăcină de scaiete, 10 g angelică, 10 g boabe pisate de ienupăr. Sticla se pune aproape de o sursă de căldură timp de 14 zile și se agită zilnic. Se strecoară prin tifon dublu, iar soluția se pune în sticluțe mici, de culoare închisă. Se ia câte o linguriță, în jumătate de pahar cu apă, înainte cu 20 de minute de mesele principale (de 3-4 ori pe zi). Se ține regim lacto-vegetarian. Se beau 2 litri de ceai pe zi, de salvie + coada-calului.
Boli de inimă, insuficiență cardiacă
Tinctură din fasole verde
Se lasă la macerat timp de 7 zile: 20 g păstăi de fasole uscate și mărunțite, în 100 ml alcool de 38-40°. Se iau câte 100 picături de tinctură, diluate într-un pahar cu apă, de patru ori pe zi.
Îmbunătățirea circulației sanguine
Suc de mere și pere
Dimineața, pe stomacul gol, se beau 200 ml de suc de mere și pere, timp de 45 de zile.
Suc de morcovi și usturoi
Se administrează sucul rezultat din 2 morcovi, 2 căței de usturoi și o rădăcină de pătrunjel. Se bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de 10 zile.
Hipertensiune arterială
Usturoi, oțet și miere
Se face un amestec din: 2 cești apă, 16 căței de usturoi tăiați mărunt, 2 linguri de oțet de mere și 3 linguri de miere. Se fierbe totul la foc mic 1/2 oră. Se iau câte 3 linguri, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Fiertură de păducel
150 g boabe de păducel se pun de seara până dimineața în 600 ml apă rece. Se fierb 3 minute, înainte de consumare. Se strecoară lichidul și se bea cald. Tratamentul durează o lună.
Vin de praz
Se lasă la macerat, timp de 10 zile, 100 g praz tocat mărunt, într-un litru de vin alb, curat. Se bea câte un păhărel (50 ml) în fiecare dimineață, după micul dejun. Acest vin este bun pentru toate bolile de inimă.
Mălai opărit
Se pune într-un pahar o lingură de mălai. Se toarnă peste el apă fiartă, până la umplerea paharului, și se lasă de seara până dimineața, când apa se bea pe stomacul gol. Aveți grijă să nu se tulbure mălaiul depus pe fundul paharului.
Usturoi la micul dejun
În fiecare dimineață, pe stomacul gol, se înghite un cățel de usturoi (nu se mestecă), de mărime medie, cu puțină apă.
Ateroscleroză, obezitate
Măciniș din 5 plante
Se prepară un amestec din: 10 g usturoi, 20 g fructe de păducel, 20 g rădăcină de valeriană, 20 g fructe de coacăz negru și 10 g vâsc, care se macină foarte bine. Se iau câte 5 g pe zi, sublingual, timp de 5 minute, apoi se înghit cu puțin ceai. Tratamentul se face 21 de zile, 10 zile pauză, după care se poate relua.
Hipotensiune arterială
Macerat de lămâie și usturoi
Se amestecă 350 g usturoi bine pisat cu sucul de la 24 de lămâi, fără semințe. Se lasă 24 de ore la macerat, într-un borcan acoperit cu tifon. Se păstrează la rece și se agită bine înainte de fiecare întrebuințare. Se ia câte o linguriță de macerat, în jumătate de pahar cu apă, numai seara, cu 15 minute înainte de cină. Tratamentul durează o lună, 10 zile pauză, după care se poate relua.
Probleme de circulație (mâini și picioare reci)
Băi fierbinți cu sare de mare iodată
– Pentru picioare: 5 litri de apă + 1 kg sare de mare iodată.
– Pentru mâini: 2 litri de apă + 1/2 kg de sare de mare iodată. Se țin membrele în apă cu sare, până ce se răcește.
Băi locale cu extract de nalbă
Se lasă la macerat, de dimineața până seara, 200 g nalbă, în 3 litri de apă. Seara, se încălzește maceratul și se stă 30 de minute în apă! Nu se iese în frig. După terminarea băii, se acoperă mâinile și picioarele cu o pânză de finet.
Cataplasme cu bitter suedez, cu varză crudă și hrean ras
Se aplică pe picioare, seara. În plus, se beau zilnic 2-3 căni de ceai de păducel și talpa-gâștii (cu rol vasodilatator). După aceste băi și cataplasme, se îmbracă gros și se merge la culcare.
Tahicardie
Tocătură de sâmburi de caisă cu miere
Se toacă mărunt 1/2 kg lămâi și se amestecă cu 1/2 kg miere și cu 21 sâmburi (miez) de caisă pisați. Se ia din acest amestec dimineața și seara câte o linguriță, pe stomacul gol.
Vinuri medicinale din fructe
Vin de grepfruit
Ingrediente: sucul de la 2 grepfruituri, 1 litru de vin alb, 200 g zahăr, 50 ml rachiu.
Mod de preparare și folosire: se amestecă ingredientele și se lasă la rece, la macerat, timp de două săptămâni. Se filtrează și se îmbuteliază. Se iau câte 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Recomandări: anorexie, artrită, dispepsie, insuficiență biliară.
Vin de piersici
Ingrediente: 2,5 kg piersici, 4 litri vin alb, 1,3 litri coniac, 500 g zahăr, 4 migdale amare, 7 g drojdie de bere uscată.
Mod de preparare și folosire: peste piersicile decojite și tăiate bucăți se pune zahărul și se lasă câteva ore. Apoi se fierbe amestecul 15 minute. După ce s-a răcit, se toarnă peste el vinul alb și coniacul. Se adaugă drojdia și migdalele. Se lasă la macerat, la rece, timp de 30 de zile. Se filtrează și se îmbuteliază. Se iau câte 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Recomandări: constipație, litiază renală, tulburări digestive.
Vin de portocale
Ingrediente: o portocală bine spălată, 1 litru vin alb, 12 cuișoare, 1 baton scorțișoară, 100 g zahăr, 50 ml rachiu.
Mod de preparare și folosire: se pun cuișoarele și portocala tăiată într-un borcan. Se adaugă scorțișoara, zahărul și rachiul. Se acoperă cu vin alb și se lasă la macerat 30 de zile. Se filtrează și se îmbuteliază. Se folosește după 2-3 luni. Se iau câte 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Recomandări: anorexie, astenie, dispepsie, hipervâscozitate sanguină, tulburări intestinale.
Vin de nuci
Ingrediente: 350 g frunze de nuc, 1 litru vin roșu, 1 baton de scorțișoară, 100 g zahăr, 25 ml rom.
Mod de preparare și folosire: se pun toate ingredientele la macerat, timp de o lună. Se filtrează și se îmbuteliază. Se iau câte 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Recomandări: anemie, diaree, eczeme, gută, reumatism.